JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Friday, October 30, 2009

selamat menyambut minggu ulangkaji dan minggu peperiksaan

source


terlambat lak ucapan aku nih.. so gabung terus la ek.. aku nak mengucapkan selamat manyambut minggu ulangkaji dan selamat menempuh pepiksaan akhir untuk semua undergraduate students, mix mode dan coursework (M.Sc, M.A and MBA) students.. dan pade STUDENT AKU (LAB KUT102 SIDANG 2008/2009, 2009/2010), PADE SHIDA (LABMATE- MIXMODE STUDENT), ADIK AKU KT UMT tu (xpayah sebut nama sebab dia x bace;p) DAN KWAN ADIK AKU KT UiTM TU KHASNYE.. haha..

Wednesday, October 28, 2009

omei! pengembaraan berakhir.....

baru ni aku ade cite pasal kucing jantan aku yang lari dari rumah tu kan? hari ni aku nak update cite dia..

aku call mak aku smlm.. hurm, seminggu jugak la kami berusaha menjejaki kucing nakal tuh. latest news, pak sepupu aku nampak dia kat kg dewan.. wah wah! pandai pulak berjalan smpai ke kg dewan tu ye! memang nak kena!

ceritanye, dia naik van ikan org depan rumah aku, dan bile org tu brenti nak amek ikan kt kedai kt kmpg dewan tu, sang kucing ni pun turun... van pun bergerak pergi, meninggalkan dia melilau-lilau sorang2 kt kedai tuh... dh 4 hari jugak la dia kt sana, maksudnye masa aku balik tuh, omei mmg dh xde kt kmpg tu.. patut la masa aku cari2 tu aku mmg x nmpk..

lepas pak sepupu aku bgtau tu, paksu aku pegi la try tgk kucing.. tp dia xde.. tuan kedai tu mg pernah nmpak dia... dia janji kalo nampak omei, nanti dia inform.. pulak dah!!! dh dua kampung tahu pasal kisah kucing hilang nih.. hahah.. bukannye kucing dr luar negara pun... lahir kat umah aku je.. tp tahap operasi search and rescue tu mengalahkan kucing yg lahir kt amerika!

ptg semalam, mak ayah aku pulak pegi cari kucing kt kedai tu... tp xde.. mak ayah aku siap tgl no fon in case kalo kucing aku pegi situ dia akan call...

tgh mlm smlm, dlm pukul 11, org tu called mak aku.. omei ade kt kedai tu cari makanan.. hurm.. tahu pun lapo.. mak ayah aku pegi amek dia la ape lagi.. huhu..

ini memang misi menyelamat yang paling sengal.. slalu org kate ayam bertelur sebijik riuh sekampung, tp kes kami, sekor kucing hilang, riuh dua kampung!!!

dan utk omei, pengembaraan berakhir!!

*pagi-pagi lagi ayah dah msg bgtau kucing dh ditemui.. msg berbunyi "dah lama cari Ome, akhirnye bertemu semalam" hahahha.. leh buat lirik lagu tak rase2? huhu

** siap la omei petang ni kena mandi ngan mak... gagaggagagaga

***aku rase nak balik rumah luku2 kepala dia..

Tuesday, October 27, 2009

pengalaman menaiki bas express

cewah cewah... tajuk macam karangan adik2 skolah rendah je.. huhu

macam biasa, aktiviti bulanan aku, BALIK KAMPUNG!!!! huhu.. so aku amek tiket sikit punye awal bagi memastikan aku tak kecewa sebab xde tiket... balik kelantan khamis malam (22oct) dan balik sini balik ahad malam (25oct)

so malam jumaat tu aku pergi la naik bas... aku mule membayangkan ade pramugari akan tunjuk cara pakai seat belt, dan bas akan bertolak mcm mase yang ditetepkan.. tp dah namanya angan2 je kan... tinggal angan2 jugak la... siap bertolak lambat pulak tu!!! sebabnye satu je, sebab sorang penumpang.. seat dia right next to my seat... nak je aku sound bagi tembus telinga dia.. tp aku sabarkan je la... ape nih sound2 org malam2 jumaat.. cukup la budak tu kena sound ngan pakcik driver tu.. pak cik driver tu cakap ape?? huhu dia cakap, "awak nih VIP ke ape?" hua hua hua.. aku just geleng kepala laju2 je tunjuk xpuas hati.. haha... xsound, tp still ade animation lain kan.. haha... brenti2, ade sepasang merpati dua sejoli pulak dok saling suap menyuap daging beger.. aduh la... sungguh romantik... pas bas jalan aku tdo x hengat dunia.. huhu.. sedar2 dh sampai stesen pasir mas.. (means aku x terjaga langsung kt stesen tanah merah.. haha.. sungguh teruk), dan ayah aku dah bagi arahan suruh call masa sampai kt pasir mas, since rumah kami dah jauh sikit dr pekan.. kang tunggu lama2 bahaya pulak kan...

perjalanan balik lagi menarik!!! aku naik kat stesen bas baru kt tesco tu... terhegeh2 cari bas sebab merata lagi kedudukan bas tu.. tp much better dr stesen lama yang busuk dan kotor tu.. disebab kan aku nih kepenatan tahap maksimum, maka aku berehat je la dlm bas.. tp tdo lmbt jugak.. masa brenti makan, aku terjaga la.. macam biasa... huhu.. bile bas gerak baru aku tdo balik.. dok sedap aku tdo, bas brenti.. ehem... ape pulak nih.. brenti kt tepi jalan, sebelah bertentangan... driver nak buang air kot..

haih lama sangat la pulak... siap bunyi besi berlaga la ape la.. ni dah lain macam kan!!! bas ade masalah da... aku mule kalih2 duduk mcm kucing nak beranak.. (perumpamaan nk tunjuk lama jugak la deorg brenti tu)

aku tengok, satu- satu bas lalu tinggalkan kami kt belakang.. huwaaaa... x berhati perut sungguh la deorg nih.. sampai la satu bas.. cepat express... tibe2 brenti.. aku igt tu bas ganti, rupenye x.. dia ade 3 seat kosong je.. so 3 org yang paling rush pergi la... ade minah/mamat ni tnye sama ada dia leh berdiri ke x? may be dia ade keje kot pg esoknye tu.. dan jawapannye, "terpulanglah" tnye lagi bile bas ganti nak sampai.. paling awal kol 8 pagi esok.. mak aiii!!! kalo mcm tu, aku pun sanggup nak naik bas.. berdiri pun berdiri la... aku tnye org lain, konon kumpul konco la.. huhu.. tp sume xmo, sanggup tgu bas lain instead of berdiri.. hurm... xpe la kalo mcm tu.. aku xpe berdiri.. huhu

bile aku naik tu, abg konduktor tu (konduktor ke? ke 2nd driver? huhu) bg seat yang depan dekat muka pintu tu kt aku.. haa.... tengok! dapat kan seat... joyah2 yang xmo berdiri td finally pegi jugak naik bas tu.. lastnye mmg kena berdiri la... skali aku pandang blakang, aku nampak orang2 yang duduk bersila di laluan tengah bas tu... hahhaha.... sebijik macam tengah dok dikit barat! gelak lagi leh x? hahahha

kt butterworth baru la aku tau bas tu sepatutnye terus ke sg petani dan alor setar.. sanggup dia tunggu bas lagi satu supaya penumpang yg nk ke sg petani dan alor setar dpt tukar bas, dan kami ke penang.. mulianye hati deorg!

lastnye aku sampai penang kol 615 pagi... berkat sampai lewat, aku bangun bile matahari dh tinggi.. hehe

for those yang aku tak mo layan ym mereka smlm, sy mintak maaf banyak2.. penat kesan perjalanan mencabar lagi, penat nk unpack barang lagi... mcm2 la! harap faham.. huhu

Saturday, October 24, 2009

iklan kucing hilang :(


kucing di atas, namanye comel (omei) telah hilang.. disyaki melarikan diri dari rumah.. huhu.. sedihnye... ni kucing kesayangan kami sekeluarga.. terutama mak ngan ayah aku.. ke mana dia lari, kami tak tahu, tp sepupu aku kate ade nmpk dia berjalan di sekitar kampung ni, tp dia xleh amek sebab tabiat omei ni dia akan gigit kalo org yg dia x kenal tangkap dia.. sebab melarikan diri? mak aku kate dia xde marah omei pun, maka bukan lari kerana kena marah... jadi aku assume dia lari sebab nak menggatal.. geram tau.. kehilangannye ni, menyusahkan hati banyak pihak.. siap ko omei, kalo balik nk pulas telinga!

frenster vs fesbuk

dulu2, maase toiletmate aku naiem tu promote fesbuk kat aku, aku amat lah tak suke... siap berpakat ngan kak apai yang mcm mane2 pun frenster menang.. huhu

bile je aku jumpe game tanam-menanam kat fesbuk tu, maka gian la pulak aku nih.. siap x bukak frenster lagi.. siap bole tnye nabil "apa khabar frenster disana, fesbuk di sini sihat2 saje" haha

untuk frenster aku mmg xlimitkan kawan2, cuma bile dh ramai sgt yg x kenal tu, bersedia utk direject la kan... utk fesbuk, aku tanpa belas kasihan akan reject mane2 request dr org2 yang aku tak kenal... kejam kan? haha

tp sekarang, agak ramai jugak dlm senarai frens dlm fesbuk aku, dl 50++ dah kot..kire sape yang diterima/ di add tu sepatutnye patut persyukur sgt dh tu.. (huh! satu perumpamaan yang melampau!) pernah satu masa, ade sorang mamat yang aku xkenal, tp kwn kepada kawan aku add aku.. at 1st ok, dah lame2 sibuk la dok berpantun dlm fesbuk tu.. siap publish sume2 lagi tuh.. aku serabut sangat, aku DELETE JE DIA DR FRENS... hahah.. kejam!

ni masalah kedua pulak timbul, si pencintan-pencintun dok publish merepek2 kt fesbuk tuh... HOI! NAK JIWANG2 JANGAN DOK TUNJUK KAT ORG LA! NAK ANNOUNCE SELURUH DUNIA KE KORANG BUAT DOSA!?? kalo ikut hati aku, nak je aku delete mereka2 nih.. aku main fesbuk pun sebab nak games dan kuiz dia je.. so aku bagi amaran kat sini, sape2 nak menggatal dlm fesbuk aku, dipersilakan keluar!

ni la masalah fesbuk bile sume benda org boleh share.. siap org ni berjiwang sakan kawan lain tolong galak tuh! bweekkk!! geli2!

satu kebaikan frester, korang tulis la i luv u ke i miss u ke, xde org kisah.. dan aku lagi tak kisah ok;p

kesimpulan kat sini:
-aku lagi suke frenster sebagai laman sosial
-aku bersedia utk delete minah2 dan mamat2 yang berkapel sakan (jangan marah aku)
-aku main fesbuk sebab nak game dan kuiz je
-aku takkan ade dah myspace dan segala adik-beradik-sepupu-sepapat dia..

