JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, August 31, 2009

UNTUK SEMUA WARGANEGARA MALAYSIA, SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-52


sumber


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

walopun aku ni agak tak minat sejarah, aku nk berucap jugak di malam bersejarah ni:

kalo dulu Tuanku Abdul Rahman meraikan kemerdekaan sempena terbebasnye negara kite drpd belenggu British, kite pulak skrg meraikan kemerdekaan untuk memperingati peristiwa itu. haruslah utk org2 dulu lebih bermakna hari merdeka tu berbanding kita kerana mereka pernah merasai pahit jerih dijajah tu.
untuk kite sbg Generasi Y (dan mungkin akan ada generasi Z lepas ni kot?) merdeka bukan la setakat satu perayaan yang ade percikan bunga api atau ade perbarisan di pagi hari atau satu perayaan yg kite dpt tengok mcm2 formasi mcm2 bentuk oleh budak2 skolah aje, ATAU HARI YG ADE KONSERT SEMPENA KEMERDEKAAN BAGAI...dan bukan juga setakat bebas drpd dijajah secara fizikal sahaja. aku rase mental kita masih lagi dijajah.. masih lagi melakukan dasar pandang ke Barat. ape teruk sgt ke negara kite nih? ok, skrg, mari kite tanamkan rasa syg akan negara dan budaya kita.. tak payah la dok ikut sgt perangai pelik2 org2 barat tuh.. yang baik kite amek, yang buruk tu jadikan teladan cukup la ye..

usia 52 thn merdeka tu spttnye dah cukup mematangkan kita kan?

MERDEKA!

Sunday, August 30, 2009

budaya moreh

salam ramadhan..

ha.. bile puasa ni mula la teringat pasal budaya berbuka kt masjid dan budaya moreh.. aku mmg dr dulu kurang minat sikit nk join makan free mcm ni.. bukan ape, segan.. bukan segan bahasa org utara okeh (org utara segan = malas) tapi aku malu.. ye la, tak menyumbang ape2, tp nak makan free.. mmg la ade peruntukan, tp aku malu pd diri sendiri je. ok? fullstop.. jgn persoalkan pendirian aku dah...

aku menulis ni pun bukannye nk mempersoalkan korang boleh ke tak makan tanpa menyumbang, tp aku nk cakap pasal budaya moreh je.. ala.. moreh tu.. bukan menoreh okeh!

moreh adalah acara makan2 after solat tarawih. biasanye makanan ringan la sebab masa berbuka org hidang nasi dah.. kalo kt masjid kat rumah, kdg2 ade cucur udang ke, bihun kdg2 kot, terpulang pd org yang berhajat utk menjamu jemaah haritu.

tp aku rase mcm budaya moreh ni makin pupus pulak. haritu aku pegi masjid kt umah, xde pun moreh.. bukan la aku berhajat nak makan sgt, tp bile ade moreh tu bole la duduk2 ngan makcik2 jiran smbl bermesra. kurang pulak satu budaya yang agak baik utk mengaratkan antara silaturahim antara jemaah/qariah.

aku igt kan kat masjid umah aku je dh pupus budaya moreh tu, rupe2 nye kt penang pun sama. kt penang ni aku solat tarawih kt masjid tmn pekaka. kt masjid tu buat 20 rakaat solat tarawih, tp biasanye aku cabut bile hbs 8 rakaat la.. tak baik betul la.. bile brenti kat 8 rakaat tu, kite x tau la ade moreh ke tak kan... tp smlm aku free aku buat la 20. hbs2 20 rakaat, sume angkat beg, terus balik.. oooo takde moreh jugak rupenye.. aku ni mg set dlm otak, kalo deorg buat moreh terpaksa la aku kuar kut pintu lain sb aku park kete kt pintu yg dekat ngan meja jamuan(ye la yang slalu join mkn free ni org lelaki.. takkan nk p terhegeh2 tayang muke kt situ kot kan)

maka aku dpt conclude, skrg budaya moreh dh berkurang sekarang.. maybe perasaan individualistik tu dh makin tebal? atau org bz keje kot skrg.. xsempat nk prepare utk jamuan.. aku rase kalo berterusan nih, ade org xkenal jiran tetangga nih! huhu

xpe la.. aku moreh kfc je la ngan kwn2.. huhu.. mewah pulak moreh aku;p

kenangan ramadhan 2002

cerita ramadhan lagi ye kawan2... sorry post ini ditulis pada waktu dinihari.. maka otak dh jam, xleh nk convert thn 2002 tu ke tahun hijrah..huhu

pada thn 2002, aku seat SPM. aku tak igt bile start, tp mmg ngam2 dgn sebulan pose tuh.. best la sikit drpd budak2 thn berikutnye sebab exam, pastu break raya, pastu smbg balik.. xbest nk enjoy la mcm tuh..

nk dijadikan cerita, masa aku form 3 and form 4, aku mengalami satu maslaah yg xtau nk bg nama ape.. huhu.. maybe masalah mengada je layak aku pgl..heheh.. ade jadi? mcm ni, pada masa tuh, kalo aku pose, normally hari 1st la, aku esti nk pitam... belah2 ptg je mula la nk pitam. smpi satu tahap tu aku mmg nmpk gelap je.. mak pulak da risau sebab muka pucat lesi.. so, masa aku nk spm tu ayah kate kalo tak larat xpyh pose la pd hari yg ade paper tu.. tp alhamdulillah, mase SPM tu, kejadian yg sama x berulang dah..heheheh.. dan tahun2 berikutnye pun da ok.. alhamdulillah..

best jugak exam masa pose nih.. xde la rrush nk balik makan la ape la.. so leh la relax2 kn minda je.. kdg2 rushing2 ni jadi berserabut jugakkan?

habis je SPM, rase2 dh dekat nk raya time tu..heheh best la.. ade dua kemerdekaan tahun tu;p

adoyai..aku telah melakukan satu kesilapan la..

ala...aku rase ralat sungguh nih!

benci! benci!

minggu ni cuti 3 hari..

aku sepatutnye balik rumah la!!!!!!!

geramnye!

hehehe.. hari jumaat pun lupa.. ade cita2 nk balik weekend..hik hik

maka, aku hanya dapat berangan je la mkn sedap2 kt rumah dan bertarawih di rumah.. angan2 pun angan2 la labu...bnda da lepas kan..

psst..kalo balik nx week mesti ayah aku bebel.. da nk blk raya pun blk lg.. aku ni buat png-kb tu mcm usm ke town je kot aku nih..hik hik

aku tgh berangan mkn sedap2 kt umah nih.. adoyai..kesilapan teknikal tol la

Friday, August 28, 2009

aku tak sedar harini hari jumaat sehingga........

siyes! aku mmg xsdr harini hari jumaat! rupenye dr pagi aku pegi skul, pada pagi jumaat.. aku dok update endnote aku, jugak pada hari jumaat. aku tdo kol 1230tgahari pd tgahari jumaat.

aku bgn tdo, bukak tv, apehal cite malayu nih? bkn ptt cite lain ke? ah... bukan masalah aku tuh! pastu ade cite hidayah pulak..cite insaf2 dr indon tuh.. eh? cite ni kan ptg jumaat?

dan baru la aku tersedar hari ini hari JUMAAT..

maknenye aku tdo masa org p solat jumaat la ye..masa bukan lunch breaks-walopun xleh lunch!

mcm mane leh lupa hari nih.. kalo mak aku tau, mesti dia kate "isyk isyk isyk..."

suasana ini betul2 menggamit suatu memori

fuh! puitisnye tajuk.. huhu.. ala.. xpe la.. sekali sekala.. musim hujan2 ni kena la jiwang2 sikit.. hujan kan lbh romantik drpd musim panas..hehe

hm.. kt penang ni asek ujan ja.. all day long.. tak igt pulak nk kire. tp yg pasti, smlm mmg hujan x brenti. xlebat, sikit pun jadi.. jadi suasananye sejuk aje.. mengantuk la pulak ujan2 ni.. kalo xpose leh hirup nescafe panas smpi kembung... tak pon hot chocholate ala2 winter season kt overseas.. oooppsss... pose2 jgn sebut.. nti terliur..

bile sejuk2 mcm nih, aku teringat la satu memory. kalo mgu lepas mgu aku kempen sume org pakai mask, mgu ni agak kepada menggamit memory ye.. sempena ramadhan.. ape salahnye kan.. hehehe

sembilan, SEMBILAN, s.e.m.b.i.l.a.n, (hamek ko tiga kali ulang) tahun lepas, aku tgu result PMR. masa tu kt kelantan. (aku ni kire geng otai jugak kot sb dh lame amek PMR) ok berbalik kpd cerita, masa tgu result PMR tu ayah aku anta aku blaja komputer + english.. komputer tu xbest pun..dia ajar basic je.. bosan la! haha tp english mantap gak la.. ops.. terlalut lagi... suasana masa tu mcm kt penang ni skrg la.. sejuk je.. hari2 hujan mcm ni la.. kejap lebat, kejap pelan. moreover, masa tu bulan puasa jugak! hmm.. what the coincidence! tu yg mengingatkan aku pada suasana tu.. best woo mase tu.. adik2 aku pon join gak kelas tu.. kelas terakhir, kami kena present..kena wat lakonan, tp dlm english la..so aku ngan kwn2 wat lakonan pasal hari raya.. macam haram je lakonan tu.. alah.. zaman budak2 biasa la.. bodo2 alang lagi masa tu.. hehehe

bezanya, tu dulu, ni skrg; masa tu aku 15 thn, skrg aku 24 tahun (APE? 24??!!!??) ; kejadian lepas kt KB, skrg kt penang; mase tu aku tgl ngan family, skrg aku dok sorang2 kt hostel; dulu aku sahur nasi.. sekarang aku sahur kurma... huwaaa!! punye aku anti ngan roti sgp mkn kurma ja masa sahur..

