JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Friday, July 2, 2010

the first job interview ever in my life


huh! umur 25 thn baru pergi 1st job interview... apekah??? tapi gitu la aku... baru 1st time pegi job interview semalam... kat sebuah kolej di kepala batas, post rahsia;p aku tahu ade job vacancy kt situ pun sebab kawan yang bagitau.. at 1st kawan yg applied, then org HR deorang called, siap tnye lagi, ade x kawan2 yg kelayakannya sama ngan kawan aku. maka aku la 1st choice kawan aku tu.. malam isnin jugak aku hantar resume and cover letter thru email.. pagi esoknye, mata belum celik betul lagi org tu dah call suruh dtg interview pd hari khamis.

nak kate ready x ready sgt.. nak kate x ready, ade la baca sikit2..tu pun buat syarat aje..

memandangkan aku ni memang x familiar langsung dgn seberang, maka kami pun bertolak awal.. plan asal pukul 12-dan aku tak nak makan pagi tu. biasa la.. kalo aku dah gelabah gabra segala macam perasaan, sume yg aku makan pun keluar balik;p tp nak dijadikan cerita, masa nak amek kasut dlm drawer tu, tengok2 kasut aku dah menggelupas kulit... eiiiiii sakitnye hati makcik!!! xpela.. pakai selipar, then beli je la ape2 kasut yg ade kt tesco tuh..

pukul 11 aku dh keluar semalam.. cari kasut kt tesco.. ade satu kedai kasut kt situ.. disebabkan benda nih tak ade dalam perancangan perbelanjaan (campur duit dlm purse tak berapa nak cukup) jadi aku pilih yg murah2 aje.. kasut aku harganye rm19.95 after 50% less.. 50% you!!! 50 %!!!!!


lepas tu aku makan2 (tetiba rase nk makan) dan fetch kak apai kt skul.. hujan amat la lebat semalam.. tapi masa otw tu kurang sikit.. sampai kt sana awal gila! tu pun dah siap call kawan tnye jalan.

aku tunggu turn aku sikit punye lama daaa... dr gelabah dah jadi tak gelabah.. dah siap boleh berangan dgn budak yg tunggu sama2 kalo dpt gaji nanti nak buat ape bagai.. huh! jauhnye perancangan..

aku ni kira 2nd last candidate startr kol 230.. aku masuk dlm 345 gitu, kol 4 dh setel.. yg 1st lama gile.. 40 minit.. pastu makin kejap, makin kejap... turn aku, deorang dh bosan kot.. siap tnye cita2 aku masa mula2 habis spm since my spm result tak menunjukkan aku amek kimia sekarang.. sepatutnye ape? dktor la.. ko tahu aku jawab ape? dengan selambenya aku jawab "tak boleh.... kalau sy jadi dr, saya akan pengsan terus bila tengok darah" org tu gelak aje.. siap bole bercerita pasal anak dia yg x nak jadi prof jugak tuh..

overall, interview semalam lebih kepada sembang2 biasa aje..may be deorang nk tengok personaliti.. pada aku ade satu je soklan kimia..memandangkan aku nih kimia analisis masa degree, aku tak amek semua level kimia organik, jadi mcm mane aku nk mengajar nanti sebab tu kolej utk budak dip farmasi, nursing etc.. jawapan aku senang aje: untuk sapa2 yang ade basic kimia organc, tak dela susah sangat nak start blaja balik... pas tu aku bagi la contoh research aku.. tak pernah jugak blaja dulu.. tapi bile kite enter field tu, kite kena belajar... hahahahha hentam je la.. ade rezeki ade... tak de balik kampung tanam jagung

4 pengomen tegar:

Jard The Great said...

hhehehe.. 1st interview aku jugak semasa umur 25

cik oryza said...

tibe2 tertanye-tanye, berapakah umur jard;p

Firol said...

harap dapat..

jijie said...

fana... harap2 dapat ek.. insyaAllah.. =)

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U