JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, November 1, 2010

menghdiri kursus pra-perkahwinan

oppppsss!! pergi kursus kawin bukan la bermaksud nak kawin dalam masa terdekat ye! alang2 dah menganggur ni, aku pun pergi la dulu.. karang2 kalo dah tak free susah pulak nak pegi kan!iye la kan kite kena ingat 5 perkara sebelum 5 perkara, salah satunye lapang sebelum sempit. ha, ni dah lapang, aku pergi la;p


ok... ok.... mari dengar cerita aku. aku pergi kursus kawin dengan adik aku. tempat? di balai islam kelantan. tarikh? 19 dan 20 oktober. sebenarnye aku ni plan nak pegi dengan kak shila dan kak nani kat usm nunnn... tapi nak buat macam mane sampai ke aku balik tak de lagi kursus kawin dianjurkan kat sana. bila balik sini mak ayah sibuk suruh pergi kursus kawin pulak.. haiyaya!! maka kami pun terus mendaftarkan diri-kami: sorang memang kena pergi, sorang lagi dipaksarela teman kakaknya itu.

ni gambar hari kedua. kami jadi budak paling nakal sebab duduk belakang sekali, siap boleh sandar kepala lat dinding lagi;p

pada 19haribulan tu, kursus berula 845 pagi. tapi pukul 8 pagi pendaftaran dah bermula. kami sampai lewat sikit je, dalam 815 gitu. lepas amek fail, sign, kami naik ke dewan.. MAK HAII!!! penuh beb!! sampai ke belakang nuuunnnn!! maka kami jadi budak nakal plak sebab duduk belakang-belakang;p tak ape la.. better daripada orang2 yang kena duduk kat belakang yang kena amek kerusi kat luar tu...

sesi pertama taklimat biasa-biasa aje. pasal peraturan berpakaian, peraturan masa kursus etc. dari segi pakaian, memang strict la.. tak boleh pakai baju yang jarang/nipis atau kain terbelah. dan peraturan kursus pulak, kalau dtg lmbt 10 minit bagi setiap sesi sijil tak akan diberikan dan wajib ulang. bab berpakaian, jangan tak tahu, agak ramai jugak la yang dihambat balik oleh ustat2 kat jabatan agama islam tu sebab pakaian tak memenuhi specifikasi.. ayat aku "PADAN MUKA!!!" dah tahu nak pegi tempat2 ramai ustat, tempat2 nak belajar benda berkaitan agama, nape pakai seksi2 kan.. pakai la sopan-sopan sikit. tak salah pun kalau bersopan kan! ade akak tu cerita, ade budak tu siap tendang kerusi bila org tegur pasal pakaian dia.. perempuan la budak ni nye.. aiseyhh... dtg kursus kawin buat perangai budak2 pulak dahhh.. oh ye! lagi satu.. aku tak tawu la berlaku kat tempat aku je ke kat tempat lain pun sama.. jangan tak tahu, rupa2nye kalau nak pergi kursus kawin kena mekap2 bagai uollsssss!! aku ngan adik aku ni muka sememeh je pergi kursus.. pegi2 terkejut badak kiteorang, orang lain siap berblusher bagai.. tocang tinggi pun ade (mengganggu pandangan aku ok! sebab sanggul tinggi dia aku tak nampak!)

setiap sesi, sejam aje.. ade 2, 3 je yang sejam setengah. sekejap sangat masa yg diperuntukkan utk setiap sesi tu.. mungkin sebab deorang ingat sesi refresh benda2 lama je kot (cth: akidah, akhlak dan ibadah) pas 3 topik ni, maka kami pun belajar la bab untuk orang-orang kawin macam komunikasi suami isteri, prosedur, pengurusan stress dan konflik, kesihatan, talak dan rujuk etc.. paling lawak masa talak dan rujuk tu la.. ustat tu siap kate lagi kawin pun belum dah nak bercerai ye.. huhuhu. tapi ye la, sebelum ape2 kena belajar la ilmu dia dulu kan.. kang cerai2 pun jadi benda main..teruk tu!

sesi makan paling best sebab aku pergi berdua ngan adik aku. maka sorang amek kuih sorang amek air.. kalo time makan nasi pulak, mesti adik aku akan amekkan lauk utk aku (aku kan sopan, tak reti rebut2 ni)

overall, 2 hari berkursus banyak input yang dapat. sel2 otak yang dah beku ni aktif la sikit.. cuma ye la, pegi tempat orang ramai2 mcm ni mcm2 perangai la kite jumpa. yang bile penceramah bercakap dia bercakap ade. yang kite tanye sepatah jawab sepatah ade. yang time makan keje nak kompelin ade. yang macam x pernah jumpe makanan ade.. hahha gelak aje la,, ragam orang.. macam2..
dah dapat sijil!!! yeay dah bole kawin!!!

3 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

yay..farhana dah boleh kahwin! :D

Norhayati Ahmad said...

waaa...Tahniah Farhana...dah tak lama la ni...jgn lupa jemput yer....

cik oryza said...

kak nadiah: yay!!

kak yati: bertenang... bertenang... saje je pegi.. banyak sangat masa sampai xtau nak buat ape dah ni.. kikiki

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U