JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Tuesday, September 15, 2009

keropok lekor

semalam masa pegi bazar ramadhan kak apai beli keropok lekor.. hmm.. keropok lekor.. aku dah lama x makan benda tuh.. utk sesetengah anak JATI kelantan, mereka akan menggigil ketagihan kalo tak dapat keropok lekor (satu perumpamaan yang melampau sbnrnye-just nk tunjuk keropok lekor tu penting utk mereka) tp pada aku kalo xda pun xpe..bukan satu masalah besar.. org2 bukan kelantan pun suke gak keropok lekor ni, cuma tahap gigil mereka kurang sikit la kalo x dpt keropok lekor tuh..huhu

masa zaman aku skolah menengah dulu, asal masa rehat je kawan2 aku sibuk la dok serbu kantin nak beli keropok lekor..budak2 kelas lain pun sama jugak.. beli pulak bukannye sikit2, 5 keping skali beli (kerana skolah rendah di luar kelantan)5keping=50sen aje kalo kt kelantan, instead of rm1 kat penang) kire keropok lekor nih jadi satu makanan wajib lak utk sume student...hehe... biasanya, kalo kat kantin hanya ade satu jenis keropok lekor je.. keropok yang gemuk tuh x dijual, just ade keropok yang kurus kering tu je.. puas la aku tgk kawan2 aku dok 'gonye kepok gote' (traslation:ala2 kunyah dgn sgt bersungguh2 gitu laa...) dan sebab kena 'gonye' gitu lah aku tak suka makan keropok lekor sebab finally aku akan end up dgn sakit kepala sb banyak press neuron kat otak masa kunyah tu kot (haha...memandai je!)

satu lagi habit kawan2 aku dgn keropok lekor nih adalah, deorg akan patah2kan keropok tu, dan masukkan dlm kuah laksa, makan ngan laksa.. hurm.. tp aku mmg x pernah cuba;p ade jugak sesetengah yang akan buat 'ulam' bila makan ngan nasi..

hai....kalo dah suke tu, ape2 pun jadi..huhu

2 pengomen tegar:

Norhayati Ahmad said...

masukkan keropok lekor dalam kuah laksa..mmmm..pelik tapi benar..hehehe..resipi baru ni..farhana cubalah..nanti bagitau kat k yati yer..apa rasanyer..

cik oryza said...

pelik dan benar kak yati!!!
sy xpernah try pun..hehehehe...tp mostly budak skolah tu akan buat mcm tu

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U