JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Friday, December 24, 2010

bubur asyura


bila Muharam dtg, sibuk la org buat bubur asyura.. saya pun sama! haritu ade org kampung ni dtg anta bubur asyura.. sape entah!

sy pernah mkn bubur asyura kelantan, penang n perak. bubur asyura kelantan hitam sikit berbanding bubur asyura perak n penang. bubur asyura penang kelabu. perak, sy rase kelabu jugak kot!

kalo bubur asyura kelantan, deorang akan letak daging. daging tu direbus dulu, dicarik2 dan dimasukkan.

bubur asyura penang pulak ade pisang.. wangi je bubur asyura tu.. betul2 menggamit perasaan nak makan;p

bubur asyura perak... sy lupa lagi daaaa....huhu

yg sy tau, bubur asyura kelantan deorang letak rempah.. pegi je atas pasar siti khadijah tu, mintak la rempah bubur asyura.. org tu siap bungkuskan rempah utk segantang beras ke.. dua gantang ke... balik rumah, tinggal nk tuang je dlm kawah..

ok la.. jemput makan ye semua!

jiran kami, terbaik dr ladang!

jiran sy memang baik sgt... hartamu hartaku... hartaku, hartaku! sila tengok gmbr bawah ye:


sy bulatkan something kt gmbr kiri. ape tu? KASUT ANAK DIA! perghhh terbaik dtg jemur kasut atas pagar orang! kami sendiri x pernah buat mcm tu! gmbr kanan pulak ada arrow. tu adalah rumah dia.. xnmpk sgt kot... sy amek dr jauh.. takut deorang syak sy nk ltk dlm blog.. rumah deorang berdepan ngan rumah sy.. siap kena lintas jalan lagi.. tapi sy tak faham kenapa dia buat mcm tu. banyak kali pulak tu! oh ye! baju yg tergantung kt gate tu khas masa musim hujan je.. maklum la ampaian full! hari pulak cerah elok.. jadi, ape lagi, guna segala kemudahan yg ade la!

ade lg satu cite jiran sy ni. masa kemarau haritu (masa tu kami stay kt rumah kota bharu) dia selamba badak je sambung hose dr paip sy ke rumah dia. siap nk penuhkan kolah dia lagi tu.. cakap pun tak masa tu.. isyk3.. pas sedara sy nmpk, terus tutup suis. sebabnya, rumah kami x guna air kerajaan, kmai guna telaga yg ada pam tu.. kang x sempat full tangki dia, pam dh terbakar.. lagi naya..

opsss lagi satu, jangan tegur kalo anak jiran sy ni buat salah! kang ayah dia kejar ngan parang.. atau ajak gocoh! dulu sy baik jugak ngan anak dia yg tadika tu, tapi dtg je rumah sy buat sepah.. nk tegur, anak orang, lastnye asal budak tu dtg sy nyorok dlm bilik..

mcm2 kan manusia nih? dpt jiran mcm ni pun pening jugak.. kalo jiran kt rumah kb tu, langsung xnk bercakap pulak! manyak susah oooo... sape nk jadi jiran sy? huhu

hujan oh hujan!


bila sampai ujung tahun je, hujan akan mula turun kt hometown saya.. hujan for the whole day ye.. kadang2 lebat, kadang rintik2.. suhu pulak?? mujur tak turun salji je! saya agak2 ade la dlm 24 darjah celcius.. dan kalo setakat sehari hujan berenti tu jangan harap cuaca jadi mcm sediakala.

gmbr kt atas gmbr kolam kt rumah sy. seminggu sblm tu ayah ngan adik sibuk dok gali kolam nak buat kolam ikan. belum sempat tukang nak simen, hujan dah turun.. jadinya kolam tu penuh air sblm siap la.. silap2 ade katak kot!

gmbr kt atas adalah masa 1st time ujan.. lepas tu reda kejap.. sempat la kain kering.. masa musim ujan ni mmg biasa la baju x kering.. nmpak matahari kejap je pun, dh bekejar nk jemur kain..

gelombang hujan kedua lama jugak, dlm seminggu. lepas tu seminggu panasss sangat! smpai sy pasang kipas kelajuan maximum! skrg gelombang ketiga. tganu dh mula banjir.. mak ayah sy bole agak banjir nk dtg.. biasa la bljr dr pengalama... 1st, angin yg dtg tu kencang.. 2nd bunyi guruh yg ala2 manja gitu... thn ni kami dgr bunyi guruh yg mana tu. xlama tganu pun banjir..

sekian berita sy;p

*jgn xtau, sy mandi sekali je musim ujan ni.. tu pun sblm solat zohor.. air sejuk sangat! boleh demam kot kalo mandi selalu (tipu!)

hari raya aidiladha 1431

hooo mak aiii!! ape jadahnye tulis pasal raya lepas skrg? dh sebulan lebih berlaku nih.. haaa... ni la yg dikatakan bizi woman okeyyy... tambah pulak tenet ni sengal2 sendi gitu kannnn.. dah lama nk upload gmbr (saya ade baaanyaaaaaaaaakkkkkkkk gmbar tipu!)

ok, ni cerita raya aji aritu (sebenar nk cite pasal breakfast di pagi raya yg sadis je;p)

hari raya haji aritukan sy raya kt penang.. tanda pengorbanan okey! sebab viva 2 hari sblm raya.. tahu pulak 2 mgu sblm je, konfirm2 tiket habis WAAAAAA!!!

kali kedua kot raya di perantauan.. 1st time masa thn pertama master.. itu mmg sukarela x balik.. kali ni mmg tak rela uolsssss!!

pagi tu, awal2 lagi dh pegi masjid (740 kot! kalo kt rumah, masa tu baru kena hambat siap2) pegi ngan waheeba (ala.. minah arab my best fren tu la). pas solat raya, kami ke queensbay.. makan ape?? ye makan makanan gmbr di bawah ye! org kl makan la benda ni masa raya.. org kampung mcm sy kite panggil buang tebiat ye;p


sedih tak lepas dengar cite ni? luckily malam tu ade jugak tiket bas utk sy.. alaaa bas yg 4,5 kali tukar bas tu laaa.. hehe

Saturday, December 18, 2010

tahukah anda #1

pokok pisang takkan keluarkan daun dah lepas jantung pisang keluar?

burung puyuh/ayam/ itik telur tak perlukan ayam/burung/itik pun untuk bertelur? dan telur yg dihasilkan pun kalau dieram takkan jadi anak?

tahu tak? tahu tak? tahu takkkkkkkk???????

saya siap letak #1 kt title tu... konon ada lagi la episod seterusnya... nanti saya tengok lagi ape lagi jadi kat kebun then saya post kt sini ye! wah! ni kite panggil budak bandar masuk kampung yeeeeeeeeeeeee;p

Tuesday, December 7, 2010

eczema is seksa!



cite ni dah lama sebenarnye.. dalam bulan lepas jadi benda nih.. pasal saya yang tibe2 terkena eczema. sama kot ngan allergic! malas pulak nk search kt tenet..

citenye macam ni, pagi ahad (hujung bulan 10) dalam pukul 5 saya terjaga) bil terbangun tu, terus rasa gatal2 abis kat paha.. sy pun garu-garu-garu sampai nak tercabut kuku nih. mula2 setakat rase gatal je, lepas tu sy rase habis berbijik paha saya. gatal tu pulak dah berjangkit sampai ke betis.. tangan yang meggaru pun dah makin gatal.

pukul 6 je, bila mak ayah bangun, sy pun terus keluar bilik komplen. ayah suruh makan clarinase. alaaa ubat selsema tu.. sbnrnye utk gatal2 pun bole jugak.. so makan la.. kurang la sikit gataknye walaupun bintik2 merah mula keluar kt lenga sume. kat jari tangan pulak mula ade bijik2 ade air.. seksa betull!!

family kami ni xde la selalu sangat ke hospital kalo sakit.. ade dr kan kat rumah.. so kami order je ubat dari rumah (bole takkkkk!!!) hari isnin, keadaan sy makin ok.. alhamdulillah.. puas la saya fikir saya silap makan ape.. benda pelik sy makan adalah budu! tapi hari tu sy pernah makan budu, x jadi gatal2 ponnnnnnn!!!

tau tak ayah saya kate sebab ape saya gatal2?? sebab sy peluk rabbit! mentang2 la kami baru bela rabbit masa tu, ayah salahkan rabbit pulak... isyk3.. tak patut.. tak patut... letak gambar rabbit sikit!!!!!

ni namanya horlicks

ni pulak namanya milo

so ayah saya menasihatkan saya agar saya x pegang langsung rabbit utk masa tu mane boleh! saya curi2 pegang jugak masa ayah pegi keje.. seee!! ok je tangan i!! maksudnye bukan sebab rabbit la!

ok, the next day, saya makan buah mempelam dengan kuah rojak. petang tu tapak kaki saya gatal gileeeeeeee!!! saya gesel2 kt karpet la, kat kaki kerusi la sampai melecet jadinya... tak tahan!! arghhhh!!!

malam tu pukul 3 lagi saya dh terjaga! kaki sy bukan setakat gatal, tapi bengkak jugak! mcm gambar bawah ni, tapi lagi teruk bijik2 nya dan bengkak nye. tahap bengkak tu sampai sy tak boleh nak bengkokkan jari kaki.. fuhhh sakit gila! masa tu dah tak gatal, tapi sakit sangat sebab kaki bengkak tahap maksimum kot! kalo dia expend lagi tahap bengkak tu, mau luka kot! pagi tu jugak sy suruh ayah tanye pakar kulit, aunty muthu-pakar kulit yg asalnye dari india sama ada dia free atau x. ayah suruh sy pegi petang..


ni bukan kaki saya tau.. ni jumpe kt google je;p

bila aunty muthu tu tengok terkejut badak la dia... "what happened to your leg???!!! u ate something unusual??" xtau dah nak jawab ape sebab sakit sangat. ayah pn masuk masa tu. so dia le manyampuk cakap yg aku main peluk2 rabbit kantoi! tp aunty muthu cakap this is due to the foods.. jadi dalam jangka masa seminggu tu saya tak dibenarkan makan belacan, budu, cencaluk, ikan bilik, seafoods! gila seksa! kesian org lain kena pantang jugak (sebab dlm nasi goreng sume saya x bagi letak jugak. kejam! kejam!) selain pada tu dr ade bagi ubat. 5 jenis. 3 kena makan (saya makan dua aje) dan 2 kena sapu. alhamdulillah, malam tu jugak tahap bengkak tu kurang 50%. nak kurang 100% ade kot dalam sehari setengah. tapi ade tinggal parut kt bintik2 gatal tu.. sadis gila yang ni! letih je I apply losyem pagi petang uolssss!!

minggu berikutnya, saya pergi utk follow up.. dr puas ati.. tapi still bagi krim utk apply.. tapi saya tak pakai punnnnnnn hehe

lepas kali kedua yang teruk tu saya tahu dah sebab ape.. sebab kuah rojak!! hari sabtu sy makan... then selasa sy makan dgn berjaya sekali.. x serasi kot dgn belacan dia guna!