Thursday, October 22, 2009

aku dan guru bahasa

sepanjang pengkibatan aku dlm arena pendidikan, ade 3 bahasa yang aku belajar.. tp yang peliknye, trend guru2 bahasa melayan/mengenakan aku lebih kurang sama je, teruama bila pengajian di peringkat tinggi (instead of lower form dan skolah rendah)

bahasa melayu
dua tahun aku kena seksa dgn cikgu bahasa melayu aku, iaitu masa form 4 and form 5. aku nih jenis kuat suke menguap dlm kelas dulu.. bukan ngantuk sgt pun, tp ape org kate? kurang oksigen yg smpai ke otak.. wallahua'lam la tu kan... huhu (tapi paham2 je la ape jadi kalo budak sains blaja sastera kan... huhu)

kelas pertama masa form4 lagi cikgu dh perasan aku suke menguap...kelas pertama aku mmg ngantuk-gile-tahap-takleh-bukak-mata.. masa tu pulak blaja komsas, waktu tengahari pulak tu.. dan ayat paling best dia akan bagi kat aku adalah "FARHANA, SY NAMPAK AWAK MENGUAP TADI.. BANGUN JAWAB!" huhu...aku pun bangun jawab jugak.. walaupun mmg aku smpai sakit kepala tahan menguap tu.. hentam je la nak jawab ape pun.. dan aku sendiri tak paham aku jawab ape sebab aku sangat mengantuk.. uhuhu.. yang magicnye tu, jwpn aku betul lah!!! tepat pada sasaran! gile hebat.. aku terkejut sampai hilang mengantuk.. perghhhhh

masa aku 1st year pulak, kami diwajibkan amek bahasa melayu level 400 (tahap tertinggi dah ni...huhu) cikgu aku pulak jenis garang gile.. aku yang mmg x suke blaja bm ni jangan harap la buat revision masa masuk kelas... ade skali tu blaja kata kerja transitif/ tak transitif.. ape lagi.. blurr je la... org lain pun sama yang x tahan tu.. maklumla, kami ni byk lagi benda lain nak kena buat.. dgn test melambak, lab report lagi.. terlupa atau sengaja lupa la jawabnye;p
bila puan tu soal, sume buat gaya terpinga-pinga (mintak simpati la konon).. akibatnye, sejam lebih kami kena dgr ceramah motivasi.. huhu..

sebelum keluar, puan tu suruh bagi contoh ayat bagi 2 jenis kate kerja ni.. aku ni dh la xde idea, aku bantai bagi ayat "murid itu terdiam setelah dimarahi oleh guru" aku mmg xsedar ayat tu sindir puan tu.. mmg xde niat pun! puan tu pun terangkan yang dia bukannye nak mrh sgt bla bla bla... aku dh pelik, apsal dia bg statement mcm tu.. ayat kedua aku pun ala2 menyindir dan aku x sedar jugak! ape punye budak la aku nih!

kuar2 kelas, kwn2 aku siap pegi kt aku dn 'puji' kononnye aku ni berani nk sindir puan tu.. hish! xde niat tau!

bahasa inggeris
ni kat usm... rasenye english level 3 kot.. nama pengajar tu cik fauziah kalo x salah.. orgnye lembut je.. suke senyum gaya sweet2 gitu.. hobi dia, suke suruh org baca karangan dlm buku kuat2 dlm kelas...yang paling best, dia akan kate.. "ok, now who want to read the next paragraph?" -sengap, sume xmo baca- "hmmmmm.... (smbil mata melilau keliling kelas.... dan senyum sweet dia tu) ok noorul!" hah! aku mmg dah agak.. kalo sehari tu aku tak kena baca mmg x sah.. ape la yg dia suke sgt dgn bacaan aku pun aku tak tau.. huh.. redha je la... haha

bahasa arab
aku amek bahasa arab kat usm sebagai opsyen.. level 100 dan level 300 org yang sama, ustaz zaid.. kejenye? buli aku je.. teruk sungguh! haha.. aku mmg mangsa guru2 bahasa.. kenyataan yang xdpt disangkal lagi...ustaz ni suke soal dlm kelas, dan soklan aku gaya payah.. tak aci tau.. org lain dpt yang senang je.. siap masa presentation level 1 aku punye slide lain pd org (org lain x guna slain just bawak gmbr cite pasal keluarga saya 'usrati') dh la aku present last sekali, hari khas pulak tu aku sorang2...sabo je la.. siap present tu bole pulak dia buli aku dgn soal semua org pasal presentation aku... haruslah org puji... depan tuan dia kan.. huhu

bile masuk level 3, ustaz mule ckp arab dlm kelas... mase level rendah xcakap pun tau... aku pun terhegeh2 la nak tangkap ape dia jawab.. lastnye penat nk dgr, aku merepek kt kawan sebelah aku tu,... sambil tutup mulut dgn tgn macam mami jarum tu, mule la membebel "asyik2 cakap arab.. asyik2 cakap arab... sy tak paham tau tak!" huhu.. selambe sesukahati aku je... ustaz nampak aku dok membebel masa tu.. dr depan terus soal "ya farhana... kenape? kenape" (ni aku dh translate tau!) aku pun menjawab la.. aku kate "ustaz, ustaz cakap arab sy tak paham tau tak..." huhu.. ustaz aku gelak je... haha.. "la... awak kan dah level 300.. bukannye 100 mcm dulu" huhu.. malunye aku... tp lastnye aku leh cope la masalah aku tuh.. tp makin galak pulak dikenakan... huwaaa

*genetik ape dlm badan aku ni smpai cikgu bahasa suke kenakan aku?

Wednesday, October 21, 2009

sekadar teladan

selalu kite dengar si polan pegi jumpa bomoh sebab itu, sebab ini... kadang2 jumpe bomoh sebab n mengenakan org (nauzubilla himin zalik).tp realitinye aku mmg x pernah jumpe lagi, sampai la ke satu ketika ni....

anak lelaki org dekat rumah aku nak melangsungkan perkahwinan. malangnye, si ibu lelaki ni x suke bakal menantu pilihan anaknya tu. dia lagi suke anak angkatnya... punye la susah hati masa aku pegi jumpe dia tu...

hurm, sebagai penyelesaian, aku suggest la suruh menantu pilihan ni baca certain doa (ayat quran) bagi melembutkan hati mamat nih. aku ade jugak tau beberapa ayat (tu pun tips dr org jugak) tp setakat suggest kt makcik tu je la...

tapi amat mengejutkan jwpn mak cik ni... "sempat ke? mak cik takut x sempat je.. dh dekat sgt nk kawinnye ni.. xpe la, mak cik dh bwk gmbr pegi kt bomoh, mintak buat deorg dua org tu bergaduh" YA ALLAH! terkejut aku! dia lagi sanggup mintak tolong bomoh drpd mintak tlg dr ALLAH.. hurm.. siap persoalkan sempat ke tak tu! hish... aku kate la, insya allah kalo dh jodoh, sehari pun akan lembut hati anaknye tu utk terima wanita pilihannye tu.. tu kan sume keje ALLAH..

pelik2 ye manusia sekarang? lebih percaya kebolehan bomoh berbanding kekuasaan ALLAH ye? kompius...kompius...

Tuesday, October 20, 2009

2 stupid hours.. (post budak jahat)

hari ini, di tempat aku (tempat dirahsiakan, walaupun aku tahu sume orang tahu.. ngeng!) ade satu kempen yang akal xleh nk terima, badan xmo ikut dan hati mencela-cela.. kalu before this ade earth hour, ni kempen yang sewaktu dgnnye jugak la.. tp 2 jam, tp xleh naik kenderaan bermotor.. aku pulak harini tersilap perhitungan pegi makan pukul 2+, bodoh!

aku turun asrama aku, tgk tenang semacam.. mcm weekend. mane kete? mane bas? mane motor? huh! check2 tarik, fuh tarikh keramat! 1430-1630 tak dibenarkan (digalakkan je ok!) then aku amek kak apai.. nak kuar tu dh kena brenti skali, bagi laluan kt org2 naik basikal (harini deorang naik basikal.. ape kate aku cadangkan korang naik basikal hari2) ok, kt situ aku tenang lagi walopun dh panas sikit sebab perjalanan dihalang.

masa aku balik tu mmg menggelegak la... dok igt stupid campaign sedang berjalan, rase mcm malas je nak balik! wek! yg aku paling panas, terbakar berapi2 bila kena brenti kt junction kt skul aku... tak nampak ke stiker oren aku? menyibuk je la tahan2 aku! siap kena jwb survey lagi.. mcm haram je aku jawab.. tick sikit punye besar nk tunjuk aku mecok (translation: tak puas hati)

aku cite kt muna, muna pun marah.. siap jwb cara blagak lagi.. huhu.. student aku, si diana tu pun mrh2 jugak (walopun xde kaitan dgn dia)

kempen ni mmg menimbulkan kemarahan org je la... dh la budak2 dr asrama yg jauh terpaksa jalan kaki (kalo aku, ponteng je la, dan berikan alasan ni supaya kempen ni dihentikan serta merta).. kepade tuan bagi idea, pembantu2 dan pengedar2 kertas survey, aku nk bgtau, sumpahan kt korang mungkin sampai tahap countless dah.

*aku bukan environmentalist, maka aku bangkang kempen ni
*aku chemist, maka aku suggest sila guna teknologi utk mengatasi masalah teknologi

Monday, October 19, 2009

mari hilangkan tekanan!

lately ramai sungguh aku dgr dok merungut pasal tekanan kerja dan masalah bila deal ngan manusia... sabar2kan hati anda ye.. huhu (mcm la aku xde masalah.. huhu).. okla, kt bawah ni ade satu cite kelakar.. aku rembat dr blog seseorang nih.. hentam je la.. i do think this is not belonged to her as well... so, ape lagi... LAYANNNNNNNN

Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?Justify Full

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

amacam? hilang ke tension tu? haha.. aku gelak smpi sakit perut;p

seminar-yang-susah-nak-eja tu makin dekat


awal november nanti, seminar-yang-susah-nak-eja tu akan diadakan... haih... kena prepare slide.. selaku student SV aku, aku tak biasa dgn presentation2 mcm nih... ye la, dr aku lg prefer aku tulis paper.. maka, kalo slide aku tak segah mane masa seminar-yang-susah-nak eja tu nanti jgn kutuk tau!

tak banyak pun aku buat.. just cut-and-paste dr friday seminar haritu je.. org bukan igt pun aku ckp pasal ape.. huhu

ok berikut adalah slide aku (muka depan je la...) utk seminar dan this coming colloquium.. what say u? sila bg pandangan.. aku cadang nk simple mimple pimple dimple je kali ni.. so bcground putih je kot.. kang terlampau lawa org dok sibuk tgk keanggunan slide aku je kang.. tp pahamnye tak...

ni yg aku present masa friday seminar bulan 3 haritu


ni utk coming seminar.. ok ke?

bile awek cakap pasal petrol

aku baru sempat buat sikit surfing pasal petrol... iye.. petrol yang dok sumbat masuk dalam tangki minyak korang tu la....

baru2 ni, tibe2 mcm sangat riuh pulak pasal petrol ni.. ye la, biasa kalo naik harga mesti just sebut petrol berape seliter, diesel berape seliter.. tp tibe2 baru ni disebutkan pulak RON 95 bape seliter, RON 97 pulak bape seliter.. haih... amende lak ni.. aku mule2 dok fikir tu tahun minyak tu dikeluarkan ke ape.. sepatutnye RON 09 dah la skrg. ye dak?

ok, RON adalah Research Octane Number (bilangan oktana). ia menunjukkan kebolehan bahan api itu utk terbakar dgn sendiri di dalam enjin kete tuh. nak dipendekkan cerita, RON 95 lagi senang bertindak balas dlm engin berbanding RON 97.

kadang2 korang ni nonong je park kete kt mane2 korang suke kan? silap haribulan, korang terisi tank tu dgn RON 97. so korang kena pastikan kalo nk isi RON 95, pastikan korang ke pump yang bernozzle kuning, dan kalo nak isi RON 97, sila ke petrol pump bernozzle ijau..

satu lagi soklan yang mungkin bermain2 di minda, 'kete aku boleh ke guna RON 95?' kan?
ok, untuk soklan ni, ape pump attendence tu pernah ckp ngan aku, mostly sume kete leh guna RON95, kecuali kete berenjin turbo.. (ala.. duit modify kete banyak, takkan nak beli minyak mahal sikit x larat kot kan...) tp utk kete mahal2 tu sila check requirement dulu la.. kang tak pasal2 meletup lak kete tu.. haha.. xde la.. x meletup pun, cuma takut performance ala2 kete murah apehal lak kan.. huhu

ok la, untuk info lebih lanjut, rajin2 la visit pages kt bwh ni.. aku setakat alih suara je;p
http://kereta.info/ron-95-petrol-fuel-faq-user-review/
http://www.motortrader.com.my/NUS/articles/article_1977/page_m.asp
http://imdavidlee.com/try-it-out-new-cheaper-petrol-ron95/

