JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Sunday, October 18, 2009

Novel

mase aku kecik2 dulu, aku akan bersorak sakan kalo ayah nak bawak pegi pesta buku atau pesta pantai kt teluk batik.sebab, kalo pegi tempat2 tu aku boleh tambah collection novel aku.

dulu2 aku ngan adik suke sangat koleksi enid blyton yg dialih bahasa ke bahasa melayu. enid blyton mmg ade mcm2 koleksi, mostly cite penyiasatan. tp kami paling suke cite budak pompuan tu... yang kulitnye berwarna hijau tua tu... semuanye ada 12 buah buku. tajuknye "tingkatan 1 di sekolah tengku asyikin, tingkatan dua di sekolah tengku asyikin.." tak silap aku ade 2 buah sekolah dlm kompilasi ni... harga buku nih murah je... rm2.50 sebijik.. murah kan? kualiti kertas, kertas zaman dulu2 yg kaler kuning tu.. tp ok la kan.. utk 12 novel baru rm30. aku rase aku ade sume novel.. kire complete set la kan...

koleksi ni menceritakan tentang kehidupan budak2 perempuan nakal di asrama dan sekolah berasrama penuh. tak silap aku ade sepasang kembar dlm siri ni.. mereka la ketua budak2 nakal tu. drpd plan nak mengenakan budak2 skem kt sekolah, cikgu yang mereka x suke (oh... ini x baek ok!) sampailah ke birthday celebration yg merepek2 tu semua diceritakan dgn sangat baik dan terperinci.. so tak pelik kalo kami adik beradik akan ketawa sorang2 bila baca buku nih... aku ulang baca buku tu sampai lunyai jugak la... skrg aku tak tau buku tu dh kt mane.. xpe2, nanti aku balik aku cari dlm almari kot2 ade aku nak ulang baca;p syiokkkkk woo...

bila meningkat remaja pulak, sibuk dok kumpul novel cinta. mostly alaf 21 punye novel. banyak gila novel kiteorg kt umah tu.. dulu2 aku ulang2 baca jugak, ye la beli mahal2 tp x baca ape gunanye kan.. sebijik buku around rm20.. so mmg adik aku jaga elok gila la..

kawan2 kt skolah menengah aku pulak sibuk kumpul koleksi ahadiat akashah (hurm... dh lame aku x dgr pasal novel2 ahadiat akashah nih). ade satu masa, kiteorg main tukar2 novel. so mostly sume org akan baca novel yg kawan2 deorg baca...

sekarang? aku tak baca novel dah.. malas aku nak layan jiwang2 tak tentu arah tu.. baik aku blogwalking bace benda2 berfaedah dan bole menjana minda.. kalo aku baca novel, alamatnye x berupdate la blog aku ni;p

2 pengomen tegar:

husna said...

eh. kak husna maseh suka baca novel..

cik oryza said...

tu mksdnye kak husna msh berjiwa remaja...

saya??? erk~~

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U