cerita hari ini.. masam manis masin pahit pedas.. rasa herba pun ade..huhu

banyak kisah weh harini a.k.a byk kejadian yg aku nk laporkan..ewah! macam reporter la pulak aku nih! hehe

ok2, pagi tadi sedang aku study kerani ofice call mtk tolong distribute evaluation form esok.. biasa geng2 aku mmg takkan angkat no ni..heheh...sebab alih2 kami je yg kena..raai2 fellow yg mkn gaji buta plus tanpa menghasilkan satu paper pun tuh langsung tak dipanggil..alih2 kuli batak ni jugak la yg dipanggil..ops..terarah pulak.. realiti okeh! maka, esok aku kan distribute evaluation form kt DK S utk kelas supervisor aku.. hik hik..leh eksyen sikit ngan budak2 1st year..hahhaa

aku sebanarnye sakit hati ngan beberapa manusia nih.. dgn tak menepati janji (ekceli aku silap paham, cuma salah dia x explain awal2.. nk tgu org menangis baru explain) dan seorg lagi yang aku agak kecewa jugak.. tibe2 lak bile baca msg rase mcm nk campak fon ke dinding..(ops... fon baru, tak jadi campak..hehe) mata sbgai ganti aku menangis semahu-mahunye.. cewah.. ala2 mengenang nasib diri la kunun! huhu

lepas melepaskan kesedihan di bantal, aku p skul utk bagi pendriv kt megat (utk dia check 2nd paper aku.. ga tulis 2 paper dah.. fellow?) p skejap je..pas amek evaluation form balik bilik la..

baru je tgk2 sikit data exp aku utk present kt seminarygakutakretinkeja tu, mengantuk la pulak.. tdo sat.. bangun2 bincang ngan nabil nk p bazar kol bape ape la..isyk bizi pulak tetiba.. then ula pulak bercerita ngan naiem pasal macam2 kot ym.. korang rase korang akan confuse tak antara naiem ngan nabil nih? aku smpi sekarang keliru.. dah la dua2 ponpuan yg menggunakan nama lelaki, pastu dua2 'na' pulak, pastu dlm fon book aku nama berturut..macam mane lak aku tak confuse..huhu

ptg letrik kat bilik aku nih dh tripped la pulak..sedap2 aku tgk tv da padam..haish.. geramnye (caih cite xbest pun mase tuh) kebetulan aku nk kuar p bazar, so bukan masalah aku lah kalu tripped pon, sebab yg x berfungsi hanye suis, bukan lampu atau kipas..

dlm kete pegi dan balik bazar minah na-nabil, naiem dan farhaNA gelak sakan.. ade je akal nk wat lawak..isyk3.. kurus pahala puasa aku harinih.. kalo org tgk kete aku msti pelik tgk kami gelak smpi kete bergoyang2 (sungguh hyperbola perumpamaan ini).. owh aku nangis pagi ganti ngan gelak ketawa ye ptg2 ye.. alhamdulillah

balik tu tgk tv sat, da berbuka.. mase berbuka tu aku makan sambil ckp kt ym.. tbe2 tripped lagi. hampeh sungguh! menci la! tang ni aku mrh sb kaco aku sembang! gile!

pastu aku p tusyen, ala2 nk brenti ngaja la..tp akak tu merayu la pulak.. so aku terpaksa la ngaja sehari.. kang akak tu rindu aku lak kang.. xpe la.. slow2 la aku lepas kelas lagi satu tuh.. huhu

balik tusyen td baru je nk bukak laptop, sekali tripped sekali lagi. sial betul la! pastu dgr la org betulkan main suis kat luar (bilik aku plg ujung, dekat dgn segalanye okeh!) aku pun bukak pintu nk tgk... ade sorang minah arab ni dok betulkan.. biar betul wat pandai2 mcm tuh.. kang kena renjatan letrik baru tahu... tak pasal2 aku kena naik court jadi saksi lak kang.. ei xsyg nyawa sungguh la! aku pun pegi la dekat.. sambil kate "are u sure u can do it on ur own" kau tahu dia jwb ape? "i know what i should do" dgn hanye memalingkan bontot kt aku.. ala2 bizi nk betulkan latu .. aku ape lagi siap jelir2 lidah kt blkang dia... wat mcm2 muke hudoh kt blkg tu.. hehehe dia bukan tau pon.. dia kan bizi.. blagak siot! kalo betul la bijak apsal dr tadi tak idup2 suia aku nih? hua hua hua.. jom gelakkan minah yg berlagak ini beramai2.. heheheh.. then aku mtk ni pak guard ngan dia.. biar aku la pulak kol.. dia ni selambe je kate dia da call more than 10 times.. but, WHO CARES? HEHEH aku call pak guard, siap leh kutuk2 pulak minah tuh ngan pakguard.. heheh... ape pu ye malang la minah tuh.. kecian kecian kt dia.. tak baik tau aku wat mcm tu.. tp dia poyo sgt la kwn2.. dpt le sejibik dr aku ngan dr pak guard.. pak guard ckp ni sume sebba arab2 tu guna hotplate.. tu je.. maybe terlampau ramai kot,... tu yg smpi overload.. dulu tak pernah jadi pon la.. sooooo???????

Thursday, August 27, 2009

goodbye my dear...

minggu ni minggu last handle budak2 nih..nx week dpt student baru.. saje amek kesempatan post muka deorg nih..heheheh.. kasi femes sikit ye.. heheh

student hari selasa






student hari rabu



ok, tata sume my student.. nk week i dpt student baru;p

ucapan khas utk mereka:"semoga anda success dlm pelajaran dan berjaya menjadi chemist sejati" regards, kak nurul/cik nurul/CIKGU!!!

*ade jugak yg pgl cikgu... huhu.. i bukan cikgu la..heheh

Wednesday, August 26, 2009

sentimental sungguh bila bersahur tanpa family

setelah beberapa hari aku dok bersahur kt umah, maka hari ni secara rasminya aku bersahur sorang2..huhu.. syahdu weh.. kalo kat umah mak mesti masak yg best2...tp harini bermula la dunia independent aku balik.

secara rasminye pagi ni aku bersahur air milo je..kalo semalam, still ade makanan yg ditapau dr rumah, tp harini da takde la..hehe.. maka makan biskut cicah milo..hehehhe..

heheh..aku ni sedih mcm la xpernah sahur kt asrama sblm ni..ehehhe

Tuesday, August 25, 2009

ye, itu lah yg kite cari!

heheheh...mcm cerita roda impian pulak!

apekah? mengapakah?

sbnrnye aku baru je buat riview fix utk gigi aku nih! kalo dh buat review fix tuh, sakit la gigi nih! sebabnye dr ketatkan ikatan gigi tu. nak2 pulak pakai power ligature, nk gigit ape pun xleh.

actually aku g klinik gg hari ahad lagi, tapi biasala..kesakitan akan bertahan smpi 3,4 hari..masa mula2 lagi la..seminggu tuh! sedih pulak aku rase bile xleh mkn mskn mak..sakit wo..nak kunyah ayam dlm tom yam pun xleh..huwaa... mak aku siap masakkan bubur nasik la semalam... tapau bwk mai sini pun bubur nasi jugak..isyk3..

aku ade bwk blender kali ni..nk wat ape? aku nak masak la! tak lalu aku nak lahap makanan kedai hari2.. mesti tak masuk jiwa punye la..so aku pun mengambil langkah drastik utk memasak..ni bukan la bermakna aku tak memasak sblm ni okeh! tp smblm ni cincai je..dah pose kena la masak betul2 sikit..huhu

tp ade satu masalah skrg..aku xde dapur.. rice cooker dh rosak sikit.. plug dia mcm tercabut sikit, so might be bahaya la kalo digunakan. da la kalo masak nasi pun xboil elok, so nasi mentah la pulak. aku igt nk beli stove yg satu tungku mcm adik aku punye. nk bwk dr rumah, mcm ade satu kebocoran gas je...so aku nk beli baru la ptg ni.

bincang2 ngan nabil junior aku tu, makin buntu lak..dh la ku nk mkn bubur lagi (mcm xda taste je aku ni berbuka ngan bubur) pastu nk beli dapur..bincang punye bincang, dr buka kt tesco, tukar ke mc d, dr mc d ke mery brown, dr merybrown ke bazar ramadhan bayan baru.. hah! ape lagi? sila suggest..huhu.. actually tempat2 kt atas tu ade supply bubur..tu je matlamat aku hari ni..

dh serabut2 sangat, aku msg nabil mcm ni la bunyinye, "nabil, kite bukak kat seagate, solat kt sana terus, pastu g tesco beli dapur "

dan nabil pun kate "YE!! ITULAH YG KITE CARI!"

masalahnye skrg ade ke bubur nasi kt seagate? hua hua hua... hentam saje la labuuuu! heheh

Sunday, August 23, 2009

tiba2 blog ini menjadi blog bergambar..hehe

disebabkan aku berada di rumah, maka blog aku bole letak gmbr byk2.. kalo kt usm tak sanggup aku nk upload gmbr.. smpi tetido belum tentu terupload..hehe


harini buruh kasar murah dari india balik mesia(panggilan kepada pekerja2 yg akan kena kerahan tenaga buat kuih raya nanti) ...heheh.. sape? adik aku da... dia blaja kt india. so sempena dia balik ni, harus lah kite menyediakan tugas2 khas bg tujuan kerahan tenaga murah/free nih..heheh... jarang2 balik mmg kena wat keje la..harini bagi dia rehat dulu.. esok lusa, takde rehat bagimu ye! hehe

ha.. ni lah buruh kasar murah dr india..hehe

sambil2 tu, aku dgn murah hatinye nk letak gmbr masa parent aku+adik bongsu aku melawat india mac lepas...aku ngan adik aku no 2 tak ikut kerana komitment masing2 (huhu..sedih kena tinggal). saje je nk letak...nk tunjuk bahawa india ni bukan la satu negara yg kaya..ops...bukan nk kutuk ye.. aku nk korang menginsafi diri sendiri je.. kalo korang rase korang susah, ade lagi org lagi susah. kalo korang rase korang paling miskin, ade lagi org lagi miskin.. belajar2 la bersyukur (aku menasihati diri aku jugak nih)

kt mesia mane ade mcm ni ..kesian kan?

