JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Wednesday, September 30, 2009

sharon yang ter'accident'kan

haritu aku lepak2 kat bilik labmate aku, sharon..sambil2 nganta kuih raya.. dia pun mula la buka cerita pasal kete dia yang terlibat dlm kemalangan jalan raya.. x teruk pun, tp ade la kemek kt depan kete dia tu..

katenye masa tu traffic was heavy, maka haruslah xleh nak bawak laju kan... masa tu dia nk membelok dr sungai dua ke usm. masa kt junction depan usm tu, satu kete naza mai dr arah depan, sbnrnye jauh lagi kate sharon, tp tibe2 dtg satu motor terus wat konar ala2 drift utk msk usm.. sharon mase tu memperlahankan kenderaan la...kang terlanggar lak moto tuh..

dan tibe2....

BANG!

kete dia dh kena langgar...masa bila naza tu mai pun dia xtau...kalo dr pendengaran aku, naza tu yang salah lebih sikit..hehe..bukan sebab sharon kwn aku, tp masa kejadian tu org sibuk nak solat jumaat.. dan sape yang pernah lalu kt masjid usm mase solat jumaat tu mungkin leh imagine mc mane sesaknye traffic masa tuh..jd yg ko nk drive mcm kt litar lumba tu pe hal kan? bawak2 la bersabar di hari jumaat yg mulia tu..tapi aku x sambng la ye dialog pertelingkahan mereka tuh.. aku sambung cite kete...

setelah dicheck2, ade cecair merah mengalir bwh kete sharon.. mengeelabah la dia..sape pulak yg dia laggar.. luckily masa tu ayah dia ade sama.. itu merupakan cecair radiator.. biar betul..small accident mcm tu pun leh buat container tu bocor ke? dh la uncle bengkel tu kate besi utk ape tah pon bengkok! aku igt kalo accident ala2 nk beramah mesra mcm tu kemek luar je..tp teruk jugak ye organ2 dalaman..

maka, beli la container utk cecair tu yang baru.. melayang lah duit dia tu.. ketuk sana sini, melayang lagi.. kete dia ni x berkualiti ke.. sharon sniri ckp, kalo small accident mcm tu dh pecah atau bengkok sana sini organ dalamannye, kalo accident besar, mau jadi mcm tin minuman kot! korang msti tertanya2 kan kete ape dia pakai kan....dia pakai kete 'SAYA PUNYA V' haa...translate sniri..huhu

*aku prnh dgr alkuliyah, dia kate kalo kite x byr zakat pun, Allah akan ganti dgn benda lain utk korang kuarkan duit jugak..mcm kete rosak ke, umah bocor ke..hape2 la.. aku pon propose kat sharon supaya bayar zakat..haha...

Tuesday, September 29, 2009

jamuan kelas zaman dolu2

lepas2 raya ni banyak la jamuan akan diadakan..kalo kt usm ni, kami menanti2 jamuan hari raya skul & ips.. dan aku ngan muna akan pastikan kami x tersilap p puasa haritu ;p (masa mula2 wat master dulu kami terpuasa pulak...huhu)

ni pengalaman aku la..kalo skolah lain aku x sure la pulak mcm mane cara deorg buat jamuan..tak kire la jamuan raya ke hujung tahun..

kalo skolah aku dulu, jamuan akhir tahun tu mmg pasti akan diadakan.. ye la kami ade tabung kelas..setiap minggu mmg kena byr.. 50sen shari je dulu.. tapi utk sembutan2 lain, mcm hari guru ke, hari raya ke, mmg bendahari buat peruntukan khas jugak.. (bendahari aku dr form 1 smpi form 5 adalah kwn aku, nik suhaily tu...mmg muka boleh dipercayai utk pegang duit..huhu)
biasanya jamuan kami hanya kat kelas je la..bukan mcm sekarang...annual dinner, cnfm kat hotel, masing2 cari baju lip lap lip lap kalah mak datin. dulu, dh la jamuan kt kelas je, kami dok sibuk melaram ngan baju skolah tu je la..hehe

menu pulak? biasa2 je... tp ok la..biasanya kami akan order bihun goreng.. tiap2 tahun pun bihun goreng..agak membosankan sbnrnye..malas nk order nasi sebab leceh sbnrnye.. lagipun kami nak jugak menu lain lagi....

disebabkan kami ni kelas budak2 bijak (kelas no 1 la..) haruslah kami xnak kalah dr segi menu..so utk buat kami ni distinguishable, haruslah ade menu lain..almaklumlah..kami nak sume cikgu yang ngaja kami makan mknn kami.. biasanya yang buat kami ni lain dr lain adalah dgn adenye sate..tu aje..huhu.. kelas lain xde pun..bangge seyh ade sate tym jamuan masa tuh..

selain drpd bihun dan sate, agar2 ke kuih-muih ke, cekedis ke, kire sponsor dr kami la..sukehati la nak bawak ape pun demi memeriahkan suasana..(sbnrnye makan bihun dan sate tu pun dh kenyang...saje nk main je tu..). masa tu jugak, kami akan bwk pinggan, sudu dan garpu sendiri..masa tu penggunaan pinggan polisterin, sudu/garpu plastik tak femes lagi..

kecuali masa aku form 5 ja kami tak buat jamuan kat dlm kelas, sebaliknye kami buat kat mcd.. sebabnye pengetua tak bagi mane2 kelas pun buat jamuan kt dlm kwsn skolah..tp aku rase tak best sgt kalo wat kt luar. ye la, tempat org kan..

tibe2 aku rase rinnnnnnnnnnnnduuuuuuuuu sgt nk pg jamuan skolah menengah instead of jamuan yang gah2 kat hotel2 tu

Monday, September 28, 2009

bila ramadhan tamat

terlewat sikit post nih.. bukan ape, biasa kalo bulan x pose aku banyak kat usm banding ngan kt umah.sebab tu la post ni agak lewat..hehe

lepas sebulan rutin harian aku berubah 180 degree, maka ia kembali ke keadaan asal... aku smpi penang hari sabtu ngan ayah aku, maka aku makan dgn ayah aku la..rutin aku yang biasa2 mula semalam la..hari ahad.. huhu.. pagi2 dh serbu subaidah (sebulan tu x pekena roti canai banjir kat subaidah tu..rindu seyh...) mcm biasa la...aku pegi ngan muna..ptg lak makan kt nur mutiara tom yam (lebih sebulan gak aku xpegi nih!) sup sayur dia mmg menjadi idola aku dan muna la! kami mmg xkan share sup sayur tuh..sedap tau! hehe

pagi2 lagi dh terbayang nasi lemak sungai nibong...eh, ni bukan la maknenya aku nak muna hari2 dok makan nasi lemak ngan roti canai je.. tp dlm sebulan ade la 4 kali kami pegi..so dh sebulan lebih ni aku tak pegi..tu yang mcm2 kedai terbayang di mata nih..

bile tghari tu mula la aku terbayang sotong goreng tepung kt awet muda la...kedai mamamia yang aku dh lama x jengah la.. kafe yang aku mmg slalu elak pun aku teringat jugak.. betul2 rindu nak lunch kat penang nih!

tapi aku puasa la pulak harini...

aku kena pose selang seli nih..kalo tak, lama lagi la aku kena tunggu untuk lunch mcm biase;p

*aku tau makcik mamamia tu mesti rindu kt aku
*harap2 abg air kt sg nibong tu x lupa air fevret aku;p

i am officially retire from farming;p

disebabkan aku ni makin dihambat kesibukan terutamanya mak ayah aku yang bising2 tnye bile nk siapkan thesis (org lain mak bapak dia tnye bile nak kawin..apsal aku dpt soklan lain?:(), pastu bz nak marking report yang setambun tu, maka aku terpaksa (diulang, TERPAKSA!) announce yang aku nak berhenti tanam pokok kat facebook tuh:(

walaupun sbnrnye aku dh lama x masuk farmtown yang aku syg gila tu, dan aku tak tanam ape2 kat barn buddy, tp aku ade lagi menanan kat gardenhood ngan sunshine ranch (byk gila farm aku!) tp ni betul2 nekad (kot) nk brenti menanam jap..huh! asek menanam xnmpk hasil (CAMPUR KENA CURI, TU YG MENYEBABKAN AKU TAWAR HATI SGT TU) dan internet yang ala2 sepoi2 bahasa nih, maka aku stop la.. hehe..poyo je..

utk kak nadiah, naiem dan muna, teruskan menanam ek! heheheh

Sunday, September 27, 2009

beraya tak hengat dunia

aku sampai kat penang semalam.. maka, harini hari pertama la aku keseorangan di penang sebab semalam ayah aku ade lagi kat sini sampai petang..

bosan gile seyh dok beraya sorang2 nih...tambah2 pulak aku dok beraya sakan a.k.a beraya tak igt dunia haritu...

  • penyakit batuk dah mai balik.. tu la..minum ais bertong2 kat umah haritu.. rasekan!
  • asek lapo je..tu la...makan x igt dunia kat umah haritu...huhu
  • ni lagi satu kes berat..asek nak masak je..ligat otak aku dok fikir nak masak ape..maklumla.. aku kan tukang masak kt umah sepanjang raya baru nih.. hish..berat...berat...

jadi?

penyelesaiannye? tdo je la..hahah

Saturday, September 26, 2009

cube teka sape nih;p

haaa...mai tengok aku ade gambar ape nih..org p beraya makan kuih, eratkan silaturahim ngan manusia, aku raya dgn anak beruang je la.. namanye VJ. kontraktor yang buat rumah baru aku yang bela...heheh... act aku nk letak video, tp ade problem la pulak..sorry ek.. kalo tak korang leh dgr mcm mane bunyi anak beruang nih









ni gambar baby bear bersama pakcik, makcik, mak dan ayahnye..huhu


aku-makcik beruang


adik aku-mak beruang


adik aku lagi-pakcik beruang


sepupu aku-papa beruang

Friday, September 25, 2009

perkara pelik tapi benar


aku sendiri pun tak hengat bile aku kawen..hua hua hua

lawatan jiran lama ke rumah baru






tahun ni aku raya kat umah baru..mak ayah aku nak feel dok kampung pulak..hehe...

so jiran lama aku dtg melawat umah baru...

disebabkan aku pindah rumah, maka aku nak announce kat sini, rumah lama terbuka utk homestay...bayaran ikut mak aku..nanti aku tanye

Thursday, September 24, 2009

post basi, tapi aku tetap letak... iftar with nabil n haizar..heheh


ni pun post bergambar... hari last before aku balik raya aku kuar buka pose a.k.a makan besar ngan nabil dan haizar..layan gambar k..zassssssss

sebelum...





