JANGAN LUPA TARIKH

join grup ini tanpa paksaan

APA MEREKA KATA

Grab This Widget

RUANG UNTUK MAMI JARUM


ShoutMix chat widget

PARA PELANCONG

YANG KELUAR DAN MASUK KE SINI

Wednesday, April 13, 2011

memasak bersama mak mertua #1


hye all... kenal tak apekah yg ditunjukkan dlm gambar di atas?? ye... itu adalah telr masin.. yg ni version yg diselaputi dgn abu.. kalau dekat hometown sy, telur masin disediakan dgn cara merendamkan telut itik dalam air garam (maksu saya ckap satu sudu garam untuk sebiji telur) dan ade jugak yg sy pernah nampak telur masin yg disediakan dengan cara menyelaputkan telur tu dengan tanah liat..

eh, sy bukan la nak cite cara2 buat telur masin. sebaliknya sy nak cite pasal sy masak telur masin dgn mak mertua sy.. kemarin kaaannn kami masak telur masin. mak mertua sy beli dua biji. memandangkan beliau adalah full-time housewife, maka beliau lg prefer beli sikit2 drpd bndle. ma beli telur masin mcm gmbr kt atas ni la.. 1st time kot tengok.. dah jakun dah di situ.. saya pun tanye la ma.. ma, ni nak buat mcm mane ni? so ma pun cakap basuh2 je... pastu rebus.. bile pegang tu, baru la tu.. ho makkk lembut je.. igt keras sangat tadi.. huhu

so saya pun cuci telur yang 1st.. letak dlm periuk.. ambik pulak yang kedua... nak buang abu mcm tadi la.. sekali... PRAAAAAKKKKKKKK!! waaaaa sudah pecah ooooo!! perasaan? tak usahlah ditanye2 lagi.... berdebar nak mampus! dalam hati "alamakkkk pecah pulak! dah la ma beli 2 aje.. waa mcm mane ni" yang tak tahan tu sy siap cube nak tangkupkan balik telur tu.. tapi of course la tak jadi! hahah! sy pun cakap kt ma.. "ma, pecah ma telur!" (berdebar gile hokey!) tp mak mertua sy selamba je.. dia kate " mmg dah retak dah kot (i bet my MIL saje x nak bagi sy rase bersalah)

so korang2 sume.. sy nak pesan.. depan mak mertua jangan la ko pecahkan telur ayam ke itik ke.. siyes debar tahap gaban! nasib baik mak mertua saya baik...

2 pengomen tegar:

Nadiah Sidek said...

hihi..mmg lembut je yg hitam2 tu..kena buang abu tu dgn lemah lembut supaya tak pecah telurnya :D

Noorul Farhana said...

huhu.. malu.. malu..

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks DesignBlogger Theme distributed by FREE Templates 4U