JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, December 21, 2009

satu pilihan sahaja

erkk.. tajuk pasal ape pulak nih?nak kena pilih ape kan?

ok...ok.. harini aku nak bercakap pasal tuntutan agama sikit.. hah? aku nak bagi tazkirah? no lah.. tak selayaknye pun aku nih.. degree holder in chemistry mcm aku nih mane ade tauliah nak bagi kuliah2 agama nih.. so ini semata2 isi hati aku semata-mata.. xde kaitan antara idup, mati, pengsan, pitam atau gila..

islam menggariskan penganutnye supaya melabuhkan tudung sehingga menutupi dada. selain drpd itu agama kite jugak menganjurkan penganutnye supaya tidak 'berpakaian tapi hakikatnya bertelanjang' (i.e: berpakaian ketat). tapi malangnya untuk certain cases, kita akan menemui golongan ini lebih banyak drpd golongan yang taat pd ajaran agama.. lain la kalo pegi masjid,... haruslah jumpe golongan2 solehah nih..ewah.. ayat mcm ustazah lak.. haha

berdasarkan sejarah hidup aku, aku mulakan hidup sama macam org lain.. ke'warak'an mmg x terpancar langsung dr muka aku.. tapi, tu lah.. org kate, ape2 pun boleh jadi kat dunia nih... sumenya tu kuasa Allah.. step by step aku upgrade diri aku.. drpd dulu menyelempang tudung, aku mula melabuhkan tudung.. drpd tudung kecik, aku tambah sikit incinya tu.. seterusnya? wallahu'alam...semoga aku dapat memperbaiki keadaan diri sikit-sikit..

lama jugak aku amek masa nak decide utk berubah tu.. wlaupun perubahan yang kecik, tapi aku tak nak patah balik ke keadaan sebelumnye di kemudian hari.. dah elok2 taat takkan nak jadi kurang taat lak kan..

dan bile aku face pelbagai fesyen2 tudung uish... terusik jugak hati nih.. lawa... bukan tak lawa.. teringin, bukan tak teringin.. dgn tudung ariani la.. tudung siti la... selendang la.. tudung plangi la.. nasib baik tudung saji ngan tudung periuk tak tergolong je..huhu.. buat lawak tak jadi la pulak.. huhu..

dan masa ni lah baru aku tahu.. istiqamah tu memang susah..susah sangat.. tambah pulak utk org yan baru join the group mcm aku nih.. ade goyang sana sini lagi..terpaksa la aku pujuk diri sendiri.. ops.. bukan terpaksa, dengan rela hati aku pujuk diri sendiri.. satu je aku tanye diri aku "nak cantik di mata manusia ke nak cantik di mata Allah" sape manusia untuk ak cantik di mata mereka instead of Allah.. jawapannye, tepuk dada, tanya iman..

*ade org pernah berkata, org yang menjaga aurat sepatutnya berbangga sebab berjaya ikut ajaran agama.. tapi aku rasa skrg nih org yang dedah sana sini yang bangga lebih2.. terbalik la pulak..(sorry, ayat budak kimia mmg menikam kalb sikit)

3 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

sama la kita..akk dulu berubah skit2 gk. nnt la kalau rajin akk citer kat blog :)

cik oryza said...

cepat la rajin kak nadiah:)

rumaizah said...

wahai cik oryza sayang... kalau ada 1 je.. bukanlah pilihan namanya... hehe

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U