selepas....





riang ria aidilfitri;p

cakap banyak tak guna, layan gambo raya ok!

mula2, tgk gambo rendang yang aku buat...setakat hari ni, xde lagi org complain sakit perut akibat rendang aku..huhu

ni aku nak kenakan anak2 buah aku..hehehe

yang bawah2 ni, gambo family2 dan jiran tetangga







sickening driving attitude...

aku, selaku penang driver xreti nak drive bersama orang2 minda ketiga dan orang2 yang repeat ujian undang2 berulang kali... sungguh memualkan! aku rase nak muntah je tgk mereka drive mcm haram nih!yucks!

di mana tempat orang2 memandu secara haram nih?

erm..kat hometown aku lah! takkan aku nak beraya kat penang lak..huhu

ok, di sini (memandangkan aku tak menggunakan siput utk surf tenet) maka aku upload beberapa gambar ok...korang tgk la puas2 ape yang mereka buat

aku lupa nak highlight lampu ijau tuh...actually lampu ijau tu dah more than 5s, tapi korang leh nampak tak lori sial tu still lagi langgar lampu merah.. awak tu dah la besar, kan langgar ape2 tak pasal2 meninggal free kawan tuh.. bukan setakat lori je la, kete pon sama, pajero pun sama.. kat hometown aku, benda nih very-very-very the common..haha.. kalo tak raya pun jadi jugak..kalo raya lagi banyak jadi.. bulan pose jadi jugak.. kirenye nafsu & ketaksabaran bile2 aje...hehe.. aku ni berani jugak, kalo aku dok depan, asal ijau je aku akan terus ke depan, pastu kalo ade kete bangang yang langgar lampu, aku akan hoooooooooooooooooonnnnnnnnnnnn panjaaaanggggggggg panjannnnnnnnnnggggggg bagi malu kete tu.. aku? tak malu ape..sebab hak aku.. aku tak paham la org sini.. what should i call them? stupid drivers ke? kalo kat penang mmg susah nak jmpe mcm ni.. langgar lampu merah yang baru sesaat bertukar tu ade la, tp kalo dah 10s, org hon la...susah la nak drive kat kb nih! xreti aku.. bodoh2 blake drivers dia..


ha...ni lagi satu..org dok bz jam, dia dok potong kot kiri.. nak buat mcm mane, otak dok kat enjin kete kan..huhu.. aku, dan satu kete plate penang duduk betul2 kat line tepi.. so kalo betul2 bercita2 nak potong kot kiri, ko lalu la atas tanah..huhu

Friday, September 18, 2009

3aidilfitr sa3ied

aku nak mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1430H

aku mintak ampun, mintak maaf atas kesalahan aku, terlaser ke, terperli ke, terkutuk ke.. ape2 yang 'ter' atau pun yang aku sengaja buat...maaf zahir dan batin.. halalkan makan minum yang sape2 penah blanje aku, halalkan duit topup utk sape2 yang pernah call aku.. dan halalkan sume2 lah, yang tak terfikir dek akal aku nih ok!

rajin2 la lawat sedara mara...jgn dok melangut dpn tv je..huhu

Tuesday, September 15, 2009

keropok lekor

semalam masa pegi bazar ramadhan kak apai beli keropok lekor.. hmm.. keropok lekor.. aku dah lama x makan benda tuh.. utk sesetengah anak JATI kelantan, mereka akan menggigil ketagihan kalo tak dapat keropok lekor (satu perumpamaan yang melampau sbnrnye-just nk tunjuk keropok lekor tu penting utk mereka) tp pada aku kalo xda pun xpe..bukan satu masalah besar.. org2 bukan kelantan pun suke gak keropok lekor ni, cuma tahap gigil mereka kurang sikit la kalo x dpt keropok lekor tuh..huhu

masa zaman aku skolah menengah dulu, asal masa rehat je kawan2 aku sibuk la dok serbu kantin nak beli keropok lekor..budak2 kelas lain pun sama jugak.. beli pulak bukannye sikit2, 5 keping skali beli (kerana skolah rendah di luar kelantan)5keping=50sen aje kalo kt kelantan, instead of rm1 kat penang) kire keropok lekor nih jadi satu makanan wajib lak utk sume student...hehe... biasanya, kalo kat kantin hanya ade satu jenis keropok lekor je.. keropok yang gemuk tuh x dijual, just ade keropok yang kurus kering tu je.. puas la aku tgk kawan2 aku dok 'gonye kepok gote' (traslation:ala2 kunyah dgn sgt bersungguh2 gitu laa...) dan sebab kena 'gonye' gitu lah aku tak suka makan keropok lekor sebab finally aku akan end up dgn sakit kepala sb banyak press neuron kat otak masa kunyah tu kot (haha...memandai je!)

satu lagi habit kawan2 aku dgn keropok lekor nih adalah, deorg akan patah2kan keropok tu, dan masukkan dlm kuah laksa, makan ngan laksa.. hurm.. tp aku mmg x pernah cuba;p ade jugak sesetengah yang akan buat 'ulam' bila makan ngan nasi..

hai....kalo dah suke tu, ape2 pun jadi..huhu

Monday, September 14, 2009

cerita dr lab hari ini...

hari ni aku ganti lab... kerana? kerana rabu aku dah balik rumah daaa..

ade dua kejadian yang agak merenggut tangkai hati hari ni (huh! ayat penuh sastera!)

kejadian satu
setelah lama takde inspector, hari ni tbe2 kak b muncul.. aku mule2 tu saje je lalu2 kat tepi tingkap, sekali, ternampak kete dia.. huh! mcm nak jatu jantung aku nih dibuatnye.. ye la... kan aku ni dtg menyibuk kat kak apai harini... adoiyai..aku takut gila kena marah la..

tp alhamdulillah, bulan2 puasa nih mood dia ok.. senyum smpi ke pipi.. alhamdulillah

tp yang tak syoknye dia perasan aku ade.. siap tnye kak apai lagi harini ade dua kelas ke mcm mane.. hurm.. kak apai pulak dgn jayanye menipu.. dia just ckp hazlami MC, dan aku tolong cover.. huh! yo la sangat!

esok sah aku tak pegi dah lab! dan aku tak dpt bayang ape akan berlaku bila dia mai lab hari rabu ngan khamis ni tgk xde org kat lab..huh! ya Allah..selamatkanla hambamu yang nak balik raya awal nih! ameen

kejadian dua
hari ni panas sungguh no.. aku pun masuk bilik hazlami yang ade aircond tu.. igt nk lepak2 ngan kak apai kat situ.baru je duduk, nak bukak peti ais (kononnye nak sejukkan badan sebelum air cond betul2 sejuk) mari la sorang pak cik nih.. aku pun buke la tingkap.. pak cik ni bising2 kete dia kete block..erm, layan dialog je la ye!

pakcik: kete sape yang block kete sy tuh?
aku: hah? kete yg mane encik?
pakcik: tu ha ade van block kete sy

aku+kak apai jalan p tepi tingkap nk tgk kete dia.. tur diaaaaaaa....pak cik tu pun masuk lab dah...

kak apai: erm, tatau la tu.. rase bukan kete org bangunan ni.. rase kete org penerbitan
aku: dia igt nk parking sekejap je kot
pakcik: tak boleh la macam tuh... ni kan tempat org terpelajar, mane boleh buat mcm tu.kalo ikut sy senang je... sy cakar kete dia

(di saat ni aku mula la mengimagine tangan pakcik tu kuar kuku tajam mcm kuku kucing tuh..haha)

aku: eh.. kalo cakar pun bukannye leh bawak kuar kete tu..haha
pakcik: eh..boleh aje..

pas tu pakcik tu turun, kebetulan ade keselamatan dtg.dia dok bising2 kat bawak. aku ngan kak apai dok tgu nk tgk sape manusia yang paling berhemah bwk kete dan block kete org tu muncul.. tak lama pastu dia muncul. muke masam mencetung. pakcik tu pun muka bengang jugak..hehe.. lama dh kot dia tgu...

kat sini aku nak ckp la sikit, parking tu sbnrnye hak milik skul kimia, tp skrg dh dipenuhi oleh makhluk asing. GA, LA sume pun x dpt parkng, dipenuhi oleh puak2 dia ja..dah la amek parking org, main block2 pulak.. sendiri mau ingat la!

hotspot dua tiga empat hari ni...

aku tatau la hotspot kt asrama aku ke, atau seluruh kampus yg mengalami masalah.. dah banyak hari aku takleh lawat farm aku nih.. siap sayur mayur aku kena curi lagi.. aku takmo main farm dah...asek2 kena curi je..jahat sungguh la.. sape yg jahat tah.. pencuri dan tenet kot...

tp seslow-slow tenet aku nih, dapat pulak aku jawab kuiz..selama nih asek error je kalo nk jawab kuiz.. menyampah gila aku rasa...disebabkan dah bole jawab kuiz maka aku pun jawab secara bundle lah..hehehe...harap2 xde sape marah aku la sebab memenuhkan facebook mereka dgn result kuiz aku je..hehehe

tang jwb kuiz tu best dah, tp bila tang nk upload ke, download ke, save ke, mcm hampeh je.. mmg xdpt la.. kalo dulu aku leh upload files masa bgn subuh, skrg jgn harap la...aku rase mungkin sume org xtdo pas sahur, tgu solat subuh, pastu baru la tdo.. tu yang tenet jadi laju bila kol 8 tuh...

alang2 dah dpt peruntukan banyak, upgrade la tenet.. aku nih pegi skul baru leh donlot journals.. tu pun kdg dpt kdg tak...

projek ramadhan

ha...sempena dgn hari jumaat yang mulia minggu lepas+dah bosan gila makan makanan bazar, aku ngan nabil mengambil inisiatif utk memasak.. ape projeknye? kami telah memasak spegeti! hoho.. jadi org putih lak sekali sekala...


so, cakap banyak x guna jugak kan.. kite layan gambar... zasssssss

.::guna sos instant je::.


.::sayur mayur utk omnivor mcm kami::.



.::tumis bawang, then bebola daging::.


.::campak je sume bahan..huhu::.



.::tadaaaa!! dah siap!::.


.::licin...cube teka mangkuk sape::.

last minute! kak husnaa!!! jom sama2!

aku tgh bekerja keras seorang diri di dalam bilik di asrama menjahit manik kat baju raya... walaupun baju tu dah dibawa sejak awal ramadhan aku baru nak sentuk nih!

huh! doakan je la hasilnye cun.. aku jahit gaya bebas je.. kutip manik2 lebih tahun lepas + manik baru bli td sikit..

nanti siap (dan kalo cun) aku post gmbr..

adoyai! kak husna! jom la sama2 jahit manik!