mintak sedekah.. kesian...







ha..kesian kan.. tu la.. bersyukurlah di atas nikmat yg ade..walaupun x seberapa, atleast ADE..

dan, seharusnye la aku letak gmbr pelancong2 ke negara india tuh...heheh

kt univ adik aku.. yg belah kiri tu pendatang malaysia kt india..yg lagi tiga tu pelancong eropah kt india..heheheh


maka berakhir lah post bergambar aku..aku harap korang sume insaf kejap.. kt sini ade satu dialog antara mak aku ngan tourist guide sana... "do u have any foods which i can bring back to malaysia?" ... "no..." bayangla, susahnye hidup mereka tu.. mmg mak aku x bwk balik ape2 pun kecuali kain sari yg amat byk utk sedara mara, dan serbuk teh aje..

sekian, terima kasih

malam 2 ramadhan dan 3 ramadhan 1430

alhamdulillah aku diberi kesempatan utk ke masjid dekat ngan umah aku ni ngan parents aku utk berjemaah dgn jiran tetangga yg lain...at least dpt la kami bertemu muka sebulan setahun.. hehe...

harini kami lewat sikit, tak sempat kejar rakaat pertama solat isyak.. kami kena dok blkg la hari nih..best jugak tu..baru aku perasan, if korang dok depan je saf nye jarak2...org2 kt blkg agak merapatkan saf jugak..alhamdulillah..lega sikit aku rase dpt bersolat dlm keadaan saf yg rapat2 ni... tapi aku still tak puas hati dgn makcik2 kt depan yg tak merapatkan saf tu..hmm...

serupa jugak mlm ni...kami di saf belakang walaupun awal... tp makcik2 kt depan tu still xrapatkan saf la.. tak puas hati betul la..mcm mane nk buat ek? aku cite kt ayah, ayah pun terkejut..tp kami bukan sape2 kt masjid tu...mcm mane nk buat nih..

adekah aku patut menjadi pengawas di masjid?

*setelah diperhati, xde sign suruh rapatkan saf la..patut la org xrapatkan saf kot...

ramadhan itu bulan mulia, jangan dicemari dgn dot dot dot...

haha...terima kasih kerana membaca... aku saje je wat tajuk ala2 majalah mastika tu..heheh

sbnrnye aku just nk bercakap pasal budak2 yg sibuk dok main mercun kat keliling rumah ni... ai, takkan baru pose sari dah main mercun kot? kang kalo jari terputus awal, baki hari2 ramadhan tu takkan nk berehat je kot? haha.. ayat sinis gila...

aku tak paham jugal apsal la budak2 keliling rumah aku ni amat KETAGIH main mercun.. mungkin disebabkan faktor geografi yg berdekatan dgn negara jiran yg memudahkan mereka menyeludup bahan letupan ke sini..

aku sesungguhnya amat serabut dgr bunyi berdentum sana sini.. semak kepala tahu tak! budak2 ni saban tahun tak pernahnye putus jari..aku pun heran! kebal sgt ke mereka ni?

aku tak kesah kalo mereka nk main jauh2 dr rumah aku. tp aku plg bengang kalo mereka main tepi bilik aku. lagi jahat, deorg akan masukkan mercun dlm peti surat kt umah aku ni. ha, kalo berani sgt, bakar dan pegang, aku cabar korang sume...

kete ayah aku jenis yg sensetif pd bahaya-kalo kilat, petir ato something yg kuat menghampiri kete, maka alarm akan berbunyi... ade skali tu budak2 kt taman ni baling mercun dlm compound rumah aku (tgk la hudoh gile perangai deorg ni), maka berbunyi lah alarm kete...

hehe..ape lagi lari chuda la kate org kelantan... (translation: lari lintang pukang) padan muke..tahu pun takut... aku kalo bengang2 sgt aku nk report kt polis bagi budak2 ni merasa tdo dlm lokap..mengganggu ketenteraman awam sungguh la.

Saturday, August 22, 2009

ramadhan, bukan bulan utk bermalas-malasan..

asalamualaikum,

ha....inilah yang slalu terjadi pada kite..asal ramadhan je, malas. asal ramadhan je tak larat. asal ramadhan je mengantuk.. macam2 la alasan kite..aku bukan nk kate org, aku pun sama.. pelik! ia mcm satu stigma tentang ramadhan ni..

sampai, satu tahap, aku ngan kwn aku pernah berlumba nk tdo kt bilik solat dekat lab tuh! isyk3... dan aku rase, bukan aku je yg dok berlumba nk tdo sepanjang ramadhan ni..org lain pun sama...

kenapa jadi mcm tu ye? tp ade ketikanye aku dpt cuti khas drpd berpuasa, maka segar je badan.. bile start puasa balik, letih dan malas balik...

setelah difikir2, psycho je tuh..mentang2 tak makan set mind letih la ape la...

maka, sekarang aku mahu menyedarkan diri aku dan semua org, bulan puasa bukan bulan utk malas okeh! ramadhan sama je ngan bulan2 lain sbnrnye..cume kite je yg fikir bukan2.

ok, renung-renungkan, selamat beramal!

ramadhan! aku teringat satu memory yg sengal...

satu memory yang aku jarang bgtau org kerana aku malu...kerana sampai sekarang aku diejek sebab kenangan itu..tp aku nk share jugak..sebab kejadian tu berlaku masa bulan ramadhan, ELEVEN YEARS AGO...

sebelas tahun lepas (bunyi mcm aku sgt tua skrg okeh!), aku baru nak masuk form 1. dan masa aku habis UPSR aku tuh, ayah aku dipindahkan ke hospital kota bharu... masa aku std 6 tuh, ayah aku keje kat hospital besar ipoh, perak... so masa aku std 6 tu, bisinglah kawan2 aku isi borang masuk sekolah itu ini, termasuk la satu sekolah agama berasrama penuh kat ipoh... dan aku seat exam dia tuh... (skolah ni kalo nk masuk kena amek exam)

nak dijadikan cerita, aku diterima masuk ke sekolah tu, 1st intake pulak tu! aku pun terkezut!aku pon mmg xmo pegi la.. mak ayah aku kn kelantan..apsal aku nk dok perak pulak..payah la nk bermanja... rindu la aku kt bau ketiak mak ayah aku tu...

tp arwah jiran lama aku pujuk suruh pegi...aku pun bengang la.. at 1st aku berkeras la tak mo pegi, tp finally aku pegi jugak sebabnye mak ayah aku dh ckp, kalo x serasi boleh balik...yea ha! aku sbnrnye dh set in my mind that aku mmg nak balik la..haha..

aku igt lagi, hari rabu ayah aku anta aku register kt skolah tu.. skolah ape? skolah raja perempuan ta'ayah.. ayah aku srg je anta aku.. mak aku dh start ngaja..

pas ayah aku letak aku kt dorm tu, aku pun duduk la bersila saling menghadap kwn aku kat celah katil ... buat ape? menangis la! hehehhe...dh la masa tu bulan puasa...sayunye.... sedih sgt kena tgl kt ayah.. bukan sejam dua leh sampai rumah... hehe..

tp aku terkantoi sbnrnye, sebab pas ayah aku kuar tu ayah aku patah balik ke dorm..maka, terlihat la dia aku menangis..heheh.. aku pun kesat la air mata tu..hik hik

masa tu dlm tghari... bile maghrib, aku pegi dwn mkn bukak puasa... huwaa!!! lauk udang! mane aku makan udang! aku ni punye la cerewet pasal makanan, tak lalu la nk makan... ape lagi balik dwn makan terus pegi public fon called mak..menangis2 cerita lauk udang la, nasi keras la ape la..ade je akal aku nk suruh mak aku amek aku balik rumah balik...ape mak aku kate, aku tak dgr dah... yg aku tahu aku nak balik rumah! heheheh

malamnye pulak kami kena bertarawih kt surau skolah..aku sampai tertido-tido masa dlm solat tu..hampas punye budak! hahaha

esoknye, masa sahur aku called lagi mak aku...merengek lagi.. mak bantal keras la, mak tilam keras la... lastnye aku kate... "mak bile mak nak amek kaklong balik" heheheh.. mmg tangkap leleh la scene tu...

aku rase akak2 senior sume dh kenal muka seposen aku dok bertempek kt public fon setiap sahur ngan berbuka..hari2 aku menangis merayu2 mintak diambil balik... bukannye aku xde kwn, tp aku tak biasa xde mak ayah..pastu xbiasa dgn skolah asrama..heheh pastu tbe2 aku kena pakai tudung bulat..lagi la tkejut..hehe

arwah jiran aku dan isterinye pun dtg melawat...makanan, tak payah kate la mcm2 depa dok bwk...huh! xlalu aku nak makan...kawan2 aku pulak dok makan makanan aku tuh..aku asek igt rumah je..

tahap teruknye homesick aku ni, smpi kalo dlm kelas cikgu ke, teacher ke, ustazah ke tnye pasal umah ke, mak ayah ke, adik beradik ke, asal mane ke, maka berderailah air mata aku kt pipi ni.. heheh... tu belum kira waktu senggang yg xde cikgu masuk, maka, aku pun amek la peluang menangis lagi..hehe

selepas seminggu, dtg la sedara aku amek aku balik...sayu la pulak masa tu.. tp nak balik jugak! hahahah...

itulah kisah aku lari keluar dr asrama...masa masuk matrik (juga di perak) ayah aku siap kate "kalo menangis lagi, ayah tatau nk anta p blaja mane dah..." takut woo xleh blaja dh.. tp aku nagis jugak, tp bawah bantal..

