JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Tuesday, January 12, 2010

terima kasih kerana sudi berbahasa melayu...

hari ahad lepas, aku ajak waheeba makan kat kapitan. bak kate waheeba roti kt kapitan tu mcm roti arab.. padahal roti nan je pun.. asal sama je dia akan claim makanan arab.. mane lah mcm tu... nanti malaysia xde makanan pulak...

selain aku ngan waheeba, kawan waheeba (dan kawan aku jugak) yang bernama sally turut serta.. sally nih muslim, dr jordan. tp sally ni free hair, x macam arab lain.. siap pakai cap lagi.. pelik kan? instead of waheeba, sally sangat kerap dtg sini dulu.. sebelum kawan baiknye balik ke iran.. sekarang dia x pergi kapitan dah sebab xde org nak teman dia keluar dgn sepupunye.. sepupunye seorang lelaki... (kagumnye aku.. walaupun dia free hair, tapi sangat menjaga batas pergaulan!) nak cakap betapa kerapnya dia pegi makan kat kapitan ni, sampai tahap dia xpayah order nak ape.. mamak tu akan pergi, dan dia just cakap "as usual" (juga menunjukkan dia x pernah tukar menu)

tengah2 makan tu, sibukla waheeba dan sally bercerita pengalaman deorang belajar bahasa melayu level 1. kat sini, mane2 pelajar luar malaysia WAJIB amek lulus bahasa melayu level satu. satu yang aku perasan bila si arab cuba bercakap melayu, mereka akan mengalami kesukaran menyabut perkataan yang mengandungi 'ng' dan 'ny'... jahat je aku gelakkan dua org tu bila cuba sebut 'nganga', 'lengan', 'jangan' etc...

tibe2 sally teringat satu cerita.. satu hari, dia dtg kapitan mcm biasa... dia order teh o.. masa tu dia memerlukan gula..so dia pun panggil mamak tu...

bila mamat tu pegi dekat meja:

"GILA!"

mamak tu sikit punye terkejut pelanggan kata dia mcm tu.. dh la panggil org pergi kat meja, pastu kate org gila pulak! muka berkerut jangan cakap la.. tahan marah pun ye jugak..

bengang mamak tu x paham, sally ulang lagi "GILA!!!! GILA!!!! GILA!!!"

malang skali mamak tu still xpaham.. hurm.. yang x tahan tu si sally ni cuba sebut lagi tu... dan mamak tu pulak terus terpinga-pinga...

lastnye dia give up. "could u give me sugar??"

mamak tu gelak je... dia cakap lain kali jangan cakap "gila" cakap "gula". dia siap bgtau kawan2 dia.. satu kedai bantai gelak kat sally..

ape pun tahniah kerana nak cuba cakap bahasa melayu... xde la mcm sesetengah malaysian yang xleh cakap sepatah haram bahasa melayu... malu la sikit pd org luar...

*masa sally cite aku pun bantai gelak, waheeba lak terpinga-pinga.. heheh

6 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

nasib baik dia tak kena lepuk ngn mamak tu. hehe..

cik oryza said...

sally cakap, dia rase, kalau dia lelaki mungkin dh kena lepuk awal2.. huhuu

rumaizah said...

hehe.. kirim salam kat sally

org arab pakai tudung sebagai aksesori.. atau peraturan.. bukan macam kita yg pilih nk pakai tudung.

sbb tu, kita leh tgk kdg2, sukati dorang je tanggal n betulkan tudung kat tgh2 dunia..

cik oryza said...

insya allah.. nanti sy sampaikan salam tu...

hahaha... memang pernah nampak pun kawan sy betulkan tudung kat tengah dunia... silap2 awak pun nmpk kwn sy kot?? mase tu terkebil-kebil bijik mata sy bile tengok dia buat mcm tu;p

rumaizah said...

hehe.. saya nampak kat mines.. jauh tu...

saya leh bayangkan rupa awk yg konfius.. sbb saya pon konfius gile masa tu

cik oryza said...

huhuhu... pelik kan!

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U