Sunday, September 13, 2009

spot check #2

mcm akan jadi tema minggu ni je tajuk nih.. huhu.. otak tengah jam.. skali terfikir pasal spot check, maka keluarla segala kenangan dr zaman sekolah sampai la ke zaman post grads...

kali ni spot check masa undergrads.. aku dah agak lupa sbnrnye.. tp aku tulis mane yang ingat la ek..

aku dok kat desa S masa undergrads.. kalo nak dibandingkan dgn desa R, S lebih strick dan skem. slalu je ade spot check.. tp bukanla whole building yang akan di check.. kalo whole building, mestilah org yang last berjaya sorokkan barang dgn sgt cemerlang..

barang 'haram' yang dibawak secara berleluasa kt asrama adalah kettle. ala.. jug masak air tuh.. aku rasa ia adalah satu keperluan asas utk tgl kat asrama. mmg la ade pantry, tp tgh2 malam kalo nak bancuh air ke, masak megi ke, mesti la takut nak p pantry (aku la tuh! xde org lain dahh)

dan utk penggawa (mungkin pengarah kolej kalo kat univ lain) kettle jugak la benda yang dia paling aim..hehehe

ade byk cara kami menyelamatkan kettle yang tercinta nih... tp ni sume aku dgr dr org je la..
  1. masukkan dlm baldi/bakul kain kotor..pastu tutup ngan kain kotor. tp ade aku dgr penggawa & penolong penggawa suruh kuarkan sume utk check dlm bakul kain kotor tu.. setakat mane kebenarannye aku tatau
  2. letak dlm beg balik kampung, dan beg tu gantung kat tingkap..nti kate beg tu dibasuh..huhu
  3. letak je dlm toilet
  4. mintak kawan2 laki kat blok2 bersebelahan (desa tak skema) simpankan kejap sampai keadaan reda
  5. masukkan dlm kotak, dan kotak tu diletakkan dlm kotak lagi, dan letak kat tempat tinggi supaya org anggap "minah ni takkan larat panjat kerusi hari2 amek brg dlm kotak tu hari2"

hm..tu je kot yang aku pernah dgr... tak pernah dgr pulak org sorok dlm kete (bagi sape yg ade kete) tapi aku pernah kena skali je la.. tu pun sebab aku terleka sikit..lupa sorok kettela aku padahal org dok bising tu musim spotcheck. but finally dpt balik kettle tu..bayar saman sesen dua (ye la sgt tuh) dan dpt la balik.. guna balik... hehehe

skrg aku tatau samaada still ade ke tak.. aku tenang di international house nih.. sesuka hati aku je nak bawak ape mai sini.. xde sape berani kaco..hehe.. aku kan dah jadi foreigner skrg...

har har har

spot check

lepas aku lari dr skolah raja perempuan taayah, aku masuk girls school kat kb.skolah aku ni boleh dikira sebagai sekolah samseng kat kb tu.. disebabkan aku ni masuk lambat, maka aku dicampakkan kat situ la..kerana girls school yang lain sume skolah terkawal..

satu aktiviti rasmi skolah aku adalah spot check. habis assembly ade spot check, kadang2 masa tgh2 sesi pembelajaran pun ade jugak..

antara yang paling selalu mereka check adalah kuku, tudung (cukup labuh atau tak, kerana budak2 skolah aku kalo yang samseng tu akan pakai tudung yang kalo tunduk sikit ja terus nampak leher dan tudung btl2 kt dada), pakai anak baju ke tak, pakai kain dalam ke tak, dan tambahan utk spot check dalam kelas-rambut (tak dibenarkan mewarna rambut walaupun bertudung), beg (kot2 ade bwk cd atau majalah hiburan), dan barang kemas.

denda? kalo kuku, anak baju dan kain dalam kena tulis nama dlm buku kalo tak silap.. kalo tudung singkat, alamatnye kena pakai kain telekung kat surau tu sepanjang hari, kalo kaler rambut, kena pakai tudung kaler merah sepanjang hari dan kalo bwk barang2 terlarang, akan dirampas.

satu hari, kecohla kelas aku kerana ade spot check. sbnrnye mmg akan kecoh kalo ade spot check. sape yga bersalah sibuk la nak sorok ape2 yang mereka bawak. hurm..biasanye kalo spot check kt kelas lebih kepada check barang & rambut.

tibe2 kawan aku menjerit (padahal aku tak rase ade kesalahan pada dirinya)


.......


........


.........


........


.........


........



ALAMAK! AKU LUPE SIKAT RAMBUT PAGI TADI!!!!

laaaaaaaaaa.....sebab tu ke...heheh... malu la tu jap lagi kena bukak tudung dan menampakkan rambut yang tak bersikat tu..hikhik.. kwn aku ni mmg ade bakat melawak semulajadi sbnrnye..

menang membeli ho! ho!

aktiviti rasmi aku ngan kak apai ngan kak jenny semalam dan harini (yang menyebabkan aku malas nk update blog) adalah bershopping di town.. biasa la... wanita2 berkerjaya nih bukannye ade masa nak kuar masa weekdays;p

semalam, kami kuar kol 1130.. sampai2 terus pegi perangin. misi semalam adalah utk mencari brooch dan kasut (kasut/sandal/slipar-org penang pgl kasut okeh!aku, mmg dr dulu guna term nih). pas cucuk duit, maka bermula lah aktiviti survey2 kami.. satu2 kedai kasut kami masuk.. tgk sana, tgk sini.. aku rambang mata jugak la.. tp aku dh tetapkan yang tahun ni thema kasut aku adalah wedges.. hoh! baling kt orang benjol tuh! so jangan buat salah semasa aku pakai kasut itu... mostly kedai2 semalam ade sale.. so untung la jugak shoping semalam. walaupun kami ni bukanlah shoppaholic, tp dah nak raya kan.. mesti la ade sikit2 yang nk dibeli.. takkan la raya tak raya sama je.. dan hasilnye semalam kami dapat kasut sorang sepasang. aku borong brooch utk aku ngan adik aku.. pe kes tah tahun ni aku nak pakai brooch plastik.. maybe dah tawar hati dgn berlian2 tiruan yang asek nak jatuh tu kot!

disebabkan semalam kami x sempat berjalan di bazar (kerana aku takut nak solat dlm komtar yang ngeri tuh) maka harini kami pegi lagi. sungguh bersemangat bukan! huhu...

harini kami serbu bazar pulak.. ramai sungguh manusia! aku cdg nak beli kain nak wat jubah.. doakan je la jubah tu jadi jubah ye.. aku takut silap haribulan jadi langsir je kang..huhu.. kat satu kedai tu aku suke kain dia.. aku nak beli 3 meter.. dan kain tu mmg yang last2... ukur2 ade 4 meter.. dia nk jual kt aku 4 meter.. ala...nanti mesti kena bayar 4 meter.. tahape2 je.. xmo2! lagi satu ade 2 meter ja..xcukup pulak! lastnye, dia nak amek yang kt gulungan yang masih tebal..aku xmo yang tu..sebab pada aku yang tu cm lagi keras kainnye.. dah payah2 sangat, apek tu jual kt aku 4 meter dgn harga 3m stengah. hoho! aku untung yeay!

pastu, mula la aku tunjuk skill tawar menawar aku kat kak apai ngan kak jeny..sungguh mengujakan! aku beli kuih raya pulak.. nak bagi kat waheeba ngan hamdia (rumet siam aku dulu) satu bekas rm12 (kata akak tu, mahal kerana guna butter, wallahualam!) dan kalo amek banyak dpt murah. aku amek la dua (yang pada hemat aku dah banyak la tu!) dan aku mintak kurang. aku mintak rm15 utk 2 peket (gila! jatuh rm7.50 satu bekas.. xlogik, tp aku nak mintak!) tak dapek.. naik rm16.. still tak balik modal kot.. so xdpt lagi.. maka aku bagi ayat muktaad "ok, 18inggit ye! boleh!" aku kate "boleh!" bukan "boleh?" hahaha.. maksudnye aku dh tetapkan harga la, bukan mintak lagi.. lastnye dpt la harga tu..hikhik..xpe2 pastu aku sebut lafaz akad.. kire sah la harga tu..huhu

pastu kak apai nk beli wallet pulak.. dia p tgk2, aku patah balik beli lagi satu biskut..silap kira lak tadi.. dgn sengalnye aku bgtau akka tu "akak, sy nak biskut, dgn harga tadi" hoho.. siap mintak balance bila akak tu lupa bagi balance tuh.. huhu (aku rasa akak tu mesti picit dahi pas aku blah). tak puas2 lagi manawar, wallet kak apai pun aku tawar jugak..hoho.. lawak2..malang sungguh tuan2 kadai yang dpt pelanggan mcm aku nih..hikhik

mission tamat, masuk kete dan balik.. nasib baik la aku tak mintak kurang harga parking.. kalo tak aku rasa mesti aku kena cepuk kat mamak jaga parking tuh!

seronok dpt beli byk barang dgn harga yang rendah..

betul kata waheeba...

aku sedang menonton siaran langsung solat tarawikh dr masjidil haram...

haritu aku pernah borang dgn waheeba berkenaan 10malam terakhir ramadhan.. kata waheeba, kalo kat negara dia, pada 10 mlm terakhir solat tarawikh dilakukan secara intensif (ni aku dh tukar kepada ayat aku laa...) bila malam2 ganjil, the imam reads the surah loooongerrr than usual... bila 27 ramadhan the imam will read the surah very-very-very longggggggggg... ini kerana mereka amat percaya lailatulqadar adalah pada 27 ramadhan. dia kate, pd malam2 ni sume menangis2 memohon keampunan drpd Allah.. kagum sungguh aku rase!

berbalik pada tajuk, malam ni adalah malam ke 23. kalo sebelum ni aku rasa imam hanya baca setengah muka quran ja bagi setiap rakaat (aku agak2 aje ok!) tapi hari ni aku rase macam imam baca sehelai a.k.a dua muka!!! sampai pecah2 dah suara imam malam ni..

so dah terbukti la kata2 waheeba tu.. tak sabar aku nk tgu malam ke 27 nk tgk sepanjang mana imam tu baca...insya allah aku akan tunggu..

ha korang (termasuk aku)! ke dah main skip2 tarawikh sekarang nih?