menyesal jugak kuar dr ta'ayah..kalo tak, mesti dh berkebuk aku ckp arab skrg..leh sembang ngan waheeba puas2 dlm bhsa arab.. hehe.. tp xpe la, aku kn dh amek bhsa arab 3 level kt USM, tak berkebuk pun tp paham la org dok mengutuk tuh..heheheh

1 ramadhan 1430

asalamualaikum...

semoga pagi ni bangun sahur dan tak lupa niat puasa ye kawan2.. dan semoga anda berjaya merebut pahala bertarawih di malam 1 ramadhan..

isyk, rase mcm bukan diriku pulak bile cakap sopan2 ni..ehhehe...

aku just nk bercerita/bertanye pendapat pada korang, sedikit masalah la...

macam ni ceritanye, kt perumahan sy ni kebanyakan makcik2 agak tua dh, meaning da beranak cucu la...age dlm 60++ dan setiap kali tarawih, sy esti rasa bersalah...sebabnye? makcik2 ni akan hamparkan sejadah masing2 dan mereka akan dok se-center-center-nye atas sejadah itu... so, amat ketara jarak di antara jemaah tu.. bukan tak berlaga bahu, telekung pun tak bersentuh! nak ditegur pangkat makcik2... mcm mane eh?

teringat pulak satu masa dulu sy berjemaah kt masjid USM, ade sorg minah ni bertindak ala2 pengawas kt asrama yg merapatkan saf kami...tapi tu terlampau rapat la pulak! pas solat mesti PID sy dtg sb terlampau sempit..langsung xselesa!

hish! dua2 pun xda sifat bersederhana...yg satu nk extreme jauh/extreme selesa, yg lagi satu, extremely takut ade ruang...

takkan esok aku kena jadi pengawas suruh makcik2 tu rapatkan saf kot..hmm..

Friday, August 21, 2009

mengapakah? kenapakah?

haaa...kalo saidah baca post aku ni mesti dia akan kate "dia start daaaaahhhh".. xpe la, aku mmg nk start

seminggu lepas aku balik KL ni aku rase blog aku ni xtenang sikit..ye la hari2 aku dok berkempen suruh org pakai mask...kempen pilihanraya pon kalah.. OPPSS...ini bukan blog politik ye..harap maklum..hehehe

selepas aku dok berkempen hari ni, maka hari ni aku nak bagi reasons pada korang, apsal aku dok suruh sgt korang pakai mask tuh

UTK ORG MUDA/ANAK2 MCM AKU, KAU DAN KAWAN2 KAU
aku pasti mak ayah korang msti ade simptom sakit2 3 berangkai tu. biasa la, dh dipanjat usia. dan aku pasti jugak korang tak buta huruf utk baca yg antara golongan berisiko pada h1n1 adalah penghidap sakit kronik. dan sekali lagi aku pasti, korang mmg sayang mak ayah korang kan? maka, even mereka sekejap sakit sekejap sihat pun, mereka stil menghidap kan? disinilah relevennye kempen aku tuh! utk nyawa mak ayah ko. kalau korang tak syg nywa seniri, anggap saje lah pengorbanan ni utk mak ayah yg dh byk berjasa pada korang. FAHAMKAH MAKSUD AKU NIH?

LAGI SEBAB UTK ORG MUDA MCM AKU, KAU DAN KAWAN2 KAU
kalo kt umah ko ade TV, ko boleh tgk berita. dan statistik menunjukkan (kalo korang xreti wat statistik, ni aku dh conclude siap2) kanak2 adalah insan yg mostly affected jugak. kalo korang dah punye anak, 'hai...takkan tak syg anak kot?" and again, kalo ko tak syg diri seniri, syg la anak korang. dan bagi yang bujang mcm aku nih, kesian la anak2 org lain..baru ni aku pg KL pun aku cuci tgk bersih2 before pegang anak sepupu aku tuh

DAN SEBAB YG RELEVAN UTK SEMUA ORANG
hentikanlah penyebaran virus h1n1. bukan semua org mampu utk beli ubat, bukan semua org kaya mcm korang.

adoyai, aku dh xleh nk fikir, later i'll update again..

*ok korang, sila pakai mask bile berada di tempat yg ramai org ye

utk pia, shahrul, kak nadiah, dan sekalian coursemate aku;p

baru-baru ni sempat berYM dgn shahrul. tu pun dia tego aku sebab aku komen kt fs dia srh dia tgk blog aku..kononnye ade satu post aku tujukan khas utk dia.. dan plan itu berjaya... so dia dh melawat la blog aku yg cute nih..heheh... sempat pulak dia mtk aku upload gmbr skul..hehe sebabnye? aku kate nti aku nk tulis cite 'dahulu dan sekarang part II' amboi2...dan start baca tak menyempat2 la pulak...


ok lah demi memenuhi permintaan shahrul, pia dan kak nadiah yg mahu tgk gmbr school of chemical sciences, usm selepas dicat, makanya aku pon dgn segala hormatnye mempersembahkan gmbr2 ini.. kalo tak puas hari maaf la...i tau wat research je..bukan professional photographer..huhu

jgn tatau, skul kite dh ade signboard nih;p



foyer yg kite dok lalu hari2 tu dan jugak menjadi tempat lepak;p



haa...tgk2 lecturer mane ade lg lecturer mane yg dh pindah



cewah...postgrad pon leh ltk gmbr kt foyer..tp depa x update:(



pokok jambu batu dh kena tebang, diganti ngan pokok lain..baru je tanam nih



ni bhgn blkg skul yg menghadap skul bio tu..nmpk x ade 3 tone kaler?



belah belakang skul yg menghadap parking yg luas tu (tempat aku parking dulu2)




ni kt jalan kecik antara skul kite ngan skul maths




dlm skul



tangga dh ade tiles tau!


swing door kt 1st floor..



lab baru...tp undergrads yg dpt guna



bhgn dalam lab baru;p



bio skul is under construction...skul kite dpt office baru, tp xda gmbr




masjid pun dh dicat baru..




pusat kesihatan yg baru (kak nadiah dh tau yg ni..)

dan khas utk shahrul, ni gmbr asrama lama ko!



dan khas utk pia, miza, idah, zam...desa saujana kite;p



research aku

research muna

**gmbr research tu sengaja diletak supaya korang sume bersemangat utk smbg master jugak! join the club cepat! mari kite wujudkan komuniti masterji kite;p

Thursday, August 20, 2009

makan madu tak pe...jangan bermadu sudah...


haa...harini nk bercakap tajuk kesihatan+tajuk sensentap utk wanita (termasuk aku)

selepas dua tiga hari aku mengalami mild cough and flu, maka aku sgt berserabut! antibiotik dah makan, ubat yg dr bagi sume pun dh telan. apsal mcm virus ni mcm nk bergurau senda je ngan aku? berselang seli pulak rasenye..jap selsema, esok batuk pulak. kwn aku pulak kate aku bukan batuk pun, tp sound like org yg tbe2 terbatuk je.nabil pun demam jugak. hari2 aku tanye perkembangan dia..dia pun sama...

dan hari ni, nabil suggest aku makan madu.. ha! bagus jugak tu! slalu sgt dok telan ubat hospital, ape salahnye guna cara alternatif pulak!

terus pagi kt rak makanan tgk kot2 ade lagi madu aku (bukan madu-org ye! madu lebah)... get it! ade pun sikit lagi.. telan 2 sudu..glup! manis gile!

selain doa mtk sembuh, sempat pulak aku berdoa...jangan aku BERMADU sudah la..takat makan madu cukup la..hehhe.. madu tu mmg manis..tapi kalo BERMADU? takut..takut..

teringat ustazah kt skolah pnh ckp dulu, org pompuan ni kalo bab bermadu, ade satu term bahasa arab yg ustazah aku cakap, yg bermaksud, benda tu bukan hak dia, tp dia nk control jugak...meaning, bermadu tu hak lelaki utk tentukan, tp kite sibuk2 nk jaga hak mereka..haha! memang pun kan wahai wanita2 sekalian...aku rase mostly akan terbakar kalo bercakap pasal tajuk nih!

dah2 pegi makan madu, baik utk kesihatan.. hik hik

aktivis face mask ingin berkata-kata lagi

salam...

korang, harini aku mahu berkata-kata lagi pasal face mask, as i already declared that i'm the face mask activist (actually aku mengaku dgn muka tak malu je aku ni aktivist..pakai mask ma...mane ade org prsn pon..heheh)

dua tiga hari ni sana sini dok bising pasal harga mask yang mengalahkan harga cheezy wedges tu (alamak! tetiba teringin..) dan mengopakkan poket2 si peminat setia mask..

dan kerajaan pula berjaya mengambil satu langkah bijak dan berkesan utk mengatasi masalah ini...bagus jugak kan! so setelah ditetapkan, berikut adalah harga siling mask yg kerajaan dh tetapkan:


jadi, bak kata kosmo, topeng kini mampu milik... erm..berfikir sebentar... mcm slogan ape ek? mcm pernah kudengar, tapi di mana ya?

pakai, pakai jugak, tapi kite kena pertahankan hak kita sebagai pengguna. jgn main bedal je beli tu..kang nak bagi duit kat anak buah x cukup woo... (tibe2 terfikir, sape yg layak dpt duit raya dr aku raya nanti..ops...teropong anak bulan pun belum..) haha

Wednesday, August 19, 2009

utk follower setia

jeng jeng..hehe..

utk follower yg setia sy buat satu post khas..takut majuk lak kang..nti terus tarik diri dr jadi follower..hehe

sebut ikut urutan sape komen dulu post di bawah eh!

yang pertama (bunyi drum)

azy bohr a.k.a cik jijie peggtonville!

************************************************

yang kedua! (bunyi drum lagi)

kak husna a.k.a. cik akudansekeliling!