Sunday, October 18, 2009

Novel

mase aku kecik2 dulu, aku akan bersorak sakan kalo ayah nak bawak pegi pesta buku atau pesta pantai kt teluk batik.sebab, kalo pegi tempat2 tu aku boleh tambah collection novel aku.

dulu2 aku ngan adik suke sangat koleksi enid blyton yg dialih bahasa ke bahasa melayu. enid blyton mmg ade mcm2 koleksi, mostly cite penyiasatan. tp kami paling suke cite budak pompuan tu... yang kulitnye berwarna hijau tua tu... semuanye ada 12 buah buku. tajuknye "tingkatan 1 di sekolah tengku asyikin, tingkatan dua di sekolah tengku asyikin.." tak silap aku ade 2 buah sekolah dlm kompilasi ni... harga buku nih murah je... rm2.50 sebijik.. murah kan? kualiti kertas, kertas zaman dulu2 yg kaler kuning tu.. tp ok la kan.. utk 12 novel baru rm30. aku rase aku ade sume novel.. kire complete set la kan...

koleksi ni menceritakan tentang kehidupan budak2 perempuan nakal di asrama dan sekolah berasrama penuh. tak silap aku ade sepasang kembar dlm siri ni.. mereka la ketua budak2 nakal tu. drpd plan nak mengenakan budak2 skem kt sekolah, cikgu yang mereka x suke (oh... ini x baek ok!) sampailah ke birthday celebration yg merepek2 tu semua diceritakan dgn sangat baik dan terperinci.. so tak pelik kalo kami adik beradik akan ketawa sorang2 bila baca buku nih... aku ulang baca buku tu sampai lunyai jugak la... skrg aku tak tau buku tu dh kt mane.. xpe2, nanti aku balik aku cari dlm almari kot2 ade aku nak ulang baca;p syiokkkkk woo...

bila meningkat remaja pulak, sibuk dok kumpul novel cinta. mostly alaf 21 punye novel. banyak gila novel kiteorg kt umah tu.. dulu2 aku ulang2 baca jugak, ye la beli mahal2 tp x baca ape gunanye kan.. sebijik buku around rm20.. so mmg adik aku jaga elok gila la..

kawan2 kt skolah menengah aku pulak sibuk kumpul koleksi ahadiat akashah (hurm... dh lame aku x dgr pasal novel2 ahadiat akashah nih). ade satu masa, kiteorg main tukar2 novel. so mostly sume org akan baca novel yg kawan2 deorg baca...

sekarang? aku tak baca novel dah.. malas aku nak layan jiwang2 tak tentu arah tu.. baik aku blogwalking bace benda2 berfaedah dan bole menjana minda.. kalo aku baca novel, alamatnye x berupdate la blog aku ni;p

interview yang paling susah aku pernah face dlm dunia

seriously aku cakap, aku tak pernah pegi interview kerja...interview GA tu lain okeh!

one fine day, kawan aku nak introduced aku kat mamat sama skolah dgn dia.. hurm, aku ok kan je la... dh kwn sendiri jadi org tengah, bole percaya kot! then mamat ni pun mula la msg utk kenal lebih lanjut...

yang paling tak tahan tu, aku siap di interview lagi.. fuh! mcm mak datin cari menantu! mmg la berhati-bati nak cari pasangan hidup, tp soklan tu biar la releven dgn JAWATAN! aku rase JPA pun xpernah tnye soklan2 macam mamat ni tnye kt aku.

ok, berikut adalah soklannye. merah jwpn aku (ala2 salah la...) dan jwpn yg dia bagi kaler biru (kunun betul la tuh.. hampeh!)

soklan 1: bile tarikh lahir awak?
-22 february 1985
-ok, lulus... sebab sy mmg nak org muda dr saya..
(muda bulan je daaa)

soklan 2: dlm banyak2 surah dlm al-quran, surah mane awk paling suke?
-sy suke sume..
-satu je
-surah yasin
-sy suke ar-rahman, kalo surah yasin, org xpndi baca quran pun leh baca
(sukehati je kutuk aku.. sukehati la hei!)

soklan 3: kalau ade sebijik durian, awak suke bahagian mane?
-sy suke kucing tido
-ape tu?
-yang ade seulas je satu pangsa
-oh, kalo sy, sy suke yg dekat dgn tangkai, yg dekat tangkai lebih manis, may be nutrient lebih banyak sampai kt situ berbanding yg tgh atau hujung.
(aku tak tahu ape ke jadahnye aku suke durian bahagian mane dgn jodoh)

soklan 4: (ala2 sokan teka teki) kenape, kalo kite kentut, kite amek wudhu kite tak basuh bontot pun?
-gile punye soklan... aku tak tahu... kwn aku yg lain just kate "kalo kite kentut muka yg malu ke punggung yg malu?"-"muka"-"ha, sebab tu basuh muka" gagagaggagagaga
-sbnrnye sy pun xtau jwpnnye

setelah soalan yg durian dan kentut tu disoal, tak hingin aku kat mamat ni lah!

moral of the story? aku xmo kt dia, dia pun xmo kt aku kot! hik hik

feel young, stay young

hari ni, akhirnye aku berjaya jugak tengok muke kwn waheeba yg berniqab tu.. ei, gediknye aku! hehehe... suke3

jadi bile jumpe tu takkan la semata-mata nk tgk muke je kan.. mestila ade bincang sesuatu... bincang ke??? hurm...cerita ok.. pasal negara dia, pasal dia, pasal aku, etc lah..

tibe2 dia tnye, "how old are you?"
"24"
"but u look younger"

hoh! aku igt nak kate aku nmpk cm patut dh buat PhD tadi.. hik hik

maka terbuktilah kata akak koew teow thng tu yg aku ni nmpk mcm budak 1st year ye? aku igt dia saje nk berbasa-basi ngan aku je..;p

ape rahsia mau kelihatan muda? pegi la makan kt kedai awet muda kt sg 2 tu at least seminggu sekali.. lagi kerap lagi muda.. hik hik (pak cik tu patut bagi komisyen kt aku... siap promote worldwide lagi nih)

erk, sape nyampah ngan post nih, sorry ek... aku xde idea nk merepek

Saturday, October 17, 2009

rumah kak ain yang terbuka

14 okt, gelugor- noorul ain akib telah mengadakan rumah terbuka di rumahnya sempena meraikan hari raya yang lalu bersama rakan-rakannya yang kebanyakannya adalah warga ppsk usm. beliau telah bertungkus lumus memasak mi kuah, disamping makanan2 lain seperti nasi impit, bihun goreng tomyam dan pencuci mulut yang dimasak oleh nor hashila hirmizi, siew yen dan hanani yazid.

tetamu yang hadir termasuk affaizza, rozaini, noorul farhana, muna mastura, nur'aini, husna, norhayati (dan rakan serumah), selain pelajar2 dr mat burn yang lain, dan kawan2 noorul ain yang aku kurang kenal kerana bukan dr skul aku.. oppss.. maafkan sy bahsa kurang formal.

itu saja berita tentang rumah noorul ain yang terbuka.. anda dipersilakan melayan gambar pula.. zassssssssss

.::geng PEQ- macam gaya ultraman taro je:p ::.

.::geng AFG-my senior and great senior::.

.::great senior dan driver::.

.::geng AFG lagi.. huh! mcm ape tah.. memalukan!::.


.::yg dua kt depan tu tukang masak.. opss.. chef..::.

.::geng super otai dok kt meja.. tajuk perbincangan ala2 matang punye::.

.::antara yg hadir::.

dan macam anda jangka, post ini akan di link kan ke post kak husna.. gmbr di sana lebih meronta jiwa.. dipersilakan melawat

DECO DECO DECO!


aku tak tahu kenape diri aku ni dilanda tension berskala ritcher 7.5 semenjak dua menjak nih.. slalu aku leh cope dgn jmpe kwn2 ke, tgk tv ke, main game ke, tdo ke, mkn fast food ke, ape2 yg mudah nk buat la dan x consume banyak masa pun...

tp kali ni.. ya allah... bangun pagi tak hilang jugak.. nak cite kt orang pun tak tau mane hujung mane pangkal. lastnye, aku buat keputusan utk mendeco bilik aku sendiri tanpa bantuan celcom;p

DECO DECO DECO!

ape yg aku buat? hurm... tak banyak pun, tapi kalo org masuk je bilik mesti terus perasan punye lah! tu pun kalo dia berpijak di bumi yang nyata lah kan..

sebelum nih, aku letak karpet dlm bilik.. huh! gaya org kaya je nk karpet2 nih. so ade 3 keping karpet dlm bilik aku.. hari ni, habis aku gulung sume karpet, ganti ngan tikar getah (hehe.. dh turun taraf okeh!)





aku pun tatau apsal aku still meneruskan tema kuning-brown kt bilik nih, pdhal aku ni sikit punye x suke kaler kuning. hentam je la.. asalkan pencahayaan bagus, tak silau mata aku, tak gelap, selesa sudah..

perancangan lepas ni? aku igt nak angkut sikit2 harta karun aku kt sini.. nota zaman undergrads leh angkat balik dh no? xde sape dh kot nak guna.. junior aku kenal pun habis konvo dah ni..

ade sape2 nk karpet aku? satu kaler kuning mcm di atas (aku syg yg ni, xtau nk jual ke tak), satu kaler ijau, satu yg kecik lagi kaler merah gmbo epal..harga leh runding. lambat aku angkut sume wat balik umah ok!

TV

masa aku umur 5 thn dulu, family aku pindah ke KL sebab ayah aku smbg blaja kt UKM. kami pindah dr taman rapat setia, ipoh ke taman melewar, kl. aku igt lagi asa tu aku beria2 mintak ayah belikan TV utk aku, siap demand nk TV besar lak tu.. masa tu tak rmai yang ada TV besar. sume pun biasa2 je, tv 21 inci.

so ayah aku pun menunaikan janji kepada anak manje dan x dgr kate nih.. melompat2 la aku kt tepi kotak TV besar tu masa ayah unpacked TV dr kotak tu.. tak sabarnye aku rase...

bile dh setup sume, ape lagi, on la! aku igt lagi, masa tu waktu petang. biasa la dulu petang2 ade berita jam 6.

haaa.... ni la mase yang aku tunggu2.. ok set! biasa la kalo dlm berita mesti ade sesi temubual/temuramah..... HAH? AIK? APSAL TAK NAMPAK? GAMBAR JE YANG MAKIN BESAR??? HUWAAA!!! AKU RASE MCM NAK SURUH AYAH JUAL BALIK JE TV TU...







kenapa? ape yg terjadi?







sbnrnye aku mintak ayah beli TV besar semata-mata nk tgk penemuramah tu je.. tgk tv kecik asik nampak tgn pegang mic je, orgnye tak nampak pun.. aku beria-ria mintak ayah beli TV besar konon nk tgk tuan punye tgn tu laki ke pompuan, lawa ke tak... tu je.. asek menyorok je, x pernah kuar pun:(

hebat gila igt lagi kejadian masa umur 5 thn.. kecewa sangat nih, tu yg igt tu:p

Friday, October 16, 2009

tak malu sungguh la..

harini aku lunch lewat.. kol 1 baru kuar makan.. nk tgu org laki pegi masjid dulu.. malas nk rebut2 makan dgn org nk p solat jumaat.. lgpun aku tak rushing nk ke mana2 pun.

sedang dok sedap2 menikmati lunch tu, sorang... sorang lelaki melayu dan biasanye ISLAM masuk ke dalam kedai.. aik? x solat jumaat ke deorg nih? uzur syar'ie ke ape nih? biar betul deorang ni.. masa tu aku mg cnfm itu masa solat jumaat. siap ade sorang mamat tu (around 30's) boleh amek nasi, dan makan kt kedai.. ya allah.. terkejutnye aku.. dah la x pegi solat jumaat, siap tunjuk kat org pulak tu.. kalo ye x pergi solat sekali pun, sila la tapau, jangan makan depan org... yang nak tayang kt sume org ko x pegi masjid pehal?

di sini, aku nampak kerelevenan kerajaan hometown aku, kelantan darul naim yang mewajibkan setiap premis perniagaan tutup ketika solat jumaat.. kalo tak tutup, ini lah jadinya.. terang2 tunjuk kat org yang awk tu x solat jumaat. kt hometown aku, masa solat jumaat, tak ada satu kedai pun dibenarkan bukak, even stesen minyak sekali pun. kalo minyak nk habis pun tunggu la, sape suruh x menghormati waktu ketua2 dan bakal ketua keluarga 'bermesyuarat'?

so mcm mane ni.. kalo ikut aku, aku sound direct je.. tp kt kedai orang.. silap2 haribulan aku kena halau keluar dr kedai pulak sebab mengganggu pelanggan lain :P

two is company three is a crowd

kau pernah dgr pepatah org putih kat atas?

