JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

CERITA-CERITA

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Sunday, July 26, 2009

dahulu dan sekarang (dedicated for B.App Sc (analytical chemistry)-azy, miza, idah, zam,pia, dell, shahrul etc etc etc) sape smbg master xda nama ok!

erm...baru lepas lunch..dok relax2 sambil tgu zohor..tibe2 teringin nak tulis satu blog pasal memory aku. sebab tu la aku bagi nama dahulu dan sekarang.

aku masuk USM pada 2004 (plus minus aku dh berada di USM selama 5 tahun!) kalo nak dibuat perbandingan, banyak betul perubahan yang dah berlaku di USM nih..yang paling ketara utk aku adalah availibility of internet connection. DAHULU: seingat aku, dr aku 1st year, sampai la aku 2nd year, takde langsung internet connection kat sini. sebab tu CC (cyber cafe-utk pengetahuan manusia2 yang tak faham abbreviation) tumbuh bak cendawan selepas hujan. aku pun kadang2 sementara tunggu kelas yang berikutnye pegi jugak CC. semata-mata utk check email. bile jarang2 check email tu, faham2 je la..beratus2 email yang nak dibaca. dulu hanya ade frenster.. disebabkan semua org tidak mengupdate akaun frenster masing2, maka notifications yang sampai ke email pun boleh dikira dgn jari..hidup yang boleh dikatakan simple tanpa internet connection. SEKARANG: masuk je 3rd year (agak2 2nd sem org dah mula memperkatakan pasal USMhotspot. aku yang berada di atas bukit RST tu tak tau ape2..sebabnya, mmg xda connection pun..huhu..kalo nk online pun, pegi bilik kawan dlm kampus..lepak jap2 je..update frenster, hantar komen sikit2 dan settle! and as time passed, internet connection bertukar menjadi sebagai asam garam seluruh umat USM nih. kalo xda connection tu, kemungkinan kami mengahmburkan kata2 jahat adalah sgt tinggi! hua hua hua! sebabnye? kami semua telah terdidik dengan internet. cuba tanye sape yang xda komputer? sape xde facebook? sape xbukak ym? jawapannye? NIL! kalo ade pun mungkin mamat2 dan minah2 skema yang ade beberapa kerat je dlm dunia nih;p (dan aku bukanlah berasal dari golongan2 ini..harap maklum) kerana itu, aku bukan seperti dahulu yang pernah menerima notofication "FRIENDSTER MISS U SO MUCH" dek kerana aku tak bukak frenster aku selama satu sem!! hahah..

satu lagi benda yang aku amat notice adalah: DAHULU: dulu restoran mamak khalel tu jugak la yang kami jengah kalo kafe tutup. siang-malam-pagi-petang, tu la tempat kami..mcm kafe kedua (merujuk kpd kami di bukit RST jugak) dan tempat itu amat sesak dgn budak USM. aku rase kalo org bukan dr USM mereka akan pergi cari tempat lain aje..huh..sanggup ke mereka nak menghadap muka2 kami nih??hahah. kadang2 kedai sani charkoewteow penang famous tu kami pergi jugak..(huhu..tempat yang pernah seseorang memberikan no fon kepada aku, dan akhirnye kertas no fon itu aku letak di bawah pinggan char koew teow aku aje) SEKARANG: sebut je nak ape? gee tomyam? nur mutiara? ke nak akan padkapau? ke nak marrybrown (latest) sume dah tersedia..so xde la kes org telan roti canai/nasi kandar tiap2 hari! sumu tu baru je dibuat kat area ivory..dan aku yang jarang makan mlm ni agak terkejut apabila haritu aku pergi mkn dlm kol 1030 sume kedai tu penuh! kol 1030 ni mcm pukul 8 je kot pada deorg..hmm..terasa mcm kera sumbang pulak tibe2..

utk kawan2 aku, batch B.App Sc (analytical chemistry)-azie, idah, miza, zam, tina, dell, pia, shahrul etc etc etc- SEKARANG:weh lab dr shariff yang susah tu dah xde!!! deorg baru buat experiment baru!! kerana dr shariff akan kuar dr USM dah! DAHULU: teringat pulak kesukaran menyambung litar yang bukan menjadi kepakaran kite itu!! fuh sungguh menguji kepakaran dan kesabaran!!!! SEKARANG: for the past two years, paper KAT224 (spectroscopy) yang dr wan pernah ajar tu diambil alih oleh kem komandan. budak2 ni asek kena buat presentation je..DULU: nasib baik dulu just masuk kuliah, dengar dan salin ja.. SEKARANG: budak2 ni tak leh nak berangan dpt B+ paper dr sulaiman(elektroanalisis) ..paper dia sudah menjadi susah ooooo!!! oppss...dgr cite paper dr amat ngilmi pun sudah menjadi susah! jangan harap dpt jawab dgn menghafal! hahahha SEKARANG: pencapaian yang paling membanggakan! skul kite dh dicat baru! cun+cute+anggun+bergaya dan semua perkataan yang tak dapat digambarkan dgn kata2. dan aku merasakan kalo korang still di sini, kebarangkalian utk ponteng kelas itu berangka NEGATIF! SEKARANG: lagi, USM tgh membina library baru...lawa gile weh..rekabantuk modern.. SEKARANG LAGI: polisterin yang kite biasa guna wat tapau makanan dulu2 tu dh tak dibenarkan disini..kami sekarang menggunakan ecopack, kdg2 ade jugak org bungkus dlm plastik+paper, dan ade jugak bawak tupperware. dan sekarang kalo mkn kt beberapa kafe, pinggan angkat sendiri masuk dlm besen ye! mcm sekolah pulak...

ok, setakat ini dulu berita dr pulau pinang. nanti aku ada masa aku tulis lagi utk tatapan korang ye..aku tau sume org mesti rindu zaman degree (macam aku jugak!!) kalo korang turun penang, just let me know ya! penang driver sedia berkhidmat! hoho!

6 pengomen tegar:

jijie said...

really?
kekaguman btol..hikhik..
nsb baik da lepas sume paper dr amat n dr sulaiman..kihkih..

p/s kes no fon tu..sy di tempat kejadian..lalala

NaDiaH SiDeK said...

wah..dh dicat baru ke? ingtkn school tak nak dicat2 dh. hehe. warna apa?

cik oryza said...

krim+light brown
cantik kak...ade tone2 warna:)

nabilA said...

kemeriahan kedai2 makan tu amatlah hebat bila budak2 balik kelas malam. penah kami tunggu nasik sejam lebih, dari pukul 10 mcm tu. sampai bilik 1230 mlm. hebat tak?

nabilA said...
This comment has been removed by the author.
cik oryza said...

lebih dr hebat tu!!!

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U