Monday, November 29, 2010

memori cuci tandas

masa zaman sekolah, cuci tandas mungkin satu denda. tapi, kalau kat sekolah saya, ia dah jadi rutin. sekolah sy merupakan girls school sebenarnya. tapi selepas beberapa puluh tahun penubuhan, lelaki terpaksa dimasukkan ke sekolah ni... atas sebab apa, saya tak pasti. tapi skolah sy ni ada pasangannye. putera.. skolah sy pulak puteri. skolah putera pun menerima kehadiran puteri pada tahun yang sama.

masa sy form 1, skolah saya masih tanpa pelajar lelaki (tenang gile!!) masa tu, kami diwajibkan cuci tandas sendiri. toilet kt skolah sy banyak.. siap boleh bagi setiap satu unit toilet tu pada satu kelas lagi. 2 skolah sy jumpe buat sistem macm ni.. satu skolah menengah sy tu, lagi satu skolah methodist, skolah sy masa sy darjah 3 & 4.

bila setiap kelas ade satu toilet, maka pengetua tetapkan yang tanggungjawab cuci toilet ni tanggungjawab masing2. pengawas pulak akan tick nama kami bile kami dah siap cuci toilet tu.. ketua kelas pulak peranannye adalah tentukan sape yang akan cuci tandas pada sekian2 hari. tugas diberikan ikut list nama. ketua kelas, penolong, pengawas aje tak perlu cuci tandas. setiap hari, akan ade sorang yg cuci tandas, sorang lagi cuci sink. waktu cuci tandas, sebaik sahaja loceng balik berbunyi...suasana?? ohhh meriah betul!!! masing2 dengan penyapu masing2! zup zap zup zap berus lantai.. siap keje, tick nama kat pengawas, dan balik:)

dah nama pun toilet masing2 kami kat kelas budak2 bijak ni amek inisiatif untuk kunci toilet kami dgn padlock (kalau budak kelas lain masuk, mmg kotor dan geli nak cuci la jadinye) sebab tu jugak deorang selalu anggap kami sombong:( ok, dah nama pun toilet berkunci, sape2 nak pegi toilet kena mintak kunci ngan ketua kelas.. leceh betul!! tapi untuk keamanan sejagat, hentam aje la.. lagi satu yg menarik bila ade toilet sendiri, kami lengkapkan toilet kami dgn mcm2 benda.. siap ketas nak balut pad yg dah guna pun ade;p

masa boys baru2 masuk ade jugak buat sistem ni.. tapi itu laa.. budak laki ni bukan dengar kata sangat.. banyak main pada buat keje. kalau yg form 6 tu lagi la.. liat semacam aje nak cuci toilet..menyampah!

makin lama, makin banyak toilet rosak, jadi takleh nak bagi sorang satu dah... lastnye guna aje mane ade, tugas cuci toilet pun lenyap:(

Friday, November 26, 2010

perasaan jika adik beradik adalah semua lelaki

dalam keluarga besar kami, total sepupu sepapat lelaki (termasuk adik lelaki saya dan tak termasuk suami sepupu perempuan) adalah 15 orang. sepupu sepapat perempuan pula adalah 6 sahaja. keadaan ni disebabkan pakcik saya ada 7 orang anak lelaki!!! dia la penymbang kepada lelaki2 yang ade ni!!! jadi kami yang perempuan2 ni memang la terpinggir kalauade majlis ape2.. tak best langsung.. nasib baik anak2 sepupu ramai perempuan(3 je lelaki, yey!) baru la ade geng.

saya tak biasa sangat dengan kehadiran orang lelaki dlm keluarga. ayah lain la kan.. smpai sekarang saya tak faham macam mane kehidupan budak2 lelaki di rumah. adik saya yg no 3 (1st son ever in my family;p) dah pegi asrama sejak umurnya 13 tahun lagi. habis form 5, dia di sepang. tak lama lepas tu fly ke india.. kalau dia balik cuti pun saya tak cuti.. tapi ape yg saya perhatikan dia tak tido dah lepas subuh (read: saya pulak yg tido!) dan dia jugak suka menolong mak kat dapur (read:kalau kakak2 dia tak de di rumah aje!). yang sorang lagi pulak, jauh kene tinggal kat ketapi; umur dia ngan abang dia beza 7 tahun. jadi masa dia membesar saya dah bizi kt usm..

skrg, bila sy dah dok kt rumah baru sy dapat perhatikan adik saya yg last ni.. rupe2nya budak laki bangun waktu tengahari! rupe2nye budak2 lelaki tak pernah kisah kalau tempat dia sepah2! lagi sakit hati, budak2 lelaki mmg takkan tutup suis kipas/lampu bila tinggalkan satu2 kawasan-walaupun satu family dah bising dgn perangai ni, dia still lupe.. bole takkkkkkkkkk!!!!

ok, tu baru sorang... tak boleh assume sume laki perangai macam tu kan?? ape yg saya perhatikan, dulu, masa kecik2 sepupu2 lelaki dtg rumah main PS, bising betul!!!!! sy berkurung je dalam bilik.. tu pun sakit kepala jugak! lepas deorang balik, rumah jadi mcm tongkang pecah.. barang habis tunggang langgang.. pening kepaala bila tengok! susah la kalau ramai adik2 lelaki mcm ni...

macam baru ni, ade kenduri kt rumah mak sedara.. walaupun masing2 dh jadi remaja, tapi masih sepah2.. tak suka tau! kebetulan masa tu sy dok basuh pinggan, deorang dok makan.. lepas2 makan, terus tinggal je meja tu dlm keadaan tunggang langgang. dgn air tumpah, makanan tumpah, pinggan kosong biar atas meja.. eii teruk betul! pulak tu ade sorang tu nak makan something, dok merengek2 mintak kami yg perempuan amekkan (umur dia dah 27 pun)

haish... kalau sy ade adik2 lelaki mcm ni dh lama kena sekeh nih... sy siap cakap kat mak saya: mak afiq angkat pinggan dlm sink lepas makan, bole amek makanan sendiri, kite dah patut syukur pun...

agak2 adik beradik lalaki anda mcm mane ye?

cara masak yang malas, tapi sihat

hello all! ewah... wish macam pengacara tv pulak ye!

saya tak tau la ape yang bakal sy tuliskan ni anda sume dah praktikkan atau dah tahu ke belum... ia pasal kawan saya, waheeba, minah yemen tu.

di kampus2, budak2 arab dan iran akan masak sendiri makanan deorang, kononnya mereka tak boleh terima makanan kite. macam waheeba pun sama.. dia ade peti, yang ade macam2 stok makanan (read: bila saya lapar, sy pergi ke bilik dia untuk makan!)

macam kite jugak, bukan setiap hari rajin nak masak. kadang2 bila balik kerja (balik lab untuk saya), letih la.. tak larat la.. tak de mood la untuk masak. sama macam waheeba la.. tak masak, lapar la jawabnye.

jadi ape yg dia buat adalah manggunakan segala kemudahan yang ada di bilik dia.. dia amek je daging beger atau nuget atau fries, dia campak masuk oven. sambil2 tu dia mandi. keluar je dari bilik air makanan dah siap... mudah kan!

bila balik rumah, suma makanan pun sy campak dalam oven.. nuget.. beger... fries.. ayam goreng segera.. sedap!!! cuma fries tak jadi sangat.. sebab sy punye adalah microwave oven.. waheeba punye oven pure! rasa makanan tu? lebih sedap! sebabnya rasa2 minyak tak contaminate makanan tu. dan satu observation yg sy nak kongsi di sini: bila kite masak nuget, beger, fries dalam oven, makanan itu sendiri mengeluarkan minyak.. maybe minyak yg ditambah masa makanan diproses kot!

patut la bahaya makan fast food... dah la dalam tu banyak minyak dah, digoreng pulak!

Thursday, November 25, 2010

kenapa orang kata raya haji di kelantan meriah?

kenapa??? kenapa??? kenapa raya haji meriah??!!

ini bukanlah bermaksud raya puasa tak meriah-ia sama meriah macam orang lain okeyyy!! cuma raya haji memang meriah (berbanding negeri2 lain).

okay, saya barcakap berdasarkan pengalaman. dulu2 sebelum saya pindah ke kelantan, saya tinggal di perak dan kl. tapi kat kl tu kite abaikan la sebab masa tu saya kecik lagi. masa saya tinggal di perak, saya pernah merasa raya haji kat sana.. serius tak seronok!!!!!! lepas smayang raya, terus pergi padang (sebab masa tu kami tinggal di quarters hospital) untuk tengok proses penyembelihan, amek daging, dan balik.... tak best betul... sepupu saya yang beraya di kl pun pernah cerita, lepas aje solat raya, dia terus balik tido (laaaaagiiiii terokkkkk!!)
mari saya cerita ape yang kami buat masa raya haji:

satu:
kami akan buat biskut raya dan ketupat-sama macam waktu raya puasa... kalau ayah saya, dia akan buat lemang, dan mak pulak buat rendang. biskut raya kami x buat banyak sangat masa raya ni. see! bukan raya puasa je ade benda2 gitu...

dua:
aktiviti sembelihan akan diadakan sampai hari terakhir raya.. sampai 13 zulhijjah.. dan aktiviti ni tak terhad.. sape nak sembelih pagi, pagi lah... sape nak sembelih petang, petang la...yg penting ada tukang sembelih;p

tiga:
lepas ibadah korban dilakukan, kami akan masak terus, dan makan!!!!

bagi keluarga saya pulak, ibadah korban akan dilakukan pada hari kedua. biasanya seekor lembu tu mmg kami punye aje.. mak, ayah, mak sedara, pak sedara, tok akan kongsi sama2 tujuh bahagian tu; iye la bukan sume orang nak sembelih masa hari kedua kan! dan hari ketiga kami akan buat kenduri. reason kami sembelih masa hari kedua? masa raya pertama, ramai sangat dah orang buat korban dan masing2 akan menjemput kami pergi makan daging kt rumah mereka. disebabkan ramai sangat ajak, kadang2 sampai terpaksa mengecewakan sebab semua pun akan serve nasi. ohhh disaster kalo lepas nasik- nasik. lepas nasik- nasik!!! sebab tu la kami buat petang raya kedua.

macam tahun ni kami buat kenduri kat rumah maksu/paksu saya. ayah amek 4 bahagian kot untu keluarga saya. satu mak su su, satu mak su yah, satu paksu. tradisi lagi satu keluarga saya ialah bagi korban kat orang lain. contoh: ayah saya beli 4 bahagian guna duit dia, tapi yang niat korban tu adalah orang lain (eg saya atau adik2). kire ayah saya amek satu bahagian aje la. saya sendiri rasenye dah 2 kali korban. biasa kiteorang bergilir. macam tahun lepas saya dh korban, tahun ni saya bagi adik saya la pulak..

masa kenduri haritu (raya ketiga-hari jumaat) kami masak sup tulang (dapat 2 periuk besar), daging kicap, daging masak kerutuk, perut masak asam dan satu je tak bersaskan daging: taucu;p majlis bermula lepas jumaat. lepas je solat jumaat, orang2 lelaki terus serbu rumah. fuhh!!! gelabah!!takut nasi tak cukup! haha! tpi lepas orang lelaki berunsur pulang, lega... sume pun cukup, alhamdulillah!

jangan tak tahu, kami siap buat khemah kat luar rumah.. macam kenduri kawin yang tak berapa meriah tu... haa lepas baca ape komen anda? adakah anda rasa raya haji kt kelantan lebih meriah drpd tempat anda?