TWO IS COMPANY, THREE IS A CROWD

maksudnye ikut version aku: dua tu elok2 dah, saling melengkapi, bila bertiga jadi gangguan pulak.

ops... bukan org ketiga antara aku dan bf ye kerana aku x pye satu pon.. hik hik. tp dlm kehidupan sehari2 la... aku rase, either berdua atau berempat adalah ok, tp kalo bertiga xleh.. kalo aku yg menjadi org ketiga, mungkin bukan masalah besar sebab aku pandai nk handle keadaan supaya sorang x tersisih, tp kalo org lain yg jadi org ketiga antara aku dan kawan aku? alamatnye aku tersisih la.. aku kan lembut hati..

~mode sedih ok!~

sila bagitahu, sape yang boleh tolong jawab untuk aku!

semalam aku ziarah kawan baru dr somalia ngan waheeba.. hamboi2 sakan aku berkawan.. kalo ade org yang asek nk perli aku tu dgr, mesti kuar ayat "amboi, kawan ngan foreigner sesaje.. tak kawan dah kite dr mesia nih" huh.. payah sungguh nk treat mulut org kasi bau wangi sikit. masalah kt sini, aku ade kwn ramai pun, aku x tgl kawan2 aku ape.. geram aku.. mulut insuran berjuta mmg mcm tu.. kalo kena cili senang nk claim kot.

pas tu, kwan aku from somalia ni cite la, dia ni sebenarnye dh kawin bulan ogos thn lps, tp x pernah jumpe. makin aku kompius, deorg sign ape aku tatau (cm akad la) so kire sbg suami isteri la.. bukan nak nikah, pengantin lelaki dgn pengantin perempuan kena dlm satu majlis ke? pening2... xpe la, mazhab lain kot.

sembang-punye-sembang, maka terkeluarla dr mulut waheeba yg kt mesia nih kalo x kawin pun bole tinggal bersama-sama dengan riang gembira(bersekedudukan lah!). terkejut la si somalia (ameena) tu. aku? dlm kepala dok get ready dgn jwpn je la.. huhu..

"really? muslim?" ameena
"ya, muslim..." waheeba

aduhhh aku nk jwb ape ni? aku sendiri xtau kwn waheeba tau dr mane, sebab aku rase kalo kat penang ni, ia masih kes terpencil. tergagap-gagap la aku jwb soklan2 mereka.. mane aku tahu weh, yg aku pernah tgk pun dlm tv je...

hish.. kepada yang bersedudukan ni, sila jawab utk aku.. aku tatau ape2...tolongg!!!!

ORYZA SATIVA tu ape?

soalan cliche bile aku bagi email address.. bile aku masuk chatroom pun, ni adalah soklan yg sama.

ORYZA SATIVA tu ape?
ok, utk org selain biologist + biologist yg dh lupe, oryza sativa adalah nama saintifik utk padi.

kenapa ORYZA SATIVA?
nickname ni aku dah guna lama gila.. since i was form 5 (lebih kurang 7 tahun lalu.. aku dh tua skrg okeh). masa tu sibuk blaja pasal nama saintifik kt kelas bio. masa tu cikgu noraini sibuk suruh kami cari nama saintifik ape2. masa tu jarang org surf tenet, maka, cari je kt sumber2 yang ade di sekeliling. dulu, setem ade gmbr padi, pokok kopi, pokok getah, rambutan, etc. among all, nama saintifik padi paling sedap pd pendengaran aku. masa tu pulak sibuk dok buat akaun yahoo mail, so aku amek je la nama oryza sativa tu. biasa la dulu2 taksub dgn pelajaran tahap gaban. aku ade banyak email akaun semata-mata nk guna mcm2 nick. lagi satu nick aku adalah kalium heksasianoferat. gile payah nk sebut.. rase2 leh tersyasyul x?

kenapa ORYZA SATIVA kekal sampai sekarang?
satu- dah biasa
dua-ramai kawan2 tau email nih (email usm ni mcm hiasan je utk aku.. huh~~ nk attach file besar2 baru guna eail usm)
tiga-aku kan dr kelantan, kt umah aku ade sawah padi ape.. so ape salahnye aku guna.. kire asal usul aku jugak tu
empat- aku nak ikut resam padi, makin berisi makin menunduk, bukan makin nak mendongak ke langit..
lima-kalo aku bukak akaun lain pun, cnfm aku lupe ape aku punye ID (mcm org tua!)

adakah sudah terjawab soklan2 tentang ORYZA SATIVA nih?

Thursday, October 15, 2009

hai.. budak2 sekarang..

beberapa hari lepas, aku called nyah, adik aku no 2. dia pun mule la bercerita mak aku found out that adik bongsu aku si afiq tu ade awek... AWEK??? AWEK!!!!! hamboi2.. dh reti nak berawek2 pulak.. umur baru setahun jagung dh nak ade awek.. siap berSAYANG-berABANG pulak tu..

ptuiiiihhh

nk muntah aku rase... ha, kt bwh ni aku letak dialog antara mak aku ngan adik aku ye.. jangan gelak.. hik hik

mak: afiq, sape **** nih? (nyah x sure nama ape)
afiq: kawan je mak (gelabah dh tu.. huhu)
mak: kawan.. kawan... dulu nabila, ni ***... pot pet pot pet (leh tahan adik aku weh!!)
afiq: mak... pukul afiq mak.. pukul afiq mak... (dia rase bersalah kot masa nih., tu suruh mak pukul tuh)
mak: buat ape nk pukul nye.. dh besar..
afiq: mak... ambik la henfon afiq mak...
mak: memang nak ambik pon..

aku cite kat kawan aku, dia pun kate adik dia pun sama... adik aku ngan kwan adik aku nih still in lower form, tp mak ai... bercinta gaya org tua tuh..

ni pulak pengalaman kwn aku jadi cikgu gstt.

murid: cikgu, cikgu nak kawan ngan kakak sy x?
kawan: kakak awak umur bape?
murid: darjah 6..

haihhhhhhhhhhhh!!! budak2 nih! sungguh lawak dan miang la... aku rase dulu xde pun mcm nih. and satu hal, patut la dulu cikgu aku marah bile kwn aku kapel masa form tu.. mesti cikgu2 jijik bile tgk dan dgr kan? ptuih!

mereka mengejar syurga sampai macam tu sekali.. kite?


korang kenal buah ape nih? delima dlm bahasa melayu, pomegranate in english dan الرمانة dlm bahasa arab (في اللغةِ العربيةِ العربيةِ). mungkin pada sesetengah org, leceh sikit makan buah ni.. uhu.. nk kutis satu2 tu memang menguji kesabaran sungguh;p

musim delima dah dtg lagi.. suke3.. heheh.. antara buah fevret aku.. slm pegi pasar malam beli dua biji.. sebiji utk aku, sebiji utk waheeba.. hurm... bile bg kt dia,maka adelah sikit pengisian rohani utk aku..

mcm yang kite tau buah delima ni adalah antara 7 makanan terbaik di dunia, dan ia sendiri di sebut dlm Al-Quran (buah durian,rambutan duku tak de okey!) tau2 je la bukan calang2 benda yang akan disebut dlm al-quran, btl x?

menurut waheeba, sunnah rasulullah SAW ade menyebut bahawa buah delima ni dr syurga (ni ikut pemahaman aku) dan waheeba cerita, kalo dia makan kt rumah dia, dia akan pastikan xde sebijik (sebijik ke.. ke ape penjodoh bilangannye tah! yg penting setiap unit dlm sebiji delima tu) yang jatuh, kot la kalau2 itu adalah yg dari syurga...

masya Allah... sampai macam tu sekali mereka mengejar syurga...aku? huh (sambil mengeluh). aku betul2 kagum dgn mereka... walaupun kdg2 ala2 tak tahan jugak, tp hubungan mereka dgn Allah, kebergantungan dgn Allah, determination utk mendapatkan pahala dan syurga.. MASYA ALLAH.. sama2 la kite kejar syurga mcm mereka ye..

*sile review cite dgn label 'ramadhan' utk tau cite waheeba & bangsa arab lagi

Wednesday, October 14, 2009

dia sudah nak balik :(

.::kiri juman from sudan, kanan hanan from palestine::.

tibe2 tadi ade satu msg masuk.. from hanan.

"SALAM SIS I'M ON DA WAY TO KL AIRPORT I WILL GO HOME, PLZ ALWZ PRY FOR ME AND FORGIVE ME"

mau tak tersentap aku! baru je aku jmpe dia sblm kuar makan ngan shu td. sempat la tegur, tp dia kelam kabut nk jumpe kawan. masa tu jugak shu dtg dan aku terus naik kete shu.

nyesalnye x sempat salam and say good bye.. mmg la aku dah salam ngan dia sebelum hari raya sebab sepatutnye dia balik palestine hari jumaat sebelum raya. tp dia x dpt permission utk masuk mesir sebelum raya, menyebabkan tiket flight dia x dpt di cnfm kan.. biasa la, nak masuk palestine kena lalu mesir, nak masuk negara org kena la ade permit, tambahan lak dr negara2 yg berperang..

xpe la, ape2 pun semoga dia selamat sampai ke negara dia. semoga dia, keluarganya dan negaranya dilindungi oleh Allah drpd serangan yahudi laknatullah. dan harap2 satu masa nanti aku akan jumpa dia lagi.

S.E.T.E.M.

ahad lepas aku copy cite setem yang nabil donlot.. kunun2 nk tgk secepat mungkin, tp paham2 je la..aku bukan goyang kaki aje kt usm nih, goyang kaki sambil buat kerja lain oke!

jadi aku nak tulis review utk filem nih..ecece.. nk buat film review lak tetiba.. hik hik.. ape salahnye, dah aku suke movie ni, aku tulis je la...

cite ni mengisahkan ade sorang uncle org putih ni yang dtg mesia kunun2 nk pamerkan setem yang moyang dia print seratus tahun yg lalu. tu adalah satu2nya setem yg di print. tau2 je la, org2 skrg suke kan benda2 yang ade nilai artifak nih.. (kecuali aku!) dan dikatakan setem tu nilainye USD4j. mak ai! kayo den! tak payah keje sepnjang hayat lah!

pastu, ade byk la org nk curi setem nih, geng ank yatim (rasyidi ishak& afdlin shauki), geng piranha (kaum cina) dan geng tosai (sathiya dan aku x kenal). geng anak yatim nih bekerjasama dgn geng piranha (boleh dipanggil sbg anak buah la). deorg punye plan, fuh! hebat! tp ade pertembungan antara geng tosai dgn geng piranha+anak yatim. masa misi nak rompak setem tu, berlaku satu accident antara van yg bwk setem tuh ngan kete yg dipandu oleh geng piranha. masa tu setem tu terbang, dan seorang PATI pgg setem tu. puas la pulak geng2 ni cari mamat nih.. tp penyeludup PATI ni ade contact jugak ngan geng piranha ni. masa geng piranha+anak yatim nak p amek setem, polis buat rush kt premis itu, sbnrnye nk tgkp pati.. tp lain pulak jadinye.. PATI yg pgg setem tu lari.. rebut sana rebut sini, finally setem tu terlekat kt beg que haidar (org buta dlm cita nih). geng tosai yg sorng lagi+afdlin kejar mamat tuh, act afdlin diculik masa nih. akak que (vanidah imran) guna setem tu utk post surat permohonan utk mengubati mata adiknye.. dgn dia2 pulak kena culik kt cini.. masa ni banyak la scene yg aku tak reti nak cite berlaku, but finally, they found out that the stamp is a fake as the englishman just want to claim the insurance...

lastnye sume pun insaf (geng piranha lenyap, kerana diserang samseng) dan mereka bekerjasama utk tangkap penipu tuh..

out of 5, i would like to give 4.5;p

*aku rase aku lg suke cite ni dr papadaom;p
**aku bukan peminat filem aksi, tp yg ni aku suke pulak.. heran sungguh!

