JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Friday, November 26, 2010

perasaan jika adik beradik adalah semua lelaki

dalam keluarga besar kami, total sepupu sepapat lelaki (termasuk adik lelaki saya dan tak termasuk suami sepupu perempuan) adalah 15 orang. sepupu sepapat perempuan pula adalah 6 sahaja. keadaan ni disebabkan pakcik saya ada 7 orang anak lelaki!!! dia la penymbang kepada lelaki2 yang ade ni!!! jadi kami yang perempuan2 ni memang la terpinggir kalauade majlis ape2.. tak best langsung.. nasib baik anak2 sepupu ramai perempuan(3 je lelaki, yey!) baru la ade geng.

saya tak biasa sangat dengan kehadiran orang lelaki dlm keluarga. ayah lain la kan.. smpai sekarang saya tak faham macam mane kehidupan budak2 lelaki di rumah. adik saya yg no 3 (1st son ever in my family;p) dah pegi asrama sejak umurnya 13 tahun lagi. habis form 5, dia di sepang. tak lama lepas tu fly ke india.. kalau dia balik cuti pun saya tak cuti.. tapi ape yg saya perhatikan dia tak tido dah lepas subuh (read: saya pulak yg tido!) dan dia jugak suka menolong mak kat dapur (read:kalau kakak2 dia tak de di rumah aje!). yang sorang lagi pulak, jauh kene tinggal kat ketapi; umur dia ngan abang dia beza 7 tahun. jadi masa dia membesar saya dah bizi kt usm..

skrg, bila sy dah dok kt rumah baru sy dapat perhatikan adik saya yg last ni.. rupe2nya budak laki bangun waktu tengahari! rupe2nye budak2 lelaki tak pernah kisah kalau tempat dia sepah2! lagi sakit hati, budak2 lelaki mmg takkan tutup suis kipas/lampu bila tinggalkan satu2 kawasan-walaupun satu family dah bising dgn perangai ni, dia still lupe.. bole takkkkkkkkkk!!!!

ok, tu baru sorang... tak boleh assume sume laki perangai macam tu kan?? ape yg saya perhatikan, dulu, masa kecik2 sepupu2 lelaki dtg rumah main PS, bising betul!!!!! sy berkurung je dalam bilik.. tu pun sakit kepala jugak! lepas deorang balik, rumah jadi mcm tongkang pecah.. barang habis tunggang langgang.. pening kepaala bila tengok! susah la kalau ramai adik2 lelaki mcm ni...

macam baru ni, ade kenduri kt rumah mak sedara.. walaupun masing2 dh jadi remaja, tapi masih sepah2.. tak suka tau! kebetulan masa tu sy dok basuh pinggan, deorang dok makan.. lepas2 makan, terus tinggal je meja tu dlm keadaan tunggang langgang. dgn air tumpah, makanan tumpah, pinggan kosong biar atas meja.. eii teruk betul! pulak tu ade sorang tu nak makan something, dok merengek2 mintak kami yg perempuan amekkan (umur dia dah 27 pun)

haish... kalau sy ade adik2 lelaki mcm ni dh lama kena sekeh nih... sy siap cakap kat mak saya: mak afiq angkat pinggan dlm sink lepas makan, bole amek makanan sendiri, kite dah patut syukur pun...

agak2 adik beradik lalaki anda mcm mane ye?

5 pengomen tegar:

brat2104 said...

adik laki saya pandai masak klu terdesak. tp basuh pinggan x pandai

pastu dia spesis kelawar. siang tdo, mlm merayap..

cik oryza said...

masak pandai..masak telur... hahahah

keluar malam adalah tak dibenarkan di rumah ni;p mcm asrama kan!

brat2104 said...

huhu.. its apply to us girls.. tapi budak laki dah besar... ada dia kisah?

Hazwan Hussin said...

haha...
brgantung bgaimana bdk2 tu mnerima ajaran ibu bapa sejak kecil..
kalau umah ktorg, sape mkn xangkt n basuh pinggan, getah paip la jawab nya..huhu..

cik oryza said...

rumaizah: kt rumah ni laki, pompuan xleh kuar malam.. hahaha!

hazwan: getah paip????!!!! kt rumah ni angkat je... kang suruh basuh kang takut basuh cincai2 pulak (terutama yg bongsu tu)

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U