*waheeba kate yemen cuti 10 hari terakhir ramadhan utk bagi peluang rakyatnye beribadah.. best kan?

don'ts in the lab

teringat pulak students di tengah malam nih.. pelik2 ek budak2 sekarang...

hehehe.. aku rase, setakat yang aku tahu, budak chemistry akan menjadi antara budak yang paling selekeh dalam kampus. kos lain yang selekah aku tatau la pulak.. tp kos yang paling boleh tergedik2 bergaya dgn rambut yang dh diluruskan, kuku panjang, eyeliner, lipstik merah merekah, eyeshadow berwarna pelangi, bedak 4 inci, perfume 10 batu boleh bau mungkin jadi milik orang2 bisness, managemant, soc sains dan pendidikan(hoh! aku plg anti yg ini!). bak kate lab assistant lab aku, budak skul kimia tak lawa.. yang lawa budak edu.. hoh! tolonglah.. lawa tp kalo labwork hancus xda gunanya..

but lately, aku perasan budak2 kimia dah reti jugak bergaya.. ape mereka buat?

  • rambut lepas bebas dlm lab
oooo..nak buat fashion show ke dlm lab? huh! sesuka hati dia ja.. padahal dr skolah dh blaja kalo rambut panjang kena ikat kalo masuk lab. ape takut rambut yang diluruskan tu rosak ke? student aku ade yg buat mcm ni.. aku pun pegi dekat, buat2 tengok deorg buat kerja.. pastu bagi la sebijik.. aku cakap "bukan kalau rambut panjang kena ikat ke? terbakar nanti kang baru tahu" (sambil buat muka mengugut) pastu terangguk2 je la.. ye la aku cakap yang benar kan..

apsal la takleh fikir langsung deorg nih? thn lepas, budak2 yang lepas rambut ni akan ikat rambut deorg kalo masuk lab.. 3 jam je.. xrosak pun rambut tu.. huh!


  • kuku panjang
haaaaaaaa.... ni lagi takleh blah! berani ye simpan kuku panjang! dok main chemicals dgn kuku panjang tuh.. tah ape2 lekat tak tahu.. pastu balik makan cekedis ngan tangan.. pastu raba mata... pastu korek idung (opppss) tah ape2 masuk dlm badan..

ni jadi kt student kak apai.. tp haritu aku p lab.. maka, kena sedas ngan aku.. "awak simpan kuku panjang ni chemicals tak lekat ke?" sengih tak dapat berkata2.. huh!



alaaa...kite kan budak chemistry.. identiti selekah tu biasala la.. mcm la xde org buat pakai sportshoes dgn baju kurung (aku lah tu) cute what! ape lagi ek yang membuatkan budak chemistry ni selekeh ye? haaa... pakai labcoat yang kotor dan koyak rabak.. sape tah!

ape2 pun, safety comes first.. nk attract2 org ko silap tempat!

risik2 dalam masjid

harini malam ke-23 kite bertarawikh... aku jemput waheeba(minah arab kwan aku tu laaa) pegi tarawikh ngan aku..ye la, selama ni dia dok buat tarawikh kt bilik kwn2 dia ja... tak berkembang la pemikiran mcm tu kan..

so mcm biasa la, port kegemaran aku kat masjid pekaka instead of masjid usm..hehehe..

lambat tu satu hal dah.. dia dok msg aku nk solat isyak kat bilik ke kat masjid.. aku jawab la kat masjid..tp dh lama sgt tgu, aku bajet bile smpi masjid org dh tarawikh pun, maka aku solat la isyak kt bilik...

mmg sah la sampai2 mmg org dh berselawat..hehehe,, tp ade satu fenomena pelik kat masjid.. harini masjid penuh ngan manusia.. haih? mari dr mane pulak manusia2 nih? slalu plg byk pun 4 saf.. tu kire banyak dah tu.. tapi harini ramai sgt jemaah.. melimpah ruah.. yang solat kat tempat xda carpet pun ramai.. aku mula la nak berimaginasi pelik2..aku dok fikir ni malaikat ke yg meramaikan masjid malam ni.. biasa kt mesia ni bila dah hujung2 hmm..paham2 je la..huhu

tp aku perasan la ramai2 ni mostly muka budak lagi.. hurm.. ade ape ni.. anak yatim dtg berbuke ke? ehhh... tak baik.. mak bapak deorg ade lagi tau.. sukeati je pgl anak yatim.. maaf2..

pas 8 rakaat, ramaila jemaah kat depan bergerak ke belakang.. aku ngan waheeba pun move ke depan.. sempat la aku menyoalsiasat budak tepi aku tu.. hurm.. before ni aku x sempat soal sebab kiri aku dinding, kanan aku waheeba.. so xde sape aku leh soal siasat..

rupe2nye ni budak2 dr sekitar penang.. ade kem remaja raikan ramadhan anjuran jim.. oooo baru la aku paham... malam ni deorg akan ade qiamullail.. bagus gak aktiviti ni ye...

waheeba sungguh impressed la tgk ramai gila org kt masjid.. huh! nasib baik la ade kem nih.. kalo tak, memalukan aku je.. nti mesti dia kate rakyat mesia tak rajin beribadat.. sape nk jwb tuh?

ha korang(aku terutamanya)! bape kali dah buat qiamullail ramadhan tahun ni?

Friday, September 11, 2009

review bazar ramadhan

dh 10hari terakhir baru nak buat review...heheh.. aku amek feel dulu la! so, sila la baca..

  • bazar ramadhan bayan baru
bazar 1st kot aku pegi tahun nih... letaknye di perkarangan masjid bayan baru.. bazar yang paling femes kt penang (kata orang). ape yang best kat sini? hurmm.. terpaksa berfikir sejenak... banyak sangat la.. tp yang aku nmpk plg ramai manusia pg serbu adalah gerai d'kashmiry (kalo tak silap eja) tahap keramaian org tu, sampai tak nampak lauk! hehe.. tp pada aku, aku rase aku masak lg sedap kot! heheh..

selain pada tu, murtabak mmg berlambak la kt sini. jalan selangkah dua jumpa murtabak, jalan lagi, murtabak lagi..

pastu ade satu gerai ni segala mcm jenis dinasour..heheh.. cthnye donut dinasour, karipap dinasour.. besar2 la kuih dia..mmg saiz dinasour la

satu lagi, masjid bayan baru bagi bubur lambuk free.... heheh.. aku amek skali je..

opsss... kt sini la LA aku meniaga jus buah.. aku penah beli skali je, jus buah naga.. nasib baik la aku tak jadi naga malam tu.. har har har

  • bazar ramadhan gelugor
yg ni kire dekat je ngan USM. kuar je dr gate rahsia (nama yg kawan2 aku bagi zaman dolu2 kerana org xde sticker leh masuk kot pintu nih). kalo nak banding ngan bazar lain, aku rase ni bazar paling sikit org meniaga.. ala..xpe la sikit pun..asal ade yg kite nk makan cukup la kan.. kang ramai2 rambang mata jugak.. walaupun sikit je peniaga, aku rase complete jugak bazar nih. mcm2 jenis nasi, air, kuih muih, agar2 macam2 la ade!tgl xde byk sayuran dan tumbuhan je (kerana pembeli kt bazar ni karnivor sejati).

satu lagi hal pasal bazar gelugor nih, aku pegi tahun ni ke, tahun lepas ke, dua tahun lepas ke, tiga tahun lepas ke.. susunan penjaja adalah sama! hahahahah.. sungguh tak creative

  • bazar ramadhan taman tun sardon
aku pun baru tahu kewujudan bazar ni tahun ni.. tu pun sebab silap ingat ade pasar malam kat tempat biasa kt taman tun sardon tuh!

best ke? hurm.. aku blur masa tu.. maka aku takleh nk kate best ke tak..ok kot.. tp gelugor ok lagi..

  • bazar ramadhan depan RST
yang ini hanya sekangkang kera dr aku.. betul2 depan gate stadium..tp nak dijadikan cerita, aku pernah pegi 2x je utk tahun ni.. satu, pada aku agak kurang menarik, lagi satu, balik2 tgk muka budak USM.. hurm.. malas la... tarawih pun aku siap lari ke masjid pekaka..ni kan pulak bazar ramadhan!

ade satu gerai yang paling best kt situ.. kedai jual kebab.. hari 1st aku beli tu abg tu x siap masak lagi. ade sorang chinese (disyaki budak undergrads USM) order 8 kebab! sedap sangat kot sampai order 8. sanggup tgu pulak tuh! bile aku balik makan, mg melotop! aku beli kebab ayam, ayam seketul2 yang besar tuh.. yummy.. nikmatnyeee...opss..pose2

pastu ade lagi satu gerai jual agar2 mcam2 rase.. kacang merah ade, cendol ade, buah naga pun ade.. banyak sungguh org meniaga makanan perisa naga puasa2 ni.. jgn ade yg jadi naga sudah! hehehe

ha..tu je bazar yang aku dok rotate, selain tambahan makan kt seagate dan memasak sendiri..maka korang leh bayang la mcm mane hafalnye aku kt setiap makanan kt bazar tuh. siap susunan setiap gerai pun aku bole igt tau! heheheh..satu lagi bzar yang aku tak pergi, bazar masjid sg nibong..kalo p nk parking kt mane tah! tu pun aku baru tahu kewujudan bazar nih.. ade kelapangan aku pegi la... sama je sume bazar sebenarnye... sume pun jual makanan..bukan ade jual kasut ke sayur mentah ke kan...har har har..

sekian berita dr penang..hikhik

aku rasa macam ini satu putar belit ayat sahaja...

bangun2 pagi, ade satu email dr SV aku.. hm.. dpt mengagak sbnrnye isi email tu.. hikhik

ape isi dia?




