JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Thursday, April 12, 2012

Tsaqif Fitri: kelahiran yang dinanti

alhamdulillah.. syukur pada Allah SWT kerana saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 11 februari 2012 jam 1727 dengan berat 3.0 kg.

waahhhhh tsaqif dah 2 bulan baru sibuk nak tulis blog.. bizi bebenor nampaknye ye..

khamis, 9 februari 2012
harini sepatutnye tsaqif lahir.. tapi tak ada tanda2 kelahiran langsung!! kalau sy tak bersalin jugak tarikh ni, saya kena serah diri kat hospital pada 12 februari. saya ada kencing manis semasa mengandung so x boleh lebih due date.. tapi doktor halalkan 3 hari tu sebab weekend..

jumaat, 10 februari 2012
bangun pagi2 saya rase sakit pinggang. saya pun tertanya2 'sakit mcm ni ke nak beranak ni??' maklumla tak ade pengalaman.. pukul 11 saya pergi jumpa bidan untuk mintak air selusuh yang kononnye 'power'..huhuhu bidan tu siap betulkan kedudukan anak sy yang duduk terlentang.. baby sepatutnya duduk terlungkup dalam perut kita baru senang nak keluar.. selain pada tu kalau dia duduk terlentang bukan dia je yg sakit, kite pun sakit.. patut laa sakit sangat perut saya.. mcm lutut kat perut bahagian atas..

balik2 rumah dalam pukul 2 sy nak solat zohor.. ade darah la plak keluar sikit.. alamak! berdebar dah ni! nak beranak dah ke? rasenye muka sy masa tu pucat sangat.. berdebar nak bersalin punye pasal...masa ni saya rase contraction dalam sejam kie setengah jam sekali kalo tak silap.. sy bgtau mak.. mak relax je.. huhu siap cakap, haa tanda la tu.. "habis tak nak pergi hospital lagi ke??" confuse kejap.. mak cakap nanti dulu.. tanye kawan2 pun deorang cakap lambat lagi kalo contraction sejam skali tu.. ohh..ok.. mane la kite tau kan.. hehehe

petang nye, contraction dah jadi 10-15 minit sekali.. intensity kesakitan pun bertambah.. "haa... mesti dah bole beranak nih!" fikir saya.punye tak menyempat-nyempat ajak mak ayah pergi hospital kononnye perasan dah boleh bersalin... oh ye, masa ni suami masih di KL.. dia amek tiket bas malam tu sebab sy kan dah ade date utk induce..

lepas maghrib kami pun pergi ke hospital. sebelum pergi hospital tu sy makan bukan main banyak, konon bekal dalam labour room laa kononnye.. lg satu konon nanti dalam pantang tak bole makan..

sampai2 di hospital dr buat CTG, check bukaan... baru 2 cm laa!! ALLAH!! dr pagi dok sakit baru 2cm???? ini betul2 mustahil!!! sy ingat dah 7-8 cm.. huhuhu kalau ikutkan kalau dah pergi ke tempat bersalin tu kita akan ditahan di ward (tambah pulak sy dah lebih due date) tapi disebabkan ayah saya bekerja di hospital tu jugak, dia call kawan dia mintak pelepasan tido di rumah.. sebab mak sy kate kalau tido di ward mmg tak lena dah la.. dalam pukul 11 sy balik rumah.. adik2 saya siap keluarkan ayat "balikpulak dia ni... xberanak2 lagi...." hahahahha mesti deorang pun assume mcm sy jugak.. beralin ni mcm keluarkan belon je.. hahah ayah sy siap balas "ingat dah bawak balik anak sdare ke" hihihii

malam tu awal2 tido lena la.. pukul 2 sy dah bangun.. mak aiii sakitnye.. kejap2 datang sakit, kejap2 datang sakit.. bukan sikit2 pulak tu.. isk.. nak gerak ke x mak ayah ni.. tapi bole tahan lagi ni.. masa tunggu nak buat CTG tu saya sms kawan sy.. dia siap cakap kalau boleh main sms tu belum lagi.. kalau betu2 nak bersalin tk bole buat ape dah.. jadi sy bertahan je la sampai pagi.. kejap bangun kejap duduk. bangun balik, duduk balik...huhu