Tuesday, October 13, 2009

alhamdulillah.. semoga dimurahkan rezeki2 mereka

selamat hari raya sume..

hehe.. esok aku raya;p hari last pose, murah lak rezeki cik oryza nih. pagi2 buta ano dh msg menjemput aku ke open housenye lepas maghrib nanti... hurm, elok jugak tuh, aku pun lama dh x jumpe ano.. hehe..

plan punye plan, aku bajet beli nasi gorang kt kafe bakti, then makan desert je kot kt umah ano nanti.. perancangan rapi tuh! hehe..

kebetulan ex rumet aku, fid dtg bilik ptg nih, aku nak hidang air, dia suruh tgu dulu la pulak.. nak buke ngan aku katenye.. hurm, xpe la kalo cm tu. takkan aku nak perambat balik lak kan..hehe

dok sedap2 sembang, si waheeba, kawan yemen aku la pulak ym, tnye aku suke burger ke tak.. nak kate xnak tak sampai hati... kate je la ok je.. hehe.. aku sbnrnye bajet waheeba akan hantar beger tu kat bilik aku je, so aku leh bagi kwn aku makan separuh2...

malangnye sangkaan aku meleset.. lupe lak yg arab nih jenis ape yang dia akan makan tu la kite makan. so dia bawak la daging beger yg dia dh masak dlm oven tu (arab x suke benda minyak2) dan roti beger. bukan tu saje, siap ngan buah-buahan mahal lagi tuh.. dgn kiwi, epal, orange, plum.. huh.. naik semput aku makan.. mmg x leh habis.. kena paksa amek lak tuh.. katenye 'your share' .. so amek je la...jangan lawan.. xde maknenye kalo lawan pun.. cnfm kalah!

act waheeba dtg lmbt sikit, aku dh telan nasi goreng ngan kwn aku pun.. takkan nk tunggu.. lapo weh.. aku x sahur;p masa dia dtg tu, aku bungkus balik la nasik aku tu.. makan beger lak. x sgka lak dia bwk 3 ketul daging beger + 4 ketul roti. kire kwn aku pun makan sama lah..haih.. langkah kanan fid malam nih.

pas makan beger makan buah pulak.. huh! full gila perut aku.. alhamdulillah, cukup makan lagi aku ye.. waheeba siap lari naik bilik dia amek buah utk fid.. haha.. ade jugak! kalo x abis pun kena bawak balik.. fid gelabah gile dh masa tuh.. hik hik.. aku dh biasa dah... hehe..

sepatutnye aku pegi umah ano kol 8, tp dh teranjak ke 830.. xpe la, asalkan pegi.. aku pegi pun setakat memenuhi jemputan je la... nak memenuhkan perut, mmg x terdaya dah rasenye.. makanan2 kt umah ano sedap2, tp aku kenyang.. aku paw sikit2 yg kak jenny punye je.. hehe..

ok la, thanks to waheeba for the foods which u cooked for me, it is very delicious and i'm full, alhamdulillah, kepada ano, thanks atas jemputan.. sedap sedap sedap (baca gaya upin dan ipin). nx time jmput lagi ye.. hik hik

*tibe2 aku rase mcm nk buat phd kt skul TI, mesti senang kan x payah fikir reaction, xpayah fikir mechanism.. yg penting product ma!

dua jenis chemist yang anda mungkin jumpa dlm dunia nih

sebagai seorang chemist (considered so lah ye!) haruslah aku ni mempunyai kawan2 chemist yang ramai. maklumlah, dr undergrads dok bergelumang dlm bidang yang sama kan... drpada pengamatan aku, anda sume mungkin akan menemui dua jenis chemist yang taksub (ahaha.. seswai ke vocab nih?) yang mungkin sikapnye lain drpada org2 awam. setau aku, org awam yang agak berpendidikan akan berada dlm golongan pertengahan, yang kurang tahu pula main taram je la..chemistry students ade yang tengah2 jugak, tp aku nak cakap pasal extremist di sini.

jenis yang pertama: chemicals are my good friends
hurm.. chemist jenis nih, akan menganggap sume chemicals kawan2 deorang, ala2 no harm to them lah atau mereka kalis hazard .. ye la, kawan mane makan kawan. so mereka akan menganggap takda chemicals yang berbahaydlm dunia nih. so jangan pelik kalau anda jumpe chemist yang merokok berkotak2 sehari (mungkin mereka anggap sume benda dlm rokok tuh kawan2 kot), atau sesukahati je nk pgg solution or solvent dgn bare hands. kebarangkalian menemui spesies nih agak susah.. kalo jumpe pun maybe sikit je...

jenis kedua: chemicals are my enamies
yang nih berlambak (aku mungkin tergolong dlm golongan ni jugak kot) habeh sume benda tak dipercayainye. kalo letak dyes xleh, carcinogenic la, kalo masa pump petrol kena off hp la takut melotop, isyk..mcam2 lah! ni sume hari2 kami bergelumang dgn benda nih. banyak bahaya yang dh kami face (cthnye kwn aku dr xde lelah dpt lelah sebab main ngan chemicals). ade jugak kawan2 yang dah keje di bahagian QC dan manufacturing department di kilang2 pembuatan yang dh berjaya membocorkan rahsia2 yang terjadi di kilang2 di mana ade sesetangahnye x memenuhi spec.. oppss..sape tuh? rahsia la.. hehe

ape2 pun, chemist adalah manusia biasa.. cuma agak selekeh... ade tak chemist cun kt sini? heheh

*aku perasan satu benda, chemist memang suke minum coffee or nescafe.. merokok pun leh tahan. mungkinkah golongan ini mmg mempunyai gen suka akan kafein?

Monday, October 12, 2009

tibe2 aku berasa takut, seram sejuk tahap menggigil-gigil

aku dah pernah bercerita pasal PID aku, ni kire sambungan je la..hehe.. td aku pegi bukak puasa ngan muna. nak bayar tuh, ade sorang akak tu jaga counter.. hurm.. tak pernah nampak akak tu sbnrnye...

akak tu berjalan pakai tongkat (aku tatau benda ni pgl tongkat ke ape) ala.. yg mcm org tua2 pakai tuh.. rupenye akak ni menjalani pembedahan tulang belakang.. hur,, dh ketaq dh sikit masa tuh.. aku kan sakit belakang! pastu akak tu cite, disc tulang belakang dia bukan setakat hilang shape, tp siap pecah.. tiga lak tuh! maka, pembedahan terpaksa dibuat.. kalo tak dia akan lumpuh.. pembedahan sepatutnye 7 jam, berlanjutan smpi 14 ja.. setelah 7 skru diletakkan, jantung terhenti berdenyut ketika skru ke 8.. uish..biar betik! 5 jam jantung terhenti, tp Allah tu maha berkuasa, umur akak tu masih panjang..

takut lak aku rase... tp akak tu kes teruk,.. aku nye kes ok lg kot.. hurm.. doakan je la aku semakin pulih..

*leh tak aku mintak ayah aku operate je aku even though itu x perlu? hak hak

Jangan kutuk org banyak2... diri kite sendiri belum tentu bagus..

hurm... dah banyak kali sebenarnye.. tak tau aku nak cakap mcm mane.. kalo kutuk org tu biar la berpada.. ni yg ko pegi bagi baek punye kutuk tak hengat dunia tu pehal? bawak2 la bersabar sikit... x suke diamkan aje, jangan cari gado ngan org.. ni dok jaja cita sana sini lak.. hurm..

aku nak igtkan satu hal, dlm dunia ni macam2 jenis manusia ade. dan bukan sume org pegangan agamanya kukuh mcm kau tu.. silap2 haribulan, org sakit hati, org anta santau kat kau.. mase tu ape mau kate? cari ustaz ikhtiarkan supaya sembuh je la..

aku tulis nih sebab aku dh muak nk dengar org mengutuk sana sini secara bombastik dan extravaganza punye stail. either ko kutuk secara percakapan ke, sms ke, dlm fesbuk ke dlm blog ke, udah2 la tu.. xde pekdahnye.. haha

*sape makan cili rase pedas. aku tulis nih bukan kerana aku adalah org yg dikutuk (ei, tolong sikit!) aku hanya menegur.. aku tak mau ko bagi pahala yang banyak ko kumpul tu pd org yg kau kutuk kaw2 tuh.. hik hik

**kepada org yang dikutuk tu, ucapkanlah terima kasih atas pahala yg disedekahkan tu

Consequences kepada kena kejar dgn abg hensem

kemarin aku cerita pasal aku kena kejar ngan abang hensem masa umur 10 tahun, consequence nya aku kate aku tak kuar main kan.. hurm..bukan semudah itu..hehe

setelah dikejar dgn basikal, memang aku tak kuar main. siap aku mengharamkan kaki aku jejak padang tempat deorg bersorak tuh.. hehe..

tp malangnye, tau2 je la kalo dh duduk kt hospital, banyak la aktiviti nye... antara aktiviti wajib adalah kelas fardhu ain kat masjid hospital setiap malam sabtu. maka, ramailah anak2 staff akan pergi ke masjid masa tuh. nak tak nak, aku kena face jugak abg yg kejar aku tuh.. mase tu tak yah cakap la... aku rase malas gila nk p masjid semata2 kerana takutkan abg tuh. asal jumaat je mula la berat hati nk pegi masjid..hehe

bukan ape, org lain pun pakat nyakat jugak...sakit hati tau.. masa tu kan aku budak lagi, sah2 la tak reti ape satu (aku bukan mcm budak zaman sekarang oke).

tak keluar main? hurm...sesuatu yg amat membosankan.. terpaksa la cari alternatif lain, cthnye main ngan kucing ke, main badminton ngan adik beradik ke.. hurm.. mcm2 lah!

setelah tamat tempoh kuarantin aku, aku pg main kat padang balik.. bilangan org yg menyakat berkurang secara drastik... deorg tau aku merajuk kot (padahal aku takut sebenarnye)

hurm...rindunye aku kat zaman dok kat teluk intan... ade sape2 leh bawak aku ke sana x?