"WITH REGRET, WE MUST INFORM U THAT YOUR MANUSCRIPT CANNOT BE ACCEPTED ...bla bla bla"




hoho... nasib baik ko reply cepat ckp nk reject..kalo aku tgu 6 bulan baru ko kate reject, mmg nak kena sekeh ngan aku la!

dan sebab mereka reject paper aku, nilai scientifik yang rendah.. hm..kepala hotak sungguh.. aku sakit2 pala wat mechanisms... sakit hati nih..aku rase value dia lbh tgi dr 1st paper aku.. tp tah la.. dh terlampau banyak kot paper dlm bidang aku nih.. sb tu dia pilih yang gile2 bombastic nye paper baru nk accept..hehehe

takpe2...aku redha je la..hikhik.. tak macam masa mula2 kena reject dulu..aku siap leh lalu lane motor dgn kancil aku lagi...insya allah kali ni ok:p

nak meniaga ke tak?

sebenarnye ni cerita hari selasa..aku baru ade masa nk update..harap kulat tak tumbuh lagi la..hehehe

ceritanye mcm ni..hari selasa lepas aku tatau kenapa dan mengapa PID aku dtg menyerang tibe2.. elok2 off tbe2 dia on balik.. erm..nampaknye pas bukak pose kena telan activfast sebijik nih! kalo tak, alamatnye tak termampu aku nak bertarawih malam tuh.. kalo korang nk tau, kalo PID ni dtg, korng nk rukuk sakit, nk duduk sakit, nak sujud lagi le, siap ade lencongan sikit supaya tulang tak bergesel.. hurm...

so aku pun pegi la kedai dekat hilton nun utk beli activfast...maklumla, aku lupa beli sebagai simpanan.. aku nih dh la sakit2, jalan pun xberapa nk betul, usaha jugak la pegi.. dlm purse aku ade sekeping duit rm50. duit sen pun x cukup singgit.. erm.. bile aku masuk kedai, layan nak tak nak satu hal, bile aku mtk panadol activefast tuh, dan nak bayar (harganye rm4.80 utk 1 strip) deorg takde change! cais! barang kt kedai tuh banyak bagai! change 45.20 pun xde ke? ape punye kedai la! aku pun keluar la.. takkan kedai tu nak bagi hutang kot? dh la aku nk beli 1/4 drpd strip pun x cukup duit kecik! hampeh!

maka aku pun berjalan ke kafe.. nak beli buah la konon.. almaklumla, org2 yang melawat bazar ramadhan tu sumenye karnivor sejati.. deorg makan daging je.. sayur2 nih x makan... aku ngan nabil je gamaknye omnivor yang pegi ke bazar tu..sebab tu kami x jumpa makanan kami..hoho

aku amek la buah betik sepotong.. harganya rm1. aku bagi rm50 td..dah aku mmg xde duit kecik la!ATM pun satu..tak paham keadaan org sungguh..asek2 nak bagi no 50.. cube la kuarkan singgit ke, 5 inggit ke...kan ke mudah..aman dunia nih

abang jual buah tu bole je bagi balance rm49 kt aku.. haih! nampaknye jual buah lagi byk duit pada kedai runcit kot.. then aku jalan balik ke kedai runcit tadi..takyah cakap...suppose dah tau la aku nak ape kan.. aku bayar dan aku terus blah...

i am desprately need that madicine dat day la..kalo tak, aku tahan je.. hampeh punye kedai!

Thursday, September 10, 2009

boleh masuk gear 5 dah kot......

asalamualaikum..

rasenye mlm ni dh mlm ke 21 ramadhan kalo tak silap aku.. seperti yang diwar-warkan, 10 malam terakhir ni akan ade lailatulqadar. banyak dh advertisement pasal malam lailatulqadar nih.. tgl korang tertarik dgn tak je dgn offer yang ade tuh..

cakap banyak pun tak guna, baik kite sama2 bermarathon melakukan ibadah ye! utk sape yang belum mulakan, sila masuk gear satu..kalo sape yang dh mula..boleh dah masuk gear lima..kalo kete auto... erm.. tambah kelajuan kot..huhuhu

aku pesan utk diri aku sendiri terutamanya, barulah aku nk pesan pd org lain, malas2 sgt bgn wat qiamullail, bgn je la wat solat tahajud 2 rakaat.. hehehe.. bak kate ustazah minah hussein (nenek aku nih!! huhu) allah akan menunaikan hajat org yang bangun tahajud. (huh! jgn bile ade hajat je baru nk buat tahu! silap konsep pulak kang)

wallahu'alam

-menu buka puasa hari ni-

rase mcm lame pulak tak blogging... hehehe... setelah dilanda keletihan dan dehidration yang agak ganas semalam, maka aku kembali malam ni..hehehehe.. rindu ekk? dgr cite ade org soal apsal aku tak update blog? huhu.. sape tu ye?

harini aku takde cite sbnrnye.. aku masih lagi meningkatkan tahap kesihatan aku.. aku pun tatau apsal semalam aku letih sgt.. siap aku lari masuk lab assistant yg ade aircond tu smlm masa lab sebab tak tahan sgt keadaan yang terlalu panas. hasilnye, aku teguk dekat 2L air malam tadi. tarawih pon xpegi..penat gila beb.. ayah aku call kol 10 tu aku jawab mamai2 ja.. aku pun x hengat aku jawab ape ayah aku tanye..huhu

bile sampai waktu tghari, otak mula la ligat berfikir nak pegi bazar mane..dok fikir bazar ni ade makanan ape, bazar tu makanan ape pulak... hmm.. conclusion, mungkin harini adalah one fine day.. maka aku nak masak!!!!!!!!!!!! heheheh

aku baru beli portable stove awal ramadhan baru ni.. kadang2 masak jugak.. bile dah muak makanan kedai, dan larat nk memasak, maka berasap la dapur aku tuh.. berasap tak berasap, dah habis la satu tong kecik butane yang aku beli tu..dh masuk tong kedua pun..

so ape menu aku hari nih?

sup ayam, kacang botol goreng dan nasi putih la.. hehehe.. simple je.. makan sorang kan.. masak byk2 pun membazir je..

kol 6 baru nak siang ayam.. dapur pun satu tungku, berpeluh sampai ke kaki..heheh.. tp sempat pulak aku pegi lari ke kafe beli ais.. erm..mcm ni la bilik asrama..mane nak ade peti ais kan..act mase pegi tesco td, aku beli nescafe setin.. tp x sejuk.. maka aku dip tin tu dl ais la.. baru dpt minum air sejuk..

hurm.. nk makan best2 kat hostel kena think out of the box sikit..hehehe

aku, mereka dan etika

sbnrnye aku nk tulis cite ni dr last week..tp malas la pulak..(rasenye angin M kak nadiah dh sampai kt sini..hehe)

cite pasal student baru aku la.. kan last week berlaku pertukaran lab antara budak2 1st year, so aku dpt la student baru.. kalo nak dibandingkan student rabu quarter lepas ngan quarter ni, student quarter ni agak cepat kejenye..dan friendly jugak.. huh! kelas 1st dah buat aku mcm kawan2 dia je.. tapaham betul budak2 sekarang..hehe

ade satu grup tu siap lmbt last week.. sbnrnye experiment tu mmg lmbt sikit, kecuali dua grup yg buat.utk lab aku, report mmg kena anta on the spot..xleh tangguh2.. so budak2 ni dgn muka 5 sen nye tu merayu nak anta esok.. hm.. tgl 3 soklan pun nk tangguh esok.. aku bagi la sedas.. "ha, awk ni kalo buat dah siap dah...ni dok bising2 nk anta esok, mmg la smpi esok tak siap" huh..tak dilayannye..sibuk jugak mintak nk anta esok..kalo aku, aku nk anta hari yang sama..tak larat aku nk pg lab kat atas bukit tuh.. tp lastnye siap jugak la.. tu pun pada masa kecederaan.. kalo tak, aku mmg nk halau kuar 15 min before 5.. (sbnrnye GA malas nk tempuh jam)

yang tak tahannye tu, ade satu permintaan yang aku mmg x dpt nk tunaikan.. deorg mintak aku anta mereka ke kelas.. hurm.. itu melanggar etika rasenye.. kalo budak2 lain nmpak aku tumpangkan mereka, dan kalo mereka report pada dean.. sape yang kena? erm...

dis week pon still sama..mintak tumpang lagi.. bukan taknak bagi adik oi....tp salah:(

ade lagi satu permintaan dr mereka.. ajar KAT141.. hurm.. yg ni insya allah akan diusahakan.. kena tgk balik la jwbnye.. nenek pun da lupa cu... haha

*deorg teka umur aku 22.. hehe ustazah LAA aku pun igt aku 22... heheh.. mmg la 22... tp tmbah lagi dua...hehehehe.. ade sape2 nk rahsia awet muda aku tak? hoho

Tuesday, September 8, 2009

kata kak bed....

sape kak bed? kak bed a.k.a kak liyana adalah senior aku kt sini.. aku tertarik pd status YM dia hari ni, maka aku maku share dgn korang sume. jadi aku quote kata2 dia ek[1]:

"SEPARUH MASA KEDUA PIALA TAKWA"

canggih kan status dia? aku pun terpegun bila baca ayat tuh!

sekadar mengingatkan diri aku dan juga diri anda sume. ramadhan dah masuk hari ke-18. kalo bola sepak, dh masuk separuh masa kedua; kalo pregnant woman dah nak habis trimster kedua dan almost 3rd trimester; kalo undergraduate student, dh nak habis 2nd year pun, nx year konvo; dan kalo research student, tgl sikit je lagi labwork sblm tulis thesis. ha..mcm tu la analoginye.. lately aku suke bagi analogy ye.. hehe.. terpengaruh dgn pengajaran aku..hehehe

ok, kira skrg dah dia saat2 genting la.. nk elokkan lagi ape yang patut. kalo lawan bola, mesti masa ni gaduh nak score gol kot? kalo pregnant woman....hm... aku tatau..hahahah... kalo undergraduate masa ni la nk repair pointer, nk cari lec utk FYP dan utk research student, dah tentu la tak menang tangan nk buat keje.. kan?

kira kite pun kini di saat2 genting bulan ramadhan. berapa banyak pahala kita dah kumpul dlm masa 17hari yang lepas? berapa hari tarawih kita dah attend? berapa sedekah kita dah bagi? bape percent pahala puasa kena potong sebab kesilapan diri sendiri? puasa kita tu 'valid' ke tak belum tentu lagi.hmm..banyak benda nak fikir... dah la ramadhan ni dtg setahun sekali ja, reward yang ditawarkan mcm best dan gempak gila je!

utk saat2 genting mcm ni, bg sesetengah org ia genting utk membeli keperluan hari raya, bukak utk topup amalan yang mana lompong2 lagi dah.. semoga aku dan sume menjadikan separuh masa kedua utk bulan puasa ni sbg masa meningkatkan amal ibadat dan bukan sekadar shopping itu ini.. shopping tu xsalah, tp biarla berpada..