***********************************************

dan ketiga, (drum lagi!)

naiem a.k.a cik naiem bakhir!
(walaupun x request) uhu


pstt...kak nadiah, jadi la follower, nti leh ltk gmbr akak ngan safiyyah..(kan kak husna..kan?) huhu (nabil,kak marina dan kak yati jgn cuba menyorok..huhu)

sape yg mudah menyampah dinasihatkan jangan baca/skip post ni...

sengal gila tajuk aku...mcm saspen semacam je.. mcm semalam aku dpt msg dr adik aku, awal2 msg dh tulis "sape x ikhlas jgn baca" kalo fon org tu akan paparkan msg every 4 lines, mereka mungkin xnmpk ape yg seterusnye, tp aku nampak la sikit...huhu.. it's some sort of msg berantai (bukan ke org dh kate xpyh dok fwd2 msg berantai tu? merepek je deorg ni) opss..terlebih sudah.. cite aku sbnrnye yg ini:

smlm aku tahu blog aku ade beberapa peminat...sebab tu aku kate sape yg mudah menyampah jangan baca..okeh2, sape yg mudah menyampah stop reading until here..kang tak pasal2 aku dibenci pulak kang..aku tak bersalah okeh! aku hanye nak menghargai mereka ini sahaja:)

salwani (kawan Latihan industri kat loji air)
"ana, ajar la sal buat blog...sal suke la baca blog ana.."
hoho! sukenye aku rasa! tak sangka tak sangka..ok sal nti ana ajar ek..hujung minggu ni ana balik klate, leh buat kelas khas utk sal. FOC ok my fren!

kak apai (senior, kawan, kakak, etc..byk status dia nih!)
"adikku farhana, suke akak baca blog awak"
some sort like this la status ym dia..status tuh! fuyyoo...sungguh terharu dan mengharukan! ok2, keep on reading..(psst....kalo jadi follower lagi syok!)

megat (staff kt skul aku..sama baya je..)
"megat, baca la blog sy" dan aku bagi link
"la...cite klinik ni sy dah baca" satahu aku tu post terbaru! cepatnye dia baca!
"cepatnye awak baca!"
"saya pengikut tak setia blog awak"
saje je nk menyakitkan hati aku! haha...megat, ngaku je la awak suke baca kan! hohoho... kalo awk ade blog sy follow jugak ek! hehe

saidah (kawan masa matrik)
"dr blog awk org tahu yang awak garang"
opss....garang ke? kak apai kate aku tak garang (dan aku mmg lembut dgn student aku la..mane ade garang) tp aku SINIS! ulangan, S.I.N.I.S okeh! so: WELCOME TO BLOG SINIS AKU, SAPE MUDAH SENTAP JANGAN BACA 18SI...huhu

kak shila (mcm kak apai jugak)
ni pengikut senyap2..huhu..masa pindah dr blog fs, ke blogspot, aku kena marah (marah ke?) sebab tak gtau dia dh tukar url..dia dok tgu post terbaru aku..isyk..tak sangka, tak sangka...

ok semua penyokong2, pengundi2 (cis, gaya pelajar AF yg tersingkir je) teruskan membaca..anda memberikan inspirasi kepada sy utk terus manulis..hehe.. i am soooo talkative like the real i am (ayat apekah? ade kaitan ke? maaf2, terpoyo pulak)

kepada tuan punye dialog, mintak maad kalo ade tersalah ye..huhu

Tuesday, August 18, 2009

Bile aku marah atau sedih, aku akan mendelete

hahaaa..bunyi pelik bukan? tapi itulah satu habit aku yang aku seniri pun tak paham apsal jadi mcm tu...huhu...

bile aku marah, atau aku sedih dgn sikap seseorang tu aku mesti nk delete sama ada no fon dia ke, ym dia ke,atau ape2 je la yg berkaitan. mengapa macam tu? ramai org argue tindakan aku ni.. rahsia disebalik tindakan aku? jeng jeng...

aku jenis yg lembut hati sbnrnye..kalo marah mesti kejap je sejuk. jadi utk mengekalkan track merajuk aku tu..hehu bukan niat nak putuskan silaturahim pun..saje nk bermanja (ye la sgt..pdhal org xprnh pun fikir sbnrnye dan org x minat pun nak pujuk)

dan sekarang aku mmg rase nk delete no seorang budak. sakit hati tahu! tp hati aku dh sejuk pun...aiyark! marah xsempat sejam pun nih!

*tolong tepati janji dan masa leh tak? sape makan cili terasa pedas..opss..aku tak makan pedas okeh!

pakcik yg memotong rumput itu!

sampai hati pakcik yang mesin rumput kat hostel aku pagi ni melantunkan batu atas kete aku!

dgn rumput bersepah atas kete jangan kate la..kete aku dh nampak mcm kereta berhias (rumput!) masa pesta flora pulak..mesti kete aku sedih dan menjerit2 masa batu melantun atas dia..dan mesti benjol jugak! kete aku sedih, aku lagi sedih:( siap ade calar sikit...mmg la itu kereta murah, tapi tu kan kereta jugak...up sikit darjat dia dr kete lembu tu...dan up jugak berbanding kereta sorong!

dan ketika aku bebel-bebel mcm org sewel tu, rupenye TNC bahagian ape tah ade kt kwsn tu. dia melawat tapak pembinaan baikpulih asrama lama tu..malunye aku..terus masuk kete cepat2 dan sambung bebel dlm kete..

kepada sume tukang mesin rumput yang baca blog nih, atau sedara mara tukang mesin rumput, aku nak nasihatkan, kalo angpa nk mesin rumput, ape kate letak notis dulu...baru la org leh alih kete.. kete bukan singgit dua woo!! nak2 kete yg bapak aku bayar, lagi la aku rase bersalah..ops..kalo kete aku, mau aku report kt VC nih..hoho

*ni tuan punye kancil yg bebel..aku rase kalo tuan punye kete besar yg bebel, mau meletup gegendang telinga org yg mendengar dan buta mata si pembaca blog..huhu

Monday, August 17, 2009

cite klinik

ha! sape nk dgr aku merepek pasal h1n1 lagi? <-topik hangat masa kini

pagi tadi aku mula rase sakit tekak, pas tu mula la psycho rase nk demam la ape la..merepek betul la aku nih!

pastu malam, pas balik tusyen (kate nk brenti? huhu) aku terus ke klinik dr akhbar ali (dr kegemaran). punye la ramai manusia yg sakit! seperti kata kak apai dan naiem, FARHANA THE POYOEST, maka aku pun memakai mask (topeng muka) masa masuk klinik tu.. langkah2 keselamatan! huhu... dan dalam klinik tu ade jugak la beberapa org manusia yg tidak menonton tv (kerana dh lama sgt dok kat bukit) yang tidak memakai mask walaupun batuk dal selsema. siap ade sorang minah ni aku offer mask pun tak mo lagi! haiya! ape jenih manusia ni? aku nk bagi benda free pon xmo ke? lempang laju2 mahu?

sorang mamat belah sana pun batuk bapak la kuat, siap selsema jugak, tak pakai mask jugak, even sapu tangan pun tak bawak! hm...dh batuk takyah fikir macho la! opssss...terlebih sudah! ampun..ampun! niat aku nk protect org sekeliling sahaja...(kire aku ni layak jugak dicalonkan jadi menteri kesihatan kan?)

ok2 aku brenti membebel, aku dpt tips dari akak sebelah-tips dari dr kt pusat kesihatan tu... utk org dewasa, amek vitamin C 1000mg(biasa 500mg je) tapi, minu air banyak2 ye.. then dinasihatkan amek vitamin D (cth: yg kapsul yg ade minyak ikan kt dlm tu, atau scott's emultion) kerana dia bagus utk peparu (lung); virus H1N1 kan serang peparu...

ok la kawan2 disebalik kutukan aku ni, ade jugak info aku bagi.

again aku nak kate: TOLONG LAH PAKAI MASK! AKU MERAYU!

semoga allah melindungi aku, keluarga aku, org2 yang aku sayang, guru2 dan kawan2 aku, org2 sekeliling aku, muslimin wa muslimat dan seluruh umat manusia drpd wabak penyakit ni.. ameen.

**opss...lupa cakap! aku sihat okeh! alhamdulillah! dr cakap anak tekak bengkak sikit je..dan aku je perasan demam (farhana psycho!)

salam ramadhan

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati.

sy juga ingin mengingatkan diri saya dan anda:
*dah abes ke ganti puasa? kalo belum ade beberapa hari lagi tinggal utk anda melunaskan hutang
*nanti puasa jangan setakat menahan lapar dan dahaga je tau! kena puasa mata, telinga mulut dan semua la!
*utk sape2 yg smoking, ape kate anda jadikan bulan puasa ni sbg langkah awal utk brenti merokok?
*ha, nanti bila beli juadah bukak puasa tu jgn ikut nafsu syaitan pulak tau!
*ape kate kita berazam utk khatam al-quran bulan puasa ni? best kan?
*kalo boleh jgn ponteng terawih la ek...kalo takut h1n1, pakai je mask pegi masjid! hoho

adoyai...takleh nak fikir!

dua tiga hari ni saya mengalami kekacauan jiwa (JIWA KACAU) and again saya nk mintak pendapat anda sume

saya ade mengajar tusyen, tapi sy rasa mcm nk berenti la..byk sebab yg sy kena pertimbangkan:

  • student sy tu lembam sikit... jadi sy takut kalo sy pass dia kt org lain dia tak dapat terima (mcm bagus je sy ni...huhu)
  • dia mmg lembam dan menguji kesabaran, tapi tak reach limit yang membuatkan sy meletup lagi; maksud-sy masih boleh bertahan (tapi sy mahu brenti)
  • sape nk ganti sy kalo sy brenti?
  • mak dia izinkan tak sy brenti?
  • sy nk brenti, sebab student sy ade melukakan sikit hati sy...dan kalo sy teruskan mengajar, mungkin bukan sebab ikhlas tp sebab terpaksa aje...
  • KALO SY TERUS MENGAJAR, SAPE NK TULIS THESIS SY?
  • mane lagi penting? thesis sy yang mcm lambat gila nak siap atau anak org yg lambat nk faham?
tolong la beri idea (bukan idea, lebih pada keyakinan bahawa sy mmg perlu brenti ngaja tusyen!)
maka, permohonan mengajar tusyen dibuka sekarang. ade sape2 mahu tak?