Sunday, October 11, 2009

jeng jeng jeng

TADAAA!!!!

alhamdulillah syukur kepada Dia yg satu, aku berjaya jugak edit aku punye blog tahap membenteras perokok tegar. haha.. kire habis-habisan edit lah ni..

nasib baik siap hari ni jugak. sekerat hari aku dok cari layout baru kerana aku bosan dgn layout lama yg pada aku gelap (even dh pink) dan aku nak cari template dgn 3 columns.. serabut lak bile kena scroll down panjang2.. huhu.. takpe, asal aku selesa..

bile dh jumpe, skali aku browse design yang aku pilih, tgk2 habis sume hilang. yang tak tahan dgn links pun habis hilang. haih.. geram sungguh lah! nak menangis dah masa tu.. nasib baik tenet ok td, maka aku leh tambah links sendiri...biasa aku mintak tolong azy kalo tenet low. bila links dh ade, kire boleh bertenang dah la sikit, sebab yang lain senang je..tp aku ni bukannye senang nk berpuas hati, maka aku siapkan sume hari nih.. sanggup x kuar makan harini (walaupun aku lapo sbnrnye) dan mintak kawan tapaukan je.. haha.. semangat sungguh la aku ni...

ok, rombakan besar-besaran telah dilakukan di blog nih,antaranye;
  • dh tukar dr 2 columns ke 3 columns
  • dh tukar ke bcground putih+pink
  • kalo ko tak perasan, korang mg teruk, blog ni bukan bernama 'colours of my life' dah tp dh jadi 'bukan coretan tanpa rasa'-kang org kate blog aku ni tajuk english berkebuk, tp entries sume dlm BM.. hehe
sape yg menjadi inspirasi perubahan ini? 1-konotasi- aku rase mcm cun+tenang gila blog sia dgn bcground putih tuh.. tp kalo aku punye haruslah nak calit pink sikit sana sini..hehe.. 2-kak nadiah- cun lak tgk akaknye blog dgn 3 columns..hehe

nak memenuhi cita2 aku bukan mudah, tak nak ade fixed width la, xmo kaler gelap2 la, kena pink la, mcm2... tp sendiri nak, sendiri buat xpe la kan..

*hopefully korang tahan la dgn kaler pink ni ye.. haha.. nk baut mcm mane, tuan punye blog dh suke...

kepada sume org, jangan marah saya

huwaaa... saya mintak maaf...

blog saya jadi caca merba jap...konon2 nak tukar tamplate, alih2 ni pulak jadinye.. sorry la ye sume links pun hilang even sy dah save sebelum tukar tuh.. sy tengah pening kepala nih.. hurm.. kalo lmbt sikit masukkan links kawan2 tu sorry la ye.. biasala.. kebizian menghambat diri..

satu kisah ketika aku berusia 10 tahun

masa aku berumur 10 tahun, aku ngan family aku tgl kat kuartes hospital teluk intan. hurm..kalo nak banding ngan tempat2 lain, this is the best place i've ever been. kerana? masa tu kan aku kecik lagi, seronok la main2.. tau2 je la kalo kt quarters, mostly golongan berkeluarga, jadi rakan sebaya ramai..seronok la aku main rounders, lumba lari, main baling selipar dan kayuh basikal keliling hospital.. oh! aku rindukan tempat itu..

mase aku kecik, aku lagi suke pakai skirt. sungguh kewanitaan kan? haha.. banding ngan adik aku, dia lagi suke pakai seluar. dan sampai sekarang, aku meneruskan tradisi penuh kewanitaan aku tu dan memakai baju kurung lak.. (pergh.. ayat aku..)

bile dh duduk kuarters nih, paham2 je la.. ade banyak peringkat umur.. maka, ade jugak la aku dengar desas desus ade abg ni minat kat aku. abg ni djh 6 (djh 6 dh tau nak minat2 ke) dan aku sebagai budak yang belum baligh (pada masa tu) takut gila bila ade org minat..

satu hari kami balik ke kampung kat sg siput (kampung ayah). kami sampai rumah dlm kol 6++. sepanjang perjalanan, aku igt satu benda je.. aku nak kayuh basikal round kuarters bila sampai nanti. maka, bile sampai tu aku terus je capai basikal.. kayuh ngan adik. siap lumba tak tahan tuh (leh bayang tak budak pakai skirt kayuh basikal laju2.. tak malu sungguh la aku nih) bile sampai depan padang(tempat aktiviti budak2 kecik dan remaja), aku dengar org sorak..kuat sungguh! aku toleh belakang, adik aku kayuh basikal laju jugak. oooo ade hati nak potong aku ye! jangan harap.. hehe..

then, aku masuk lap kedua.. still dekat padang ade org bersorak.. fuiyooo ramai gila penyokong aku! aku kayuh laju lagi..nasib baik tak tersungkur je.. toleh2 blkg abang yg dikatakan minat aku tuh dok kejar aku rupenye..

aku dah kecut perut.. kayuh laju2... doa mintak cepat la sampai rumah.. 'MAKKK TOLONG!!! KAK LONG TAKUTT!!!"

sampai2 umah, aku campak basikal dok senyap2 dlm rumah..

sebulan aku tak kuar main tau.. fobia tau.....

*abg tu hensem gak tau.. haha.. malangnye aku kecik lagi masa tu.. haha

open house muna..

harini, eh semalam muna buat open house... tak banyak aku dpt snap..bz ma.. co-tuan rumah la kate kan.. ape2 pun layan je mane2 gmbr yg ade. nti aku link kan ke blog kak husna. blog kak husna mesti gmbar lawa2.. ok, ni gmbr dr blog kak husna

.::kunun2 nk tiru kak husna amek gmbr.. tp mcm haram je aku amek::.


.::sedap tau kak nadiah.. (haha..saje je.. ayat nyakat kak nadiah)::.


.::fruit salad yg kak apai puji tuh::.


.::tetamu yg paling awal::.


di sebalik tabir (perlu ke part nih? haha..aku nk letak jugak)

.:: nak masak kt hostel kena pndi survive mcm aku::.


.::ye puan2... bahan2nye ade lah::.





.::ha...ni lah hasilnye.. bajet best je aku nih..huhu.. perasan sungguh la..::.

tata.... nx sem akak tak ngaja dah..hehe

rabu lepas (bersamaan minggu hazlami kena kuarantin) merupakan minggu terakhir aku ngan student aku. pas ni sume get ready utk exam ye! dan, berakhirlah extension utk GA scheme aku selama 2 tahun.. lega rasenye.. tp nanti poket kosong la...huhu. mcm kelas sebelum nih, aku snap jugak gmbar deorg.. nanti 'kesok hati' lak kang..layan gambar ok...zasssssss


.::trio yg paling banyak mulut aku prnh jumpe::.


.::budak baik..siap pgl aku instructor tuh::.



.::yg ni slalu nk kenakan aku haha::.



.::yg ni suke dtg lmbt ke lab::.



.::pair yg paling sempoi dan selamba::.

aku ngaja 1 kelas je quarter nih..maka sikit je la student aku.. tata sume.. akak doakan awak sume berjaya dlm final exam, dan dpt berbakti kepada ibu bapa, agama dan negara. okeh? gud luck sume.. (weh...add la akak dl fs tuh..hehe)

ini memang gile!

dgn berbekalkan iman senipis kulit bawang nih, aku bukanlah seorang yang baik. sedangkan rasul pun ampunkan umat, tp aku...? raya sebulan, masa ni la kite nak maafkan org2 yg pernah mengguris hati kita... malangnye aku tak mampu.. banyak kali aku cuba nak maafkan si polan tuh, tp setiap kali aku igt ape yg dia buat kat aku, hurm, sakit hati ni tau.. berjabat tangan berkali-kali, ucapan maaf berulang kali terbit dari bibir, tp bila aku dok sorang2 perrrrrrgggggghhhh sakit gile beb! aku memang tak baik sebab susah nak memaafkan manusia itu.. tp aku tak mampu. mcm satu mimpi ngeri bila hal aku dicanang sana sini dan beliau menuding jari ke arah org lain. haih! hati, tabah lah.. maafkan dia.. xlarat aku nk tunggu dia cari aku kt padang mahsyar nanti..

Friday, October 9, 2009

sekarang baru aku paham peribahasa sapa yang lebih banyak makan garam..

dulu2 masa aku tadika dan darjah satu, mak aku ade ngaja aku baca quran. tapi masa tuh aku pelik, macam mane mak boleh tau aku baca salah sedangkan dia tak tengok pun muqaddam aku tuh.. heran bin ajaib aku.. mak pulak mesti kate, mak tahu la.. mak kan dah ingat..tp aku tetap kompius mase tuh, apsal mak igt banyak sgt ha?

dan bukan sikit2 mak tahu... dia tak tengok pun dia tau. dia dengar pun tau.. kadang2 kalo masak, tengok je lah tau dh masak tak.. hurm...

dan masa pun beredar. anak gadisnya ni dah 24 tahun pun.. boleh dikira cukup dewasa dh sebenarnya... aku pun dah paham macam mane mak boleh trace ape2 kesilapan dulu.. ooooo macam ni ye rasenye bile dah lama makan garam..

contohnye, bila dlm lab, aku tengok nombor2 student aku tulis dlm lab report aku dah tau betul ke salah. dan deorang pun dengan muka kagum+terpinga-pinga berkata "uish! macam mane akak tau" haha.. aku hanye mampu buat muke berlagak aje la.. hehe

lagi? sekarang kalo aku tengok trait satu2 kejadian aku agak boleh jangka dah consequence kejadian tuh.. tgk mimik muka pun boleh jangka ape org rase (ini biasa sebenarnye...) sume ni adalah berkat pemerhatian selama 24 tahun nih (walaupun aku rase 12thn kebawah aku tak tau ape2 pun)..

maka, boleh tak aku menggelarkan diri aku sebagai nujum mak belalang? ekeke.. sesukasuki hati aku je nak title ape ek..

Thursday, October 8, 2009

permainan budak perempuan dulu2

post ni lebih memberat kepada budak2 pompuan sebab aku lagi lama kt girls' school berbanding skolah campur..hehe.. no wonder smpi sekarang kwn aku mostly pompuan

permainan sekolah rendah
mase aku skolah rendah dulu, antara permainan paling femes masa rehat dan masa tunggu ayah dtg amek ket skolah adalah galah panjang, zero point (getah), dan berebut tiang. kalo galah panjang tuh, penuhlah court badminton kt skolah tuh.. pantang tengok org main.. tak kenal pun join jugak, gara2 kemaruk sangat nak main galah panjang..huhu.

main lompat getah tu pulak masa aku djh 5. sibuk la semua org kumpul getah semata-mata nak ade getah sendiri. aku mule2 tak reti nak buat getah tuh, tp dek kerana taksub sangat nak ade tali getah tuh, aku belajar jugak.. siap sibuk dok mengayam tali getah dlm kelas agama kt masjid tuh.. yang tak tahannye, bukan aku sorang, mostly budak pompuan pun mcm tuh.. ustaz? hurm.. skali cakap sekali sorok, pastu sambung mengayam balik..huhu

permainan ketiga, berebut tiang.. habislah tiang2 kat sekolah tuh penuh dgn budak2.. toksah kate ape la..memang hobi kami.. hehe.. bilangan tiang yang paling relevent adalah 4. kalo banyak2 susahlah nak rebut..

permainan lain? masa aku djh 6, kami gila main batu seremban. mmg girly habis lah permainan nih..tp kadang2 ade jugak budak laki join.. ade evolusi sikit permainan nih. awal2 kami kutip batu biasa je. kemudian kamu mula jadi lagi kreatif. kami jahit kain kecik2, isi pasir atau beras kat dalam uncang tuh.. barulah masyuk nak main kan? aku main sampai calar balar kuku aku.. nasib baik permainan tu femes masa dh hujung tahun, asal cikgu tak masuk je kami pun buat bulatan kt blkg kelas. biasa ade la dlm 2-3 grup..

permainan sekolah menengah
bile masuk skolah menengah, permainan lebih matang, takde yang lari2, tekangkang sana sini dah.. mainan sopan gila+educated+kadang2 merepek!

permainan pertama: main titik. buku math jadi mangsa.. ala..permainan yang kite kena bina komuniti kita tu. yg letak titik pas sambung2. kawan lak akan wakilkan diri dgn pangkah. tak pun pen kaler lain2.. lama jugak permainan ni bertahan, sebelum kami beralih kepada permainan yang lebih matang dan merepek.