* i wonder... syaitan kan kena ikt... penyakit boros tu mai dr sape bulan pose ni ek... huhu

[1] kak bed, YM, 2009

to kak bed, siap tulis refference mcm tulis journal tuh! tq2 bg pnjm ayat pagi nih

Monday, September 7, 2009

14 jam yang lalu

terlambat pulak mengupdate blog harini... sibuk menikmati cuaca penang ni..huh! yo yo ooo je..

mlm td aku naik bas kol 10. mak ayah ngan adik bongsu aku la ngantarnye...dan, sesuai dgn title yg aku bg pada diri sendiri, aktivist mask, maka harusla aku mengenakan mask.. kt luar bas mask tu kt dagu je sbnrnyee.... pastu, leh pulak pakcik tu sound aku..."adik, org x pakai dh gotu..xdok doh h1n1" who said xde? memandai je... tak tgk berita la tu ade bape puluh org dok kt ICU tu... dan aku jwb ape? "xpo...sy xse mati lagi" adoiyai.. terlepas ckp pulak.. nasib baik la aku tak kena mrh ngan mak aku mlm td...

dlm bas, ini merupakan fenomena biasa sbnrnye.. org seat depan korang turunkan seat tu tahap aximum... sampai xleh nk turun lagi.. sape dok kt belakang nasib la ye...heheh.. aku telah mnjadi mangsa semalam...adoiyai... payah la kalo nk buat kerusi tu jadi katil... aku slalu akn rase bersalah nk manyusahkan org blkg aku.. tkt dia x selesa.. apsal org lain xleh fikir mcm aku fikir ek?

sampai2 aku sahur makanan yg aku tapau dr rumah..erm.pg ni sahur nasi la lagi... esok lusa... roti la jawabnye..heheheh.. sambil2 tu bukak la laptop aku.. byk gile rubbish! aku tatau la kawan2 aku jwb amende kt fb tuh, yang menyebabkan aku di tag.. penuh email aku ngan benda tu je... menyusahkan org sungguh la.. skrg aku dh edit setting... pasni xpyh la aku mendelete rubbish2 itu semua..wat seak ja la!

Sunday, September 6, 2009

jujur ke too loud ke poyo? huhuhu

lately mulut aku ni bole tahan jugak ek.. semata2 nak mempartahankan hak aku la konon.. huhu.. dah 2 kejadian dlm masa yg agak dekat berlaku kt aku.. bezanye satu kes kt penang, satu kes kt kb, kelantan.

kes satu, aku pegi beli barang kat tesco.. tau2 je la.. bukan sume counter bukak. so queue nye panjang la jugak.. aku pun beratur la belakang sorang makcik ni.. erm..mmg xda sape2 dh la.. tibe2, dtg sorang uncle ni dgn selambenye berdiri dpn aku.. huh! da la td masa aku nk byr buah org potong barisan aku dah.. aih..xleh jadi ni.. maka aku pun........

"excuse me uncle.. sy tengah beratur ni" huhu.. berani jugak aku ek.. selama ni main pendam dlm hati je.. hah, hambek ko sekali aku bagi...uncle tu just kate.. "oh, ok"

dan second incident baru je jadi td. aku nk kuarkan duit kat bank.. lembab gak la bank tuh.. mesin ATM berada dlm bank, out of service masa office hour dibiarkan dlm keadaan mcm tu je.. langsung x eficient! aku pun kuar ke ATM kt luar.. aku ni da la terpotong barisan org sebab mamat tu berdiri jauh sgt... nasib baik aku perasan awal2.. kalo tak wat malu aku je.. pastu masa mamat tu kuarkan duit, datang pulak sorang mamat dgn anak djh 1 potong barisan aku.. maka aku pon...

"encik..encik... sy tgh beratur nih" huh! aku tak hengat dah aku kt kelantan masa tu.. aku p cakap luaq pulak.. teruk dan kelam kabut sungguh la! may be org lelaki ni mmg xpndi nk mintak maaf kot...dia just kate, "doh xpo la.. dekpun jauh sgt berdiri.. igt xdok ore" (translation: ha, xpe la.. dah berdiri jauh sgt, igt xda org) huh... berdiri jauh kena potong barisan.. kang bediri dekat2 org igt aku nk rompak lak kang.. dunia...dunia.. malas aku nk sound dah.. bulan2 pose kan.. hehe..

aku cabar korang tgk.. huhu..ade berani?

apekes pulak aku nih nk mencabar2 org... hehe... saje..

aku nk korang tgk ape sbnrnye.. hm...aku nk mencabar korang tgk solat sunat tarawih dr masjidilharam kat tv9 dlm kol 2 kot mulenye.. aku tak nak korang tgk masa mule, tp sila tgk masa ujung2. masa imam dan jemaah kt sana wat solat witir..skrg kan dah melepasi 15 ramadhan..maka doa qunut mula dibacakan. di masjidilharam, imam membaca qunut nazilah.. aku rase ade 10 minit doa dibacakan. dr suara imam besar masjidil haram tu sendiri boleh dgr dia menangis semasa membacakan doa dlm solat. kamera pulak akan fokus pd imam dan jemaah lelaki sahaja.. dpt jugak aku tgk sume bersungguh2 memohon keampunan drpd Allah SWT..mostly menangis.. mungkin sebab mereka arab, penghayatan lebih sikit...aku pun ikut sebak jugak... maka sebab itulah aku mencabar anda sume tgk.. kalo tak sedar kesilapan lalu.. erm, something wrong somewhere tuh!

i wonder...ketika org2 kat mekah nun sibuk memohon keampunan Allah, makin hujung makin kuat mereka memohon keampunan kite mcm mane.. rase kerdil ja diri aku nih..makin ujung makin sibuk ngan hal dunia je.. waheeba pnh cerita, org arab percaya lailatul qadar jatuh pd 27 ramadhan (utk kita is tidak pasti) atau tarikh2 ganjil, tp mereka sgt positif mengatakan 27, again, sbnrnye ia adalah tak pasti. waheeba ckp kt negara dia pd malam2 ganjil 21-29 ramadhan, surah2 ya yg dibacakan semasa tarawih sgt panjang. dan ketika 27 ramadhan, sangat-sangat-sangat panjang..mereka menangis2 memohon keampunan allah ats dosa2 yang dilakukan.. kagum pulak aku rasa di situ... nape kite xleh jadi mcm mereka? menangis mengenangkan dosa silam, ni asek menangis sebab peserta fevret terkeluar! huh!

ok la... maafkan aku bertazkirah di pagi hari.. biasa la.. balik rumah pengisian rohani overdose sikit.. tp xpe, tak memabukkan atau membahayakan kesihatan ye;p saje je aku nk share sikit2 sempena bulan ramadhan ni.. nk ajak bermuhasabah diri.. bukan asek kutuk org je kan..huhu

bangsa arab dan bangsa melayu

tibe2 aku rase mc nk menulis dgn sgt byk je malam ni...hehehe..setelah sehari tanpa post kan.. hehe...

tibe aku rase mcm byk sgt je idea aku tuk menulis...tajuk di atas muncul bile aku tdo lewat (skrg la!) dan tv depan aku ni mempertontonkan siaran langsung solat tarawih dr masjidilharam, makkatulmukarramah.. hm...aku sungguh rindu pada tanah haram itu...

byk pihak mempersoalkan sikap bangsa arab yang degil..dan ramai jugak yang menganggap bangsa melayu sgt sopan.. ku turut jugak merasakan bahawa bangsa melayu ni sopan, tapi perlu diingat, bukan semua mcm tu.. jgn kite memandang sesuatu bangsa tu dgn pandangan hina, sedangkan kite belum tentu suci.. huhu... pnjang lak mukadimah...

aku sbg golongan atas pagar (kerana aku melayu, tp ade sikir ancestor aku dr tanah arab, maka aku memilih utk berada di atas pagar berduri) memandang kedua2 bangsa ini mempunyai kelebihan masing2...ini berdasarkan pemerhatian aku setelah berkawan dgn kawan2 arab...

fakta pertama. mereka mmg selalu selfish berbanding kita.... kita terlalu berlembut dgn mereka. satu fakta yang tak dapat disangkal..

fakta dua. mereka selalu nak menang dlm ape2 hal... kite melayu jati selalu mengalah.. baiknye kite..walaupun bawah satu nama, Islam, tp lain2 sikapnya

fakta tiga. kita selalu kutuk arab, tp kenapa kte tak belajar kebaikan yang mereka ade, dan hanya mengutuk.. aku sgt kagum dgn bangsa arab yang betul2 menyerahkan sesuatu hal kepada Allah SWT. adakah kite mcm tu? aku rase jarang. waheeba adalah salah sorang yang selalu aku dgr mengucapkan kata2 pergantungan kepada Allah.. kalo kite.. aku rase just kate, "takpela..." tu je kan..

fakta empat. berapa kerat drpd kita yang menjadikan ucapan "alhamdulillah, insya allah, masya allah, allahuakbar, ya allah" sebagai mainan di bibir? utk bangsa arab ucapan2 ni menjadi mainan bibir mereka.. sampai waheeba pernah tnye aku "why malaysian don't say alhamdulillah nurol" dan aku terpaksa berkata, "hah? i always say waheeba!" rupenye dia perasan, tak ramai yang selalu sebut alhamdulillah.. adoiyai.. payah jugak nak membacking korang ni ye! hihi.. kalo nak kata tu bahasa dia, kenape xda pun antara kita yang ckp "syukur kepada Allah" ye?

fakta empat. arab mmg xsuke cuba makanan kite, tp kite terhegeh2 try makanan arab.. heheh.. aku pun tatau apsal la deorg takut sgt nk mkn mknn kite nih.. pdhal aku masak utk waheeba (yemen), hanan (palestine) dan juman (sudan) deorg ok je.. hahaha..maybe nak jaga hati aku je kot.. dan aku jugak selalu dpt rase makanan arab.. actually masakan deorg lebih kurang je ngan kita.. cuma ade speacail features sikit ja.. aku sendri pun bukannya leh telan sume makanan yang waheeba bagi kat aku tuh!

fakta lima. melayu sgt menghormati org yang lebih tua.. kite akan panggil akak/abang dlm adik beradik dgn panggilan kak atau abg kan? tp mereka just panggil nama ja.. maka, proudlah kita kerana menjadi melayu (walaupun bangsa yang jepun merupakan bangsa yang paling sopan)

fakta enam. berapa kerat drpd kita yang menjadikan membaca Al-Quran tu mcm membaca novel/paper? utk bangsa arab, al-quran tu part of their life..

fakta tujuh. berapa banyak kau berzikir dlm sehari? masa aku di bahrain, mekah dan madinah, pegang tasbih tu mcm pegang henset je kot... utk pemandu taxi, smbl tgu penumpang sambil berzikir.. hm.. kalo kite leh wat mcm tu kan elok..

ha.. cukup la dulu aku membanding2.. kang rmai pulak melayu yang marah kat aku.. aku cuma nak memberitahu ape yang patut.. kebetulan dok tgk tarawih dr mekah ni, ape salahnye nye aku membetulkan salahpaham antara kite kan..

