JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Tuesday, September 1, 2009

petrol naik lagi!!!!!!

source


aku sbg pemilik kenderaan bermotor berasa sungguh bengang dan sakit hati bile harga petrol naik. bile harga petrol naik, maknanye harga utk mendapatkan satu liter petrol tu bertambah, atau ayat yg lagi pening kepala, u pay same amount as before, but u get less volume of petrol.. mengertikah?

bile harga petrol tu naik, secara automatiknye segala barang kat kedai runcit pakmat, gerai ah chong atau kedai borong muthu naik harga.. alasan mereka; minyak naik. hm.. hai, goreng ayam guna petrol ke? uhuhu

dulu (tahun lepas) bile petrol naik mendadak mcm sewel tu, harga barang sume naik. terasa jugak kesannye tu.. duit mcm air paip je kuar.. aku masa tu pun pening fikir pasal minyak kete.. kwn2 aku pun sama.. masa tu duit 50 inggit yg sekeping tu mcm ade syp je utk terbang bila2 masa kalo pegi ke stesen minyak atau kedai sekalipun

tp bile harga petrol turun, ade pekedai2 tu turunkan harga brg yg mereka naikkan tu? aku rase tidak sama sekali... kalo ade pun, sekerat dua je kot...

wahai peniaga, wahai pemborong, wahai tokeh2 kilang...sila dengar ucapan aku:
  • korang tak perlu kesiankan aku kalo nk naik barang, tp sila korang kesiankan mak ayah aku yg bekerja utk family
  • korang tak perlu kesiankan kwn2 aku sebab mereka bekerja, tp korang kesiankan mak ayah kwn2 aku yg dh pencen tu
  • korang tak perlu kesiankan adik2 aku sebab mereka masih cukup makan, tapi korang kesiankan la anak org2 miskin yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang
  • korang jgn fikir org2 yg tinggal di rumah2 besar yg mampu beli baju mahal2 tu, tp sila fikir org2 di hulu2 sungai, di celah2 kota, dlm hutan yang duit tu cukup2 utk menampung hidup
  • korang jgn lihat pada juara akademi fantasia yg kaya-raya, tp korang tontonlah rancangan bersamamu
  • harga brg yg kt kedai ko skrg tu adelah hrga barang masa zaman petrol 1L-rm2.70 dulu..
huh! sebab petrol setong, kesian kite satu negara...

kalo buat mogok mcm ni mungkin harga petrol turun kot? huhu..
cube lah!
source

4 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

tu hadiah merdeka dpd kerajaan la tu. merdeka! :p

cik oryza said...

hahahha.. ha a la.. lupe pulak.. best3 hadiah nih!
tq2.. terharu amat

PeDoT said...

huhu.. ron95 yang baru kuaq pon da naik.. harem tol..

cik oryza said...

ala.. jgn heran2... kalo yg baru release harini pun mesti naik jugak...huhu

tq for visiting

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U