jumaat 11 februari 2012
suami sy sampai pkul 530 pagi.. ok! kalau baby nak keluar pun dah boleh ni.. baba dah sampai balik.. heheh masa ni sakit sangat dah pada sy ni.. lepas2 breakfast sy ajak pegi hospital.. mak sy siap suruh pakai kain batik dengan t-shirt je kali ni.. nak buat mcm mane malam tadi saya pegi bilik bersalin dengan baju kurung lengkap.. tak de rupa orang nak bersalin langsung!

bila check bukaan baru 5 cm.. MAK AIIII!!! punye la sakit baru 5 cm ke???!! doktor pecahkan air ketuban then sy ditolak masuk ke labour room.. nurse sambungkan ubat utk galakkan contractio di tengan sebelah kiri..bila check bacaan gula saya, tinggi sikit 11 lbih.. sebab sy baru lepas makan.. makan macam2 pulak tu..lepas 2 jam check balik bacaan gula sy dah pulak drop sampai 3.4. dah hypoglisemia pulak.. mula la sebok masukkan glukos kat tangan sebelah kanan saya..

saya ditolak masuk ke labour room pukul 10 pagi.. pukul 1 dr check bukaan maih lagi 5 cm.. mase ni saya dah jadi orang yang 'kurang waras' sebab sakit contraction yg amat sangat. doktor tambah dosage untuk induce sebab jalan tak bukak2 pun... perghh... bila tambah ubat lagi la nak gila rsenye... painkiller yg doktor cucuk tu langsung tak rase ape.. nurse tolak pulak tong gas ape tah ke bilik saya tu.. siap pesan kalau sakit sedut ikut corong tu..masa ni mak dan suami sy bergilir masuk temankan saya.. bila suami sy masuk, punye la dia terkejut sebab saya dah rupa 'mat ganja'.. hahahah.. tapi yang paling peiknye dalam sakit2 nak bersalin tu saya boileh tertido dalam labour room..mak sy siap kejut lagi.. haha.. skali kejut skali bangun.. skali contraction kuat skali terkejut...

pukul 5 doktor datang check jalan lagi skali.. baru 6 cm!! jangan tak tau dari pukul 1 sampai pukul 5 tu saya dok merengek mintak doktor operate je.. tak tahan sangat dah rase.. nurse siap tanye ade rase nak buang air besar tak.. dalam pukul 430 tu memang dh rase.. tapi tak ade sape datang check..bile doktor datang check jalan, semua siapkan alat2 utk bersalin.. lepas tu deorang suruh push.. saya siap bergaduh dengan doktor mase ni sebab doktor kate sy sedut anak saya balik.. serius orang tak tau la mcm mane nak teran.. mak saya kat sebelah dok pujuk je jangan gado2... hahahah dalam 3 kali teran maka keluar la baby.. alhamduillah... ringan rase perut lepas baby keluar ye!

tsaqif, selepas beberapa jam menjengah dunia

4 pengomen tegar:

nabil said...
This comment has been removed by the author.
nabil said...

assalamualaikum tsaqif!!! awak tak mau keluar yeeee?

kak, again, tahniah.
baca posting ni rasa macam main2 je. tapi u've done a great job kak, melahirkan satu lagi nyawa ke bumi ni. tsaqif sila jadi budak baik tauuu!
;)

p/s: bila la boleh jumpa akak n bby. uhuk.

Nadiah Sidek said...

hehe..kelakar!

nanti kalau nak bersalin lagi untuk adik-adik tsaqif...tenang-tenangkan diri. kalau duk fikir takut, bertambah sakit jadinya

puan oryza said...

nabil: mai laaaa dah ade kt rumah ni.. heheh

kak nadiah: ADIK??!!! oh noooo!!!! hahahahha tapi rindu pulak sakit nak bersalin tu.. heheheh

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U