JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Tuesday, October 13, 2009

dua jenis chemist yang anda mungkin jumpa dlm dunia nih

sebagai seorang chemist (considered so lah ye!) haruslah aku ni mempunyai kawan2 chemist yang ramai. maklumlah, dr undergrads dok bergelumang dlm bidang yang sama kan... drpada pengamatan aku, anda sume mungkin akan menemui dua jenis chemist yang taksub (ahaha.. seswai ke vocab nih?) yang mungkin sikapnye lain drpada org2 awam. setau aku, org awam yang agak berpendidikan akan berada dlm golongan pertengahan, yang kurang tahu pula main taram je la..chemistry students ade yang tengah2 jugak, tp aku nak cakap pasal extremist di sini.

jenis yang pertama: chemicals are my good friends
hurm.. chemist jenis nih, akan menganggap sume chemicals kawan2 deorang, ala2 no harm to them lah atau mereka kalis hazard .. ye la, kawan mane makan kawan. so mereka akan menganggap takda chemicals yang berbahaydlm dunia nih. so jangan pelik kalau anda jumpe chemist yang merokok berkotak2 sehari (mungkin mereka anggap sume benda dlm rokok tuh kawan2 kot), atau sesukahati je nk pgg solution or solvent dgn bare hands. kebarangkalian menemui spesies nih agak susah.. kalo jumpe pun maybe sikit je...

jenis kedua: chemicals are my enamies
yang nih berlambak (aku mungkin tergolong dlm golongan ni jugak kot) habeh sume benda tak dipercayainye. kalo letak dyes xleh, carcinogenic la, kalo masa pump petrol kena off hp la takut melotop, isyk..mcam2 lah! ni sume hari2 kami bergelumang dgn benda nih. banyak bahaya yang dh kami face (cthnye kwn aku dr xde lelah dpt lelah sebab main ngan chemicals). ade jugak kawan2 yang dah keje di bahagian QC dan manufacturing department di kilang2 pembuatan yang dh berjaya membocorkan rahsia2 yang terjadi di kilang2 di mana ade sesetangahnye x memenuhi spec.. oppss..sape tuh? rahsia la.. hehe

ape2 pun, chemist adalah manusia biasa.. cuma agak selekeh... ade tak chemist cun kt sini? heheh

*aku perasan satu benda, chemist memang suke minum coffee or nescafe.. merokok pun leh tahan. mungkinkah golongan ini mmg mempunyai gen suka akan kafein?

10 pengomen tegar:

jijie said...

part yg suke nescafe tu sgt2 la btol..
erk..tp sy ni masih tergolong dalam golongan chemist ke?

cik oryza said...

ex-chemist..hehe

naimbakhir said...

hmm..saye group 1..mmg dh ade efek mcm group 2 tp still kawan baekk punya..hahahaha

cik oryza said...

heheh..chemist tegar;p

naimbakhir said...

erkkkkkkk!!!

cik oryza said...

ha...tersedak minum EDTA ke tu? hahaha

naimbakhir said...

eh..tak la..baru lepas telan klorofom..tgh pengsan nii..lalalalala

cik oryza said...

oooo kloroform... banyak khasiatnye tuh.. pengsan tu sign berkesan la tu.. hak hak hak

Firol said...

mcm dua dua ada..

gua suke kopi cap kapal api..tapi tak plak merokok

cik oryza said...

chemist jugak ke?

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U