JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, March 8, 2010

bila si non-muslim menegur

dalam ramai2 kawan, aku ade seorang kawan beragama kristian. tp pakaian kawan aku ni naive gilos. dia mane pakai ketat2 ni.. yang sleeveless pun dia xpakai.. selauar lagi la.. sentiasa berselar panjang yang sampai buku lali tu.. bukan yang sampai betis ok...

kalau dilihat2 dia ni kdg2 lebih 'alim' drpada org islam sendiri.. tinggal lagi xpakai tdung aje.. ye la ko tahu la kat negara kite ni kdg2 islam pun dh tak rupa islam.. hanya islam pada nama.. kadang2 tudung pakai, tp kat part lain dedah pulak.. itu kite panggil fesyen ok.. sape yang kate itu salah, maka kamu berfikiran kolot (aku perli, harap maklum!)

nak dijadikan cerita, satu hari kami makan di kedai mamak.. masa nak bayar tu, ade seorang pelanggan wanita umur awal 20-an kot, tgh membuat bayaran... lepas saje kami bayar dan menuju ke kereta, kawan aku ni ckap kt aku"nurul, that girl kan, baik tak payah pakai tudung... she wears tudung pun baju dia ketat macam ape, lengan pendek pulak tu" yup, aku sendiri segan masa aku tengok tu.. sbnrnye dh berdoa dh jgn la si minah ni tnye ape2 soklan.. tp lain yang dimintak dijauhkan, lain yang jadi..

tp aku cerita kt linda, rupe2nye jadi jugak bila dia keluar dgn linda.. sbnrnye linda ni yang explain kt dia tentang batas aurat, kenapa dia pakai hand sock, kenapa dia pakai stokin etc. mungkin sebab mak linda ni sendiri convert, maka lebih senang nak fahamkan dia.

memang memalukan bila org bukan islam tegur org islam yang seksi meksi tu.. tambah lak kwn aku ni mmg nak tahu batas aurat org islam dan menghormati ajaran agama kite seadanya.

6 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

tu la..mmg malu bila non-muslim tegur pakaian muslim/muslimah yg tak menepati syarak. kita sendiri tak tau nak jwb mcm mana..huhu..

cik oryza said...

mujur kwn sy ni dh diterangkan... tp iye la, malunye tetap ade

Firol said...

pernah terjadi jugak...cuma cara kita memberi jawapan tu kena bijak dngn situasi

cik oryza said...

betul tu.. silap haribulan deorang igt islam ni menyusahkan atau org islam ni degil..

brat2104 said...

masa join wataniah, sorang budak cina pernah tanya, "orang islam, kalau masuk hutan, x wajib sembahyang ke? saya tengok, ramai x sembahyang"

lupa dah cane saya jawab.. kisah 9 tahun lalu.. huhu...

PeDoT said...

huhu.. tabley nak wat pa.. ushar ar artis2 pujaan ramai.. itu da cukup melambangkan ISLAM MALAYSIA..

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U