Tuesday, November 23, 2010

potong rambut di saloon

entry tanpa gambar.. macam mane saya nak letak gambar kan!
okey, ni cerita semalam. semalam saya telah pergi potong rambut di kedai. bagi org lain, mungkin ini adalah normal, tapi pada saya, ini adalah luar biasa! sebab dari kecik lagi, mak yang potongkan rambut kiteroang adik beradik (perempuan aje la...) biasa kalau rambut dah panjang sangat, mak akan potongkan waktu petang. tak de stail ape pun.. just staight cut aje (eh, macam jeans pulak!) rambut kami pulak biasanya akan dipotong paling pendek pun paras bawah telinga (bukan stail lelaki), sebab tu la mak boleh potongkan sendiri. perkara paling best bila potong rambut dengan mak adalah mak akan buatkan baju kertas untuk kiteorang. baju tu dari surat khabar je, amek paper yg saiz besar, lipat empat, guting kt bucu tengah supaya dapat masuk kepala.. tadaaa!!! jadi dahh!! fungsinya, taknak bagi rambut melekat kat baju
bila saya menginjak remaja (19 and above) saya ade kecenderungan untuk memotong rambut sendiri.. terutama bila masalah besar yang saya tak boleh tahan dan masa tu jugak mak tak sempat nak potongkan rambut, saya akan potong rambut. mula2 try2 sebab tension, tapi lepas2 tu, asal rasa rambut ni panjang aje, saya akan potong sendiri.. leceh la nak pegi kedai... tapi leceh lagi nak sapu rambut kat lantai. paling tak tahan, siap pernah potongkan rambut orang tu.. haha! pastu dia pegi kedai untuk potong rambut, cina saloon tu complain rambut tak sama (haha kerja saya la tu!!!!)
semalam, kawan temankan saya tido kat rumah ni, sebab mak ayah balik kampung. nak anta dia semalam, saya ajak dia potong rambut. dah lama dia dok promote kadai dia ni.. ape salahnye try kan!
kedai ni dipunyai oleh org siam. layanan bagus, kedai pun selesa walaupun tak mewah. kami panggil tuan kedai ni 'mek'. mek ni bukan setakan potongkan rambut saje, tapi dia jugak akan sesuaikan bentuk muka dgn stail rambut (ini biasa) dan bentuk kepala. baru la saya tahu kepala saya ni leper, tak bulat mcm org lain (patut bula ikat nampak bersegi pon) jadi mek potongkan rambut saya supaya sesuai dgn muka dan bentuk kepala.. hasilnya, saya amat berpuas hati!
upah? rm8 sahaja;p berapa rate potong rambut sebenarnye ye?

Thursday, November 18, 2010

pengalaman paling teruk menaiki bas ekapress

macam yang telah diceritakan sebaum ni, saya ke penang untuk mengharidi sesi viva saya. tarikh viva saya juga adalah begitu hmpir dengn ari raya haji. dan kerana tarikh viva tu saya tau dua minggu sebelum aje,maka tarikh balik kb pun dah abes.. sedihnye!!!!!!!!!! tapi nak buat macam mane kan? takkan la nak paksa ayah pegi amek kite kat penang kan..

tiket yang available adalah pada 17 nov, malam.. maksudnye siang tu saya kena la beraya kat penang.. tak pasal2 beraya kat perantauan pulak tahun ni.. isyk3.. tiket tu pun megat yang belikan. satu company je yg akan provide bas malam tu. dan syarikat tu jugak la yang sy avoid sangat2. sebab? tak jaga hati penumpang langsung! kalau travel dr kelantan ke penang, mesti kena tukar bas punye kat butterworth atau kulim. kalau dr penang pun sama.. ade skali tu, siap tunggu sape tah kat kulim lama gila.. sampai saya restless. yela, tunggu pulak kt tempat gelap.. dah macam sindiket ape dah pulak!

nak dijadikan cerita, magat belikan tiket syarikat ni... syarikat lain sume tak nak jalan malam tadi.. punye la waheeba berkejar nak anta saya ke stesen pukul 830 tu. pukul 9... bas takde lagi... pukl 930 bas tak sampai lagi.. saya ni dah macam berzikir kt waheeba pulak asik dok tanye "where's my bas... where's my bus" kesian dia kena dengar je.. huhu

pukul 1030, batang idung bas pun kelihatan.. ramai2 naik cepat2 atas bas.. tunggu laaaaaaaagiiii!!! ade dekat stengah jam pulak kt situ! siap cakap lagi, kat butterworth kena tukar bas.. hampehh!! kalau sy tahu mcm ni, sy tak nak balik.. sy mintak je duit balik, beli tiket bas lain esok lusa.. \

ok fine, sampai butterworth, bas banyak, tapi tunggu ape pun saya tak tahu.. dia kate, 4 org, yg nk ke kelantan naik bas lagi satu.. kami yang lain? adoii nasib ape la pulak... pas tu dia panggil penumpang yg nak ke kb yg remaining, suruh naik teksi. ade 8 org semuanya. naik 2 teksi menghala ke kulim. saya memang tengking dah orang syarikat tu. saya kate "ni teksi ni sape nak bayar? eiiii kalo macam ni la, lainkali mmg tak leh naik dah bas ni... teruk gile!" ade sorang akak tu anta adik dia lagi la marah2 (org kedah kan... lagi la sedap ayat dia)

naik2 teksi, saya bebel kat uncle teksi pulak... nasib baik uncle tu sabar aje.. haha! siap cakap kt uncle tu sy nak doa syarikat ni gulung tikar tu!

sampai kulim bas dah tunggu. driver pun dah ade kt bawah.. saya tengking pulak driver tu.. driver tu pasrah aje la.. haha! siap kate "takkan tak tahu syarikat ni??" saya jawab la sy dah lama boikot.. ni terpaksa aje. kalo tak, jangan harap la.. tak hingin!

dr kulim ke gerik, memang saya lelap dah. letih sangat2.. sampai gerik tukar bas lagi. sial kan bas ni!!! sakit otak okeh!!! pak cik bas kali ni baik, in term of jaga kebajikan penumpang. siap membebal lagi bila penumpang mengadu kena tukar bas 3 kali.. memang betul kan hak kite... nak defend syarikat buat ape kan!

alhamdulillah selamat sampai jugak akhirnya.. gila punye syarikat.. next time, saya takkan naik dan saya akan cakap kat kawan2 jangan naik bas ni.. daripada nak bagi perkhidmatan kt pelanggan, ni dah jadi pelanggan pulak bagi perkhidmatan kat syarikat..

Monday, November 15, 2010

it is not only master of science, but also a part of master of life

dah lama saya perap cite ni.. sebabnya, biar dia sampai hujng baru nak cerita (buat rumusan) x syok la kan kalo sy cite sesuatu, yang kononnya saya dah lepas, tapi sebenarnya sy tengah lalui. cerita ni pasal master sy. pada saya, ia bukanlah semata-mata satu ijazah sarjana sains saje. bole jugak dipanggil sarjana kehidupan. sebab masa saya buat master la saya jumpa macam2 jenis manusia. dari awal lagi, banyak ranjau yg saya kena tampuhi.

bermula dengan masa sy register -sorang2 sebab xde kawan nak sambung sama2. diikuti dengan tak dapat tempat menginap. sebenarnya bole je kalau nak duduk luar, tapi ayah pulak tak bagi dok luar. saya pulak mmg xde contact langsung dgn sape2 yang duduk luar (read: tak kenal senior) masa tu saya menagih simpati kawan yang extend. sy bawak toto sy sendiri utk tumpang tido kt bilik org. tapi, biasa la manusia. at first, ok la.. dah seminggu dua menumpang, mula la tanye, bila nak pindah? bila nak dapat bilik? bila ayah nak anta kete? siap ignore sy lagi masa tu. kebetulan dia duduk sebilik dgn adik dia. lagi la sedap nak ignore. allah je tahu perasaan masa tu. sorang-sorang.-sedih-letih.semua la! sebab masalah yg satu ni, sy siap pegi kat kawan menangis2 mengadu. sebab maslaah ni jugak, sy pegi ke unit yg menguruskan tempat tinggal menagih simpati mintak tempat tinggal dan sebab masalah ni jugak, sy menyusahkan kwn sy yg tolong angkut beg kotak sy pindah ke bilik dia. saya mmg takkan lupa jasa kawan sy tu, idah ngan aya.

tak lama lepas konvo (sy smbung master sebelum konvo degree) sy dapat bilik. masa ni sebilik dgn org siam. phd ok. tau2 je la kdg2 yg amek phd ni ade setengah pelik (ayat saya: org genius memang pelik!) sukehati mak nenek dia je nak buat ape kt bilik tu. sampaikan sy nak berehat pun ajak borak. dah la masa tu sy baru nak adapt dengan labwork. geram betoll!! sampaikan kalo dah tutup mata pun dia akan terus bercakap!! hoh!! ngeri.. nasib baik tinggal satu sem je ngan dia. kebetulan masa tu juga ape nasib sy kena jaga kawan yg sakit. sakitnye sikit je, ngada yg lebih. alaa.. biasa la bila kawan2 sakit kita jadi buta. manjakan dia lebih. bila sihat tinggalkan sy terkontang kanting sorang2. sedih sangat masa tu... memang masa tu sy sorang2 je. dengan nak pindah bilik nye lagi -tingkat 9 okey.. sy angkut sorang2 je. takot nak menyusahkan orang. walau pun sy ade sakit tulang belakang yang agak serius, tapi menyusahkan org tu bukan sy (that is why bila tibe2 ade kawan yg siht walafiat nak ajak angkat MESIN BASUH sy terpaksa tolak. sebab effect sakitnya adela berhari-hari bole makan minggu!)

masalah tempat tinggal mmg jadi masalah sampai sy habis belajar. total up, sepanjang 3 tahun sy buat master, sy telah tinggal di 6 buah bilik termasuk 2 yg menumpang. last skali baru la sy tinggal di rumah antarabangsa. tu pun sebab ade tanah runtuh di desa lama.

selain drpd masalah tempat tinggal, masalah research pun banyaaaakkkkk.. utk dapat hasil yg stabil, sy amek masa 5 bulan. tu pun sy dapat idea bila sy cakap kat sv sy, sy nak tukar tajuk. nasib baik dia guide.labmate, dua2 phd. malu jugak nak tanye lebih2 tu! awal2 memang segan la.. dah la susah nak faham lagi awal2... hentam saja laaaaaaaaaaaaaaaaa.. diam je dulu.. lama2 tanye sikit2. pas tu, kdg2 sy suka balik awal atau kuar berjalan2 sblm office hour habis. labmate sy sound "awal balik?" ape sy buat di sini? sy buat keje siap2, sy tinggalkan bersepah atas bench, sy kuar jalan2, puas jalan, baru sy balik cuci glasswares.. bijak kan! nak hidopppppp.. haha bila wat gitu baru la org diam;p

pengalaman tulis paper lagi ngeri... biasa la awal2 mane tahu..siap kena gelak dgn sv tu.. tak ape la... anggap sebagai teguran membina aje (biar bila balik bilik maraung-raung pon)

kesimpulan drpd viva harini,bukan sikit air mata yg jatuh utk dpt ijazah ni. bukan sepapan dua panadol abis sebab sakit kepala. bukan sehelai dua rambut gugur nk abiskan belajar..susahhhh!!!!!!!!!