Sunday, August 16, 2009

kawan-kawan, saya memerlukan pendapat anda...

again, jangan marah saya...sy nak cakap pasal h1n1 lagik! hahaha... tapi ini berkaitan dgn sy sahaja..sy malas nak berleter pasal org malas pakai mask, atau sudah berapa byk kes dh dicatatkan sekarang...yang sy tahu, kawan2 mmg kena komen post kali ni (ada bunyi mcm memaksa kah?) ini bukan paksaan, tapi rayuan sahaja okeh!

setelah seminggu memakai mask, sy rasa sangat lemas dan rimas! sebabnye? takda aliran udara yg baik (of cos la...saiz filter kt mask tu hanya beberapa micron sahaja). bila ptg, muka dh lama terkepung dlm mask tu, mula la berminyak la ape la...tak selesa tahu tak! kalo pas makan pulak...haha...allah je yg tau ape perasaan memakai mask itu (berus gigi amat penting ketika ini)

DAN, ketika penularan yang semakin mengganas mcm raksasa vs ultraman ni, mask pun kehabisan stok. haha... kalo tak pun, naik harga! duwet tu lagi satu topik yg kritikal jugak tuh!

sy dh terfikir dr minggu lepas lagi benda nih, tp tatau nk buat mcm mane...dan hari ini sy dh jumpa caranya.. ape kata kalo sy menggantikan face mask tu dgn purdah? opss...bukan purdah yang 'itu' ok, jauh sekali ber'niqab' mcm org2 arab tu.. cuma, sy akan melipat sikit tudung sy itu di muka (tudung kecik susah sikit nak buat, so ape kate kawan2 upgrade sikit saiz tudung tu!); next time sy post gmbr tu ek!

tp ade beberapa masalah yg timbul (biasalah tu..)
satu-ade org kate og berpurdah itu perasan lawa. tp kalo sy pakai mcm mane? sy bukannye lawa pun...leh tak sy jawab sebab sy takut virus? tak pun, kalo sy pakai penutup muka (bukan purnah tau..sy nak bagi nama lain nanti) sebab sy nk cover parut jerawat atau nak tutup bahagian pipi yg tembam? ok tak yg tu?
dua-ini lagi sy takut! nanti org kata sy mempersendakan agama pulak! pening dan pening! tp, ape kate kawan2 baca artikel ni dulu..sila klik ye

ha, sila la bagi ulasan/pendapat/buah fikiran ye..sy pening nih!

**apa yg membezakan penggunaan sy dan aku dlm blog nih? sy bila sy berbicara dgn pembaca, aku bila sy cakap sorang2 diri (sy x cakap aku ngan org okeh!)

semak otak!

ape nk jadi aku nih...hari2 rase berserabut dan itu dan ini!

aku rindu pada tuan punye YM yg berfont comic sans saiz 9, bold kaler merah tu!

YA RABBI! tabahkan aku! tenangkan aku! dan kuatkanlah aku...aku mohon sangat wahai tuhanku..

Saturday, August 15, 2009

hari sengal-merepek-sewel farhana

setelah seminggu di KL, aku kembali berada di USM-dlm keadaan terawang-awang mcm dlm mimpi; panas la (konon lama sgt tdo dlm aircond) dan agal blur2..tp satu kebaikan selepas balik dr kL ni, aku rajin memakai faca mask dan rajin berjalan kaki (5hari marathon di kL beb).

hari ni aku rasa mcm bosan yang amat...huh...tatau nak kate ape..berdiri salah, duduk salah, baring salah, bile call org, xrase nk ckp pun..ha, nak ape sbnrnye nih? huh! ni la masalah gangguan emosi/gangguan syaitan yang aku paling menyampah sekali. dan aku pun tulis la status kt YM aku; "tolong! sangat bosan!!" huhu...

tibe2 naiem ajak p jalan kat tapak konvo, dan tibe2 mata aku yg sengal ni mengantuk..so kami janji nk p ptg je..bile tutup laptop takleh tdo pulak!!! arghhh!!! tension!!! aku pun call la mak ayah aku..pas letak call sepupu..dan seterusnye main air dlm bilik air (nasib baik takyah byr bil air..kalo kena, sah aku tak main air)

pas mandi, elok2 leh solat (sebenarnye sempat la lepak2 20min dulu) dan naiem pun buzz tnye dh nk p jalan2 kt tapak konvo ke..ok la tu! aku pun dh nk pengsan sebab bosan gila nih!

aku pun dgn penuh determination berjalan dr international house ke skul..tgh2 jalan aku dh realize yang aku tertinggah henset..haih! punye la tadi teringat, akhirnye leh tertinggal jugak! belek2 beg, aku tertinggal lagi satu barang! KUNCI BILIK AKU DAA...isyk, igt dok hotel ke leh tgl2 kunci (angan2 mcm tgl kunci kt kaunter la tu)

huh! takpe la..nk buaty mcm mane...haha...henset tu sbnrnye nk buat mscall naiem bile sampai kt stor skul aku..tapi dh tertinggal, aku panjat tangga la p lab dia...kunci bilik tu...erm... hetuk pintu akak sebelah je la...masuk kot pintu toilet..haha bagus jugak bilik kami berkongsi toilet mcm ni..

pastu, aku nak gunakan jalan shortcut kat tepi skul bio tuh! biasa org jalan kaki akan lalu kot situ..dia akan terus tembus ke stor skul kimia...dan disebabkan aku ni lama sgt tak berjalan kaki+lama sgt tak pegi skul, aku tatau pun jalan tu ditutup!!! arghhhhhh!!! geramnye! letih pulak aku berlegar2 dlm skul bio tu cari jalan keluar..nak patah balik malu kt budak2 yg dok kt atas tangga otw ke skul bio tuh... maka aku pun mulakan la operasi search and rescue aku tu... dh la xde org... sedar2 aku di tgkt 2=skul bio tu mmg sengal sikit..sebab kwsn dia berbukit, so ade kemungkinan certain floor akan disappear.. akhirnye aku nampak bilik yang aku buat SEM-scanning electron microscopy dan aku leh agak la jalan keluar... dan mesti la berjaya (walaupun aku mencari jalan keluar dl gelap dan sedikit ketakutan kerana aku mmg takut gelap!)

akhirnye sampai la kt skul...jumpa naiem dan berjalan2 di tapak konvo yang sengal tu...

satu keadaan tak releven telah berlaku! para peniaga tidak dibenarkan menyediakan plastik..maka kalo kamu beli nasi, kamu terpaksa bwk ecopack(mcm polisterin makanan biasa tapi KONONYE environment friendly) tanpa plastik.. itu la yang terjadi pada aku tadi..ade ke patut makcik tu takmo kasi plastik pada aku? (padahal aku nampak dia bagi plastik pada makcik kt sebelah aku) dan aku dgn poyonye mintak plastik! dan sebab aku dh nampak dia sediakan plastik, dia takleh nak kate xleh dh la..kena bagi la wei..hahha..rasekan..nak sorok tapi tak berjaya..

yang sedikit ralat tu, aku beli air soya (dahaga sungguh berjalan dr int house+ronda2 kt tapak konvo), tapi makcik tu jual air yg dah basi! dh berketul2 soya dia tuh..wa!!! da rugi duwet aku..esok takmo dah beli air soya! menci! menci!

setelah membeli belah, kau balik bilik;berjalan ala2 kanak2 ribena dan ketuk pintu jiran tepi bilik..hahaha

kau mmg sengal harini farhana! adoyai.. harap2 esok kembali ke dunia nyata..hehuhe

cakap pasal H1N1 lagik!

tajuk yang hangat dan aku paling suka nak bincangkan pada masa ini...sebabnye hanya satu, condition is worsen!

tadi aku sempat chatting ngan sorang mamat dr sebuah negara di selatan malaysia. dia kata kt sana h1n1 trkawal dan semakin oke..iye ke? wallahuaalam..sebab dh semingu aku terpisah dr dunia luar dan terperuk dlm hotel dan dewan2 di PWTC tu.

dan mamu itu kate kat mesia ni keadaan makin teruk sebab gov tak amek actions yang sepatutnye.. iye ke?

pada pendapat aku, kementerian kesihatan dah memainkan peranan yang cukup baik utk menangani keadaan h1n1 yg makin teruk nih.mungkin la tindakan yang diambil tak lah sebaik begara dia yang dianggap lebih eficient tu...tp dh nama pun wabak, mesti la susah nak control. nak2 kat negara yang berpopulasi ramai mcm mesia ni (ramai=warga mesia+PATI+pndtg dgn izin) even US pun tak leh nak kawal dgn very efficient lagi..so pada aku, the smaller the country, the easier to control the outbreak(dh gaya buat lab report pulak)! betul kan?

dan lagi satu, pasal org nak kerajaan dedahkan kt mana kawasan panas H1N1 tu..satu tindakan yg bahaya kalo kerajaan announce. mengapa? silap2 kalo kerajaan announce, sume manusia, haiwan, dan tumbuhan di kawasan panas itu akan lari ke kawasan yang lebih sejuk dan finally seluruh negara akan jadi kawasan panas.. toi x?

ok la kawan2, aku nak berhenti membebel dulu nih..ape2 pon take care of yourself.. pkai la mask tu..bukannye masuk neraka pun kalo pakai mask. tak payah nak fikir ayu2/hensem2 la..korang bukan ayu atau hense sgt pon! dgn kata lain, korang nak sakit ke korang nak lawa?lu pikir la sniri!

bosan.bosan.bosan.bosan.bosan.....(sebut sampai bilangan n atau infiniti)

TOLONG! TOLONG!

aku sedang kebosanan..

nak buat ape tatau ni..

cik farhana, sila baca journal!

tapi xde mood..

pening2 lalat je nk paham ayat dlm journal tu.. (ckp ja la hang nk blogging) huhu

adoyai...