*Junjungan besar kite pun dr bangsa arab...huhu.. jadi?

bukan ramadhan pon boleh....

sungguh tenang bile menonton TV masa bulan pose nih... sumenye tenang2 saje.. rancangan yang memaparkan org terkinja2 susah nk jumpe.. best jugak mcm nih.. paling best bile salah satu channel ni slalu selang selikan rancangan tu dgn zikir2.. alhamdulillah.. sejuk telinga aku mendengarnye...

di kala ini, aku still bukak tv smbil tulis blog.. best jugak! nasyid aje... biasa kalo x salah aku, mesti ade mcm2 lagu yang kdg2 aku sgt serabut... walopun aku dgr jugak, tp rasenye nasyid2 ni lg menenangkan kot...

tu tak termasuk lagi rancangan2 khas sempena bulan ramadhan ni... cthnye rancangan tentang para nabi dan rasul... bole jugak tgk2 negara org lain disamping menginsafi diri sendiri kan?

tapi aku sgt positive bahawa keadaan ini mesti akan stopped as ramadhan finish.. erm.. ape salahnye kalo diteruskan je keadaan ni... takkan nk tunggu ramadhan baru nak berzikir? takkan nk tunggu ramadhan baru nak igt nabi? takkan masa ramadhan baru reti nak bertadarus kan?

ha.. sekian saje tazkirah aku di malas hari nih...heheh... ckp panjang2 kang tak pasal2 dpt title ustazah...hikhik

lab yang susah, kem komandan dan belanja berbuka puasa...





gambar di atas merupakan projek utk lab 3rd year 1st sem budak2 kimia analisis. susahnye, allah je la yg tahu.. bayangkan la, sepanjang 3 thn pengajian, kami byk belajar pasal mcm2 jenis instrument, konsep sesuatu instrument tu berfungsi, pastu ape gunanye satu2 instrument tu, dia nk analyze quantitatively ke qualitatively, etc la... baik jgn sebut byk2 kang ngan aku2 pening ha... tapi bile amek lab ni, susah sangat!!!!!!!! kami terpaksa mencipta sensor, actually lebih kepada menyambung litar supaya arus mengalir.. aku pun dah lupe mcm mane.. tapi group aku (rasenye grup aku namanye TRIPLET+1 , sebut triplet plus one, ada plus one gara2 shahrul yg lmbt join grup kami) spent a lot utk projek ni.. konon2 nk hasil yg mantop punye la..huhu

nasib baik masa aku 3rd year aku x amek final year projek...kalo aku amek FYP masa tuh, aku rase aku dh menangis tak berlagu dah rasenye...hehehe

setelah byk minggu kami menyiapkan litar tu (at 1st dr tak bagi jwpn, suruh kami cari jwpn sendiri, tp finally dr dgn murah hati melukiskan gmbarajah litar tu atas meja;p), maka perlu present hasil kami tu... meggelupur jugak masa tu... sebab lab ni mmg xda ape2 guide. soklan kuiz camne aku tatau. senior pun kate sukar dijangka...erm... mmg susah amat la! dan utk presentation tu pulak kite xleh state kan sape yg akan present sebab setiap org perlu bentangkan kerja kumpulan itu... hehe.. alhamdulillah..selesai, walaupun dln suasana yang agak tegang...

setelah dr announce sape yg menang (ade pertandingan di sini), dr bagi duwet raya kat kami... dan kai pun decide la utk berbuka puasa bersama2... dan berikut adalah org2 yang berjaya dikumpulkan.. yang tak dtg ade la sb2 yang menyebabkan mereka xleh dtg tu...TQ ek dr atas kemurahan hati ini..




*kos kami ade sorang laki melayu yang bernama sharul, tp dia xleh dtg
*drpd lab nih, kite dpt tengok perangai masing2 cthnye perfectionist amat (itu aku!), yang malas, yang suka ngelat dr wat keje, yang suke conquer barang yang bukan miliknye, yang selfish dan mcm2 la... alaaa...nk menang punye pasal kan...huh!
*sebab paper ni la kami jadi rapat
*kalo aku dgr lagu pencinta wanita (irwanshah), aku mesti teringat saat2 genting siapkan litar ni...masa tu sibuk dgn lagu ni...ape dah cite dia tu? aku pun dh lupa la...

Saturday, September 5, 2009

isteri bekerja=isteri malas?

salam.. aku sbnrnye xde benda nk diceritakan sehari dua nih.. aktiviti bersama family (aktiviti borak2) takkan nak masuk blog kot kan? heheh

aku baru balik dr umah mak sedara aku... ade kompelin di situ... berkenaan sepupu aku yang baru mula bekerja setelah lama berkahwin. ade byk rungutan ttg pengurusan rumah setelah dia bekerja. aku sendiri experienced pg umah dia dan langsung tak dilayan spt tetamu. ops.. cukup la diceritakan setakat tu saje.. xelok menceritakan pasal rumah tangga org kt sini..

persoalan aku kat sini, mmg isteri yg bekerja ni pemalas ke? sebab dr pengalaman aku, makcik aku pun jenis sume nak beli kat kedai jugak.. hmm... musykil2... dan begitu jugalah keadaanye sepupu aku tu. sampaikan mak mertua pegi rumah pun x dilayannye...

mak aku pun berkerjaya jugak, tp makan pakai sume diuruskan sendiri.. dr kami kecik, smpi kami kuar dr rumah ni utk melanjutkan pelajaran, mak yg uruskan sumenye. pagi2 mak akan sediakan breakfast dan terus masak lunch. tghari balik, makan je la... mg la nasik sejuk, tp xde istilah makanan kedai hari2 pada mak aku. kecuali tbe2 kai nak beralih angin makan nasi beriani gam kt berek 12 tu je baru x masak..

terbalik pulak dgn beberapa cerita yg aku face atau aku hadapi.. kes satu, mengajar skolah waktu ptg, tp breakfast pun xleh buat..hhm...mcm mane tuh? kes dua, anak mintak gorengkan sosej sebelum pegi skolah pun xleh goreng, even bekerja petang..kes tiga, tetamu ade di rumah, isteri yg bekerja ni buat dek je..si suami pulak yg sibuk2 jerang nasi etc utk goreng nasi pagi esok. siap boleh jeling tu bile suami mtk gorengkan nasi utk tetamu... astaghfirullahal azim....

isteri moden kot kan! smpai menghormati suami dan mengeruskan keperluan keluarga menjadi hal no 2..

bersyukur aku sb dpt mak yang sgt ****** (aku tatau nk letak perkataan ape...xde perkataan yg leh gmbrkan pengorbanan mak aku) letih mcm mane pun bole je treat family dan tetamu dgn baik...

kesimpulan di sini, isteri bekerjaya atau tak, bukanlah faktor rajin atau malas.. yang penting hati dan niat utk membahagiakan suami, anak2 dan org2 sekeliling..

sama2 la kite berdoa, agar aku dan korang sume menjadi bakal isteri dan bakal ibu (isteri dan ibu utk kak nadiah..heee) yang solehah, rajin dan bertanggungjawab kpd suami dan keluarga.. ameen

*huh! aku bercakap mcm nak jadi bini org je... sungguh memalukan!

Friday, September 4, 2009

blog sengal, tapi aku suke

setiap org mesti ade blog yg jadi fevret dia kan? kira pantang ade post baru, terus baca.. hehe.. opss..bukan nk perasan blog aku ni ade org baca okeh!

aku nk bgtau korang satu blog yang aku paling suke baca... kira pantang penulis ni update, aku akan baca... tak update pun aku visit jugak...

penulisnye sendiri terkejut apsal aku suke baca blog dia. siap kwn2 dia kate blog dia tahape2 je.. tp tu sume kan subjektif...hehe

kenape aku suke blog dia? blog dia sgt bersahaja...cara dia cerita agak sengal2 sikit (gaya aku suke la tu...) aku kan sengal! hehehe pastu kalo aku baca blog dia mesti aku gelak sakan punye la...heheh..

aku siap rekemen kt nabil, bukan raja lawak. dan dia pon suka... heheh

nk try baca x? cari la kt link kt tepi ni..nama sebuah jalan... pas baca bgtau la aku mmg tah ape2 ke menarik yea;p

opss...aku tau blog ni melalui blog walking je...tu la...jauh perjalanan luas pemandangan (lah sangat!)

Thursday, September 3, 2009

balik rumah lagi!

wahai semua org yang sedang membaca post ini! budak kelantan yang dok blaja kt penang ni akan balik kampung lagi... tapi budak ni bagus kali ni.. kejenye dah settel.. hoho... bagus ek!

paper yg dr suruh budak tu betulkan, dh siap di sent ke chemical engineering journal pun.. (alhamdulillah! aku sungguh lega!) skrg kite tunggu keputusan ye.. sama2 la kite doa paper tu accepted..tolong doakan jugak ek!

keje kedua yg settle, aku da anta abstract ke seminarygsampaisekarangakutakretinkeja tu! hehe.. lewat 3 hari drpd tarikh sepatutnye... xpelah... bukan lewat seminggu pun kan..huhu... lgpun sv aku ckp rmi ja lagi yg x anta.. see! aku x wat komplot ngan sape2 pun..tp rmi je yg x anta.. bukan salah i ok..tapi takut la pulak kena rotan kt dekan sebab anta abstract lambat.. heheh.. ini adalah merepek sahaja.. mane ade sape2 penah kena rotan sebab anta abstract lmbat da... huhu

maka, aku akan balik rumah mlm ni. naik bas budaya dgn discount 10% pada pukul 9 malam, dan dijangka sampai pukul 330 pagi. pagi esok sahur kat umah! sahur esok makan nasik! hoho! sungguh menarik!

*keje blm siap, tulis thesis..huhu.. macam siput je aku tulis!

EH?!?

eh? ni post aku yang ke seratus ke?

hehehe... tu aje aku nk tulis..

jangan marah... jangan gelak..

aku tgh sengal...

teruskan membaca yg semua! hoho!

OK tak kalo org panggil mcm ni...?


org pgl mcm mane tuh? mesti tertanye2 kan... huhu

mcm ni, aku kan ade ngaja budak 1st year.. eh silap, wat demo utk lab deorg la.. lebih sng dipanggil lab instructor la...

selama aku mengaja deorg ni, panggilan yang paling biasa aku dpt adalak akak, miss atau cik la.. tapi rasenye yg panggil cik/cik nurul tu lastnye akan bertukar jadi akak jugak akhirnye.. wah! ramainye adik2!!! hehehe (tp aku xla pgl deorg adik)

ade quarter sblm ni, ade budak tu dia pgl i cikgu.. erk? cikgu? huhuhu.. mcm nk tersedak! tak suke la org pgl mcm tu. cikgu ni kejenye mendidik, aku mengajar aje... tp xpe la..dh dia selesa nk pgl mcm tu kan.. drpd pgl aku dr. baik cikgu kot.. kang ramai lak org complain apsal tibe2 dpt title dr.

dan semalam aku telah mendapat satu nama baru lagi.. apekah itu? jeng jeng jeng.....