YA ALLAH! hambamu benar2 bersyukur


syukur alhamdulillah, atas segala nikmat yang Allah kurniakan pada saya, saya telah melepasi satu level dlm hidup sy. bukan kawin okeyyyyyy!!! tapi saya dah berjaya menamatkan pelajaran peringkat master.. rase mcm semalam je baru register. rase macam bodo-bodo je lagi.. masa mula2 masuk lab dulu, amende tah saya buat. kalau di ingat2 balik, rase mcm nak gelak aje kuat2.. iye la, time management tunggang langgang. nak buat keje x cukup tangan. tapi, betul la org kate, experience is the best teacher. saya improve kebolehan buat keje2 lab slow2. dari tunggang langgang ke well organized. daripada ZERO pengatahuan dlm penulisan jurnal article, ke publish 2 artikel jurnal- which is sampai sekarang saya tak percaya jurnal itu saya yg tulis sebaliknya saya rasa macam somebedy telah tuliskan semasa saya tido (OVER!!!)

ok, ok.... stop jap cite pasal ranjau2 yg telah dilalui. ranjau2 nanti akan diceritakan dalam episod lain. berbalik pada viva (nama penuh viva adalah viva voce- baru tahu tadi) saya tadi. overall semuanya ok. ade pembetulan, mcm biasa la orang lain pn ade. sesi soal siasat pun ade. macam biasa jugak tu.. ade yang boleh jawab, jawab. ade yg x pasti, cakap nak recheck la.. nak buat mcm mane kan..

oh ya! viva saya adalah closed viva, tapi saya bagi waheeba masuk. sumber kekuatan sy ade di situ.. heheh at least kalo kena hentam pun xde la teruk sgt kan! xde la nak menangis meraung-raung kan! kat sini sy nak ucapkan ribuan terima kasih pada external examiner sy- prof zul dari upm dan internal examiner- dr jain dan supervisor yang banyak membantu dan memberi tunjuk ajar- dr wan.

#jangan tak tahu 2 minggu dah sy mimpi ngeri pasal viva ni.. but finally, alhamdulillah... syukur sangat2 rase. tak tahu nak ucap ape dah.

ALHAMDULILLAH YA ALLAH, SAYA BETUL2 BERSYUKUR!!

Tuesday, November 2, 2010

amarah

saya betul-betul marah dan kecewa harini. jarang betul sy rajin nak update terus cerita2 sejak sy duduk kat rumah ni. tapi sebab satu kes ni sy sanggup update.

ceritanye macam ni,dari semalam sy dok usha dah fb sy tu. biasa kan fb tu akan tunjuk jugak events yang kawan2 kita akan hadiri. so salah satunya adalah wedding invitation yang bakal dihadiri kawan sy. dari semalam dok gatal tangan nak klik. sebok je nak tahu sape yang nak kawin kan! harini Allah betul2 bukak kan hati sy untuk klik di invatation tu. biar sy x di invite ponnn.. tapi nama si pengantin lelaki tu betul2 menggamit jari sy ni.. so klik punye klik keluar la empunya nama pengantin tu. XX dan XY. nama mamat tu betul2 sama dengan nama kawan tapi mesra kawan rapat sy.saya pun view profile dia. nasib baik x buat private. umur sama, tempat asal sama, universiti sama pendek kata banyak la persamaannye! pas tu saya pun tengok gambar2 dia pulak. disebabkan kawan sy pernah tunjuk gmbar mamat ni, sy agak ingat-ingat lupala muka mamat ni. sekali tengok, macam sama. dua kali tengok, tak pasti pulak!

lalu saya pun called kawan sy. tnye bila last dia contact mamat nih. orait, jawapannye adalah semalam.baru lagi... aku tanye la ade x dia ckp nak kawin. -tak ade- ceit!! saya silap orang! ohhh kawan saya tnye ape full name dia, termasuk nama ayah okey.. tak tawuuuu!! lupa tengok.. hik hik.. saya tanye lagi, dia pakai kete ape, warna ape etc ect... eh jawapan menepati skema oke.. sebab gmbr kete mamat tu pun ade dalam fb..

tak puas ati, sy bukak balik fb (macam detektif dah rasenye!) tengok nama ayah dia. eh, dekat kad kawin tu ade no fon laaa!! so sy tulis skali no fon mamat tu bersama full nama dia..

iye saaaaanggaaaattttt!!! itu mamat kawan tapi mesra kawan sy tu.. sakitnye atiiii!!! sanggup dia mainkan kawan saya. mulut panggil kawan tu bakal menantu mak dia etc etc, alih2 bertunang ngan orang lain. siap ajak kawan kenal mak bagai, ini jadinye. at least jangan mainkan perasaan orang la...

kenapa saya marah sangat? sebab kawan sy yang jadi mangsa.

knapa saya marah sangat? sebab kes yang sama pernah jadi kat saya, bezanya mamat tu bertunang aje, belum kawin lagi dan saya pun dapat tahu drp orang lain jugak..

bukan tak selidik, tapi orang lagi bijak menipu drpd kita menyelidik

keji kan org macam ni?

** opppsss dah tukar kata ganti diri tau! tunang saya marah cakap aku... wawawawawa kalo tersasul tu ampunkan je la ye;p

Monday, November 1, 2010

menghdiri kursus pra-perkahwinan

oppppsss!! pergi kursus kawin bukan la bermaksud nak kawin dalam masa terdekat ye! alang2 dah menganggur ni, aku pun pergi la dulu.. karang2 kalo dah tak free susah pulak nak pegi kan!iye la kan kite kena ingat 5 perkara sebelum 5 perkara, salah satunye lapang sebelum sempit. ha, ni dah lapang, aku pergi la;p


ok... ok.... mari dengar cerita aku. aku pergi kursus kawin dengan adik aku. tempat? di balai islam kelantan. tarikh? 19 dan 20 oktober. sebenarnye aku ni plan nak pegi dengan kak shila dan kak nani kat usm nunnn... tapi nak buat macam mane sampai ke aku balik tak de lagi kursus kawin dianjurkan kat sana. bila balik sini mak ayah sibuk suruh pergi kursus kawin pulak.. haiyaya!! maka kami pun terus mendaftarkan diri-kami: sorang memang kena pergi, sorang lagi dipaksarela teman kakaknya itu.

ni gambar hari kedua. kami jadi budak paling nakal sebab duduk belakang sekali, siap boleh sandar kepala lat dinding lagi;p

pada 19haribulan tu, kursus berula 845 pagi. tapi pukul 8 pagi pendaftaran dah bermula. kami sampai lewat sikit je, dalam 815 gitu. lepas amek fail, sign, kami naik ke dewan.. MAK HAII!!! penuh beb!! sampai ke belakang nuuunnnn!! maka kami jadi budak nakal plak sebab duduk belakang-belakang;p tak ape la.. better daripada orang2 yang kena duduk kat belakang yang kena amek kerusi kat luar tu...

sesi pertama taklimat biasa-biasa aje. pasal peraturan berpakaian, peraturan masa kursus etc. dari segi pakaian, memang strict la.. tak boleh pakai baju yang jarang/nipis atau kain terbelah. dan peraturan kursus pulak, kalau dtg lmbt 10 minit bagi setiap sesi sijil tak akan diberikan dan wajib ulang. bab berpakaian, jangan tak tahu, agak ramai jugak la yang dihambat balik oleh ustat2 kat jabatan agama islam tu sebab pakaian tak memenuhi specifikasi.. ayat aku "PADAN MUKA!!!" dah tahu nak pegi tempat2 ramai ustat, tempat2 nak belajar benda berkaitan agama, nape pakai seksi2 kan.. pakai la sopan-sopan sikit. tak salah pun kalau bersopan kan! ade akak tu cerita, ade budak tu siap tendang kerusi bila org tegur pasal pakaian dia.. perempuan la budak ni nye.. aiseyhh... dtg kursus kawin buat perangai budak2 pulak dahhh.. oh ye! lagi satu.. aku tak tawu la berlaku kat tempat aku je ke kat tempat lain pun sama.. jangan tak tahu, rupa2nye kalau nak pergi kursus kawin kena mekap2 bagai uollsssss!! aku ngan adik aku ni muka sememeh je pergi kursus.. pegi2 terkejut badak kiteorang, orang lain siap berblusher bagai.. tocang tinggi pun ade (mengganggu pandangan aku ok! sebab sanggul tinggi dia aku tak nampak!)

setiap sesi, sejam aje.. ade 2, 3 je yang sejam setengah. sekejap sangat masa yg diperuntukkan utk setiap sesi tu.. mungkin sebab deorang ingat sesi refresh benda2 lama je kot (cth: akidah, akhlak dan ibadah) pas 3 topik ni, maka kami pun belajar la bab untuk orang-orang kawin macam komunikasi suami isteri, prosedur, pengurusan stress dan konflik, kesihatan, talak dan rujuk etc.. paling lawak masa talak dan rujuk tu la.. ustat tu siap kate lagi kawin pun belum dah nak bercerai ye.. huhuhu. tapi ye la, sebelum ape2 kena belajar la ilmu dia dulu kan.. kang cerai2 pun jadi benda main..teruk tu!

sesi makan paling best sebab aku pergi berdua ngan adik aku. maka sorang amek kuih sorang amek air.. kalo time makan nasi pulak, mesti adik aku akan amekkan lauk utk aku (aku kan sopan, tak reti rebut2 ni)

overall, 2 hari berkursus banyak input yang dapat. sel2 otak yang dah beku ni aktif la sikit.. cuma ye la, pegi tempat orang ramai2 mcm ni mcm2 perangai la kite jumpa. yang bile penceramah bercakap dia bercakap ade. yang kite tanye sepatah jawab sepatah ade. yang time makan keje nak kompelin ade. yang macam x pernah jumpe makanan ade.. hahha gelak aje la,, ragam orang.. macam2..
dah dapat sijil!!! yeay dah bole kawin!!!

Sunday, October 24, 2010

tak pandai berlakon

wahhh lama betul aku x update blog.. dah pecah rekod kot? rekod paling lama x update blog.. huhuh

baik lah, hari ini aku nak bercerita pasal orang2 di sekeliling aku yang annoying. biasa la, dok kat kampung ni lain sikit. kisahnye, aku baru tahu kat kampung ni ade seorang radio buruk. selama ni aku memang la tak tahu. betul!! sebab radio buruk nih memang rapat dengan keluarga besar kami (ie:mak ayah aku, mak sedara pak sedara aku, sepupu2 aku). maka bile rapat tu rahsia keluarga adalah rahsia dia jua. dah rapat kan! kalo ikutkan hubungan kire dah jauh la sikit sebab dia dua pupu mak aku. aku dengan dia ni dah kira menjadi kupu2 la. baru2 ni ade la satu masalah dalam keluarga kami. bukan masalah gaduh pon... cuma masalah perangai buruk je. dan kami sekeluarga masih dalam usaha menyelesaikan masalah itu. satu hari maksu aku (mak sedara aku) bagitau, jangan sampai mak cik X ni tahu. aku pun terkejut la.. apsal la kan! kan dia baik ngan kite. rupe2 nye baru la aku tahu mak cik X adalah penyebar cerita. kalau tahu kat dia, memang HABESSSS!! baru la aku tahu cerita sebenar... sebab mak cik ni adalah seorang yang mengalami masalah pendengaran. aku ingatkan bila dia tanye banyak2 kali tu sebab tak dengar, rupenye sebab dia nak korek rahsia dengan tak dengar la kot!

ade satu kejadian, bila speupu aku kawin koboi. masa tu mak sedara aku cakap dah jemput mak cik X. so bila dia dtg rumah hari kejadian tu aku siap berseloroh ngan dia suruh dia kupas bawang. dia cakap "nape? nape? ade ape nak kena kupas bawang" aku masa tu terkejut dah. aku mati2 risau dgn diri aku nih.. risau nape otak aku tak leh digest maklumat dengan betul. risau kenapa aku tak faham ape orang cakap. rupe2nye itu adalah helah mak cik X untuk tahu cerita lebih lanjut. mak su kate dia memang pandai dan licik. dia akan pretend mcm tak tahu, walhal niat dia untuk korek rahsia.

lagi satu aku nak mengadu pasal mak cik X ini adalah sikap dia yang suka meminta-minta. dulu, betul la dia susah. ibu tunggal dah tak de sumber pendapatan. mak aku selalu la bagi sedekah kat dia. sekarang, anak2 dah bekerja. sebulan anta beratus2 ringgit kat mak cik X. tapi mak su kate selalu benar kalo dia pegi umah mak su aku, mesti tanye mak aku xnak sedekah ke kat dia.maksu aku bosan asek tanye bagitau la kat mak aku. mak aku pun bagi je la... pas tu mintakkkkkkkkkkk lagi!!!!

aku kan, bukan macam adik aku. adik aku baik. dia tak suka pun dia bola layan orang tu bersembang etc. kalo aku? aku taj suka, muka pun aku tak nak tengok!!memang aku tak pandai berlako dan tak pandai nak cover kalo aku tak puas ati.. dan ini memang tak baik untuk masa depan!

