JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Monday, July 19, 2010

kebun ayah;p

mengapa cik oryza jarang update blog kebelakangan ni? sebab cik oryza bz balik kampung.. lepas je inteview, aku angkut beg g kl dulu... balik penang jap, aku angkut beg balik kampung pulak.. dok kampung memang x online la... banyak komitmen lain such as jaga kucing (tipu!), memasak untuk keluarga, melayan nenek membebel dan belajar menjahit baju (yang sampai sekarang tak pandai2). disebabkan aktiviti di yg disebutkan, masa utk berfesbuk dan update blog mmg tak ade la...

lepas entry suntikan H1N1, aku nk cite pasal kebun ayah aku kat kampung nun... di tepi dan blkg rumah aka tepi bilik aku aje...

kebun pertama adalah kebun pisang ayah... masa beli rumah ni, lot tepi rumah aku ni xde sapa nk beli.. ayah aku pun beli.. disebabkan kecintaan yg tinggi pada buah pisang, pengat pisang dan pisang goreng, ayah pun tanam la pokok pisang banyak2... mcm2 spesies pulak tu.. tapi kali tanye aku ni pokok pisang ape tu pokok pisang ape, sah aku nganga saje tak tahu jawab!!! selain pokok pisang, ayah aku ade tanam pokoklabu, ubi kayu, cili, serai, durian, mempelam, nangka, mata kucing (kesian kucing buta sebab buah), betik dan ape lagi entah! nenek aku pun memang terbaek supply biji benih maman (aku tak kenal ni pokok ape).. ni pun baru je letak benih bendi kt batas dia baru buat..kira tukang supply anak pokok atau bijik benih memng ramai, tapi tukang wat keje memang ayah sorang aje.. mujur dia rajin oke!!!pasni sape2 teringin nak makan pisang datang la rumah ye.. mempelam ayah aku pun dh keluar putik.. tak sabar dah nak makan mempelam cicah kicap nih! aku reti petik je... tanam ngan siram ngan baja x pandai;p

oh! rumah kuning kt hujung tu bukan rumah aku tp rumah jiran..

kebun kedua adalah kebun duku... duku ye.. bukan dokong bukan langsat..duku ni mcm langsat tapi manis. dokong pulak berkulit tebal.. tu je maklumat aku tahu;p sebenanrnye rumah kami ni dulu kebun duku.. masa tuan dia nak buat rumah, ayah aku siap suruh tinggallkan sikit pokok duku kt belakang.. ayah aku ni pencinta buah2 tempatan.. baru ni aku balik mmg dah ade buah kecik2 dah (ape dh org panggil kalo buah yg baru bertukar dr bunga tu? aku lupa...) satu yang xbest ade pokok duku ni daunnye asik gugur aje... sepah tau tak! aku pun menyapu aje kejenya.. kalo geram sangat, aku siap kait daun2 yang dh kuning2 yang ada tendency untuk gugur esok lusa tu;p rumput pun bole tahan banyak jugakk.. habis jugak kucabut... hahahah.. pastu bising2 kena gigit nyamuk masa dok cbut rumput..

haaa ni la tempat pembakaran terbuka kami sekeuarga;p dh kutip sampah rumput sume kami bakar laaa... tp bkr sampah je tau, bakar ayam ikan kt tempat lain tau!!

itu je update dr kmpung ye... sekian;p

2 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

ptt la senyap je..ingatkan sibuk buat persiapan kawin :p

cik oryza said...

salah tuuuuuu!!! tak kawin lagi tahun ni... sabar ye... sampai masa sy announce..hehhe

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U