JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Wednesday, March 10, 2010

FYP yang kejam

bile dah jadi final year student, mmg la ramai yang kena buat final year project. ni utk student sains la.. kalo art tak la pulak aku tahu...

kalo utk chemistry, mcm2 la projek kena buat. ade yang nk extract keluar la, ade yang nak hasilkan benda baru, ade yang nak improve performance benda yang dh ade, etc.. mmg kalo ditengok2 mmg la budak2 ni memberi sepenuh daya usaha (yang x sepenuhnye pun ade sbnrnye). dok kat lab dari pagi sampai petang kalah akak2 abang2 master.. ko tahu je la deorang kan ade kelas la lab la ko-k la kan, tu yang jadi asal ade masa je kt skul tu...

bile masa presentation, kalo dapat A tu, mmg selamat hari raya la jawabnye.. 6 unit/jam kredit tu.. silap2 masuk dean list.

aku? aku xamek projek pun.. nasib baik x wajib.. aku amek paper je.. pada aku, kalo aku bandingkan, kalo x wajib tu better xpayah la amek projek. mr sv aku cakap masa aku mula2 wat master dulu 'amek ke x amek ke sama aje' cuma bezanya aku amek masa la sikit awal2 tu.. masih terkial2 nk buat sume benda sorang diri... berbeza ngan kwn yang amek projek, fuh, skill doerng mmg tip top.

tadi adik aku call menangis2 tak reti buat FYP dia.. dia amek software engineering. kawan2 xleh nak tolong sebab sume tapaham jugak. kalo dh hal komputer2 ni tau2 je la coding dia amatla susah nak paham.. kesian adik aku.. semoga diberi kekuatan.. adik aku tu punye la dedikasi buat fyp dia smpai balik rumah pun kena sentiasa online sebab data dia dr website ape tah.. dok je dalam bilik tu.. nak sembang pun melalui pintu yang terbuka je la... kesian adik aku tau.. katenye, ade sorang senior dia dh extend almost 2 years. senior dia tu dok buat fyp dr dia 1st year lagi.. isyk3.. kesian sungguh.. kalo aku la kan, tak payah la nk expect lebih2 dt fyp student ni.. ni kan latihan aje.. yang nak smpi extend lama2 menysahkan semua org tu nape kan?

doakan adik aku dpt settlekan fyp dia ek.. rase mcm nak nangis jugak je bila dgr dia nangis.. aku kan kakak mithali.. heh

4 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

farhana bkn pure chem, kan? kalau gunaan, tak kisah la nk ambik fyp ke tak tapi kalau pure mcm akk, mmg digalakkan sgt2 ambil fyp sbb fyp tu jd backup/advantage utk kami especially time nk cari keje. sbbnya bdk2 pure ni belajar secara general je..

PeDoT said...

yep.. fyp penting.. fyp bley backup kecacatan sabjek len.. whatever it is.. good luck..

cik oryza said...

kak nadiah: ha a sy analisis... hehe

pedot: kalu success jadi la backup nye kalo tak, hancus...

urji hashim said...

wish me gudluck t0o,,
sy lg tr0k,,kena start dr chpter1 balik,,aduhsss

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U