Wednesday, September 29, 2010

kad pengenalan merah

korang tahu tak warna kad pengenalan malaysia ade dua? satu kaler biru, lagi satu kaler merah. kan dalam mane2 borang pun mesti dia akan tanya kad pengenalan warna ape. masa aku kecik2 dulu, aku tak tau pun kaler ape selain biru.. aku tengok orang isi biru, aku pun tulis je la biru (masa tu untuk i/c mak ayah aku la kan)

rasenya aku tanye kawan aku kot ape lagi kaler lain. kawan aku cakap kaler merah. oooo kaler merah ye.. kaler merah untk ape pulak? ko tahu kawan aku jawab ape?

dia kate warna merah untuk bekas penjenayah. kalau sape2 yang pernah masuk penjara, bila keluar tu kad pengenalan dia kan ditukar kepada warna merah.

agak lama aku memegang prinsip tersebut. tak de sape pun yang ungkit hal kad pengenalan merah tu lagi. maklumla kawan-kawan aku mak ayahnya bukan bekas penjenayah.

selepas berbelas-belas tahun aku memegang prinsip tu, sampai la satu hari aku borak dengan linda. cerita-punye-cerita, terkeluarla pasal kad pengenalan merah. dia cerita la pasal mak dia dulu kad pengenalan merah. sekarang baru tukar.

AIK??? ha aku tanya la kad pengenalan merah tu utk ape? ko tahu ape sebenarnye??? tu untuk penduduk tetap la!!! bukan untuk orang baru kuar penjara!! haiya!!! wa kena tipu ngan kawan wa idop2 o....

Sunday, September 26, 2010

syampu retro



anda kenal tak ape ni??? haaa tak kenal kan???!!! mai sini aku nak kenalkan... benda ni bukan batu sungai ye kawan2.. tapi ia merupakan biji beluru. beluru ni adalah sejenis pokok. pada zaman dahulu kala, orang akan ambil batang pokok ni, tumbuk dalam lesung sampai keluar buih, dan guna la sebagai syampu rambut! jiran aku cakap kalau guna syampu ni, masalah kelemumur insya allah settle

haritu adik aku pergi kem. mak aku (merangkap cikgu skolah tu jugak) pergi la jugak melawat adik aku (nampak sangat tak harap!!!). dekat dengan kem tu ade la sungai, dan jugak pokok beluru nih.. jadi mak aku pun kutip la 5 ketul....

memandangkan mak aku amek buah dan bukan batang, maka aku cuba untuk menggunakan syampu versi retro nih..



langkah pertama, pecahkan kulit dia dulu.. jangan anggap mudah ye! suuuuuussssaaaahhhhh sangat!!! lekung! lekung! lekung!! aku ketuk atas lantai la, dalam lesung la, tak jugak pecah-pecah.. peluh jangan kate la.. kalah orang pergi kebun! aku berjaya pecahkan pun sebab mak yang tolong.. huhu

langkah kedua adalah: keluarkan isinya.. isinya pun bkan senang nak keluarkan.. keras beno! isi dia kenyal macam chewing gum lama.. keras2 gitu.. aku cngkil guna pisau..

pas tu, aku pun campur air.. ade la buih sikit.. sikit aje pun.. mak aku cakap kalau batang pokok tu banyak la buih.. bau?? xde la bau2 fragrance ni.. memang betul2 semulajadi punya bau..

total masa aku guna untuk sediakan syampu ini, adelah dekat setengah jam..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

kesudahannye?? aku buang je syampu tu.. dah la tak de buih, tak wangi pulak tu...

hahahah... menyesal tak bace;p

Saturday, September 25, 2010

TOYOL

kenal tak ape itu toyol???

ade 2 maksud ye saudara saudari semua.... satu: kertas nota yang dibawak masuk ke dalam dewan periksa, dua: binatang kaler ijau yang ditugaskan mancuri duit orang oleh pemeliharanya. dalam entry ni aku nak cite pasal toyol nombor dua.

ceritanya macam ni, haritu mak aku nak pegi bayar perabot. sebab dh biasa kat kedai tu, maka tuan kedai tu tak de la kisah sangat kami bayar lepas deorang anta perabot.. sebelum mak aku pergi kedai tu, mak aku dah kira siap2 duit yang nak diasingkan.. cukup2 700 ringgit. banyak kali jugak dia kira. maklum la...hal duit jangan buat main.. so lapas kira2 tu, dia pun start keta, pegi la kedai perabot tu. sesampai je kat sana, terus aje dia hulur duit yang dah diasingkan tu. orang tu terkejut! apsal la kurang seratus? selalunye mak ayah aku xpernah la nak buat pasal... dia pun x puas hati, kira lagi.. sambil dia kira, mak aku pun kira. mak aku pun terkejut sebab kurang 100 drpd yg sepatutnya.

dia pun hulur pulak pada mak duit tu. mak aku kira.. eh? kurang.... kira lagi... eh, sama! ajaib! pelik! nasib baik ada lagi duit lain, so tambah aje la...

balik2 rumah tu, mak aku cerita la... sebab lepas kira, turun rumah, naik kete, turun ke kedai, bagi. nak cicir kt mane kan? pas tu mula la dia kaitkan dengan toyol.. rupe-rupenya, kalau orang dulu2 deorang akan ikat duit2 dengan getah. pas tu dia relate kan pulak dengan kawan dia kt skolah yang pegang duit beribu-ribu hasil kutipan yuran bagai... kawan mak aku moden la sikit, dia staple kan pulak duit tu sekali...

tu ape orang tua2 kate la... aku? no komen..huhu

Thursday, September 23, 2010

permainan terkini di kampung saya

di malaysia, kita ada macam2 musim. sama ada musim makanan, musim sukan atau musim cuaca. macam permainan, sat masa dulu, sibuk la kt sekolah budak2 perempuan main bat seremban.. xkira tempat!!! asik melambung batu aje kejenye. pastu dtg pulak satu musim, musim main kete lumba. aku rase bape bijik kete tah ayah aku dh beli untuk mainan kami adik beradik.

terkini! di kampung aku, ade satu permainan terbaru. permainan budak zaman sekarang. permainan orang malas-malas. permainan tu hanya naik basikal aje. bezanya, basikal tu tak payah dikayuh sebab dah letakkan enjin pada basikal tu. enjinnya pulak adalah enjin mesin potong rumput sahaja.

kegilaan bermula masa hari raya pertama kalau x salah. pagi petang siang malam dok main benda tu. mula nya adik beradik pemilik aje yg main benda tu, tapi sekarang aku tengok dh berjangkit kat orang lain. mungkin awal2 dulu tuan punye xpuas main lagi, jadi mana boleh bagi org lain main... sekarang, mungkin dah bosan bagi pulak orang lain main... itu yang dah bertukar tuan tu..

reaksi aku? setiap kali dia lalu depan rumah aku, aku membebel!!! huhuhu bising sangat la!! mcm bunyi mesin rumput tu laaaa

Wednesday, September 22, 2010

tiga bulan dan lebih sikit

pejam celik, pejam celik, dah tiga bulan lebih aku bertunang... macam x caya pun ade! macam biasa la kan kalo benda2 di luar kebiasaan ni sukar sikit akal aku nak terima..

kalau ditanya, macam mane? ape perasaan lapas bertunang? jawapannya adalah biasa-biasa aje. cuma kalo bergaduh tu tunang aku cepat2 la ingat kan aku yang aku ni tunang dia.. nanti-nanti nak jadi isteri, syurga isteri di bawah tapak kaki suami. aku jawab pulak syurga tunang bawah tapak kaki mak lagi;p (amboiii....... menjawabbbbbb!!! nombor satu!)

kalau bergaduh dulu2, xde perasaan pun, tapi sekarang.. adoiii.. terseksa jiwa raga.. baik aku mahupun dia.. dua2 sama2. sebelum tido gado, bangun2 tido benda pertama wajib buat lepas solat subuh adalah mintak maap.. kalo tidak, sungguh la x tenang jiwa ini.. jadi, bergaduh tetap bergaduh... itu wajib... haha.. tapi cepat2 la mintak maaf;p

perbezaan lain? ape ye... hurm.. mak aku dan ayah dia masing2 dah bising suruh pegi kursus kawin. lagi? mak ayah dia dari hari pertama dia jadi tunang aku dah bising suruh simpan duit (whereas mak aku langsung x suruh simpa duit pown!). selain pada tu, xde beza dah kot! oh ya!

Monday, September 20, 2010

sedekah di taman perumahan sy

di kawasan perumahan kami, kehadiran peminta sedekah adalah COMMON! dan sikap tidak memberi sedekah juga adalah COMMON! ini adalah disebabkan oleh sikap si peminta sedekah itu sendiri, sampaikan kami terfikir itu adalah sindiket, atau sebab kami menyampah dengan sikap mereka sendiri.

dulu, masa zaman aku sekolah (dlm sepuluh tahun lepas- bunyi macam aku ni tua sangat aje kan!) ramai kanak2 datang mintak sedekah. konon dr pondok la ape la.. tp bile suruh baca al-fatihah, terkebil-kebil.. ade jugak bile disoal, bagi fakta yang meragukan.. mula2 family aku bagi jugak, tapi lama2 rase cm tertipu pulak... kehadiran budak2 pondok akhirnye hilang mcm tu aje..

lately, timbul pulak kes makcik-makcik datang mintak sedekah. SEDEKAH - ikut la kepada pemberi nak beri ape. mak cik ni deman weyh... kate nak duit nak beli beras, mak aku pun bagi beras, instead of duit, tapi dia tak nak. de sekali tu bagi duit, mintak lagi, mintak lagi.. teruk jugak keje mintak sedekah sekarang ye.. pendek kata, sedekah di taman kami adalah duit sahaja.. sedekah benda lain tidak diterima..

mak cik yang sama jugak, bersikap kurang ajar. satu, demand sangat. dua, dua buat rumah kita macam rumah dia. bayangkan, kalo dia bagi salam dan kite jawab pelan (dalam hati) dia akan berusaha jugak supaya pintu di bukak. contohnye, apa yang berlaku di rumah aku sendiri: dia akan cuba bukak pintu utama (nasib baik berkunci) dan cuba bukak sliding door. annoying kan!!! tak cukup dengan tu, dia siap pusing ke tepi ke belakang jenguk kot tingkap. ada skali tu ayah aku dok solat, tingkap xde la terbukak luas pun, dia sendiri bukak tingkap. ayah aku ape lagi, pas solat terus sound dia. ayatnye lebih kurang mcm ni la "mak cik suka ke kalau orang bukak pintu tingkap rumah mak cik? kalau sy, sy x suka.. kalo mcm ni la drpada nak bagi jadi xnak bagi" haaaa ayah aku mmg sangat straight forward okey.. tapi dh namanye pun org mmg xde hati perut, peduli hape dia ngan kata2 orang.. sampai sekarang perangai tu terbawak2, dan kami setaman memang dah kenal benar dgn org tu...

