JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Saturday, September 5, 2009

isteri bekerja=isteri malas?

salam.. aku sbnrnye xde benda nk diceritakan sehari dua nih.. aktiviti bersama family (aktiviti borak2) takkan nak masuk blog kot kan? heheh

aku baru balik dr umah mak sedara aku... ade kompelin di situ... berkenaan sepupu aku yang baru mula bekerja setelah lama berkahwin. ade byk rungutan ttg pengurusan rumah setelah dia bekerja. aku sendiri experienced pg umah dia dan langsung tak dilayan spt tetamu. ops.. cukup la diceritakan setakat tu saje.. xelok menceritakan pasal rumah tangga org kt sini..

persoalan aku kat sini, mmg isteri yg bekerja ni pemalas ke? sebab dr pengalaman aku, makcik aku pun jenis sume nak beli kat kedai jugak.. hmm... musykil2... dan begitu jugalah keadaanye sepupu aku tu. sampaikan mak mertua pegi rumah pun x dilayannye...

mak aku pun berkerjaya jugak, tp makan pakai sume diuruskan sendiri.. dr kami kecik, smpi kami kuar dr rumah ni utk melanjutkan pelajaran, mak yg uruskan sumenye. pagi2 mak akan sediakan breakfast dan terus masak lunch. tghari balik, makan je la... mg la nasik sejuk, tp xde istilah makanan kedai hari2 pada mak aku. kecuali tbe2 kai nak beralih angin makan nasi beriani gam kt berek 12 tu je baru x masak..

terbalik pulak dgn beberapa cerita yg aku face atau aku hadapi.. kes satu, mengajar skolah waktu ptg, tp breakfast pun xleh buat..hhm...mcm mane tuh? kes dua, anak mintak gorengkan sosej sebelum pegi skolah pun xleh goreng, even bekerja petang..kes tiga, tetamu ade di rumah, isteri yg bekerja ni buat dek je..si suami pulak yg sibuk2 jerang nasi etc utk goreng nasi pagi esok. siap boleh jeling tu bile suami mtk gorengkan nasi utk tetamu... astaghfirullahal azim....

isteri moden kot kan! smpai menghormati suami dan mengeruskan keperluan keluarga menjadi hal no 2..

bersyukur aku sb dpt mak yang sgt ****** (aku tatau nk letak perkataan ape...xde perkataan yg leh gmbrkan pengorbanan mak aku) letih mcm mane pun bole je treat family dan tetamu dgn baik...

kesimpulan di sini, isteri bekerjaya atau tak, bukanlah faktor rajin atau malas.. yang penting hati dan niat utk membahagiakan suami, anak2 dan org2 sekeliling..

sama2 la kite berdoa, agar aku dan korang sume menjadi bakal isteri dan bakal ibu (isteri dan ibu utk kak nadiah..heee) yang solehah, rajin dan bertanggungjawab kpd suami dan keluarga.. ameen

*huh! aku bercakap mcm nak jadi bini org je... sungguh memalukan!

2 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

hah..layak dh ni. bila nk wat kenduri nasi minyak ni? ehe..

sbnrnya bkn semua cmtu. jgn krn nila setitik, rosak susu sebelanga. yg mcm tu brp kerat je kot. ramai je yg isteri yg berkerjaya uruskn semuanya skali. bergantung pd individu tu sendiri la..

cik oryza said...

heheh.. kak nadiah mmg pandai mencetuskan kontroversi..huhu

ha a.. tp mungkin jugak bertitik-titik nila kot... jadi makin rosak la susu dlm belanga tuh..hik hik

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U