permainan seterusnye.. biasa la..bila usia menigkat, kegatalan utk menikah/berpasangan tu mula wujud... jadi permainan kami adalah berkaitan dgn pasangan kami lah! yang paling femes yang kira urat2 kt ruas jari tu. aku tak reti pun nak kira, tp kwn aku yang kira utk aku... berdasarkan perkiraan tu aku akan kawin umur 23.. tp dh lepas pun..xmenikah-menikah pun lagi.. tu la.. Allah kan dah mengharamkan kite bertenung nasib.. mase kecik2 mane mau dengo!

lagi? modus operandi yang sama.. nk tau umur manikah jugak. tok bomoh: hakimah, manakala aku pembantu. kate hakimah akak2 abang2 dia buat, sume pun tepat. maka ramailah yang mahu cube (yo yo o je la korang nih) caranya, isi air dlm gelas (gelas aku punye, sebab tu aku jadi pembantu), jadikan cincin (w/o mata) sbgi pemberat, dan rambut sape yang nk tau sbgai tali..pastu, tutup kipas, pastu selawat. seriously aku tak tau kuasa ape yang menggerakkan rambut tu. mula2 pelan2 kemudian makin laju. hakimah akan kira bape kali cincin langgar dinding gelas. permainan mcm aram je.. sila jangan tiru. boleh tak dlm mengamalkan perbuatan khurafat ni org masih berselawat? astaghfirullahalazim... adik2 jangan tiru perbuatan ini.. nanti Allah murka. kawan2 aku yg pernah main, sila solat taubat okeh!

permainan lain lagi? ape lagi! permainan borak-borak-borak lah! hehehehe.

permainan sekarang? computer games+games kat fesbuk tuh! selamat maju jaya;p


aku bukan manusia kalis sedih

kata sharon: 2009 is not ong at all...

tp sebagai seorang muslim, aku kena tau yang sesuatu kejadian tu bukan ditentukan oleh tahun, jauh sekali oleh individu tertentu.. semuanye bergantung kepada qada dan qadar Allah.

aku tahu, agak ramai yang tak hepi tahun nih, terasuk aku, tapi aku tahu, ramai jugak yang sangat hepi tahun nih... maka, 2009 is not un'ong' at all kan?

sesuai dgn nama aku 'cahaya kegembiraan kami' maka aku takleh sedih lama-lama walaupun aku tahu aku tak kalis sedih pun sebenarnya

hati... tabahlah..

Wednesday, October 7, 2009

pendekar

igt tak masa zaman kite kecik2 dulu ade satu masa tu TV3 akan menyiarkan cite pendekar.. dari satu tajuk ke satu tajuk.. sume cite silat.. pelakonnye? aku tak hengat. tp yg paling hero aku rase faizal hussein, tantiana dan yang lain2 aku tak igt nama..heheh.. dlm cite tu, mesti sume akan pakai ikat kepala ala2 pendekar zaman dulu kala.. baju lak, mestilah baju pahlawan..pastu akan ade 2 golongan, satu golongan jahat, satu golongan baik... dan mereka akan saling berlawan.. org tu bakar kampung org nih, org ni bakar kampung org tu.. hehe..

cerita ni jenis bersiri..maka kami adik beradik memang tak sabar nk tunggu episod seterusnye. semangat! hehe. show ni pada waktu malam. maka, satu family boleh tengok.. aku rase cite dulu2 ade quality la.. kerana ayah aku tak pernah merungut tak elok lah ape la...kalo sekarang, hurm jap jap "ape mcm nih" , "ape mcam tuh"... siap pernah sound satu show tuh x sopan lagi.. baru la aku perasan nilai2 moral dan kesopanan sebenarnye makin luntur sekarang.

zaman kecik2 dulu korang tgk show ape??


*jangan tak tau, sharon pun tengok cite nih..dia pun minat gila pendekar nih;p
**aku perasan aku punye entry skrg banyak cite pasal masa lampau..mcm encik konotasi la pulak...ampun encik konotasi...
***aku asek cite pasal masa lampau kerana hidup aku bosan sekarang. bangun pagi-baca journal-lunch-baca journal-tulis paper-tgk tv-baca lagi-dinner-tulis lagi..cm mane nk ade cite:(

alam mula berkata-kata

tahun 2009 nih banyak sungguh kejadian bencana alam. drpada tanah runtuh (2008 ke 2009 tah), banjir sana sini, taufan pulak datang, pastu fenomena el-nino yang panah ketok kate org kelantan dan sekarang diikuti pulak ngan gempa bumi sana sini, siap dgn tsunami lagi sampailah srangan biologi pun turut berlaku kat dunia nih..

kau nak lari mane?

kau nak menyorok kat mane?

kau duduk mane2 pun, tetap ade risiko... cuma kita xtau sama ada Allah menentukan kita terlibat ke tak..

dah banyak sgt tanda2 macam nih, kau masih taknak balik ke pangkal jalan ke? still nak amalkan cara hidup yang kononye moden tu ke.. hurm.. kawan2 sedar ek.. ini bukan sekadar ujian, tp jugak peringatan.. aku tahu kite makin lalai :(

semoga kita dilindungi Allah drpd sebarang bencana

ameen

Tuesday, October 6, 2009

nak, tak nak, nak, tak nak?

sila refer keratan akhbar ini

artikel ni menimbulkan hangin kak apai (aku juga..berjangkit seyh..)

kalau korang kan, ape perasaan korang?

cubit paha kanan, paha kiri sakit jugak.. betul tu mmg betul, tapi kalo kaki kanan sendiri yang menyepak paha kiri, mcm mane tuh? kalau org tak mau, kite perlu terhegeh2 lagi ke?

*org wat jahat, kite balas dgn baik.. semoga Allah beri petunjuk kepada mereka

Monday, October 5, 2009

aku tak tahu nak anti ke tak..

aku blog walking lagi hari nih..terjumpa satu post dr satu blog (aku dh masukkan pd link ak pun). dan dr situ kamu boleh bukak ke satu link dr satu, surat dr sahabat kite, indonesia

hurm..setelah dibaca-baca surat tu, hanyalah satu surat untuk mencari gaduh, bukan surat dr seorg sahabat kpd sahabat. lebih kepada musuh serasa aku.

aku malas nak membalas setiap patah perkataan yang diungkapkan... kalo balas seumpama si bodoh lawan si bodoh lah... sedangkan kalau kite di pihak ke-3 sekalipun perlu meleraikan persengketaan antara dua saudara, ni kan pulak kite adalah org yang bersengketa itself.

aku tak paham, pasal makanan kau nak gado, pasal lagu kau nak gado, pasal tarian nak gado. apekehalnye nih? pasal rendang tu hak milik sape kau nk argue jugak..hei, takde benda lain ke? penting sangat ke hal2 mcm tu dalam pembangunan Islam? ape sumbangan sume2 tuh dlm pembangunan Islam? ade ke?

dh dekat2, haruslah ade persamaan. mcm la negara2 timur tengah, makanan, budaya deorang sama jugak. dh nak buat mcm mane dh traitnye macam tuh.. haiyo... soooooo childish!

okeh, aku ni mmg tak minat nk tgk cite indon yang tahyul mahyul, karut marut tuh rasenye macam makin benci lak nk tengok..

*drpd kau perjuangkan macam2 benda merepek ni, ape kate kau tolong mangsa gempa tu. ade jugak faedahnye

*aku harap org malaysia menggunakan akal fikiran utk gado mcm nih.. aku tak heran xde maid indon, sebab mak ayah aku mmg x amek maid;p

Sunday, October 4, 2009

inilah akibatnye kalo aku tak puas raya;p

dengan tak malunye, masa kak jenny bgtau dia nk beraya kt umahmak angkat dia semalam aku mengofer diri utk ikut..hehe.. raya..xpe.. kan masa utk saling ziarah;p

tempat dituju: permatang tok bidan ( i wonder, where is permatang tok kadi.. kalo ade aku nak pegi;p)
waktu: 11 pagi

setelah meng'google' map (tapi gagal kerana kwn aku kate staff google x pernah sampai lagi kwsan tuh) dan bertanya kawan, maka aku berjaya mendapatkan direction.. hoooreyyyy!! maka pengembaraan pun bermula.. aku fetch hazwan kat skul (driver tak jadi kak jenny) dan kak jenny kat guard, dan terus seberang bridge. kwsn2 permatang ni banyak kat belah seberang nun. walaupun ade map, penat gak aku dok u turn..hehe.. kwsn jarang pegi kan.. tak perasan simpang lah, tak perasan flyover lah..mcm2 sungguh. tu yang 2,3 kali dok u-turn tuh;p akhirnye aku giv up, suruh abang angkat kak jenny fetch kami di tempat kete kami tersadai.. betul2 hilang arah masa tu;p

follow-punye-follow, sampai lah kami kat tempat dituju. best seyh...kwsn kampung. kami pun masuk borak2 lak (hobi aku nih) dan mak (mak angkat kak jenny-aku pun pgl mak jugak dah..ceit!) mula lah bercerita dr cerita zaman moyang dia, pasal mak pergi mekah madinah, pasal air zam-zam, pasal telaga zam-zam, pasal makam Rasulullah SAW, tukar topik ke cite indon, tukar lagi topik pasal mcam2 la..best2! seronok dgr dia bercerita.

pastu kami lunch. perghhhhhhhhhhhhhhhhhh marvellous gila lunch kami hari nih. alhamdulillah, hari ni aku makan nasi minyak (jeng jeng jeng..bukan kenduri kawin ye) dan lauk yang macam2! sedap sungguh air tangan akak tu.. tp malangnye aku dh breakfast pg tuh..xlapo mane. (sbnrnye cmpur ngan abang tuh dok depan aku. malu beb! aku mane leh makan depan laki) mak pulak igt xsedap aku tak bertambah..hurm..tambah la jugak demi menjaga hati... hurm, ade satu tips dr kak dayah, kalo pegi umah org, kalo dia jemput makan, amek sikit dulu...supaya nanti bile dia suruh tambah, perut korang xpenuh lagi...bijak kan trick tu..malangnye aku lupa tadi..terus taruk nasi cukup2, maka cepat lah full.

pas tu borak lagi..mcm2 topiklah! aku siap leh tgk kambing telinga labuh kat blkg umah mak..pelik sungguh kambing tuh.. hehe.. pas tgk kambing, main anak kucing lak.. (sebijik mc budak bandar masuk kampung..haha) tak lama pas tu konon nak balik, kuar rumah borak lg boleh stgh jam..hak hak.. hentam saje la.. then kami balik.. baru aku realize, 40min ja la perjalanan..dekat je.. pegi hari2 pun bole..leh makan sedap2. nti aku nak ajak kak jenny pegi lagi (tak malu) aku nak belajar buat kuih tradisional ngan mak.. hikhik...nti aku tukar la ngan resepi nasi dagang..ok tak join venture mcm tuh? hehe

*nilah akibatnye aku tak puas berjalan masa raya baru ni...sibuk masak utk tetamu selama seminggu yang mengakibatkan aku ni sebijik mcm bibik kat umah aku..haha.. dtg beraya kt penang tak tahan tuh.. aku ni kdg2 suke jugak buat tindakan tak diduga;p

**kerana pegi berjalan raya kt area penang, tibe2 lidah aku boleh cakap penang pelat siam.. nasib baik xde sape tego..haha.. kalo tak aku nangis kat situ jugak!

post garang: kalo ko nak cari rezeki, cari la rezeki yang halal!

aku betul2 marah nih.. kerana mak ayah aku mesti tgh susah hati + sedih. kesedihan & susah hati mak ayah aku merupakan kesedihan aku jugak la.. maka post ini di isyhtiharkan sebagai post panas/garang okeh. xmo baca pon xpe..