Thursday, September 16, 2010

hari raya ketujuh - 2

sambungan yer...

raya ke-4, aku betul2 lupa aku buat ape... rase2 mcm kemas rumah je... aha!!! aku pergi kenduri rumah mak sedara aku je..

raya ke-5 pulak jiran rumah lama datang melawat.. dh nk tertido pun petang tu sebenarnye.. tibe2 terdengar mak dok bercakap tepon... jiran lama ni ade anak kecik (sekarang dah djh 5 pun) dia panggil mak ngan ayah aku mak ayah tau instead of pak cik ngan makcik.. fevret menu deorang masa raya adalah tapai. bile aku dengar je ade tetamu, aku pun bangun la.. plan ngan mak nak buat bihun sup version utara (bihun kaler kuning)

raya ke-6 pulak, kami buat laksa... mula2 jiran kate nk dtg, pastu x jadi.. so makan je la kan.. bukan la kalo masak utk org sampai xleh makan kan?

raya ke-7... puasa aje la... habis dah raya.. huhu

aku plan esok break dulu, lusa baru puasa balik.. aku ade misi mengemas rumah nih

hari raya ketujuh

lama sungguh x update blog!! mcm x caye aje.. hik hik...

raya ke tujuh dh x beraya.. siap dh puasa lagi... sebab??? mak ayah aku pegi melaka untuk anta adik aku tu.. makanya, malas nak masak campur perasaan kurang best sebab asik makan2 aje, mari lah kite sama2 mengganti puasa yang ditinggalkan... nenek aku dah 3 hari dah puasa... alamak!! mcm mane ni?? kalah la ngan mak tok!

bersempane dengan hari raya nih, mari aku buat summary hari raya tahun ni

raya pertama
pagi2 mcm orang lain pegi surau. balik surau pergi kubur. family kami lain sikit dr family lain.. biasa, kalo kami ke kubur kami akan buat tahlil di kubur. kan ade pondok2 kt kubur tu. so kami amek seat, buat tahlil kat situ dan baca yasin sama2. kalo ade org lain nak join, xde masalah, dialu-alukan sangat2... sape nak lead memang xde masalah, sebab sepupu yang sorang tu memang tiap2 tahun lead (dan tahun depan aku nak suruh tunang aku lead... muahaha)

lepas balik raya, singgah rumah mak su dulu. biasa rumah mereka ni masak nasi.. tahun ni ade nasi dagang ngan nasi minyak. aku pulak dah singgah sebelum pegi kubur, terus balik rumah.. xsempat nak duduk dah datang budak2 (yang faham2 je la datang sebab nak duit raya sahaja) ke rumah. mak aku bengang kat budak yg 1st dtg serbu rumah tu.. pakat nak masuk toilet.. x cukup satu toilet, masuk toilet lain pulak. oh ya! raya pertama kami buat sate. budak tu siap buang lidi sate dalam toilet.. KOO INGAT RUMAH AKU RUMAH KAMPUNG KE SAMPAI LIDI DAN AYAM TU AKAN DEGRADE DLM TOILET??? xpasal2 kena kutip... dah dapat duit, deorang blah... huhu..

datang pulak keluarga yang kedua.. ni adik pada nenek aku. kire tok sedara aku la kan.. dia ade sorang anak bujang (yang bongsu) ngeri wehh anak dia ni.. ko jangan berani-berani senyum kat dia (pompuan la) kalo ko senyummmmmm alamatnye nanti dia igta ko suke kat dia dan akan diajak kawin.. mahu??? mahuu??? biasanya kami sepupu sepapat yang belum kawin ni akan menyorok kat dapur sebab takut kena kawin... wahahahaha.

lepas2 tu aku sendiri dah tak teringat sape yang datang.. aku dah sibuk kat daput. wat air basuh gelas sume2... zohor aje, sume orang lelaki pegi solat jumaat.. aku pulak lepas aje solat zohor, terus kedebommmm tidur.. letih semalam berjangkit sampai hari raya pertama.. asar baru la aku bangun.. adoii... ade pulak org tidur raya2 nih.. haha.. hentam aje la..

petang tu, buat ape pun dah x ingat.. rase2 kerja2 pembersihan.. biasa la.. aku kan bibik....;p

hari raya kedua
haaa yang ni best nak cite... kalo ingat pun mesti senyum2 macam kerang busuk je.. sebab? tunang aku datang rumah:) eiiiii suuuuuuuuukeeeeeeee!!! sebab musabab datang? ziarah la! ape lagi!! dia kan, x bagi aku sebut nama dia kat blog nih.. tapi tau2 la nama ape kan.. kelakar tau dia tuh.. x jumpa cari rumah.. huhu.. dia cal aku, aku lak tenya ayah sebab x cnfm lagi.. alih2 ayah pun start moto gi tengok dia.. hahaha.. tok aku mula la membebel, kononnye tunang ku ni dh penah dtg dulu.. adoiii.. susah tol nak explain kt orang tu nih rupenye ye.. huhu.. ha, pas tu bole pulak tunang aku tu bersalam ngan ayah aku sampai dua kali.. mule2 dah salam.. pas tu aku tak tau la nape dia blur sangat, siap tnye ayah aku dia dah salam ke belum ngan ayah aku.. yang tak tahannye tu, ayah aku pun layan kan aje la... salam je la lagi sekali (bukannye berdosa pon kan) aku yang dok kt kerusi tu dah bantai gelak dah,,, tapi biasa la... lelaki kan biasa maintain macho;p aku masak ape haritu? aku masak nasi ayam;p ecece tunang nak datang kan..kena masak something yang dia makan la (dia kureng sikit mi-mi kuah ni, dia prefer nasi, sebab tu la masak nasi;p)

hari raya ketiga
mule2 macam xde nak kemana dah.. tapi bila tengahari, mak cakap ade kenduri kat rumah pak cik pulak.. so aku pun mengekor la... iye la x beraya lagi rumah pak cik aku kan... kat situ kan, ade makan popia cendawan.. sedapppp.. aku x pasti kalo kat luar kelantan ade ke tak since kawna kau kt penang kate jiran dia belikan popia tu dr kelantan.. rase popia tu? manis ade, pedas ade, creamy pun ye.. aku tengok ingredients tu ade letak krim susu, tu yg rase creamy tu.. isyk sedap betul la.. aku dah la puasa nih, teringat la pulak :(

lepas tu kami singgah rumah opah sedara.. dia ni sebenanrnye mak sedara ayah belah perak, tapi suami dia org kelantan, so duduk la kelantan. tambah lak suami dia ni polis trafik, jadi memang xleh balik la beraya ke perak selagi ops sikap x abis ( terharu lak aku rase dengan pengorbanan opah sedra aku nih) kt rumah dia, memang x sah kalo xde laksa... dan laksa dia memang terbaekkkkkk!!! biasa la kalo kt perak memang family ayah akan masak laksa, dan dia pulak meneruskan tradisi keluarga.. puas aku rase... dapat jugak makan laksa raya ni (padahal aku memang tiap2 tahun kalo nak makan laksa kami akna pergi rumah dia)

sekian dulu aku buat summary.. ni pun dah nak masuk tiga jam aku dok menaip nih.. huhu.. kebolehan menaip blog sangat teruk sekarang okeyyyyyy!!!!

Thursday, September 2, 2010

kenangan puasa tahun lepas

puasa tahun lepas, adik yang belajar kt india pulang bercuti.. jadi, salah satu menu kegemaran dia wajib dibuat. menu kegemaran dia adalah lepat labu. sedaaaapppp sangat!!! kalah lepat pisang tau!

macam biasa lah, kalo buat kuih kat rumah xakan punye dapat sepuloh ketul macam beli kat bazar.. mesti dpt banyak kan! paling kurang pun 20 ketul. bile dah lebih tu, simpan la untuk sahur esok atau berbuka esoknye.. nk dijdikan cerita, lepas sahur, ade la dalam 3, 4 biji lagi lepat labu tu. kebetulan pulak masa tu aku tak puasa. siang2 mase orang xde aku pun ngap lepat labu tu.

tibe2, masa bukak puasa, bole pulak si faris ni tanye.. aik? mane lepat?? bkan tadi banyak lagi ke??

(aku cakap dlam hati: banyak hapenye!!! alamak aku dah ngan sampai habis laaa.... macam mane ni???)

ayah pulak jawab: ehh ayah tak makan!!

afiq pun menafikan... alamak!!! aku je yang diam ni...

tibe2 ak aku pun kate: mak yang makan tadi....

huhuhu.. tq mak!!! eii kecoh betul la orang2 lelaki kt rumah ni... haiyaaa... puasa tahun ni aku memang berjaga2... kalo curi makan, aku make sure tak tinggal kesan dan kalo makanan tu ade lagi, aku akan make sure aku tak ngap sume;p

Monday, August 30, 2010

kenapa saya tak update blog?

semenjak... dua menjak... tiga menjak... dan bermenjak-menjak ni, jarang sangat aku nih update blog... kenape? dah tak suke tulis blog ke?

BUKAN!!! BUKAN!! BUKAN!!!

ni sume sebab xde internet lah ni.. sakit hati ko tau x!! ni dah dekat sejam tunggu nak load nih.. kalo kt rumah kampung gaya rumah kampung, kalo kt rumah kb, gaya rumah kb... selowwww seselow selownye!! nak isi borang mara pun tak lepas ni.. macam mane keee???? kang menganggur pulak aku ni ;p (ecece semangatnye dia nk kumpul duit;p)

jadi, itu la sebabnye blog x diupdate, blogwalking x dijalankan.. sekian, terima kasih;p

Thursday, August 19, 2010

pertandingan entry terbaik

ini adalah sticky mode, sila scroll down untuk entry baru

rumaizah sedang mengadakan pertandingan entry terbaik.. ape lagi??!! join la!! ade hadiah disediakan...

cara2nya adalah:

Pilih 1 entry rumaizah dan publish kat blog korang. link kan semula ke blognya

Pilih 1 entry korang yg terbaik, pastu bagi link utk entry tersebut. link entry rumaizah yg korang pilih dan link entry terbaik korang boleh la korang letakkan kat ruangan komen di blognye..

