JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Thursday, August 6, 2009

ubat-ubatan

hari ni antara hari yang paling gloomy (ye la, hujan dan mendung aje) utk aku..so sgt la malas nk baca journal.. tergerak pulak hati nk cari maklumat pasal ubat2 yang aku amek sebab PID aku nih.. lupe pulak, sejuk2 mcm ni, makin sakit la tulang aku nih...

Dicholofenac sodium
ubat yang paling selalu aku amek kalo sakit belakang aku ni terlampau intense. sejanis pain killer (aku amek sebab back pain aku mmg dh tak makan saman dgn paracetamol), anti-flammable tablet (tanpa steroid). selain backpain, org biasa amek utk period pain. dosage yg aku biasa amek 50 mg. menurut website yg aku refer ni, side effect nye adalah: Abdominal bleeding, abdominal pain or cramps, abdominal swelling, anemia, blood clotting problems, constipation, diarrhea, dizziness, fluid retention, gas, headache, heartburn, indigestion, itching, nausea, peptic ulcers, rash, ringing in the ears, vomiting. (sorry, copy and paste aje;p). SILA KLIK DI SINI UTK TAHU DGN LEBIH LANJUT

Celebrex
yg ni dosagenye up sikit (200mg) dan aku sgt avoid amek ubat ni. ia dlm bentuk capsules dan ubat ni MAHAL! bagaimana ia berfungsi? celebrex akan reducing hormones that cause inflammation and pain. SIDE EFFECT? mesti ade!! dan aku jugak amat terkejut! chest pain, weakness, shortness of breath, slurred speech, problems with vision or balance; black, bloody, or tarry stools; coughing up blood or vomit that looks like coffee grounds; swelling or rapid weight gain; urinating less than usual or not at all; nausea, stomach pain, low fever, loss of appetite, dark urine, clay-colored stools, jaundice (yellowing of the skin or eyes); fever, sore throat, and headache with a severe blistering, peeling, and red skin rash; or bruising, severe tingling, numbness, pain, muscle weakness (SERIOUS) dan ini adalah less serious side effect upset stomach, mild heartburn, diarrhea, constipation; bloating, gas; dizziness, nervousness, headache; skin rash, itching; blurred vision; orringing in your ears. (copy and paste jugak) no wonder la aku rasa mcm badan aku naik dgn jayanye..sebab aku kn ubat ni rupenye.. tapi aku mmg dh lama x makan ubat ni (lepas aku pegi hospital haritu) SILA KLIK DI SINI UTK BACA PENUH
*Celebrex can increase your risk of life-threatening heart or circulation problems, including heart attack or stroke. This risk will increase the longer you use Celebrex (MENAKUTKAN)

Naproxen
sama macam celebrex;can increase your risk of life-threatening heart or circulation problems, including heart attack or stroke. It works by reducing hormones that cause inflammation and pain in the body. side effectnye pun sama je dgn celebrex. mahal jugak (rm1 sebijik-dosage 550 mg-aku makan limaposen je sekali makan..haha) KLIK UTK BACA PENUH

nasihat aku pada semua, ketahuilah kesan setiap ubat yg anda ambil. mg pas makan ubat tu sedap je rasa ( i mean, selesa, tak sakit) tapi kesan jangka panjang? jeng jeng jeng!

ok2 sekarang sila check ubatan anda.. aku bagi link siap2 (khas utk org2 yg slalu sakit). www.drugs.com
*klik dan cari je nama ubat anda di sana


0 pengomen tegar:

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U