JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, January 4, 2010

sang kancil selamat diservis

tadi, aku selamat membawa sang kancil aku ke perodua service center untuk diservis. alhamdulillah... lega rasenye.. sang kancil aku tu mmg selalu x cukup km utk diservice.. mesti x cukup 2-3k km.. (aku x kuat berjalan kah?) patut aku servis bulan 10 baru nih.. tapi sebab bukan guna utk heavy duty, x kisah sgt la lmbt.. lgpun km x sampai lagi.

appmnt aku kol 850, tp mamat kt kaunter tu x ikut peraturan pon. haritu budak pompuan yang uruskan kete aku.. so bile aku yang xtahu ape2 ckp nak basic service dia ikut je la.. mane aku tahu? aku pun alang ape yang ayah ckp je la... haha... so haritu total aku kena byr dlm rm107.

semalam, mungkin lelaki yang uruskan aku, maka dia check sume2.. (mungkin muka aku pun mcm blur2 cipan gitu kot) so dia print sume, dan explain kt aku.. siap bgtau total harga.. total rm210. HAH? apsal mahal?

"nape haritu rm107 je, harini mahal?"

"haritu cik buat basic... ni sy check break fluid dh lama x tkr.. coolant pun sama jugak... jadi sy suggest cik buat la:

"ooo... heheh... bole tak kurangkan salah satu... sy x cukup duit.. sy ade rm200 je.. 10inggit kurang..hehhe" (dgn muka yang sgt tersipu2)

"ok, kalau mcm tu, kite tukar break dulu... break lg penting utk safety..."

pastu aku called ayah aku... masa tu baru dia igt yang dia dh lame x tukar... siyes aku x tahu ape2.. selama nih ayah yang settle sume2.. ayah suruh tukar coolant jugak, tp aku x tahu bank ade kt ne. hentam je la... nx week aku leh g lagi...

sambil tunggu tu, aku buat keje.. siap bwk laptop lagi.. (bukan rajin sgt pon.. cuma paper yang kena betulkan tu kena siapkan cepat2.. kalo tak baik aku tgk discovery channel kt situ je.. lagi best..) so ade la satu family nih... ayah dia, mak dia, dan anak dia dlm 4 thn.. pada pandangan aku la... anak dia ni melampau sikit.. ops.. lupa cakap.. kt kwsn menunggu tu ade reffreshments.. ade peti aiskrim (aiskrim murah2 kot kt dlm tu), ade hot drinks (kalo nak, bancuh sendiri), ade biskut, roti (toaster pon disediakan). budak nih, at 1st dah amek aiskrim..then amek roti. then aiskrim lagi. then ape tah.. x larat nak kira.. setakat aku tunggu selama sejam lebih tu, ade 4-5 batang aiskrim dia bedal.. 2nd and last ice-cream, tak habis pun.. kesian mak dia kena habiskan... dh tahu x habis nak amek lagi.. biskut pun sama, roti pun sama.. hurm.. pakej lengkap lak tuh.. dh la sepah2kan makanan tu, bising lak.. aku yang dok buat kerja ni sedikit terganggu la.. (memang salah aku pun.. tu tempat org menunggu, bukan tempat buat kerja la...)

pendapat peribadi aku, yes, she is a kid.. tp mak ayah dia kena pandai monitor la dia.. mcm aku dgr satu ceramah motivasi tu.. dia ckp, kalo anak2 menangis kt mall sebab nak mainan, jgn ikut kan.. nanti dia akan lang lagi, dan lagi, dan lagi.. deorang akan fikir, it is a reward for crying.. kesian kt mak dia.. sebab x sanggup tgk dia menangis, terpaksa ikutkan je ape anak dia nak.. aku nanti mcm mane la pulak ye...huhu (tibe2 aku rase takut nak ade anak)

5 pengomen tegar:

Anonymous said...

pehal laaaaaaa awk g service kat perodua...mmg patut la harga mahal pun...adoiiii...next time g je tmpat lain...service centre tuh cekik sbb da namapun authorise...tp kualiti...hmmmmm.... pikir la sndiri...

-ngegeh-

Anonymous said...

ooo gitu...xpe2...nnti klo awk de anak nnti...takut ye..xpe2... anak awk nangis, awk nangis lagi kuat..lagi lagi n lagi...maka anak tuh dalam hati yg tulus suci murni tuh akan terpikir, apsal la mama aku neh melebey2..ngegeh plak tuh...ade duit...beli la...nangis watpe... mesti anak awk slowly benti nanti... ;)

rumaizah said...

hurmm.. saya gi kat 1 bengkel bridgestone punya.. mahal sikit sbb branch tp dorang mmg jujur la.. tiap kali, mmg saya akn buat semua yg perlu.. kalau xde duit, or boleh tangguh, dia akan bgtau..

apa yg penting, tu bengkel org melayu..

cik oryza said...

rumaizah:hurm.. ayah sy pun percaya service center je.. sy rase kalo pegi kedai x biasa, cnfm kena tipu la.. dh muka pun nmpk sgt xtahu ape satu pasal kete.

megat: anak sy akan kate sy ngegeh kalau awak tu yg jadi anak sy.. haha

rumaizah said...

hurmm.. kat area kami byk bengkel melayu.. ok gak sebenarnye.. ada gak bengkel cina, tp buat masa ni gi sekali je sbb dia cas terlalu mahal..

tp ada gak kedai cina yg ok.. yg penting kita buat2 amik tahu apa dia buat.. ala2 jenguk gitu.. pastu tanya sikit2.. heheh (berlakon itu perlu)

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U