Wednesday, August 18, 2010

membahagi-bahagikan kasih sayang

sejak duduk di balik pulau, aku ade dua rumah. satu di balik pulau, lagi satu di usm. bile dah ade dua tempat mcm ni, maka kawan2 pun bertebaran kat sana sini.. kat balik pulau pun ade, kat usm pn ade yang menanti untuk dgr update cerita aku;p

paling kesian kawan2 kt usm ni. pagi2 sah aku tido, qada tido yang x cukup waktu hari2 kerja. kalau bulan biasa2 ok lagi, kami akan bermesra-mesra masa lunch dan dinner, tapi kalau bulan puasa ni tunggu malam aje la. kalo kawan2 kt balik pulau, at least masa keje, masa pagi, pas balik tarawih sempat lagi nak borak. maklumla, satu skolah dan satu rumah, pi mai pi mai, jumpa muka sama.

kawan kat usm pulak, memang jumpa masa nk pegi bazar dan masa berbuka.. sanggup tu ponteng solat tarawih semata-mata untk spend masa utk kawan2 kat usm.. iye la aku balik sini jumaat dh petang, balik sana balik ahad tengah ari atau petang, so ade 2 petang aje la untuk kawan2.. itu pun kawan2 kt balik pulau kompelin lagi (wawa aje sbnrnye) bising nak suruh posa sama ngan dia.. iyo la.. minggu ni minggu akhir aku keje.. jumaat ni, 20/8 chau chin chau! goodbye balik pulau, dan 22/8 goodbye penang, tu yang dia nak spend masa ngan aku tu. aku pulak meronta2 nak balik sebab aku kena share bilik kat balik pulau tu dgn gadis2 control, jadi i need my own time for myself..

adoiii susah nak berbahagi kasih ni... ni belum lagi orang puncak alam, family kat kelantan ngan makcik2 aku bising tau.. ;p

*sedih pulak nak tamatkan keje aku dan berpisah dgn kawan2
**sedih lagi nak berpisah dgn kawan2 semasterji dgn aku

Tuesday, August 17, 2010

Di tag oleh kak nadiah!

1. Go to your photo file, select the 8th folder
2. Select the 8th photo in that album
3. Then challenge 8 blogger friends to do the same

tadaaaa!!! gambar yg terkena adalah gmbr masa majlis bertunang sy haritu;p
from left: iffah (isteri orang), syaz (single but not available), me (booked), ziana, my cousin (also booked) and zakirah (single)

bloggers yang bertuah untuk buat tag ini adalah:
-rumaizah (orang wajib kena setiap kali ade tag)
-hazwan
-azy bohr
-kak sita
-kak yati
-nabil

Monday, August 16, 2010

what a coincidence!!!

harini, kami borak2 di jabatan. borak kosong aje, tapi ia membawa kepada satu penemuan (antara kami-kami aje)

mula ceritanye macam ni, ade sorang penolong kanan kat sini tersilap orang, bertukar antara cikgu kimia ngan fizik. cikgu kimia dikatakan cikgu fizik, dan sebaliknya. kami cikgu kimia ni xnak mengaku la... haha semangat kimia yang kuat okeh!

ade sorang cikgu ni kate la kimia jenis sempoi dan straight forward, yang cikgu fizik pulak lebih banyak berangan (betul ke?) pas tu ade cikgu tu perasan, yang antara 5 org cikgu fizik di sini, 4 drpd mereka adalah LEFT HANDED!!!! mcm tak percaya betul laaa.... nampak sgt kuat berangan;p

pastu aku tambah la, cikgu kimia MOSTLY kuat perli!!! wahh!!! tepat jugak! masing2 pun mengaku;p

Sunday, August 15, 2010

berjaga2 dengan produk kecantikan

tadi aku baca berita harian online. ade satu entry tu agak menarik perhatian aku. tajuknya IDAM CANTIK JADI GILA!!! wah! ngeri je tajuk tu!!


artikel menceritakan pasal pengeluar2 produk kecantikan yang menggunakan bahan2 terlarang mcm hydroquinone (basically digunakan dlm produk pemutih), steroid dan sibutramine (utk kurangkan selera makan). menurut BH, masa dorang anta produk utk dinilai , pengeluar akan hntar yg memenuhi spec, tp once dh approved, ade bahan terlarang yang ditambah.

ok senarai di bawah adalah copy paste dr berita harian aje...

INFO
Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan


Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
  • Kintop
  • Body Beaus
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule

    Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
  • Lami

    Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
  • Obexlim
  • Slimax Coffee
  • Beaute Fit Body Contour
  • Body Trimz

    Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
  • 357 Nasal Spray

    Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
  • Makjun Taufiq Dua Istimewa
  • Majun Dua Istimewa
  • Ginseng Jin Fui Wan
  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
  • Makjun Syafiq 3 Istimewa
  • Reepo

    Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
  • Air Ikan Haruan

    Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
  • Eriesya Spa Beauty Cream
  • Atika Beauty Renewal Cream
  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  • Ratna Sari Whitening Night Cream
  • Tia Amelia Krim Jeragat
  • Chantique Whitening Night Cream
  • RZAC White Pearl Cream
  • Nuriz Day and Night Cream
  • Elite Rias Er Cream
  • R&Z Whitening Night Cream
  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
  • Pigmentation Recovery Complex
  • Zara Rejuvenation Cream
  • Natasya Krim Herba Gold
  • De Putih Night Cream

    Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

    Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
  • Qian Tong Dan
  • Raja Ubat Resdung
  • Coral Plus UA 350MG
  • berbicara dengan bakal mak mertua:)

    sejak bertunang, aku x call lagi mak tunang aku tu.. itu pun lepas aku survey ramai2 orang. ade yg kate call dua minggu sekali, ade yang suruh call sebulan sekali, dan ade jugak yang suruh call bila ade perayaan, contohnye bulan posa dan hari raya...

    dalam banyak2 suggestions, aku prefer suggestion yang kate aku patut call masa ade perayaan. sebab? kalo aku call 2 minggu sekali, takut bakal mak mertua naik bosan pulak! best fren aku pun kate gitu jugak.. ye la dia bukannye keje tunggu call kite aje, banyak lagi keje lain.. lagipun kita masaih lagi taraf 'orang luar' sebelum kawin.. sebab aku tak pilih call sebulan sekali? sebab aku takut aku x dpt keep on track.. mane la nak tau kan, kot2 mak mertua kite ni jenis particular gila, sampai tanda tarikh bila kite call.. kalo terlepas mcm mane? huhu.. pilihan ketiga kak dayah yang ajar. katanye: farhana belum jadi menantu dia lagi, jangan kerap sangat.. bila nak puasa, nak raya call la.. ye!! bernas! bernas!!! sy setuju dan saya ikut yang ini!

    so hari pertama berpuasa aku call bakal mak mertua aku. mula2 dia x jawab, then dia call balik. masalahnye kat sini, dia mane ade no menantu bertuahnye ini;p

    aku: asalamualaikum... sihat ke??
    MM: wsalam... sihat alhamdulillah...
    aku: selamat berpuasa..
    MM: selamat berpuasa...
    aku: kenal ke sape ni?
    MM: sape ye?
    aku: hehe... farhana laaa...

    pastu borak punye borak (tak lama sangat la)

    MM: ni farhana mane ye?
    aku: tunang abe la... huhuhu
    MM: ya allah... laaa ana ke...ingat orang dekat2 rumah ni

    pastu, baru la cakap dengan lebaih mesra... sblm tu pun mesra, tapi bertambah2 mesra la pas tu;p

    alhamdulillah.. senang aje nak cakap ngan mak mertua nih.. pada sape2 nak testing call mak mertua tu, jangan control sangat, tapi jangan lepas laku sangat;p

    ha, pastu kan dia pun cite la kat anak lelakinye.... "menantu baik" dia call.. hik hik.. yg x tahan tu dia pun suruh anak dia call ayah aku...HAAA CALL LA... CALL LAAA...(malu la tu;p)

    Saturday, August 14, 2010

    orang malaysia memang dah gila!!! si pembuang bayi khasnya!

    nampaknye makin menjadi-jadi pulak gejala buang bayi kat malaysia nih.. makin orang kate nak kenakan hukuman mati mandatori, makin ligat pulak orang buang bayi. biasanye aku rase yang sibuk dok buang2 baby ni bila deorang mengandung luar nikah. orang yang dapat anak yang halal jarang nak buang (walaupun aku pernah dengar 2 kes mak yang mengandung anak yang halal masih gugurkan kandungan juga!)

    menteri kat melaka nun menyarankan pembinaan sekolah utk ibu2 mengandung. ooooo maksudnyr xpe la mengandung luar nikah pun, jangan malu2 nak pegi skolah ye?

    sebagai rakyat malaysia yang prihatin ape yg kite kena buat ye? deorang yg membuang bayi ni nmpaknye tak lut (tak makan saman) dek hukuman manusia yang ade di depan mata, hukuman allah lagi la deorang ignore je...

    pada pandangan aku, langkah pertama adalah mengurangkan hiburan2 kt mesia ni... dah terlampau banyak hiburan yang masuk nih, pas berhibur tu ade la yang melencong kan... pastu ape event pun kite buat berlndaskan agama kita. at least kalo x dpt hapus sume pun, kalo berkurang pun dh ok.

    *teringat pulak mase bersembang ngan waheeba dulu, dia ckp kt negara dia pun ade kes nih (org xnk anak ni) tapi deorang akan letak baby tu dlm bakul comel2, letak la surat ke ape, then tinggalkan kat depan rumah orang yg mereka dh usha sebelum tu yg dijangka dpt jaga baby mereka. dan tuan rumah tu pun jaga mcm biasa mcm anak sendiri.. rase2 kt malaysia bole x buat gitu?

    Thursday, August 12, 2010

    macam mane nak register utk login facebook thru fon???!!!

    hidup yang bosan tanpa facebook!!!

    aku nak tengok ape kawan2 post (tak kira la yang annoying ke yang ok)

    aku nak tengok ape2 updates

    aku nak tulis status kt sini

    tapi mcm mane nak bukak fb guna fon???

    tak retiiiiiiiiiiiiiiiiii

    nk register tu yg x tau tu

    cikgu yang sensitif

    dari dulu, profession perguruan bukan la menjadi pilihan. walaupun kawan2 aku kate aku ni bab meng'explain' best, tapi aku ni memang la tak makan saman. mengapa profession perguruan bukan pilihan aku? sebab aku rase tanggungjawabnye berat gile-selagi budak tu tak pandai, selagi itu la tanggungjawab aku tak terlepas (konon laaa)

    kat sini aku kena mengajar form 1 sekelas. seriously! form 1 yang aku ajar ni sama je macam skolah aku yang samseng dolu2 tu... perwatakan budak bijak x terpemer lagi ke ape ke, tak la pulak aku tau! tambah pulak ade budak laki dalam kelas.. aku cakap dia cakap, aku diam dia cakap. bila tanye nganga nganga tak faham ape. bab mengacau orang, main dalam kelas nombor satu... tu belum kira bab malas dtg lab.. asal masa aku je melenggang kangkung ke kelas... konon nak bagi habis masa la kan... sakkkkkkiiittt hati aku nih tau!

    semalam aku sakit hati sangat2.. aku x tau la mase aku mengajar tu deorang main baling amende kt kawan deorang. bila aku jegil mata senyum2 mcm kerang busuk... bila suruh jawab, pakat tak nak jawab. paling aku geram, budak cina kt kelas ni dh keluar sekolah, aku syak sebab deorang ni buli budak tu.. dah la he's the only chinese here. aku pun mengepek (membebel) la ape lagi kan! membebel punye membebel, bole pulak aku menangis.. chooooiiiii!

    sebab menangis? sebab aku sdih la... sebab masa tu aku ingatkan deorang, mak ayah deorang anta jauh2 (sebab kelas ni majoriti org kelantan) jadi blaja la elok2.. ni pekse pun dpt no last2 wat kecewa mak ayah aje.

    aku marah bukan la sebab benci, tapi sebab nak deorang jadi manusia berguna aje...agak2 cikgu2 kite dulu marah2 pun mesti sebab nak kita berjaya kan??

