JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Wednesday, July 29, 2009

alahai student aku...

last week, aku membebel pasal lab kut102 aku..boleh tak hari ni nak mintak izin nk berletiaq lagi? hangat hati betul la..asal kelas hari khamis je mesti kebengangan muncul..

budak yang last week aku tegur measure volume guna bikar tu still buat benda yang sama.. isyk3.. deorg ni makhluk ape ni? kalo aku la, ape yg cikgu aku ajar zaman skolah2 dulu aku still igt..biar betul mereka ni... otak 2nd hand? hmm.. dh la dgn procedure salah lagi.. (hm..korang baca menual ke tak nih?) pas tu, bila kena tegur tu mula la nak masam muka.. heh.. berani sungguh la.. utk org2 chemistry, food tech, en tech dan segala tech yang kena sukat VOLUME , aku mahu bertanya, zaman dulu2 smpi sekarang korang pernah ke sukat volume pakai beaker?

masalah yg kedua timbul: bila spectrophotometer rosak! last week dh kelip2 dh..tapi ok balik..minggu ni awal2 ok, tp kemudian malang menimpa..terus innalillah...tak tau bacaan ape yg dia bagi.. terpaksa pulak student aku prepare solution lain (sebab dh habis test kt mesin rosak tu) dan tumpang guna spektrofotometer kak an..sungguh malang.. dh la lambat siap, kira pulak terhegeh2.. aku dh ajar mcm mane nk kira still salah lagi..nampak sangat tak baca intro..budak oh budak!

pas tu ade satu grup lagi..nak amek starch solution (larutan kanji) dan dia pipet benda tuh! eh biar betul! starch tu kan indicator aje! aku pun p la tnye, "awk nk buat ape ni' - "saya mau amebik starch" - " hah?! awak nak amek bape mL?" - "10 ml" HAAAAAHHH!!! berlari aku cari manual! biar betul 10 ml! dan sbnrnye 1 mL..bile aku pergi balik, mula la bidak tu aangkat tabikkat aku.."sorry miss..1 mL sahaja.." huhu.. satu ngan sepuluh pun bole bertukar!

pas tu ade pulak yg minum dlm lab...dh byk kali tegur.. masa briefing pun dh ckp. dr skolah pun dh tahu..tp kenapa buat lagi? budk tu minum kt depan, dan aku jerit dr belakang (kuat jgak ye suara aku) -"haaaa!!! sape bagi awak minum dlm lab" cepat2 dia sorok botol air kt blkg dia..huhu.. lawak pun ade skali fikir.. penat betul nk pesan, jgn minum dlm lab, jgn minum dlm lab, jgn minum dlm lab. tp boleh pulak dia jwb "kak, sy minum HCl + itu sodium hydrixive" pH 7..selamat..huhu..main2 pulak!

tu tak kira lagi kerja aku sepanjang sem..asek2 menerangkan mcm mane nk kire order utk kinetics! GILE! sume keje gila! mereka mmg x baca manual..itu conclusion aku!zaman aku dulu, survive la sniri (dpt jugak smbg master..jadi jugak chemist kwn2 aku..sume pun guna teknik yang betul) faktor 90's babies kot..80's mmg anti ngan 90's...huhu

4 pengomen tegar:

NaDiaH SiDeK said...

byk2 le bersabar. diorg saje je nk menguji tahap kesabaran farhana la tu. ngee..

cik oryza said...

huwaaaaa!!!!!

nabilA said...

pakai pembaris laaa nk ukur. muahahahahahahahahha.

adeke pki beaker. kalo takat nk estimate takpe lagi, gile.

cik oryza said...

ini baru physical chemistry. kalo analytical, cnfirm hancur! r2 utk calibration silap2 dpt 0.5 ja.. org ajar rebel..tu yg geram tu! opss..terlepas geram kt sini pulak

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U