I


N


S


T


R


U


C


T


O


R


INSTRUCTOR!

huwa la wei!
hebat gila panggilan tu! aku pon terkejut! budak tu leh angkat tgk smbil lari2 gi kat aku smbl pgl "instructor! instructor!" aku mule2 terkebil2 jugak.. dok fikir dan dgr betul2 ape dia pgl aku... er... positive! instructor! mentang2 la kt report deorg tulis "lab instructor" dan mereka perlu isi nama aku... hadoiyai.. fenin fenin...

ok ke org pgl mcm tu?

Wednesday, September 2, 2009

kalaulah....

kalaulah tulis thesis tu mudah, maka aku akan tolong siapkan thesis 5 calon master dan 5 calon master dlm masa satu sem.. TAPI MASALAHNYE BUAT THESIS BUKAN MUDAH!

kalaulah tulis paper tu mudah, maka aku nk tulis sume research paper budak2 kt skul aku.. MASALAHNYE AKU PUNYE PAPER PUN 2 BULAN BARU SIAP...

aku sbnrnye rebel sebab org dok tnye thesis.. mai try tulis sini.. mai try ade PID mcm aku... rase mcm mane satu hari ko takleh nk wat keje.. aku x mintak ko rase pun PID tu mcm mane.. aku mintak ko paham je okey

*anda buat thesis anda, dan sy buat sy punya... sape cepat, dia hbs awl. sape lmbt dia hbs lmbt.. tu je... sy tak mampu nk cepat2

apabila org meletakkan title 'rasulullah' kepada dirinya sendiri

aku bukannye alim ulama yang sepatah kataku dpt menyedarkan org, tp aku sorang budak yang sangat syg pada Rasulnya. jika semalam post aku begitu marah dgn seorang manusia hina yg mengaku dia adalah rasul, hari ni aku nk bgtau korang mcm mane sygnye aku pada Nabi Muhammad SAW.

analoginye mudah aje: sekiranya bapa korang sudah meninggal beberapa tahun lepas, dan hal ini pasti (bukan ragu2 kerana perceraian etc) dan tibe2 dtg seorg mangkuk mengaku bahawa dia adalah bapa korang. tambahan pulak, dia menyatakan bahawa ape yg bapa anda ajar adalah palsu dan macam2 lagi.. ape perasaan anda? MARAH bukan?

itulah yg terjadi sekarang. tp itu baru bapa, anda dh cukup marah. skrg ada org mengaku bahawa dia adalah rasulullah. aku rase kalau orang itu imannye walau senipis bawang, dia pasti akan marah. kerana: rukun islam pertama tiada tuhan melainkan Allah, nabi Muhammad pesuruh Allah

ketika solat di masjid nabawi, aku rase Rasulullah sgt dekat dgn aku. dan ketika mahu meninggalkan masjid nabawi, aku rase sgt sedih kerana terpaksa berpisah dgn rasulullah smpi aku fikir "kan best kalau aku ni warganegara saudi arabia... boleh aku melawat rasulullah selalu"

setahun lbh sikit pas aku balik mekah, aku terdengar ade org mengaku dia adalah Rasulullah.. isyk... biar betul nih! kalau betul dia adalah rasul jugak, kitab ape pulak Allah turunkan kt dia? ade ke pakcik? huhuhu.. rasul biasa ade mukjizat yg Allah kurniakan, ape mukjizat pakcik ek?teringin pulak sy nk tgk mukjizat pakcik ni... huhuhu

kawan2, sila jgn percaya kepada org tua nih... bahaya sgt2... kite doa dia insaf je la ek... semoga dgn kewujudan org2 mcm ni meningkatkan lagi ketakwaan kita kepada Allah, dan lebih meyatupadukan kite yg makin berpecah belah nih...ade la hikmatnye tu Allah jadikan org mcm ni kt atas muka bumi ni kan...Allah never create things without any reason...

tanda2 kiamat makin hampir-wujudnye rasul palsu

SALAM KAWAN2 SUME...

MAAF BAHASA AKU YG TERUK KALI NIH

SILA VISIT BLOG BERUK NIH

DAN SILA FLAG RAMAI2

KAWAN2, JAGA AKIDAH BETUL2, DUNIA AKHIR ZAMAN NI BYK CABARANNYE... JGN PERCAYA KEWUJUDAN RASUL/NABI PALSU NI. AKU PESAN SEBAB AKU NK MASUK SYURGA RAMAI2 BERSAMA2 KAWAN2 AKU OKEH!

pesan aku: lailaha illallah, muhammad rasulullah...

bukannye pakcik kahar rasulullah ye

*klik SINI utk maklumat lanjut

Tuesday, September 1, 2009

ini kapla sakit manyak!

masalah aku minggu ni (apekes aku kire masalah di awal minggu nih?)

paper aku tak siap2 diedit.. aku malas da nk peduli.. sesak otak aku.. dan perkara ni jugak la yg menyebabkan aku xda mood hari ni, dan terpaksa melanggar pantang x tdo siang tu.. aku nk tdo sebab tension dgn paper. bile nk edit tu bkn senang, nk tukar setting forat refference la, nk check ngan paper asal la... payah2 bile byk writer dlm satu paper nih.. maka kalo aku nk menasihatkan sume org, kalo tulis paper, tulis ngan supervisor je.. senang.. xpening2 org ni fkir lain org tu fikir lain, org lagi satu fikir ape, org lg 2 fikir ape.. hah aku dah merepek skrg

budak yg nk replace ngaja tusyen tu berdolak dalik.. kejap2 dia nk ngaja, kejap ade kwn dia pulak. da la kwn dia pompuan. aku ni dh gtau akak tusyen tu cikgu lelaki.. aku tak tahu deorg tgh berdikir barat pasal ape td. leh ke tukar2 jantina cikgu mcm tuh? kalo korang jadi mak student aku, ape korang fkir kalo aku jnji cikgu laki, tp bwk cikgu pompuan. aku ni penipu kan? lagi ape? hish.. kalo kwn pompuan yg nk ajar, ape salahnye bgtau awal2, sng nk berterus terang. dan aku dn tegasnye ckp xleh la kwn dia nk ajar.. nti mak dia igt ape pulak kang.. nasib la labu

maka, dgn 2 masalah yg berat ni, aku betul2 rase rumah aku memanggil aku balik.. tenang sikit bila balik rumah

sleep disorder #2

huhu.. mcm da jadi topik hangat pulak masalah aku nih... topik hangat kt blog aku la.. aku kan seakan2 ade tema2 khas utk setiap mgu.. hehehe

disebabkan aku xleh tdo, maka aku tdo pas subuh.. tp tak smpi zohor la hari nih.. ok2, no more tdo ptg hari nih, supaya mlm ni aku tdo dgn sgt berjaya.. huhu

dan disebabkan aku telah mengqada kan tdo aku tu, aku termiss janji aku ngan sorang budak nih. mamat yg sepatutnye replace aku ngaja tusyen tuh.. haha.. nasib la labu.. dia pun satu, msg 20min before masa yg sepatutnye jmpe.. haih.. kalo aku x mandi lagi, mane sempat, kalo aku x iron baju lagi mane sempat.. DAN KALO AKU TAK BGN TDO LAGI MEMANG SGTX SEMPAT! dan aku hanya terjaga bila dia cal.. huhu.. adalah satu tindakan yg sgt merepek kalo aku jwb call tu.. kantoi la nti.. huhu.. bukan sume org faham maslaah sleep disorder nih! xpe la nti2 aku free aku msg dia, biar aku lak pg kt hostel dia. settle masalah...

*weekend ni berjaya menyusun jadual balik rumah, siap la, aku nk betulkan jadual tdo dulu.. heheh

sleep disorder:(

aku sedang mengalami gangguan tido... huwaaa!!!

mengapakah?

aku tension ke?

erm... mungkin la...

da dua hari aku x tdo malam.. dan semalam, hasilnye aku tdo pas subuh-zohor.. jarak waktu yg sama kalo kite tdo waktu malam-pagi, tp aku terbalikkan keadaannye je..

huh! tension!

malam ni pun sama!

nk buat ape lagi tah. dr betulkan paper, aku tulis blog, aku main farm.. may be kesan aku tdo sekerat hari kot semalam..

harini aku tatau lagi mcm mane plan tdo aku nih...

ehem... ade cdgn x?

huhu

petrol naik lagi!!!!!!

source


aku sbg pemilik kenderaan bermotor berasa sungguh bengang dan sakit hati bile harga petrol naik. bile harga petrol naik, maknanye harga utk mendapatkan satu liter petrol tu bertambah, atau ayat yg lagi pening kepala, u pay same amount as before, but u get less volume of petrol.. mengertikah?

bile harga petrol tu naik, secara automatiknye segala barang kat kedai runcit pakmat, gerai ah chong atau kedai borong muthu naik harga.. alasan mereka; minyak naik. hm.. hai, goreng ayam guna petrol ke? uhuhu

dulu (tahun lepas) bile petrol naik mendadak mcm sewel tu, harga barang sume naik. terasa jugak kesannye tu.. duit mcm air paip je kuar.. aku masa tu pun pening fikir pasal minyak kete.. kwn2 aku pun sama.. masa tu duit 50 inggit yg sekeping tu mcm ade syp je utk terbang bila2 masa kalo pegi ke stesen minyak atau kedai sekalipun

tp bile harga petrol turun, ade pekedai2 tu turunkan harga brg yg mereka naikkan tu? aku rase tidak sama sekali... kalo ade pun, sekerat dua je kot...

wahai peniaga, wahai pemborong, wahai tokeh2 kilang...sila dengar ucapan aku:
  • korang tak perlu kesiankan aku kalo nk naik barang, tp sila korang kesiankan mak ayah aku yg bekerja utk family
  • korang tak perlu kesiankan kwn2 aku sebab mereka bekerja, tp korang kesiankan mak ayah kwn2 aku yg dh pencen tu
  • korang tak perlu kesiankan adik2 aku sebab mereka masih cukup makan, tapi korang kesiankan la anak org2 miskin yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang
  • korang jgn fikir org2 yg tinggal di rumah2 besar yg mampu beli baju mahal2 tu, tp sila fikir org2 di hulu2 sungai, di celah2 kota, dlm hutan yang duit tu cukup2 utk menampung hidup
  • korang jgn lihat pada juara akademi fantasia yg kaya-raya, tp korang tontonlah rancangan bersamamu
  • harga brg yg kt kedai ko skrg tu adelah hrga barang masa zaman petrol 1L-rm2.70 dulu..
huh! sebab petrol setong, kesian kite satu negara...

kalo buat mogok mcm ni mungkin harga petrol turun kot? huhu..
cube lah!
source

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U