    Wednesday, August 11, 2010

    selamat berpuasa

    selamat berpuasa sume!!!!

    jangan letih2 tau!!! ni first time aku berpuasa dlm keadaan bekerja betul2...

    hurm... haus okeh kalo ade kelas banyak2 nih!

    sabar2....

    tak sabar nak balik tido

    Friday, August 6, 2010

    hook ini tinggal kenangan... mungkin!!!

    owh! aku ingat hook/kalung jubah konvo untuk pure science dengan teknologi industri aje yang bertukar, rupenye2 habis caca merba hook tahun ni..

    lepas tengok gmbar konvo kawan aku yang suppose to be sama course ngan aku pun memakai hook hijau!!!! aku ingat dia tukar course. tu pelik jugak, nak tukar apenya setakat pure ngan applied tu je.. so aku pun tanye la... napekah? dia kate ade 5 major kaler aje.. waaa!!! hook aku yang cun dulu takkan wujud dah.. sedih... sedih....

    seee..... seee.... cun kan!!!

    dengan berlakunye pertukaran kaler kalung, aku mungkin akan memakai kaler ijau, instead of kuning

    Thursday, August 5, 2010

    menghantar berita melalui blog.. tsk tsk...

    sesuai dengan nama di seBALIK PULAU, maka kemudahan komunikasi adalah terhad.. bukan takde connection, tapi dihadkan.. fesbuk takleh, YM xleh... mati2 ku ingat YM kt email tu boleh.. rupe2nye kalo kite load dr pagi sampai malam pun, sampai ke malam pun x dpt connect ke ym di email tu.. sakit kan hati!!!!! alaaaaaa... nama pon keje kan...

    ok, aku menyampaikan berita, im happy here... dan aku nak mengadu, AKU RINDU FACEBOOOOOOOOOOOOKKKKKKKKKK!!!!

    hik hik (gelak gedik)

    Sunday, August 1, 2010

    tag + award = my new post




    1. Apakah yang bermain di fikiran anda sekarang?
    lapa...lapa...lapa... nk g makan dulu baru sambung jawab;p

    2. Apakah nama samaran anda
    cik oryza yg cute

    3. Berikan 3 orang yang anda sayang.
    mak ayah, adik2 dan tunang sy;p

    4. Panggilan untuk si dia.
    dia mane?

    5. Hadiah yang diimpikan dari seseorang yang istimewa.
    saya nak video cam! video cam! video cam!!!

    6. Blog mana yang anda suka tengok?
    blog tak control-control, blog yg sempoi;p

    7. Tagkan pada 15 orang blogger
    15 ni banyak sangat, aku kurangkan jadi 5 aje ye? 5 yg bertuah adalah rumaizah, azy, hazwan, nabil dan indi

    * no 1-3 aku buat hari sabtu, no 4 dan seterusnya disambung buat pada hari khamis;p

    Saturday, July 31, 2010

    sungguh seronok menjadi guru!!!

    entry sebelum ni sibuk je mengadu tak best jadi cikgu, tak syok jadi cikgu... tapi bile masuk hari kedua, ketiga, keempat..... sangat best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ye la, 1st day kawan pun xde lagi. tu yg tak suka tu. bila 2nd day tu, dah jumpa geng. terbaik punye kawan... nama wawa cikgu english. dia ni sempoi mcm kwn kt usm ni jugak la :)

    ape yang buat best sangat 2nd day tu? 2nd day tu aku ade kelas form 1. enjoy gile ajarr form 1!!! bukan mcm ajar budak 1st year yg agak tak sopan tu. pastu, deorang mmg diajar menghormati guru, lepas habis kelas, deorang akan salam tangan guru (pompuan-pompuan je la ye) terharu! terharu! pas tu siap ade student datang bagitau "teacher ajar best la... dulu masa teacher lama sy mesti tido.. ramai yang tido" wahhh!!! kukagum dengan diri sendiri!!! padahal aku rase mcm tahape2 je aku ngaja.

    satu je yg xbest kt sana, xleh main tenet... dengan kata lain, aku bole jadi guru produktif la lepas ni;p

    Tuesday, July 27, 2010

    saya betul-betul rasa saya tidak dilahirkan untuk menjadi seorang guru!!!

    aku x cite aku xdapat keje interbiu yang 1st tu.. xpe... ade hikmah.. kak apai yg dpt keje tu pun kate mungkin xlama.. haha.. tak tahu nape okey!!!

    berikutan tak dapat keje tu, aku pun balik kampung.. tibe2 kak shila offer jadi guru ganti. tapi cikgu tu pun dh bersalin 3 minggu lepas. so tinggal 5 minggu la.. tu pun dia called dh hari jumaat.. hehehe pung pang pung pang, interbiu yg patut hari isnin delayed ke khamis. aku pegi la interbiu tu. seminggu lebih lepas tu baru la deorang call. lama amat! aku pon dh give up!! tibe2 semalam deorang call, harini aku pun memulakan tugas sebagai guru

    dulu, aku pernah jadi guru tusyen, aku tak suka. aku fikir mungkin sebab student tu tak pandai. tapi, untuk hari ni, aku tak suke jugak. aku rasa tak hepi pun mengajar. jadi mcm satu benda yang aku kena buat dengan sangat terpaksa. gila kan kalo ade cikgu mcm nih??

    so aku membuat satu conclusion bahawa aku memang tak layak menjadi guru. wat naya kat anak murid je... tau tak, balik2 td, aku dh terbongkang tido smpi maghrib. pastu mlm ni kejenye menangis je sebab stress sebab x suke.. bole x mcm tu????

    dalam perkiraan aku, masih ada 13 hari bekerja yg aku kena bertugas. next week memang totally minggu aktiviti yg tak payah melajar (YAHOOOO!!! YABEDABEDU!!!!! mcm aku ni student kan still xsuka bila ade kelas?) so tinggal 8 hari utk mengajar.. ya allah, mudahkan la keje aku ni, kuatkan la semangat aku:(

    Sunday, July 25, 2010

    kak yati, jangan marah saya okey!

    punye la banyak kak yati bagi award kt sy ni, bole sy xtepek kt blog saya? isyk3..... bukan xnak tau.. NAK!!! NAK!!! cuma sblm ni saya bizi balik kampung la kak yati.. pastu sibuk dok tulis pasal kucing mati pulak.. takkan nak letak award lepas post pasal kucing mati kan...haha



    dan tibelah masanye, saya menganugerahkan award ni pada diri saya...(bunyi drum)


    anugerah pertama: creative blogger award!!! (kreatif ke? eh jangan argue keputusan juri okey... haha)



    anugerah kedua pulak adalah angerah sandwich selipar... untuk apekah? tak tahu okey.. ambek saje la labu... haha



    last but not least, frenship award atau anugerah persahabatan.. sukeeeee!!!!



    sekarang, tiba la masa saya menyebarkan award... kepada penama2 di bawah, sila amek ye, jangan malu2

    -rumaizah
    -azy bohr
    -nabil
    -kak sita

    Friday, July 23, 2010

    peminta sedekah moden

    Ni Kes yang Jadi Pada Kak Jenny Weekend Baru2 Ni
    masa tu kak jenny ngan kak apai tengah makan mc d... see peminta sedekah kat mc d tu..

    pakcik: dik bole x bagi pakcik duit? pakcik xde duit la
    kak jenny: (hulur je singgit kt pak cik tu sebab malas nak layan dia bagi dia terus berdiri kt situ)
    pakcik: (amek duit tu) dik, pak cik belum makan, pak cik amek beger ni bole?
    kak jenny: (cakap dlm hati: CILAKAK!!!!) tak bole, saya dah bagi duit, pak cik pegi la beli
    pakcik: eh cukup ke?
    kek jenny: saya dah bagi duit kan, cukup x cukup blkg kire la (aku x pasti ayat blkg tu, tp yg pasti mmg dia kate dia bagi duit)

    Ni Pulak Kes yg Jadi kat Aku Bulan Puasa 2 tahun Lepas
    masa tu baru keluar bank, bukan wat kuar duit pun.. check baki je pun.. siyes sesak masa tu.. duit paras bahaya dah. tibe2 masa nak tutup pintu tu

    orang: kak bole x bagi sy 10 ringgit, tayar moto sy bocor la, smbil tunjuk tayar dia
    aku: aaa???? sy pun xde duit.. (siap wat muka kesian tu)
    orang: kalau xleh bagi 10, 5 pun bole la...
    aku; tak ade... (tak tipu! mmg miskin mase tu)
    orang: ala kak bulan2 puasa ni sedekah la sikit
    aku: tapi sy mmg xde duit..terus tarik pintu dan lock
    orang: (terus blah dan menuju ke orang lain)

    balik tu cite kt rumet, rumet syak tu org yg pernah mintak duit kat kawan dia masa deorang makan kfc

    orang: kak bole x bagi sy duit, tayar moto sy bocor laa
    kawan: mane motornye? xnampak pun?
    orang: (mula menggelabah) sana.. sana
    kawan: tak de pun.. dah2 tak nak bagi
    orang: kedekut! makan kfc bole! bagi duit xleh pulak

    aku:gila... duit dia, sukehati dia la

    Thursday, July 22, 2010

    haiwan pun tahu ape itu kasih sayang


    kami sekeluarga masih dlm mood sedih (ekceli my sista n i aje yg terlampau-lampau sedihnye). tadi aku tanye adik aku sama ada masa dia bangun omei dh xde ke dia jaga masa omei menghembuskan nafas terakhir tu.. menurut adik aku, dia tido dah lambat, sebab risau sangat kat kucing kami tu.. then kol 6 dia bangun tengok kucing kami dah nazak. masa dia bangun pun kucing kami tengok je dia.. then adik aku pegi la dekat.. pegang tangan dia. dia dok mengiau-ngiau kat adik aku. adik aku lari keluar bilik pas tu sebab x sanggup nk tengok omei sakit gitu.. bila dia masuk, tengok2 omei dh mati... adik aku cakap ayah pun dok ulang alik masuk bilik adik aku tengok omei (omei jgak adalah kucing kesayangan ayah)

    keadaan omei masa meninggal sama macam kiko hamster aku dulu.. aku jaga kiko ni lebih pada adik aku jaga omei.. aku bela kiko kt hostel, so kalo balik kampung aku akan isi cage dia dalam kotak comel yang dicemburui ramai orang dan bawak naik bas. nenek aku, mak aku merepek takyah kate la.. kate deorang, usung laaa tikus tu ke merata-rata;p masa kiko nak mati, gitu jugak la keadaannye. bezanye aku sempat bawak g klinik, nangis2 depan dr dulu;p tapi masa saat2 akhit tu exactly the same. dia akan pandang kita dalam2, dan berbunyi-bunyi, then tak lama di mati. dlm kes kiko, lepas 15 minit mati baru tutup mata..

    sedihnye bila bercerita pasal haiwan kesayangan ni.. dua2 faham ape yang kite perkatakan. kiko kalo ak panggil terus dtg dekat.omei lak kalo panggil2 dia akan gerakkan ekor dia yg panjang tu.. kami sekeluarga akan merindui omei dan kiko

     

    Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U