pagi td, masa aku dok bersiap nak pg umah mak angkat kak jeny ayah aku called. hurm.. aku baru je plan nak cal jap2 lagi..ayah dah called dulu. ayah aku bgtau umah aku kt KB tuh kena masuk pencuri. hurm... ape yang hilang? memandangkan kami ni baru pindah rumah dan separuh barang dah diangkut ke rumah baru, maka tak banyak barang yang dapat dicuri. tp paling sedih PC yang ayah aku dok wat keje tu kena curi. lagi? kamera lama ayah aku yang besar tu.. ala slr tu la.. selain pada tu, jam lama ayah aku, duit singgit2 yang ayah aku letak dlm laci. tu je kot. kotak fon berterabur kt umah tuh.. konon igt ade fon lah tu.. yang ayah aku paling sedih, gmbr pegi umrah dan gmbr umah baru kt koputer tu. gmbr umrah aku buat backup dah, mcm tu jugak gmbr ayah aku pegi india. cuma gmbr umah yg tgh buat tu la aku x backup..

mcm mane deorg masuk? tah la...bak kate ayah aku pencuri ni tak bodo mcm kite. padlock solex tu pun dia bole buka lagi. hebat bukan? memang la pencuri ni bujak, cuma bijak ditempat yang salah. cuba kalo masa skolah2 dulu kau bijak mcm nih..tak ke dh berjaya masuk universiti mcm org lain? takde la keje merompak menyamun mcm nih.

kalau kau (pencuri) tengah baca blog aku ni (kerana tgh guna pc ayah aku) dgr sikit aku nak cakap nih. kalau kau nak cari rezeki, cari la rezeki halal. bukan kau sorang je nak makan, anak bini pun nak makan. nanti duit haram ni pulak yang akan jadi darah daging kau. sanggup kau nak jawab dgn keturunan2 kau nanti apsal kau buat mereka sbgi keturunan berdarah daging kotor?

hurm ape2 pun sabo je la.. dunia ni kan hanye pinjaman. report pun dah dibuat. dan alhamdulillah mak ayah dan adik aku tak diapa2kan. kalau kau mengapa-apakan keluarga aku mmg nak kena sekeh dgn kuasa elektrik ngan aku lah jwbnye. tunggu je la kau kena tangkap ye. harap kau akan sedar la satu hari nanti. ameen

hal-hal yang boleh dibuat di hostel, tp tak boleh dibuat dirumah, silap2 org kate buang tebiat..


1. basuh baju waktu malam
betul kan? kalo kat asrama biasanye org membasuh baju waktu malam, amat sedikit golongan yg
mencuci baju pada waktu pagi kan? biasa pagi2 sume rush nak pegi kuliah. xsempat nak cuci-cuci baju nih! jadi bile balik kuliah petang tuh, ramai la yang mencuci baju dan memenuhkan ampaian;p hehe... try buat kat umah tengok...cnfm kena tego kt jiran...hehe


2. ko kumpul baju yang ko pakai selama seminggu
ha, ni memang habit budak asrama..laki, pompuan, ade je la dua2.. xde dok kate laki malas pompuan rajin..sama ja.. biasanye waktu kemuncak (week 5-11) la jadi mcm nih.. balik2 kelas je terus ngadap asgmnt/report/study utk test.. xsempat dah nak memberus baju2 nih.. silap haribulan, baju tu kena humban dlm mesin je la..hehe.. try buat kat umah.. mak korang takkan brenti berleter 3hari 3malam.

3. kain baju ko kt ampaian lebih pade seminggu..
sakit hati aku bile igt yang nih... mcm dia sorang je nk sidai baju... nak2 bile tumpang ampaian aku kt luar tuh.. sukehati dia je ye..


4. ko punye jadual makan kacau bilau
ni mmg ramai sgt yang buat... lunch 1130 la, dinner 5 ptg la..main hentam je..hik hik.. dan di sini jugaklah muncul istilah 'BRUNCH' kan? ape tu? breakfast+lunch... sebab xsempat nk bfast, nti masa lunch ade kelas pulak, maka terhasillah brunch nih.. aku seorang pengamal brunch jugak tau!


5. ko x tdo 3 hari berturut-turut
haa...ni jenis yang suke tangguh kje...dh deadline baru nak buat. so tak tdo la jawabnye.. padan muke! kalo kat umah? jangan harap ko x tdo.. terlebih tdo ade la kan?


6. ko lepak kat bilik kawan tak hengat dunia punye
ni meeeeeeeeemaaaaaaaaaaaanggg habit kat asrama jugak nih... bosan2 pegi melepak. borak2, korek tong biskut, tgk la ape2 cite yang kawan dok tgk, sedar2 dah pukul 1. pukul 1 baru terhegeh2 nak balik bilik. try buat mcm tu kt umah (terutamanya perempuan) mau kena bambu ngan ayah..huhu


7. ko biar tingkap kt bilik tuh bukak siang malam
biasa la tuuuuuuu... kalo kat umah, mak ayah mesti berleter nye lah! betul kan? alasan x tutup tingkap asrama ape? panas kan?


8. siang2 pun bukak lampu
letrik free kan...huhu.. sesukasukihati dia je


9. khas utk aku: keluar malam
hehe.. kalo kt penang, nk g kedai mamak kol 10 ok lagi.. kalo kt umah, kalo aku kt luar lagi kol 8, alamatnye henset aku akan berdering2 lah..haha

Saturday, October 3, 2009

bukan semua masterji macam tu la....

korang ade tgk tak cite masa bulan puasa pukul 11 pagi kt tv3? tajuk ape ek..agak kurang pasti lbh kurang ramadhan dtg lagi (kot), kesinambungan siri diari ramadhan rafique. tp rafiquenye dah takde la..tgl family paksu, dgn anaknye (maisarah) dan ikmal (abg maisarah) dan bini baru nye (alamak, aku lupa lak nama awek nabil nih..tp dia la!).

dlm cite ni bini baru paksu (zed zaidi) merupakan master student.. banyak gak la scene dlm cite ni yang membuatkan aku tak puas hati. paling mengguris hati dan sanubari aku nih, bole la pulak cite tu tunjuk mak baru si maisarah tu tak reti masak. dah la tak reti msak, potong bawang pun kasar nak mampus. terhegeh2 mcm kura2... (skrg baru aku igt awek nabil nama irma). dh la tak reti masak, mengemas pun x reti.. dh tu mcm kurang berperasaan je..

ei!!! tolong lah! sungguh mengguris perasaan pendangan org terhadap masterji yang sebegitu. aku reti je masak, mcm tu jugak dgn kak apai, naiem, muna, kak husna, kak yati, sume la... scene potong bawang dgn lap mata tu sungguh melampau aku rase... dan kami jugak reti ape nak buat kerja rumah mcm org lain. dan kami jugak berperasaan, cuma masa tgh wat keje tu lain macam sikit je la pada org..tp kami org jugak what...huhu

ok la, tu je yang aku tak puas hati. yg penting happy ending;p

*tgk2 budak xblaja tinggi lagi xpandai masak tau! huh!

momentum ramadhan yang tersisa

bagi seorang manusia yang mempunyai daya ingatan yang baik, musatahillah dia akan melupakan perkara yang dilakukan setiap hari dalam masa sebulan dlm masa 2 minggu. yup, ramadhan dh meninggalkan kita selama 2 minggu, selama 2 minggu ni jugaklah masjid2 sunyi drp solat sunat tarawikh yang mmg dikhaskan utk bulan ramadhan aje. dan dalam masa 2 minggu ni jugaklah kite dh tak berpuasa, kecuali bg yang melakukan puasa sunat. hurm... sedih pulak bila igt ramadhan yang sudah berlalu pergi...

aku nak tnye diri aku dan anda sume, stelah ramadhan pergi, bape banyak amalan semasa ramadhan yang kau sambung buat utk waktu sekarang? kalau ramadhan dulu kau kejar wat solat sunat (at least utk waktu isyak) maka sekarang macam mane? kalau masa ramadhan korang baca quran bermuka-muka sehari, skrg mcm mane? momentumnye bertambah, berkurang atau zero? tepuk dada tnye iman;p

aku rase momentum utk meneruskan amalan2 semasa ramadhan tu masih lagi ade baki walaupun sikit. ape kate kalau kite sama2 teruskan je.. ye la, dlm keadaan yang banyak malapetaka ni kan (utk sape yang x baca paper, tsunami di samoa, gempa di indonesia & filipina) tak salah kalau kite lebih mengingati Allah;)

Friday, October 2, 2009

cerita H1N1

lama pulak rasenye aku tak merepek pasal H1N1 nih.. jadi, stelah lama aku tak merepek, aku nak sambung la sikit..sikit je..sekadar berkongsi (dan jugak sbg pengajaran bagi umat2 yang tak suke/tak mahu/tak hingin pakai mask)

otw balik baru ni, ayah aku cite anak sedara tok aku (sepupu mak aku lah!) meninggal. mengapakah? kerana H1N1 kawan2 sume... hurm... tak sangka, akhirnye 1 of my family (even agak jauh) meninggal kerana H1N1.. tp kite kena ingat, sedaranya doktor ke, sedaranya aktivist pemakaian mask ke, even kalo dia sendiri researcher mencari vaksin H1N1 kalo Allah dh menentukan ajalnye kerana H1N1 xda siapa yang mampu membangkang atau menolak. cuma aku nasihat korang pakai mask tu sebagai prevention je.. selebihnye tawakal 'alallah..

ok, arwah dh berumur 60++, boleh dikira sbg warga emas pun kan? aku tak tau la profil kesihatan allayarhamah.. takkan nak belek satu2 kot rekod kesihatan.. tp as we know, warga emas ni antara yg berisiko..

allahyarhamah hanya demam dan selsema sehari, pas tu rasenye demam sikit je.. esok nye terus tak sedar.. dan dibawa ke GH. tak pulak aku pasti bape hari admitted, tp mmg sekejap je. aku mmg x sempat interview habis parents aku haritu. tp dr cerita mak sedara yang lain, kalo nak tgk pun dr luar bilik je la... mcm sape yang ada simptom H1N1, mcm pocedure biasa la, smple diambil utk dihantar ke lab.

pagi hari dia meninggal tu, ayah aku called tnye pasal result sample, mmg +ve, dan pagi tu pulak ayah aku ade meeting, tak sempat nk ziarah. lunch hour, ayah aku naik, allahyarhamah dah tak de.. innalillahiwainnalaihirajiun.. drpdnye dia dtg, dan kepadanya juga kite kembali...

rupa2nye, utk org yang menginggal kerana H1N1 ni, hospital akan uruskan jenazah sepenuhnye. drpd mandikan, hinggalah dikapankan dan disolatkan. tp bila balik kmpg, tok sedara aku (mak allahyarhamah) mtk dibuka, utk dilihat buat kali terakhir.. aku sbg chemist agak confuse ngape la hospital yang urus.. mak aku kate mcm HIV/AIDS la... hospital yang urus. aku sendiri pernah baca dlm paper, jenazah pesakit AIDS akan dibasuh dgn cecair peluntur berklorin utk menghapuskan virus..tp utk H1N1 wallahua'lam bisawab...

ok kawan2, take care ye.. sila pakai topeng hidung dan mulut sekiranya anda batuk atak selsema (macam iklan dlm tv je...)

ala...rindunye aku kat dia...

.::bukan anak oke!::.


dikala ketensionan memuncak + kerja menimbun nih, teringat la pulak aku pada budak yang dok depan rumah aku kat kampung.. noni namanye, umur 4 tahun.. mulutnye amatlah banyak, kdg2 tak terlayan aku..tp syok woo... dh lame xde adik kecik kan..pompuan lak tuh.. melayan la aku... kalo kat rumah, mesti dia akan dtg umah aku pagi2 cari aku.. breakfast sama2, lunch sama2, smpi abg/mak dia cari..hehe..

tahap sengal budak ni, boleh mengalahkan kesengalan gaban.. hebat sungguh!

ala...rindunye..rase mcm nak balik rumah je la...aci x? hehe

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U