YA ALLAH, jauhkan la aku dr sifat malas ini, jauhkanlah aku dr kebosanan ini, tabahkanla aku menempuhi hari2 susah aku..ameen..

Friday, August 14, 2009

-sila jangan soal-

isyk..kesabaran sedikit tercabar pulak malam nih!

ade kwn aku (masa matrik msg) ok, nk tnye kabar ok la.. tup2 sibuk tnye pasal thesis aku. hish! aku rase mcm dh warning dia awal2 dulu jgn sibuk2 tnye pasal thesis aku. dgn sibuk kelas tahap gaban campur baru balik conference ni, sah-sah la aku tak buat ape.. plus jugak paper baru kena reject lagi la emosi tak stabil..

mahu tanye lagi ke nx tym? kawan2 researchers, tolonglah jawabkan on behalf of me! sila terangkan mcm mane susahnye tulis thesis itu. letih dh nk explain!

beberapa fakta ttg thesis M.Sc (Chemistry)
-jangan harap nk GORENG fakta!
-setiap fakta kena ade support (dr paper) dan paper itu bukannye 3,4 je...beranak2 journal yg nk kena refer tu
-korang punye graf kena selaras (dan graf aku sangat banyak dan itu tak masuk tables yang mcm haram tu!)
-cari mechanism tu bukan mudah! aku pun baru jumpe tahu!

so mau tnye lagi ke? jgn la timbulkan kemarahan aku pasal thesis ni! tolong la! tolong la!

the 6th of the 6th

utk kali pertama, kak nadiah telah men'tag' saya... ewah kak nadiah..dh pandai kenakan sy ye sekarang! dan utk menghormati dan menghatgai tanda ingatan kak nadiah itu, sy jawab dgn rela hati dan ikhlas..

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 6th photo folder.

2. Select the 6th photo in that folder.

3. Post that photo along with the story behind it.




haha..setelah dicari-cari , gambar yang bertuah adalah gambar hamster sy, jerry. jerry ni dh meninggal tahun lepas (bulan 8, tapi terlupa tarikh). jerry ni sy beli utk menggantikan kiki (kwn kiko) yang meninggal masa sy 2nd year dulu. kira jerry ni hidup agak lama dgn sy kan? jerry ni dibeli kt kedai pet kat sg 2 tu haaa..tp disebabkan spesiaes jerry ngan kiko ni lain, maka mereka tak leh duduk bersama (cage lain2 tu!). jerry meninggal masa aku balik kampung (semasa di bawah jagaan junior sy)- tapi sy tau masa tu jerry mmg dh sakit tua..huhu..
jerry...kiko..i miss u.. gmbr kiko xleh post sebab bukan gmbr ke-6..huhu

4. Then challenge 6 blogging friends to do the same!
-nabil
-azie
-kak marina
-rod el-farag
-mr abc
-mrs xyz..

huhu..DONE:)

ASIANALISIS X

seperti yang diceritakan minggu lepas, minggu ni aku berada di KL untuk persidangan asianalisis x anjuran institut kimia malaysia. jadi, sepanjang minggu ini, chemist dan researchers yang terlibat dlm bidang kimia atau berkaitan telah berkampung di PWTC (siang je..malam bebudak ni berkampung kt shopping complex)

ISNIN
kami bertolak dr usm pukul 9 pagi, dan sampai di hotel pukul 3 ptg. sampai2 tu masuk bilik, rehat2 jap, pastu dlm kol 345 kami pg ke pwtc utk registration. pas kutip segala beg di sana, maka, berjalan pulanglah kami ke hotel semula..

malam, kak jenny dgn sgt baik hati menumpangkan aku ke stesen komuter bandar tasik selatan..ops..lupa cakap, destinasi aku adalah kajang-rumah sepupu aku yang anaknye bernama YARA.

SELASA
pagi selasa, seawal kol 7 pagi aku dh ke stesen komuter kajang..sama naik ngan org nk p office. sebab? aku kena bertugas kt registration counter.. ekceli sepanjang hari selasa aku bertugas di registration counter dan keadaan ini yg membuatkan aku bengang kerana aku aku tak berpeluang masuk ke session yang ade kaitan ngan aku..


RABU
hari rabu tak banyak yang berkaitan dgn aku. aku cuma berminat nk dgr pasal analisis utk mengasahkan sesuatu produk tu halal atau tak. bagus gak ye research ni! tibe2 aku rasa mcm berminat je ngan bidang ni..ye la, at least ade jugak sumbangan aku pada umat Islam..hmm..boleh difikirkan nih! huhu

petang, kol 330 aku lari ke stestn komuter putra lagi.. ape lagi, pegi umah sepupu lagi la! siap tak pegi dinner tu..tak minat la..lagi best main ngan budak yara tu..huhu.. sepupu aku (kak nor) fetch aku dan kami pergi ke umah bos dia utk menghadiri bday anak bosnye (en. mahathir). malu jugak jadi tetamu tak dijemput..tp en mahathir dan wifenye mmg best! mereka sgt kind dan warm.

malam tu kai tido awal..yara takut kilat, tv pun kena tutup..masuk bilik borak2 jap, lastnye terlelap...

KHAMIS
kol 9 baru fetch train..kol 11 session yang aku nak pegi.. hehe..relax sikit.. tp kena stay smpi 330 sebab byk jugak oral presentation yang aku nk dgr sebab berkaitan ngan aku.

balik tu, tdo sat..kol 6 kejar train ke UKM pulak.nak jumpa Pia, kawan masa undergrads..ops..bersama muna.. ralat sikit sebab bertolak agak lambat.. tp ok la..pia bawak kami melawat kilang tempat keje dia..kilang ape tu? kilang wat ubat yg femes tu..

JUMAAT
kol 830 bertolak balik ke penang...yeay...
penang!! aku rindu kamu!!
penang! here i come!
(tibe2 aku rasa cm aku sgt serasi ngan negeri pulau pinang ni-lebih drpd negeri aku senirik)

minggu konvo=hibernation week

baru sampai dr KL pukul 2 ptg tadi..

USM penuh dengan keretas (plural utk kereta;p)..
biasa la.. minggu konvo..

jadi kite semua perlu berhibernate (hibernasi) di bilik sahaja..

sebab?

warga luar USM ramai di dlm kampus di kala ini (papa mama/mummy daddy/ayahanda bonda/mak ayah/ibu ayah/mama abah etc budak2 konvo + ahli keluarga yg menunggu di luar dewan)
+
H1N1 yang semakin mengganas
+
komuter USM direhatkan sepanjang minggu konvo ni dan jalan2 dlm USM ni dah dijadikan sehala.. gile jauh nak kena pusing kete baru sampai ke tampat yg di tuju (or else, sila jalan kaki kalo nk cepat)

pesan aku:

sila kenakan mask ketika berada di kawasan org ramai/sesak
+
sila kurangkan penggunaan kenderaan



Sunday, August 9, 2009

i am off to KL for 5 days

.::kelengkapan to KL, poyo je bawak paper mcm baca je, mask sekotak-nak wat niaga ke? huhu::.

untuk sekalian manusia yang suka melawat blog aku nih, I AM OFF TO KL FOR 5 DAYS.

mengapa?

aku menghadiri seminar (asianalysis) di PWTC

jgn rindu aku eh? huhuhu

dan aku pasti rindu gile nk blogging..dan balik nti aku akan qada sumenye dgn post yg panjang2 (insya allah-poyo je ayat aku)

dan utk ORANG ITU, kalo termasuk blog sy ni, sy nak lancarkan perang dgn awak. dgr x? P.E.R.A.N.G! tu la tgk bola, anta org p airport x kabar ingat! benci la! malas ckp dah

takut ke dgn H1N1?

sehingga masa aku menulis blog ni, dah 26 kematian berikutan penularan H1N1. sempat pulak aku bersembang dengan akak jiran sebelah bilik (student pharmacy) sibuk la dok bercerita takut la ape la..dia jugak ade cakap yg kt airport ramai yg xda kesedaran utk pakai mask..

hm..lepas tutup pintu bilik, aku terfikir pulak (berfikir sorang2). ape yg org takut sangat dgn H1N1 ek? aku pun agak takut jugak..tapi ape yg aku takut? ape yg org ramai2 takut? ha a la..bila difikir2 aku pun xtau ape yg ditakutkan.. takut mati ke? nak kate takut mati, sume org kan pasti mati.. cepat ngan lambat je..patut org lagi takut accident la kan (ikut logik akal aku je ni..huhu) ATAU, org takut kerana serangan H1N1 tu sgt severe dan acute. ade kemungkinan..

sekarang mcm2 ujian allah turunkan..tetapkan la iman korang.. sekadar mengingatkan; dunia kita makin tua.. hari kiamat makin hampir-cuma xtau bila je... jgn tgu malaikat nak tiup sangkakala baru nak bertaubat sudah.

jgn la takut sgt dgn h1n1 dan jgn pulak terlalu amek mudah. for those who are searching for guidelines of facing h1n1 outbreak, di visit THIS LINK. ok sume, jaga diri dan jaga kebersihan persekitaran ek!

rapu raban kak marina, naiem,kak ain dan aku di malam hari

cuba anda baca ape yang aku post ni..ni adalah ape yang terjadi di facebook aku, kak marina, naiem dan kak ain..permulaan yg simple pada aku, tpi kami dah berjaya memeriahkan suasana...isyk3..sekadar post utk kenangan aje.huhu

