JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Sunday, August 16, 2009

kawan-kawan, saya memerlukan pendapat anda...

again, jangan marah saya...sy nak cakap pasal h1n1 lagik! hahaha... tapi ini berkaitan dgn sy sahaja..sy malas nak berleter pasal org malas pakai mask, atau sudah berapa byk kes dh dicatatkan sekarang...yang sy tahu, kawan2 mmg kena komen post kali ni (ada bunyi mcm memaksa kah?) ini bukan paksaan, tapi rayuan sahaja okeh!

setelah seminggu memakai mask, sy rasa sangat lemas dan rimas! sebabnye? takda aliran udara yg baik (of cos la...saiz filter kt mask tu hanya beberapa micron sahaja). bila ptg, muka dh lama terkepung dlm mask tu, mula la berminyak la ape la...tak selesa tahu tak! kalo pas makan pulak...haha...allah je yg tau ape perasaan memakai mask itu (berus gigi amat penting ketika ini)

DAN, ketika penularan yang semakin mengganas mcm raksasa vs ultraman ni, mask pun kehabisan stok. haha... kalo tak pun, naik harga! duwet tu lagi satu topik yg kritikal jugak tuh!

sy dh terfikir dr minggu lepas lagi benda nih, tp tatau nk buat mcm mane...dan hari ini sy dh jumpa caranya.. ape kata kalo sy menggantikan face mask tu dgn purdah? opss...bukan purdah yang 'itu' ok, jauh sekali ber'niqab' mcm org2 arab tu.. cuma, sy akan melipat sikit tudung sy itu di muka (tudung kecik susah sikit nak buat, so ape kate kawan2 upgrade sikit saiz tudung tu!); next time sy post gmbr tu ek!

tp ade beberapa masalah yg timbul (biasalah tu..)
satu-ade org kate og berpurdah itu perasan lawa. tp kalo sy pakai mcm mane? sy bukannye lawa pun...leh tak sy jawab sebab sy takut virus? tak pun, kalo sy pakai penutup muka (bukan purnah tau..sy nak bagi nama lain nanti) sebab sy nk cover parut jerawat atau nak tutup bahagian pipi yg tembam? ok tak yg tu?
dua-ini lagi sy takut! nanti org kata sy mempersendakan agama pulak! pening dan pening! tp, ape kate kawan2 baca artikel ni dulu..sila klik ye

ha, sila la bagi ulasan/pendapat/buah fikiran ye..sy pening nih!

**apa yg membezakan penggunaan sy dan aku dlm blog nih? sy bila sy berbicara dgn pembaca, aku bila sy cakap sorang2 diri (sy x cakap aku ngan org okeh!)

2 pengomen tegar:

shila said...

kak shila rasa pore size kat kain x sama dgn pore size kat face mask kn? face mask tu pon x effective sgt utk filter virus sbnrnya. tp ok la dr xde langsung kn. unless kain tudung tu berlapis2.. mungkin lebih effective =P

cik oryza said...

mmg la xsama..tp berkuwap sgt la kalo pakai mask..nak-nak naik bas balik kelantan..kang lemas sb pakai mask pulak kang..heheh
*berangan nk pki purdah la pulak! budak farhana ni mmg mcm2 kan!

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U