Farhana Ariff: kak marina!!! sy dh link kan blog akak...hehhe.. jgn majuk dh tau;p

55min ago

Siti Marina Maidin:
aik..tak merajuklah..thanks ek..kak jarang update...kan blog akak scandalous sikit..nnt polis tangkap woo ahaha.
52 minutes ago

Naiem Bakhir:
mmg skandel..artis la katakan..heheh
46 minutes ago

Siti Marina Maidin:
artis tanpa record company..melalak sorang..fulus tak masuk ahaha
45 minutes ago

Noorul Ain:
alahai...ko pggil kitorg dgr konsert ko pon bley..tp kna ade makan2 laa..=p
42 minutes ago

Farhana Ariff:
elok la tu..sorang blog yang scandalous..lagi sorang banyak scandal...wewit! huhu
42 minutes ago

Noorul Ain:
awak ni masuk kategori mane farhana? yg terscandal???=p
41 minutes ago

Siti Marina Maidin:
sapa byk skandel?ain, aku incharge ang buat ayam percik dan mee rebuslah hehe..angkan pandai masak :P
41 minutes ago

Naiem Bakhir:
aku incharge kat jemputan leh?
39 minutes ago

Noorul Ain:
hg ni salah org ke marina??nk rebus mee tu bo laa..ahahaha
39 minutes ago

Farhana Ariff:
kak ain: sy reporter je..huhu
kak marina: naiem byk skandel..OPPSSS..haha.. oo nak buat kenduri x ajak ye...marah ni...marah..huhu
38 minutes ago ·

Noorul Ain:
aku cop department yg memeriahkan susasana...marina ko masak..naiem ko jemputan...farhana decorate...tmpt...kat foyer skul...ahahahhaa...=DDDDDD
36 minutes ago

Naiem Bakhir:
marina: kalo ajak kena wat keja kan?kan?
farhana: pesal saye plak yang kena neh..hmph hmph (idong kembang)
36 minutes ago

Siti Marina Maidin:
ahaha boleh naim, ang incharge kad jemputan dan ang jadi MC sekali. ahaha ooh kira ang mmg betul2 boleh masak mee rebus ni?aku nak order ni..ceh macam buat konsert Giant ..farhana jadi nobita...
36 minutes ago

Farhana Ariff:
eh...sy leh buat ayam percik..ade tempahan ke? hehe (tbe2 promote kt cni) huhu
36 minutes ago

Naiem Bakhir:
eh..aku jemputan je..xde kena mengena ngan menu ok? soh la ain yeng terer rebus mee tu. farhana leh wat kuah..mantapp
35 minutes ago

Siti Marina Maidin:
farhana bkn u pun byk skandel ke?wah ain ang jadi bos na...aha aku kerja nyanyi sajalah :P
36 minutes ago

Noorul Ain:
ahahaha...ni plan kita utk mimpi mlm ni kan??kan??marina ang nyanyi plis kasi merdu ckit, kang jd mimpi ngeri plak...=p
32 minutes ago

Naiem Bakhir:
berangan mimpi marina nyanyi..macam mana lah agaknya...
tetttt~
31 minutes ago

Farhana Ariff:
kak ain: org suruh masak tu masak la..sukehati je nk chop nk department ape..huhu
kak marina: wa!!! apsal kena jadi nobita? doremon!! tolong la!!!
naiem: bile pulak sy terer wat kuah mee rebus? apsal la sume org tak tau mee ape haritu ye..huhu
30 minutes ago

Noorul Ain:
mee dangdut...=p
28 minutes ago

Naiem Bakhir:
ha..elok..
marina: hang nyanyi dangdut lah. leh gelek sakan
27 minutes ago

Noorul Ain:
i sokong!!!!
~mmg mimpi ngeri ler kita mlm nih..~~=DDD
25 minutes ago

Farhana Ariff:
kak marina: sy skandel lain..haha
kak ain: sempena nama mee dangdut tu, kak marina kena la nyanyi lagu dangdut...gelek gerudi ye..ahahah
25 minutes ago

Naiem Bakhir:
setuju!! adoii..tengah gelak gulin glin ngan setan neh..
23 minutes ago

Siti Marina Maidina:
hahah...aku nyanyi lagu arab tamer hosny ngan nancy ajram..leh panggil si M1 dan M2 gelek sekali ahahah...mee dangdut..ke..tak kesah asal sedap :D..lepas tu kita nyanyi lagu selimut puteh kasi semua orang beringat lorr.. muaahaha..mimpi2 jgn tak mimpi.
23 minutes ago

Farhana Ariff:
mmg ngeri gila..baik basuh kaki sebaldi sebelum tdo..tak pun jgn tdo terus..hahaha
23 minutes ago

Noorul Ain:
sakit perot..sakit perot gelakk...
22 minutes ago

Siti Marina Maidin:
wah farhana gelek sama kasim ,hellooooooooooooooo...wakaka..
16 minutes ago

Naiem Bakhir:
sila jgn ajak depa ok? yg tu gelek tak ingat dunia. atas meja pon boleh gelek tau..
boleh ja marina..walaupon sultan suka, hakikatnya rakyat dia lagi suka..gelek!!
16 minutes ago

Noorul Ain:
kesimpulannya????? marina xmajuk!!! (hypothesis adalah title di atas yer..)
wakakaakaka
14 minutes ago

Siti Marina Maidin:
wah tgk oghang kedah nama naim gelek..oghe kelate kalah camni..unless..farhan pun gelek...sultan kelatan suka makyong kan..ahaha
14 minutes ago

Siti Marina Maidin:
wah ain, taksub baca jurnal ka weh ahaha..
13 minutes ago

Naiem Bakhir:
kesimpulan 2: dah..dah..aku ngantuk..nak tidoq..penat gelak..letih tak terhengga
12 minutes ago

Siti Marina Maidin:
penutup : Basuh kaki , wuduk, tidur..ahaha...mimpi aku malam ni..aku akan hiburkan kalian (bahasa baku ni)
11 minutes ago

Noorul Ain:
marina my luv: bukan taksub..thp fanatik dah..haha
naiem my luv: p tdoq..smbil gelek..muehehee
farhana my luv: berdengkur sudah...
8 minutes ago

Farhana Ariff:
ho la..kawe nari mokyong la nati (apsal tibe2 tukar slang?)haha
tambahan penutup: baca ayat kursi..setan dh byk masuk dlm badan ni..byk sgt gelak
7 minutes ago

Farhana Ariff:
kak ain my luv: bukan dengkur, siput ni lembap sangat..so lmbt sikit nk reply dan post;p
naiem my luv: gelek la sampai pagi..huhu
kak marina my luv: tq atas hiburan ini..hahahah
about a minute ago

haha..adakah anda paham ape yg mereka ini merapu rapik ditengah malam yg sejuk ini.. inilah yang terjadi bile masterji berkumpul-even di alam maya shaja..post aku yg xseberapa tu leh buat keadaan huru hara...cerita hanya rekaan semata-mata..xde kaitan antara yg hidup, atau mati atau pengsan atau yg terkena H1N1. no harm k..huhu

Saturday, August 8, 2009

jajan yg semakin nk habis...


sedap sgt ke benda ni sampai dipanggil jajan (junkies/makanan ringan/cekedis)?

ia tak sedap, tapi penting buat aku di kala aku kesakitan dan mengalami ketidak selesaan...

dan semenjak dua menjak ni aku makan jajan aku hari2..huhu konon awal pagi berazam takmo amek, tapi bile petang menjelma aku mula tak selesa la..huhu..

nx week nk p KL, jajan makin kurang, lama xbalik umah (kalo x leh mtk ayah amek kt farmasi je) so aku terpaksa beli kt farmasi.. dulu 1 strip rm3.50, skrg mungkin naik harga kot..

YA ALLAH! sampai bila aku terpaksa bergantung pada jajan ni?

kenduri kesyukuran hazwan dan kenduri naik rumah baru shu..

ye ye je letak tajuk mcm ni.. huhu... sbnrnye bukanla kenduri pun..just makan2 antara kami2 aje...

hazwan belanja kami (kak apai, kak jenny, megat organik, hazwan dan aku) SEMPENA? tah.. hehe.. sempena dia dpt gaji GA dan sempena prof baha ckp "two thumbs up for BBQ" beberapa mgu lepas...ops...perlu stress di sini, hazwan adalah MR PRESIDENT, dan selaku president, selayaknye la dia membelanja kuli2nye ini..huhu... and for this story, let photos speak louder than my words..

.::hazwan si tukang bayar::.

.::para jemputan..huhu::.

.::yummy yummy.. makan free mmg sedap::.

dan kenduri shu tu kenduri main2 je.. lebih seswai aku pgl main pondok2 je.. haha (alamak jgn shu mrh aku sudah!) nape pgl mcm tu? sebab kami plan nak buat popia (dh buat pun dr hari ahad) tapi tibe2 muna ade hal la, shu pun ade hal la.. (aku ape lagi, nak majuk la..haha)

dan akhirnye, ptg td (masa sume org p solat jumaat) kami pun mula la mission possible kami a.k.a main pondok2 tu la.. disebabkan semua dh settle, so just goreng2 je la.. (dan disebabkan aku dh gulung popia tu dan merangkap phtographer hari ni) maka aku tak sentuh sudip pun..hehhe.. kite dera sape yg ngelat haritu..jeng jeng jeng.. best jugak walaupun simple mimple pimple..sebabnye housemate shu ade kt rumah..leh la kami berkenalan..ye ye je berkenalan! housemate dia s/u timb dekan skul aku la...OPPS...HAHA...teka la sape;p tp ckp bisik2 je tau.. jgn tulis kt cni.. nti kontroversi pulak kang...haha

.::makanan main pondok2 kami::.

.::R.S.T dr tumah shu::.

.::taman kt umah shu..kami dh plan bile2 free nk dtg cni::.

.::kete shu yg senget tu..haha::.



 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U